FOTBAL  »  Superliga  »  FRF

Românii n-au nicio șansă la FRF, străinii câștigă toți banii la FIFA! Anomalia din fotbalul intern: „Ca zugravii care își fac treaba!”

Adi Popa a contestat tăierile de bani făcute de FCSB fără acordul său
Adi Popa a contestat tăierile de bani făcute de FCSB fără acordul său

Articol de , , - Publicat joi, 17 decembrie 2020 08:55 / Actualizat joi, 17 decembrie 2020 09:09

Procesele pentru recuperarea salariilor topite în pandemie produc o anomalie: există deja români care au pierdut litigiile în comisiile FRF, în vreme ce străinii câștigă la FIFA toți banii. Federația favorizează cluburile chiar și împotriva unei recomandări pe care a făcut-o instituția care conduce fotbalul în lume.

„Am câștigat procesul cu FCSB, dar încă nu știu foarte clar ce am câștigat. Pe mine mă reprezintă AFAN și oamenii din sindicat mi-au spus că nu au ce să facă, așteptăm motivarea sentinței”. Declarația lui Adi Popa de la DigiSport descrie o latură a conflictului creat ca urmare a suspendării contractelor la începutul pandemiei.

Popa avea la FCSB un contract cu un salariu de 15.000 de euro lunar. Clubul a hotărât însă unilateral ca el să primească, timp de două luni, câte 2.200 de lei pe lună. Decizia a fost bazată pe o ordonanță guvernamentală care stabilea cum pot cluburile sportive cu activitatea suspendată să economisească niște bani trimițându-și angajații în șomaj tehnic.

Popa încă așteaptă motivarea hotărârii pe care au luat-o comisiile FRF. Între timp, aceleași comisii au stabilit că jucători ai Dunării Călărași, trimiși în șomaj forțat, nu au dreptul să încaseze salariile din contracte și că trebuie să accepte 2.200 de lei lunar.

Indicațiile FIFA, nerespectate

În cazurile călărășenilor există și motivări, deci situația este clară. Sindicatul fotbaliștilor a protestat la FRF și a invocat o circulară a FIFA, un document prin care federația internațională recomanda o judecată în astfel de cazuri: „Dacă au fost epuizate toate căile de negociere între cluburi și jucători, comisiile să hotărască în echitate!”. 

Ce înseamnă? Dacă nu au ajuns amiabil la o înțelegere, să piardă ambele părți, și clubul, și fotbalistul.

În cazurile jucătorilor de la Dunărea Călărași, învinși în procese, au pierdut doar ei, în timp ce clubul a câștigat. Când sindicatul a insistat că FIFA sfătuiește altfel, FRF a transmis către AFAN: „FIFA doar indică o linie. În România decidem noi!”.

Fotbaliștii români, dezavantajați în fața străinilor

FIFA a judecat deja două cazuri în care le-a dat dreptate fotbaliștilor, a desființat dreptul cluburilor de a suspenda contracte în pandemie. Jucătorii români nu pot să deschidă însă procese la FIFA. Pot face așa ceva doar străinii din campionatul românesc. Ceea ce înseamnă că este posibil ca un străin de la Călărași să încaseze salariul întreg, iar românii să rămână cu câte 2.200 de lei.

Sau ca Adi Popa să capete doar o parte din banii pe care îi avea trecuți în contract, în timp ce Momcilovic, un sârb trimis și el în șomaj forțat, să câștige la FIFA, pe baza precedentelor create, și să recupereze toate salariile. Fotbaliștii români din liga internă sunt dezavantajați fiindcă nu au dreptul să i se adreseze direct federației internaționale, ei sunt obligați să formuleze memorii către comisiile FRF.

Emilian Hulubei: „Ca zugravii care își fac treaba!”

Emilian Hulubei, președintele sindicatului fotbaliștilor, e și membru în Comitetul Executiv al FRF, deci se află în conducerea Federației. El protestează acum față de instituția din care face parte: „Cluburile au susținut că au pierdut bani din bilete, din sponsorizări din cauza pandemiei, de aceea ar fi fost justificat șomajul tehnic. Nimeni nu a demonstrat exact, din contabilitate, câți bani a pierdut! 

Fotbaliștii au participat la tot sezonul, așa cum fusese el programat, au existat promovări, retrogradări, calificare în cupele europene, au fost plătite drepturi TV. Situația e astfel: eu angajez un zugrav ca să-mi zugrăvească toată casa într-un an, el nu muncește trei luni fiindcă nu are cum, dar apucă să zugrăvească totul. Și eu îi scad din bani, ignor faptul că omul a dus la capăt misiunea pe care o avea!”.

La handbal au câștigat

Deciziile din comisiile FRF nu au fost confirmate în handbal. Există jucători de la Buzău care au câștigat procese similare, li s-a dat dreptul să încaseze toți banii. În handbal, ca și în fotbal, pot urma multe litigii noi, fiindcă jucătorii au doi ani la dispoziție ca să conteste șomajul tehnic, abia după aceea se prescrie hotărârea clubului. 

Sindicatul fotbaliștilor așteaptă motivarea sentinței în cazul lui Adi Popa și în acela al lui Alexandru Stan, ambii de la FCSB, și apoi va contesta deciziile la Lausanne, la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv. Ca să ajungă la TAS, AFAN a cerut sprijinul FIFPRO, sindicatul mondial al jucătorilor de fotbal. O victorie la TAS ar desființa hotărârile interne potrivnice.

VIDEO. Procesul lui Adi Popa cu cei de la FCSB: „Mă judec pentru 52.500 de euro, vedem ce decid comisiile”

Citește mai multe știri din Liga 1:

CFR Cluj, probleme mari de efectiv înainte de meciul cu Dinamo! Trei jucători importanți s-au accidentat

FCSB a dat lovitura pentru 2.500 de lei! Cum a pus mâna Becali pe noua sa vedetă: „A spus OK în secunda doi”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (12)
florar
florar  •  17 Decembrie 2020, 12:48
Postat de 1745flo pe 17 Decembrie 2020, 11:42

Bine ca a intrat avocatul lui Becali si sa ne facă lumină!

Te0ai gasit tu de la Dinamo sa citesti astfel de articole....????Este ceva mai tare!!!!

1745flo
1745flo  •  17 Decembrie 2020, 11:42
Postat de florar pe 17 Decembrie 2020, 10:54

Udrea ,marele jurnalist, indemna jucatorii sa procedeze ca Planici....In cazul Dinamo sau Astra unde jucatorii erau neplatiti fara justificare nu are curaj sa scrie....

Bine ca a intrat avocatul lui Becali si sa ne facă lumină!

florar
florar  •  17 Decembrie 2020, 11:10
Postat de robotzel pe 17 Decembrie 2020, 10:58

taci! mai bine taci pentru ca nu are rost sa te bagi in lucruri pe care nu le intelegi.

Vai ma!!!Ce nu inteleg eu si te face pe tine asa de destept????Arata unde am scris eu gresit!!!Ai sa plangem pentru Popa neplatit doua luni decat du somajul tehnic dar care cica i se cuvine 52 .000 euro asta cand sunt jucatori neplatiti de 4-5 luni de care nimeni nu se intereseaza....

Vezi toate comentariile (12)
Comentează