FOTBAL  »  Superliga  »  CFR - FCSB

S-a schimbat arbitrul la CFR - FCSB! Kyros Vassaras a încălcat regulile și a luat o decizie fără precedent

Kyros Vassaras a încălcat regulile și a luat o decizie fără precedentfcsb
Kyros Vassaras a încălcat regulile și a luat o decizie fără precedentfcsb

Articol de , , - Publicat miercuri, 10 iunie 2020 20:20

Ovidiu Hațegan va fi „centralul” care va oficia duminică, de la 20:00, meciul dintre CFR Cluj și FCSB, deși Radu Petrescu a fost ales să conducă meciul programat în martie și, conform procedurilor, șeful CCA ar fi trebuit să păstreze delegarea, însă a schimbat-o.

CFR - FCSB se joacă în etapa a 3-a din play-off, pe 14 iunie, deși el trebuia să aibă loc, conform programării inițiale, pe 15 martie. Campionatul a fost însă oprit cu două zile înainte ca derby-ul să se desfășoare. Comisia Centrală a Arbitrilor apucase însă să informeze și chiar să introducă în sistemul pe care îl folosește componența brigăzii ce urma să oficieze în Gruia.

 Iar "central" era Radu Petrescu, din București, delegare pe care GSP a dezvăluit-o la vremea respectivă. Conform procedurilor CCA, dacă un meci este amânat, din orice motiv, atunci va fi arbitrat de același delegat, cu condiția ca respectivul "central" să fie eligibil pentru a conduce un joc și la data reprogramării. 

CFR - FCSB, cu Hațegan la centru 

Kyros Vassaras, președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, a încălcat această regulă și l-a schimbat pe Radu Petrescu, deși acesta e disponibil. A trecut și vizita medicală, dar și testele fizice, iar cele două testări PCR au arătat că nu e infectat cu coronavirus. Grecul din fruntea Comisiei l-a ales pe Ovidiu Hațegan să meargă în Gruia, în locul lui Petrescu. 

Decizia lui Vassaras e cu atât mai surprinzătoare cu cât meciul cu CFR e în etapa a 3-a a play-off-ului, iar în prima rundă "centralul" din Arad fusese la o partidă a vicecampioanei, remiza de la Botoșani, scor 2-2. De fapt, unul dintre motivele care l-au împiedicat pe Hațegan să fie delegat la vremea respectivă a fost tocmai faptul că ar fi avut din nou un meci al FCSB-ului, la doar două etape distanță.

 Nu există niciun alt exemplu, pe parcursul primelor 28 de etape, nici pentru CFR, dar nici pentru trupa lui Vintilă, în care să fi avut același arbitru la interval de numai două etape. Așa cum se va întâmpla acum, chiar dacă, între timp, Liga 1 a fost întreruptă 3 luni. 

Hețegan a greșit în toate meciurile celor două din acest sezon 

Hațegan, deși e arbitrul numărul 1 al României, a oficiat la doar 3 meciuri din acest sezon în care au fost implicate CFR și FCSB, principalele candidate pentru câștigarea titlului de campioană. Primul a fost chiar meciul direct, din turul sezonului regulat. S-a terminat 0-0, însă Hațegan a comis o mare eroare, un penalty neacordat bucureștenilor pentru un fault comis de Arlauskis. 

Apoi, a condus Dinamo - CFR 0-0, unde a făcut meciul praf: n-a văzut 3 penalty-uri, două în favoarea oaspeților și unul pentru Dinamo. GSP i-a acordat nota 3. În fine, pe 29 februarie, la Botoșani - FCSB 2-2, a luat o decizie extrem de controversată: a întors faza la o lovitură liberă pe care gazdele au executat-o repede și din care reușiseră să marcheze. 

VIDEO / Derby la reluarea Ligii 1! Totul despre CFR Cluj - FCSB, meciul care îi poate scoate pe roș-albaștri din lupta pentru titlu

A stat în izolare în martie 

La mijlocul acelei săptămâni de la jumătatea lui martie, "centralul" a mers în Spania, unde a condus meciul dintre Valencia și Atalanta 4-5, disputat în "optimile" Champions League. Deja Spania se confrunta cu multe cazuri de coronavirus, iar autoritățile de la București au luat decizia ca persoanele care vin de la Madrid să intre în carantină, iar cele care vin din restul Spaniei să stea 14 zile în autoizolare, acasă. 

Hațegan s-a întors în țară pe 11 martie, cu doar 4 zile înainte de data când trebuia să se joace CFR - FCSB, însă oricum nu fusese el ales să conducă acel meci. Într-o intervenție la Telekom Sport, Hațegan a povestit că "după ce am revenit, am aflat că mai mulți jucători de la Valencia au fost depistați pozitiv. Am avut și eu câteva zile în care m-am simțit rău, cu tuse, însă testul am reușit să-l fac după aproape două săptămâni. A ieșit negativ, însă tot e posibil ca eu să fi avut virusul și să mă fi vindecat între timp. Am stat singur, într-un apartament în Arad, fără să intru în contact cu cei din familie, i-am protejat, mai ales că soția este însărcinată". 

L-a arbitrat mai des pe Răzvan Lucescu decât pe Dan Petrescu

 În actualul sezon, Hațegan, în intervalul iulie 2019 - martie 2020, adică în 8 luni, a condus nu mai puțin de 29 de partide! Totuși, în Liga 1 a avut puține derby-uri la activ, iar pe CFR, care e campioana en titre, a arbitrat-o de mai puține ori decât pe Al Hilal, de exemplu. Hațegan a mers foarte des în Arabia Saudită pentru a oficia meciuri de campionat și a condus în două rânduri trupa pregătită de Răzvan Lucescu. Baremul pe care arbitrul îl primește pentru un meci în Arabia e aproape la același nivel cu cel de la un meci din grupele Champions League, în jur de 5.000 de euro. 

 Hațegan în acest sezon 

S-a schimbat arbitrul la CFR - FCSB! Kyros Vassaras a încălcat regulile și a luat o decizie fără precedent

2eliminări a dictat Hațegan în toate meciurile arbitrate în actualul sezon, indiferent de competiție: una în Liga 1, una în Arabia Saudită

1.000 de euroe baremul pe care îl încasează un "central" la un meci de Liga 1, asistenții primesc câte 645 de euro, sume din care fiecare își suportă transportul, cazarea și masa

Abia pe 7 all-time 

Deși a fost promovat în Liga 1 la numai 26 de ani și are deja nu mai puțin de 14 sezoane pe prima scenă, Hațegan nu se poate lăuda că stă extraordinar în clasamentul all-time al meciurilor arbitrate. El se află chiar sub un coleg de generație, Istvan Kovacs, care a apărut ceva mai târziu decât el în prim-planul fotbalului românesc. Hațegan are încă o distanță mare față de liderul Alexandru Tudor, însă arbitrul arădean va avea dreptul să conducă meciuri în Liga 1 până în decembrie 2027. Iar cu o medie de 17-18 meciuri pe sezon, ar trece peste actualul angajat al lui Gigi Becali. 

Ierarhia arbitrilor români

S-a schimbat arbitrul la CFR - FCSB! Kyros Vassaras a încălcat regulile și a luat o decizie fără precedent

 Premieră: CFR, mai dezavantajată decât FCSB 

Derby-ul de duminică va produce o situație care nu s-a întâmplat aproape niciodată, la ora meciului direct dintre CFR și FCSB, atunci când clujenii s-au prezentat din postura de echipă care are șanse la câștigarea titlului. CFR e în acest moment formația mai dezavantajată, în actualul sezon de Liga 1, în raportul erorilor pro și contra comise de cei din brigăzile care au oficiat în primele 28 de etape. CFR e clar pe minus: a beneficiat de 7 greșeli, dar împotriva ei s-au făcut nu mai puțin de 11. În schimb, FCSB are un mic plus: 6 pro, doar 5 contra! 

Citește și alte știri despre fotbalul din Liga 1:

DINAMO. Ion Crăciunescu, răbufnire la adresa lui Ionuț Negoiță: „Pleacă, frate! De ce mai stai?” » Soluția găsită pentru salvarea clubului

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (34)
427951077389201
Mihai Tanase  •  11 Iunie 2020, 11:06

Depinde cine socotește greșelile .Cam seamănă numărătoarea pro și contra cu steagurilor lui Pristanda .Vasaras a schimbat un arbitru banuiit de Stelian cu unul sută la sută ceferist , dacă nu chiar mai mult ,aproape geamăn cu Kovacs .Încă după vremea lui Paskany e cu tot sufletul alături de CFR !

mosierul
mosierul  •  11 Iunie 2020, 09:31

....pot pune și arbitrii din America de Sud, CFR Cluj va câștiga oricum...sunt prea puternici fata de FCSB și în plus mai au și antrenor...

valiza.epo
valiza.epo  •  11 Iunie 2020, 06:54
Postat de Marian Iordachescu pe 11 Iunie 2020, 01:56

Cand la FCSB sunt doi arbitrii in conducerea clubului din care unul si in conducerea fotbalului romanesc e normal ca greculdin fruntea comisiei de delegari , ca orice grec care se priceape si la afaceri mai putin ortodoxe , sa schimbe arbitrul la jocul CFR-FCSB cu un arbitru de casa al FCSB-ului care a mai favorizat echipa lui Becali si la ultimile jocuri Baiat bun Hateganu pentru FCSB Dupa ce apierdut ultimile doua jocuri de pregatire cu Clinceni si Voluntari Becali si-a luat masuri de siguranta

Grecul sta linistit in Grecia! Toate le decide celebrul Deaconu-Bricheta, cu Tudor si Argatseala!!!

Vezi toate comentariile (34)
Comentează