FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Se redeschide o dezbatere istorică: „Halagian a făcut echipa Stelei din '86, dar laurii i-a cules domnul Ienei!”

Articol de , , - Publicat luni, 23 martie 2020 19:07

STEAUA 1986. Florin Călinescu redeschide o dezbatere în fotbalul românesc. Și ne întoarcem în timp, în perioada 1984-1986. Sau mai exact acum 33 de ani, atunci când Steaua își adjudeca Cupa Campionilor Europeni.

Prezent în studioul emisiunii "Prietenii lui Ovidiu", actorul a făcut o afirmație care s-a tot auzit în ultimii ani, dar care redeschide o discuție lungă despre cel mai important trofeu câștigat în istorie de vreo echipă din România.

"Când Valentin Ceaușescu a vrut să facă performanță, a obținut niște condiții. L-a adus pe Halagian, Dumnezeu să-l odihnească, cel care a zis: «Îmi dați mână liberă, da?». Și Halagian mi-a povestit că el a făcut echipa Stelei din '86. Asta ca să fie foarte clar! După care nu știu ce s-a întâmplat acolo. În fine... Laurii i-a cules domnul Ienei, dar echipa în linii mari și în linii mici este creată toată de Halagian!", a spus Călinescu în modernul studio video al Gazetei Sporturilor.

"Boloni mi-a zis că nu prea voia să vină la București, dar te momeau cu apartamente, cu grade, cu butelii și veneai. N-aveai încotro! Și La Craiova te momeau cu diplomele studențești și nu știu ce!"
Florin Călinescu, actor

Până la urmă, rămâne întrebarea: "Cine a creat cea mai bună echipă de club din istoria României?"

Florin Halagian, antrenorul instalat în funcțiedar demis în 1984, după un mandat de doar patru luni, își adusese la Steaua trei jucători pe care-i aprecia: Adrian Bumbescu, Ilie Bărbulescu și Ladislau Boloni. Anterior, le recomandase steliștilor să-l ia pe Victor Pițurcă, pe care-l știa bine de la Scornicești. Așadar, patru titulari din "11"-le standard al Stelei '86.

Ion Alecsandrescu și generalii au adus ceilalți fotbaliști importanți

"Sfinxul", președintele legendar, l-a descoperit pe Miodrag Belodedici, libero-ul care a marcat istoria fotbalului românesc! Iar generalii Ion Coman și Constantin Olteanu, pe care i-a pomenit inclusiv Valentin Ceaușescu în declarațiile sale au făcut restul.

Se redeschide o dezbatere istorică: „Halagian a făcut echipa Stelei din '86, dar laurii i-a cules domnul Ienei!”
Anghel Iordănescu, Ion Alecsandrescu și Emeric Ienei

4 lunia stat Halagian ca antrenor principal la Steaua: a fost numit la jumătatea lunii iunie 1984, în locul lui Ienei, şi a fost schimbat pe 10 octombrie 1984, chiar cu Ienei

Stoica și Majearu aduși de la FCM Galați

În mare, au adus fotbaliști care erau bine cotați în acel moment. De la Ștefan Iovan la Marius Lăcătuș, pe care generalii Armatei i-au suflat de sub nasul Internelor, în bătălia acestora cu Dinamo, dar și adevărate lovituri la care nimeni nu se aștepta, ca Tudorel Stoica și Mihail Majearu, ambii aduși de la FCM Galați, un club submediocru.

Emeric Ienei a preluat echipa după debarcarea lui Halagian și a asamblat perfect un puzzle câștigător, dar asta după ce i-au trecut prin mână zeci de jucători rulați. Iar în 1986, Nea Imi a ajuns să joace aproape meci de meci cu o echipă stas, pe care orice stelist o știe pe dinafară în orice moment al zilei: Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu - Balint, T. Stoica, Boloni, Majearu - Lăcătuș, Pițurcă.

"Ce nevoie aveam eu de mulţumirile lui Alecsandrescu şi Ienei? Satisfacţia mea imensă, profesională, a fost că am contribuit la drumul unei echipe spre un trofeu european, performanţă care nu ştiu dacă se va mai repeta vreodată. Restul discuţiilor? Apă de ploaie"
Florin Halagian, în mai 2014

"Să fie clar pentru toată lumea, eu am fost antrenorul Stelei care a adus Cupa Campionilor Europeni! Ajutat de Iordănescu. Chiar dacă au contribuit mai mulţi, conducerea, mai ales jucătorii, eu am marele merit pentru acest triumf. Un antrenor preia ceea ce face tehnicianul anterior la echipă. Şi Halagian a avut meritele lui, dar adevărul e că eu şi cu Iordănescu am câştigat acest trofeu"
Emerich Ienei

Cum s-a format marea echipă a Stelei

Se redeschide o dezbatere istorică: „Halagian a făcut echipa Stelei din '86, dar laurii i-a cules domnul Ienei!”

Cum comenta Florin Halagian în 2014

  • "Până în 1984, eu am mai trimis şi recomandat şi alţi fotbalişti celor de la Steaua, care tot insistau să mă aducă antrenor de la Scorniceşti, dar eu nu prea voiam. E vorba despre Piţurcă, în primul rând, dar şi de alţii precum Petcu, Eduard, Tătăran"
  • "Eu realizasem că Steaua are un potenţial foarte mare din moment ce generalii Olteanu şi Ilie Ceauşescu mă tot căutau să mă ia şi îmi spuneau că vor să facă o echipă mare"
  • "Notaţi jucătorii pe care i-am adus: Bumbescu, Boloni, Stângaciu, Bărbulescu, Marin Radu II. Dacă nu eram eu, Boloni nu ajungea în vecii vecilor la Steaua, să fie clar. Plus de asta, cine auzise atunci de Bărbulescu? Nimeni!"

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (86)
163253500722316
Emanoil Radu  •  25 Martie 2020, 17:27

Florine,bati câmpii ca de obicei cand vorbesti de fotbal ! Halagian a contribuit ,fără îndoială la alcatuirea lotului de la acea vreme ,dar cu "" tare si dupa ea " si " focul la ei " mai castiga Steaua CCE la Sfântul Așteaptă! Valentin Ceaușescu și Ienei sunt principalii artizani !!

214231532388111
Constantin Margarit  •  24 Martie 2020, 15:02

RUMUNEK: Aveti dreptate,Halagian are meritul formarii lotului si a antrenamentelor extrem de dure.ENEI i-a aranjat pe ,,tabla de sah".Mentiune pt. ENEI: a stiut cum sa-i faca pe BOLONI si STOICA sa joace impreuna(parerea mea).

jaleimensa
jaleimensa  •  24 Martie 2020, 10:54

Maine puteti face un articol cu antrenorii care i-au facut echipa lu' Klopp. Ca e proaspata treaba :))

Vezi toate comentariile (86)
Comentează