FOTBAL  »  Superliga  »  

EXCLUSIV Scouterul care l-a descoperit pe Foden, starul lui Guardiola, nu crede că Man e atacant: „E număr 10, o poziție în care un jucător reușește în fotbal cu mare dificultate”

Articol de - Publicat luni, 11 ianuarie 2021 13:05 / Actualizat luni, 11 ianuarie 2021 13:29

Gazeta a stat de vorbă cu Joe Makin, oficialul lui Manchester City care l-a urmărit prima dată pe Phil Foden, actualul star în devenire al fotbalului englez. Makin a venit în România de două ori pentru a-l spiona pe Dennis Man la începutul anilor 2010.

„Sunteți norocoșii care au asistat la primul joc pentru Manchester City al acestui băiat”. Era vara lui 2017, iar Pep Guardiola îi felicita pe jurnaliștii englezi veniți cu City în turneul din Statele Unite pentru privilegiul de a urmări debutul lui Phil Foden, un puști de 17 ani de la academia clubului. 

EXCLUSIV Scouterul care l-a descoperit pe Foden, starul lui Guardiola, nu crede că Man e atacant: „E număr 10, o poziție în care un jucător reușește în fotbal cu mare dificultate”
Guardiola îi dă indicații lui Foden, jucătorul ochit la 8 ani de Joe Makin

În cei 3 ani și jumătate scurși de atunci, Foden a devenit internațional englez de seniori, a adunat 95 de meciuri oficiale în prima echipă a lui City și a câștigat două titluri în Premier League. Inevitabil, când îi fac portretul, jurnaliștii de la marile publicații internaționale discută cu scouterul care l-a depistat pe Foden când avea 8 ani.  

Oficial, Joe Makin este coordonator local de recrutare la Manchester City. „În 99 din 100 de cazuri, un puști de 8 ani despre care suntem informați că are potențial nu se dovedește a fi așa cum a fost recomandat. În cazul lui Foden, am știut că are ceva special. Îmi aduc aminte că un părinte de pe margine a spus la un moment dat: «O să plătiți pentru a-l vedea jucând pe acest copil!»”, a povestit oficialul lui City pentru Bleacher Report.  

Makin, scouter pentru Dennis Man

Un alt jucător la care Joe Makin a simțit potențial e Dennis Man. Scouterul englez a acceptat să vorbească pentru Gazeta Sporturilor despre impresia lăsată de actuala vedetă FCSB. „Am venit în România de două ori, dar nu l-am urmărit doar pe Dennis, ci și pe alți jucători din turneele de juniori. Țin minte că ospitalitatea a fost excelentă”, își amintește Makin, râzând, apoi descrie ce a văzut prima dată la fotbalistul român al anului 2020: 

Prima impresie la Dennis a fost că e un jucător dotat în mod natural din punct de vedere tehnic. Avea un echilibru bun al corpului și atenție în teren. Deși nu era cel mai înalt, îmi aduc aminte de el că era mereu la locul potrivit în momentul oportun pentru a înscrie goluri cu capul. Uneori, ăsta chiar este un mare dar!
- Joe Makin

22.000  de lire sterlineanual câștiga Joe Makin din salariul la Manchester City în februarie 2014, luna când Man a fost refuzat. La acest salariu se adaugă bonusuri pentru jucătorii descoperiți

Urmărit la meciurile de juniori de Joe Makin și Terry John, fostul ofițer de recrutări de la City și actualul șef al recrutărilor de juniori între 8 și 13 ani de la Liverpool, Man a intrat neoficial sub tutela clubului din Manchester pentru care a dat probe anual între 2010 și 2014. Când a ajuns în probe la City, Man era inițial folosit ca mijlocaș sau aripă stânga. Acum, este golgeter în Liga 1 cu 12 goluri jucând mai mult ca atacant de bandă dreaptă. Surprinzător, Makin consideră, însă, că poziția ideală în teren a lui Dennis Man nu este în linia de atac:

După părerea mea, Dennis este probabil un număr 10, iar asta înseamnă una dintre pozițiile din fotbal în care este cel mai greu să reușești la nivelul cel mai înalt.

EXCLUSIV Scouterul care l-a descoperit pe Foden, starul lui Guardiola, nu crede că Man e atacant: „E număr 10, o poziție în care un jucător reușește în fotbal cu mare dificultate”
Joe Makin (încercuit), la antrenamentele unor copii de la Reddish Vulcans, un club de juniori din Manchester de unde recrutează City și United

Nu am lucrat cu Dennis foarte mult, dar îmi aduc aminte de el ca fiind un jucător micuț și foarte tehnic, similar cumva cu Albert Rusnak, juniorul nostru care a reușit o carieră de succes în Slovacia.
-  Paul Power, fost antrenor Manchester City U-14, pentru GSP

Folosit de City în mai multe poziții de-a lungul lunilor de probe petrecute la baza Platt Lane, Man a fost în cele din urmă refuzat, iar Gazeta a scris acum câteva zile despre decizia dură primită în februarie 2014 de puștiul de 15 ani și jumătate. Niciunul dintre actualii sau foștii oficiali ai lui City cu care Gazeta a discutat nu a vrut să dezvăluie motivul exact pentru care românul nu a fost oprit de clubul englez. Întrebat direct, Makin a răspuns diplomat:  

„Fiecare calitate mentală și sportivă pe care un jucător le posedă trebuie să iasă la iveală în toate ședințele de antrenament și în toate meciurile. Poate că a fost prea devreme în cariera lui Dennis să se impună la academia lui Manchester City”.  

Marea problemă a lui Man la City a fost data lui de naștere, 28 august 1998. Englezii au o regulă care delimitează generațiile în funcție de ziua de 1 septembrie. Man era prea mare pentru echipa U-15 și prea mic pentru cea U-16. Mai era și faptul că nu avea fizicul de acum.
- Bogdan Oneț, președinte Atletico Arad

„Am încercat să-i aducem cu picioarele pe pământ”

Pe lângă Man, la Manchester City au mai dat probe în aceeași perioadă Răzvan Oaidă (acum la FCSB), Adrian Petre (împrumutat de FCSB la Cosenza), Albert Stahl (acum la Astra), David Popa și Emanuel Vasi. Toți șase veneau de la micuțul club Atletico Arad. Președintele lui Atletico, Bogdan Oneț, a povestit în direct la GSP Live că juniorii care au mers în probe la City au fost prinși prematur de flama succesului:  

„Toți erau de acum suporteri Manchester City. Când s-au întors aici, noi am încercat să-i readucem cu picioarele pe pământ. Bă băiatule, vezi că aici apa costă, nu-ți dau ei Gatorade. Aici, ăsta e singurul teren de antrenament, nu avem mai mult, trebuie să bagi capul între umeri și să te pregătești în continuare. Ai fost acolo (n.r. - la Manchester City), foarte bine, e frumos, ai făcut poze, ai îmbrăcat tricoul, dar n-ai rămas acolo. Dacă rămâneai, nu te mai chemau ăștia de vreo 10 ori. Cu jucătorul român trebuie să ai o mână de fier, altfel îl scapi. Îi dai un deget și el îți ia două mâini”.  

Emanuel Vasi a fost singurul român care a semnat cu City. El a fost pus pe liber după un an, a revenit în țară, dar s-a retras la doar 22 de ani. Acum e profesor la o școală internațională din București.  

 E clar că Man are ceva deosebit dacă a fost desemnat jucătorul român al anului trecut. Poate că e timpul să exploreze oportunitățile pe care le are de a juca la un club important. Îi doresc să reușească maximum ce poate în carieră.
- Joe Makin, coordonator recrutări locale Manchester City, pentru GSP

Citește și alte știri: 

EXCLUSIV Dennis Man City: povestea probelor ratate de adolescentul „Cinci cupe” la gigantul din Premier League și motivul refuzului traumatizant primit la 15 ani de actuala vedetă FCSB

FCSB. EXCLUSIV Fostul antrenor al lui Dennis Man i-a scris „perlei” lui Becali: „Am cinci copii cu numărul 98 pe spate care te urmăresc, nu cred că dă bine să faci asta”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (37)
tricisport
tricisport  •  11 Ianuarie 2021, 20:28

Pozitia lui Man in teren e dată de Stapân. Lasati cancanul, aratati putin respect :))

1ianuarie
1ianuarie  •  11 Ianuarie 2021, 20:09
Postat de albalbastru72 pe 11 Ianuarie 2021, 16:52

Pai pentru un jucator roman e greu sa se impuna la o echipa mare indiferent de numarul pe care-l poarta.Man nici atit.Bine ca are tatuaje,asta il face barbat,ii da forta,valoare si viteza.

Adică îi putem spune “omul care a ieșit din călimară”?

22cea
22cea  •  11 Ianuarie 2021, 19:53
Postat de the.fixer pe 11 Ianuarie 2021, 13:38

E disperare mare la Palat! Iarasi si din nou nu se vinde nimic! Mai aveti sa me spuneti si marca brandului de pampersi care a purtat-o Man! Rusine ba , ***

Vine pastele acum si se scoate cu mieii :)))

Vezi toate comentariile (37)
Comentează