FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

EXCLUSIV Dennis Man City: povestea probelor ratate de adolescentul „Cinci cupe” la gigantul din Premier League și motivul refuzului traumatizant primit la 15 ani de actuala vedetă FCSB

Articol de - Publicat vineri, 08 ianuarie 2021 13:25 / Actualizat vineri, 08 ianuarie 2021 14:01

Gazeta a reconstituit experiența fascinantă și, totodată, traumatizantă trăită de puștiul Dennis Man în adolescența sa, parcurgând informații interne de la Manchester City și discutând cu persoane care l-au îndrumat pe Man în Marea Britanie și în junioratul petrecut la Atletico Arad

DIN CUPRINS:

  • Adevărul: Man a mers la academia lui City de 8 ori între 2010 și 2014, dar nu a fost oprit când avea deja 15 ani, nu 12, așa cum a declarat el în România
  • Ce spun tutorii legali angajați de Manchester City să aibă grijă de minorul Man
  • Ce fac acum colegii lui Dennis Man din echipa U-16 a lui Manchester City
  • Ce i-a lipsit lui Man pentru a obține bursa de studii la City și ce prieten și coleg de echipă a primit-o
  • Unde crede actualul director de recrutări de juniori de la Liverpool că ar putea juca Dennis Man

„Când aveam 12 ani, am dat probe pentru Manchester City. Părea un vis devenit realitate. Dar visul a durat puțin, nu am reușit să fiu selectat. A fost o lovitură grea, una care te pune la pământ. Dar am reușit să mă ridic”.  Cuvintele îi aparțin lui Dennis Man, ajuns la aproape 23 de ani o vedetă națională aleasă de compania Nike pentru a-i reprezenta imaginea în România. Fotbalistul român al anului 2020 a făcut această mărturisire într-o reclamă a producătorului de echipament sportiv apărută în media la începutul lui noiembrie 2020.  

Acum 10 ani, în 2010, atacantul FCSB susține că a trăit prima dezamăgire majoră a carierei sale. Realitatea este, însă, un pic diferită. Dennis Man a fost în probe la Manchester City în fiecare an începând cu 2010 și terminând cu 2014. În lunile petrecute în baza de la Platt Lane, românul nu i-a impresionat suficient pe conducătorii academiei lui City încât să primească oferta de școlarizare („scholarship”) care să-l transforme cu acte în regulă într-un junior al clubului din Manchester. Man a primit refuzul final din partea lui City nu la 12 ani, ci la 15 ani și 6 luni, în februarie 2014. 

EXCLUSIV Dennis Man City: povestea probelor ratate de adolescentul „Cinci cupe” la gigantul din Premier League și motivul refuzului traumatizant primit la 15 ani de actuala vedetă FCSB
Platt Lane, fosta bază a primei echipe și baza academiei lui City în momentul probelor lui Man. Între timp, academia a fost mutată

Dennis Man, refuzat de City. Prietenii săi, acceptați în Anglia

28 februarie 2014. Ora 4:45. Într-un taxi care străbate cu repeziciune străzile din sudul orașului Manchester în drum spre aeroport, un puști de nici 16 ani privește în gol fără să vadă luminile care se scurg în noapte. După-amiază, după escala de la Munchen, va ajunge acasă, la Arad, dar gândul nu-i stă acum la părinți. În ultimele 11 zile a tras cât de a putut el de tare pentru a-i impresiona pe cei de la academia lui Manchester City, dar cu o seară înainte, la discuția avută cu antrenorii, cuvintele frumoase care au împachetat refuzul clubului de a-i face o ofertă n-au putut să-l consoleze.  

Cariera părea că i s-a închis în nas după mai mulți ani în care, cu fiecare probă dată pentru City, a sperat tot mai tare că într-o zi va juca în Premier League. În ultimii doi ani, din cauza creșterii, puștiul talentat din Vladimirescu - o comună de lângă Arad - a jucat mai mereu cu dureri de spate, dar a strâns din dinți visând să semneze cu City, club pentru care el și părinții săi au refuzat alte oferte de a merge în probe la echipe din Anglia.  

Speranțele s-au născut în iunie 2010, când doi oficiali de la academia lui City, directorul de recrutări Terry John și scouterul Joe Makin, au aterizat la Timișoara pentru a discuta cu oficialii de la Atletico Arad și cu părinții jucătorilor români de care clubul englez era interesat. 

În 2009, echipa de 11 ani de la Atletico devenise campioană națională la Constanța, iar generația ’98 se anunța una de excepție. În finală, Emanuel Vasi, David Popa și Dennis Man atrăseseră atenția tuturor celor prezenți, printre care și Gică Hagi. Toți trei, plus alți doi jucători ai clubului arădean, Adrian Petre și Răzvan Oaidă, aveau să treacă prin probe la academia lui Manchester City în următorii 5 ani.

 În 2014, Vasi a semnat cu City, Popa a mers la Birmingham City, Oaidă la Wolverhampton, dar Man a fost refuzat. Succesul prietenilor din copilărie nu avea cum să-i alunge frustrarea, mai ales că totul începuse atât de bine pentru el. 

EXCLUSIV Dennis Man City: povestea probelor ratate de adolescentul „Cinci cupe” la gigantul din Premier League și motivul refuzului traumatizant primit la 15 ani de actuala vedetă FCSB
Dennis Man, premiat și felicitat de Gică Hagi la 11 ani

Meditații la engleză pentru Man plătite de City 

În octombrie 2010, la câteva luni după vizita englezilor în România, ziariștii de sport au scris despre Man pentru prima dată și tot atunci, la 12 ani, micul jucător a dat primele declarații după întoarcerea de la probele date pentru Manchester City: „M-am simțit bine, s-au purtat foarte frumos. Am și jucat într-un amical cu Nottingham. Antrenamentele erau ușoare, mai mult joacă”.  

La academia lui City, unde a mers de două ori în vara și toamna lui 2010, băiatul firav venit din România a produs un efect imediat. Clubul s-a mișcat rapid pentru a avea control asupra sa și pentru a-i pregăti viitorul. „Când am mers în România, am aranjat meditații la engleză pentru Dennis și pentru Emanuel Vasi, jucătorul care a semnat cu City”, își amintește Terry John, contactat de Gazetă. 

Fostul director de recrutări a plecat de la City în 2016, după 18 ani în care a adus în club o mulțime de puști talentați dintre care ultimul ajuns fotbalist este Phil Foden. A acceptat cu greu să vorbească deoarece acum ocupă funcția de șef al recrutărilor pentru copii între 9 și 13 ani (foto jos) la campioana Angliei, Liverpool, însă Terry John pare atașat de puștiul din România cu care ține încă legătură și a trecut peste restricții.  

EXCLUSIV Dennis Man City: povestea probelor ratate de adolescentul „Cinci cupe” la gigantul din Premier League și motivul refuzului traumatizant primit la 15 ani de actuala vedetă FCSB

„Îi cunosc foarte bine și familia. Tatăl său, Cristian, mama lui, Cristina, și fratele mai mare l-au susținut mereu pe Dennis. Știu că aveau o agenție de pariuri în Vladimirescu”, spune oficialul lui Liverpool. Anul trecut, Man i-a trimis lui John un tricou cu numărul 98, anul nașterii sale, și cu dedicația „Pentru TJ”. Terry John și-a pus poza pe pagina sa de Facebook, la fel cum a distribuit și reclama făcută de Man pentru Nike. 

După ce a produs o impresie bună la prima probă, Dennis Man s-a întors cu regularitate să se antreneze și să joace pentru juniorii lui Manchester City. Printre documentele Football Leaks (obținute de Der Spiegel și oferită spre consultare partnerilor din European Investigative Collaborations, printre care și un jurnalist al Gazetei) există și datele exacte ale trialurilor sale: 

  • două săptămâni în octombrie 2011 
  • patru săptămâni între ianuarie și februarie 2012 
  • trei săptămâni și jumătate în august 2012 
  • patru zile în mai 2013
  • șase săptămâni în iulie și august 2013 
  • 11 zile în februarie 2014

Man, poreclit de tutorii săi „5 cupe”. De înghețată 

Fiind vorba despre un elev minor, Manchester City a fost nevoită să-l integreze social pe Dennis Man pe durata șederilor sale în Marea Britanie. În perioada petrecută în probe, puștiul din România a locuit cel mai mult în casa familiei Wright, aflată în liniștita suburbie Cheadle din sudul Manchesterului, la 10 minute de mers cu mașina de aeroport și la un sfert de oră de baza academiei de la Platt Lane.  Pentru serviciile lor, Manchester City le plătea celor doi - numiți „houseparents”, un fel de tutori legali - un tarif între 140 și 180 de lire sterline pe săptămână.   

Gazeta a discutat cu soții Judith și John Wright care au avut rolul de a găzdui și de a avea grijă de mai mulți est-europeni veniți în probe la City. Pe lângă românii Vasi, Petre, Oaidă, Popa și Man, în casa lor au mai stat de-a lungul timpului Albion Ademi, un finlandez cu origini albaneze care joacă la IFK Marienham, și kosovarul Bersant Celina, actualul atacant de la Dijon, în Ligue 1.  

EXCLUSIV Dennis Man City: povestea probelor ratate de adolescentul „Cinci cupe” la gigantul din Premier League și motivul refuzului traumatizant primit la 15 ani de actuala vedetă FCSB
Judith și John Wright, tutorii lui Dennis Man în lunile petrecute la Manchester

„Noi suntem houseparents pentru elevii de la academia lui City de mulți ani. Dennis a stat cu noi cred că pentru cinci sau șase săptămâni, începând cu 2011. Fiind atât de mic (n.r. - Man avea 13 ani în 2011), a fost destul de timid, de stingher, la început, dar nu a durat mult până s-a obișnuit cu noi. E un băiat bine crescut, respectuos și cu simțul umorului”, povestește Judith Wright.  

Man a revenit în Anglia de două ori în 2012, apoi de alte două ori în 2013. Spre deosebire de primul an, munca pe durata trialurilor a crescut în intensitate, dar românul părea că face față. „Dennis avea o atitudine foarte bună, întotdeauna dornic să învețe”, descrie Terry John comportamentul juniorului.  Tutorii lui Man au sesizat altfel creșterea volumului de muncă pe durata probelor: 

„Elevii erau munciți serios la academie. Se întorceau acasă flămânzi și obosiți. Dennis avea o poftă mare de mâncare și țin minte că am mers cu el odată la un pub local și el a comandat o porție de adult de „roast dinner” (n.r. - mâncare tradițională constând în carne de vită la gratăr sau la cuptor, cartofi copți, legume gratinate și sosuri), apoi a mai cerut o porție. A continuat apoi cu înghețată și a cerut cea mai mare porție, cu 5 cupe. De atunci, l-am poreclit „5 scoops” (n.r. - 5 cupe de înghețată).  

Dennis părea să se bucure de călătoriile noastre din weekend când mergeam să urmărim prima echipa a lui Manchester City sau mergeam împreună la malul mării. Ieșeam des la pizza sau la restaurante indiene, am fost cu el la Muzeul Fotbalului din Manchester.
- Judith Wright, tutorele lui Dennis Man 

Ce fac acum colegii lui de la City U-16 

Cu fiecare trial, Man părea că se apropie de obținerea contractului de „scholarship”, la împlinirea vârstei de 16 ani, dar concurența era uriașă. La vizitele sale găsea mereu alte duzini de puști din toată lumea veniți să-și încerce norocul la Manchester City. Descrierile lor pot fi găsite printre documentele interne de la City, cum și cazul jucătorilor născuți în 1998 din lista de trialiști pentru perioada iulie-august 2013: 

  • Dennis Man - „România, mijlocaș stânga. Dennis vine la noi de trei ani, a fost invitat de multe cluburi din Premier League, dar a ales să continue să se întoarcă la noi”.
  • Erik Vatnem - „Novergia, mijlocaș central. Erik a mai dat probe de două ori la noi, fiind recomandat de Frode Samuelsen, tatăl lui Martin Samuelsen (n.r. - fundaș norvegian recrutat de City, actual internațional). Familia lui va acoperi costurile biletelor de avion și ale cazării”.
  • Stephen Kinsella - „Irlanda, mijlocaș stânga. Stephen a fost la noi de mai multe ori, este monitorizat de toate cluburile de top din Premier League. Va juca pentru noi pe 24 iulie, la Swiss Cup, în calitate de invitat”.

Niciunul nu a fost păstrat de City. Dintre ei, doar Kinsella a primit bursă de studii la 16 ani, la Everton, iar șapte ani mai târziu joacă pentru modesta Bray Wanderers, în Irlanda. Vatnem s-a lăsat de fotbal și e jucător în echipa de futsal a Școlii Economice de la Oslo. 

Gazeta a urmărit și carierele colegilor lui Man din lotul lui Manchester City U-16 pentru unul dintre meciurile disputate în august 2013, contra lui Bristol City. Din cei 18 juniori, doar trei au ajuns în 2021 la un nivel semnificativ: germanul Lukas Nmecha, spaniolul Manu Garcia și internaționalul român de seniori Dennis Man.  

EXCLUSIV Dennis Man City: povestea probelor ratate de adolescentul „Cinci cupe” la gigantul din Premier League și motivul refuzului traumatizant primit la 15 ani de actuala vedetă FCSB
Dennis Man, fotbalistul român al anului 2020 în ancheta Gazetei Sporturilor
  • Daniel Grimshaw - Portar. Nu a jucat la seniorii lui City. E împrumutat la echipa belgiană Lommel, dar nu joacă 
  • Harry Wright - Portar. Trialist venit de la Ipswich. A rămas la Ipswich, a fost împrumutat la GAIS Goteborg 
  • Edward Francis - Fundaș. A trecut în 2018 la academia lui Wolverhampton, de unde a fost împrumutat la Grasshoppers. Pus pe liber, joacă acum la Harrogate, în liga a patra
  •  Sadou Diallo - Mijlocaș. Luat de academia lui Wolves în 2018, a jucat la Accrington (liga a treia) sub formă de împrumut 
  • Gideon Adu-Peprah - Fundaș. Trecut la academia lui Newcastle, joacă acum la echipa Universității Central Florida
  • Lewis Blackshaw - s-a lăsat de fotbal 
  • Demeaco Duhaney - Fundaș. Luat de academia lui Huddersfield în 2018, a început să joace în Championship în acest sezon
  •  Lukas Nmecha - Atacant. Împrumutat de City în ultimii ani la Wolfsburg,  Middlesbrough și acum la Anderlecht. Are 10 goluri în 16 meciuri pentru Anderlecht în acest sezon, iar cota i-a crescut la 8 milioane de euro
  •  William Patching - Mijlocaș. Luat gratis de Notts County în 2018, pus pe liber în 2019. Joacă acum la Dundalk, în Irlanda 
  • Marcus Wood - Mijlocaș. Luat gratis de Bolton în 2018, pus pe liber în 2019. Legitimat la Bradford, în Vanarama National League (liga a cincea) 
  • Elan Assiana - Mijlocaș. Trecut la academia lui Charlton în 2014. Pus pe liber în 2018, e acum legitimat de Harlow, în Isthmian League South Central (liga a opta engleză)
  •  Isaac Buckley-Ricketts - Extremă. A rămas la City până în 2018, când s-a transferat la Peterborough, în liga a treia. Acum e liber de contract 
  • Manu Garcia - Mijlocaș ofensiv. A fost împrumutat la NAC Breda și Toulouse. A debutat în Premier League în 2016, unde a jucat 10 minute. Transferat în 2019 la Gijon, în Segunda Division, pentru 4 milioane de euro 
  • Myles Beerman - Fundaș. În 2016 a mers la academia lui Glasgow Rangers. Împrumutat la mai multe echipe din Malta, a fost pus pe liber în 2019 și a semnat cu Sliema Wanderers
  • Mason Duffy - s-a lăsat de fotbal 
  • Deri Corfe - Atacant. În 2016 s-a mutat în America, la echipa Universității Rio Grande. Draftat în ianuarie 2020 de New York Red Bulls și inclus în lotul echipei a doua, a fost pus pe liber luna trecută 
  • Devante Hyman - s-a lăsat de fotbal 
  • Dennis Man - Atacant. Trialist venit de la Atletico Arad, dar netransferat. A trecut în 2014 la UTA și a debutat în Liga 2 la 17 ani. Transferat de FCSB în 2016 pentru 400.000 de euro, a debutat între timp la naționala României și are o cotă de piață de 6,5 milioane de euro 

Antrenor: „Dennis nu e în formă”

După cele șase săptămâni petrecute la Manchester în vara lui 2013, adolescentul din Arad a revenit pe 17 februarie 2014 pentru testul final: 11 zile de antrenamente și meciuri. Sosirea sa a fost planificată și anunțată de Terry John: 

„Dennis Man a venit la academie de mai multe ori și are potențial. Scott (n.r. - Scott Sellars, fost jucător la Newcastle și antrenor la academie la acel moment. În prezent, directorul academiei lui Wolverhampton) a cerut să-l invităm. Dennis a fost invitat la probe de mai multe cluburi din Premier League, dar a declinat ofertele”. 

Man a nimerit într-o perioadă tensionată. În momentul sosirii sale, oficialii academiei investigau mai multe furturi din vestiare comise în ianuarie, motiv pentru care directorul Mark Allen a trimis o scrisoare de avertizare tuturor părinților. Aterizat luni seară cu un zbor Lufthansa, Man a fost cazat în primele trei nopți la Village Hotel din Cheadle, apoi s-a mutat iarăși la Judith și John Wright.

EXCLUSIV Dennis Man City: povestea probelor ratate de adolescentul „Cinci cupe” la gigantul din Premier League și motivul refuzului traumatizant primit la 15 ani de actuala vedetă FCSB
Casa soților Wright, în care Man a locuit pe durata probelor la Manchester City

În primele zile, s-a antrenat din nou cu echipa U-16 condusă de Gareth Taylor. Pe 21 februarie, în ședința de vineri cu toți antrenorii, Allen a primit un raport în care, pe lângă informația că echipa U-16 va fi pedepsită pentru că a lăsat vestiarul murdar, apare și o referire la situația sportivă a lui Man trimisă de Gareth Taylor: „E Dennis Man în formă pentru meciul cu Blackburn? Nu, dar va juca duminică pentru Darren (n.r. - Darren Bowman, antrenorul echipei U-15)”.

Refuzul: prea mic pentru U-16 

A doua zi, Man nu a jucat în echipa U-16 contra lui Blackburn. După alte patru zile de antrenamente cu echipele U-16 și U-15, a fost anunțat într-o ședință cu antrenorii și conducătorii academiei că nu va fi oprit de Manchester City. Cinci ani de speranțe s-au risipit brusc.  

Gazeta a încercat să afle motivul oficial al refuzului. Terry John nu a vrut să comenteze, iar Gareth Taylor și Darren Bowman nu au putut fi contactați. 

A fost un moment foarte greu când nu m-a selectat Manchester City la 12 ani. Bine, eram foarte mic, nu conștientizam ce se întâmplă, dar am avut oamenii potriviți lângă mine.
- Dennis Man 

Bogdan Onet, președintele lui Atletico Arad, clubul unde era legitimat Man, spune că „marea problemă a fost data lui de naștere, 28 august 1998. Englezii au o regulă care delimitează generațiile în funcție de ziua de 1 septembrie. Man era prea mare pentru echipa U-15 și prea mic pentru cea U-16. Mai era și faptul că nu avea fizicul de acum”. 

În documentele lui City există o confirmare indirectă, găsită într-un email trimis de Terry John în 2013: „Dennis Man e cu cinci zile prea mic pentru a fi încadrat la U-15 (n.r. - echipa antrenată de Gareth Taylor devenită U-16 în 2014)”. 

„Celtic sau Rangers, potrivite pentru Dennis” 

Exact când Man era refuzat, Emanuel Vasi - colegul lui de la Atletico Arad - devenea oficial juniorul bursier al lui City. Atletico a primit 35.000 de lire sterline și, dacă Vasi ajungea să semneze un contract de profesionist la 19 ani, clubul din Arad ar mai fi putut încasa alte 200.000 de lire din bonusuri, plus 5 la sută dintr-un viitor transfer. Impresarul lui Vasi, Adrian Ștefănescu, avea și el un comision prevăzut de 5.000 de lire sterline.  

EXCLUSIV Dennis Man City: povestea probelor ratate de adolescentul „Cinci cupe” la gigantul din Premier League și motivul refuzului traumatizant primit la 15 ani de actuala vedetă FCSB
Emanuel Vasi, prietenul și colegul lui Man de la Atletico Arad, în tricoul lui City

Vasi a primit 125 de lire sterline pe săptămână în primul an ca „elev” și 135 de lire în al doilea. Dacă semna la 19 ani ca profesionist, ar fi avut garantate 700 de lire pe săptămână, iar familia sa ar fi primit 10.000 de lire sterline. Însă, după o perioadă dificilă cu accidentări și neconvocări, Vasi a început să-și caute club chiar din acea toamnă. După probe la Torino, Norwich sau Waalwijk, a fost pus pe liber de City și a semnat cu Șoimii Pâncota. Acum, la 23 de ani, Vasi e retras, lucrează ca profesor de sport la o școală internațională din București și spune că „e dezamăgit de fotbalul din România”.  

Man, în schimb, e jucătorul român al anului 2020. Terry John, omul care i-a urmărit progresul de la 12 ani, spune că „are o atenție extraordinară în teren și pune mereu fundașii sub presiune. Poate juca lateral în linia de atac, dar eu simt că cea mai bună poziție a lui este centrală, la fel ca Phil Foden. Nu m-ar surprinde dacă un club din Premier League ar veni să-l ia, dar prima ligă din România nu e suficient de puternică pentru Premier League. Părerea mea este că un transfer la Rangers și la Celtic ar fi potrivit pentru el”. 

În rarele momente în care am avut șansă să-l vedem jucând pe Dennis a fost evident că e foarte talentat și întotdeauna am simțit că va reuși în fotbal.
- John Wright, tutorele lui Dennis Man 

Șansele ca Man să se transfere la un club important din Anglia sunt minime din cauza vârstei - un jucător de 23 de ani nu mai este considerat tânăr de perspectivă în Occident - și a prețului de 14 milioane de euro cerut de George Becali. Într-un cartier liniștit din sudul Manchester, doi englezi trecuți de 60 de ani îi țin însă pumnii românului care le-a fost ca un fiu adoptiv. Judith Wright are un mesaj pentru el:  

„A fost o plăcere să-l cunoaștem și să avem grijă pentru o scurtă perioadă de timp de Dennis. Suntem încântați că a ajuns un jucător profesionist respectat și că e internațional român. Îi urăm lui “Cinci cupe” tot binele din lume în carieră!”. 

Citește și alte știri despre FCSB:

Dennis Man în Serie A? Un club care mai are un jucător român e cu ochii pe fotbalistul de la FCSB

Vedeta de la FCSB a dat lovitura cu noul contract! A încasat și o primă uriașă: „Pentru apartament!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (20)
859779594095355
Nick Rasu  •  08 Ianuarie 2021, 20:41

Daca oierul nu lasa din pret Man o sa-si rateze cariera de fotbalist. Nimeni nu da 14-15 milioane pe el. Poate ca da cineva 7 + inca 7 daca arata performanta. Man a jucat doar in Romania unde fotbalul e ZERO....

paul801
paul801  •  08 Ianuarie 2021, 18:09
Postat de luciann pe 08 Ianuarie 2021, 16:16

Normal ca nu, Steaua are juma' de tarà suporteri...se comparà!?:)

ce treaba are Man cu Steaua? :))))

steaua1986.
steaua1986.  •  08 Ianuarie 2021, 16:31
Postat de luciann pe 08 Ianuarie 2021, 16:18

Nea Pintilie, vezi ca ti-a crescut parul de cand "stagnezi" pe articolele noastre!:))) De dimineata esti "calare" pe ele, nu-ti scapa niciunul! Al catelea (omieosutalea) cont este?:)))

E articol public, nu-i articolul tau lucitorule. Posteaza cine vrea si cat ii place, n-ai tu treaba cu asta.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează
Close