FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID, U CLUJ ŞI SEVERIN FĂRĂ LICENŢĂ

Şefii fotbalului manipulează în culise pentru a salva Rapid şi U Cluj de la retrogradare!

Articol de - Publicat luni, 13 mai 2013 00:00 / Actualizat duminica, 12 mai 2013 23:26

La sugestia şi cu susţinerea cuplului Sandu - Dragomir, forul federal ar urma să discute şi să legifereze la începutul lunii viitoare o soluţie care ar permite Rapidului şi Clujului să joace şi anul viitor în L1: obţinerea licenţei să fie obligatorie pentru sezonul 2013/2014 doar pentru formaţiile care la finalul actualului campionat prind locuri de cupe europene

Verdictele au căzut ca o ghilotină: Rapid, "U" Cluj şi CS Severin nu au primit licenţa pentru sezonul viitor de Liga 1 şi ar trebui să evolueze în divizia secundă! Expresia corectă e "ar trebui", fiindcă în culise se pregătesc mişcări speciale menite să salveze cu precădere Rapidul şi Clujul, două branduri istorice pentru fotbalul românesc.

Deocamdată, cele trei cluburi mai au la dispoziţie o ultimă variantă salvatoare: să atace la TAS deciziile definitive de la FRF. Rapid şi "U" Cluj vor avea însă o situaţie delicată, pentru că ambele trec prin procedurile de insolvenţă. Dar vor miza pe faptul că planurile de reorganizare aprobate de judecătorul sindic vor cîntări decisiv într-un verdict favorabil.

Precedentul FC Bihor dinamitează şansele la TAS
Numai că precedentul FC Bihor le retează practic orice speranţă. "Nici noi nu am avut aprobat planul de reorganizare la cele două instanţe ale FRF, pentru că eram într-o perioadă de observaţie. Cînd a fost aprobat de judecătorul sindic şi l-am prezentat la TAS, acesta nu a mai fost luat în considerare, deoarece tribunalul nu mai judecă speţa pe fond. Nu cred că mai există vreo şansă pe plan internaţional să se modifice această decizie", a explicat Cătălin Sărmăşan, preşedintele orădenilor.

"U" Cluj va primi pe 22 mai planul de redresare aprobat de instanţă, iar giuleştenii în cursul săptămînii viitoare. Totuşi, administratorul judiciar al clujenilor, Horea Ţiril, e convins că tribunalul de la Lausanne va schimba decizia internă. "Sînt convins că vom găsi dreptatea la TAS după ce vom avea acest plan. Nu s-a putut în ţară, deşi creditorii l-au aprobat, lipsind doar girul instanţei".

Falimentul bate la uşa Rapidului, clubul dispare!
Gazeta de duminică a prezentat şi ţintarul dramatic în faţa căruia se află acum Rapidul: riscul falimentului imediat şi dispariţia de pe harta fotbalului românesc! Explicaţia e următoarea: planul de reorganizare al giuleştenilor miza pe participarea în continuare în L1, cu fonduri de milioane de euro atrase din drepturi TV şi încasări din bilete şi abonamente. Retrogradarea în L2 dinamitează însă întreg proiectul de salvare, iar pierderea licenţei atrage după sine imposibilitatea de a mai obţine banii pentru reechilibrarea clubului. Practic, pe 17 mai, Tribunalul va avea în faţă un plan de reorganizare care nu mai are cum să fie respectat şi, prin urmare, aprobat!

Eventuala declarare a falimentului la Rapid va însemna că alb-vişiniii vor trebui să se înscrie în liga a cincea şi să o ia de la capăt, cu o altă organizare. Va rămîne însă discuţia cu brandul Rapid, care poate fi scos la licitaţie de administratorul sindic pentru recuperarea unei părţi din datoriile cumulate pe actuala societate!

"Comitetul Executiv nu-şi mai asumă o asemenea hotărîre"
Toate aceste scenarii ar putea fi date însă spectaculos peste cap la Adunarea Generală FRF, programată pe 1 iunie. "Mircea Sandu şi Dragomir încearcă din răsputeri să găsească o soluţie prin care să păstreze în prima ligă şi Rapidul, şi Clujul, a căror dispariţie ar fi o nenorocire", au explicat surse din eşaloanele inferioare.

De aceea, şefii de la Federaţie şi de la Ligă vor ca, prin intermediul Adunării Generale, să legifereze varianta-minune: obligativitatea obţinerii licenţei să reziste doar pentru cluburile care merg în cupele europene, iar celelalte să fie absolvite de aceste furci caudine, pe considerentul greutăţilor financiare existente în fotbalul românesc. Astfel, Rapidul şi Clujul, plus Severinul, ar scăpa de retrogradarea pe criteriul licenţei!!

"Planul ăsta e deja împrăştiat în teritoriu, oamenii sînt instruiţi şi învăţaţi cum să voteze pe 1 iunie", spun aceleaşi surse. Şi o completare: "Mircea Sandu şi Dragomir intenţionează să facă neapărat acest demers prin Adunarea Generală, fiindcă nu-şi mai asumă nimeni acolo riscul de a adopta o asemenea hotărîre doar în Comitetul Executiv. Le ajunge în cîte belele juridice sînt deja băgaţi!". Oricum, FRF s-a pus deja la adăpost cu acest amănunt, printr-un comunicat postat pe propriul site: "Comitetul Executiv nu are atribuţii de licenţiere".

"Următorul pas este TAS-ul, dar este trist că un club ca Rapid stă la mîna unor oameni care nu înţeleg cum se corelează o lege a insolvenţei cu reglementările sportive privind acordarea licenţei"
Ion Taban, preşedinte Rapid pentru Mediafax

"M-a sunat Copos de ziua mea. Era cu moralul la pămînt. L-am invitat la un şpriţ, dar m-a refuzat: «Nu pot, nea Rică. Mă omoară ăştia!», mi-a spus. Nu mai vrea să audă de fotbal. Din păcate, el, aşa cum a fost, rău, zgîrcit, a ţinut Rapidul. Acum nimeni nu-l mai vrea"
Rică Răducanu, pentru Libertatea

Au modificat regulamentul în 2011!
Acum doi ani, Poli Timişoara şi FC Bihor nu au primit licenţa tot la decizia Comisiei de Apel şi au decis să se adreseze TAS, deşi în regulament nu exista această prevedere! Ulterior, pentru a mai domoli o parte din reacţiile vehemente ale cluburilor, Comitetul Executiv FRF s-a întrunit de urgenţă şi a introdus această oportunitate, oferindu-le celor două cluburi posibilitatea să se apere la Lausanne. TAS nu a judecat cazurile Timişoara şi Bihor pe fond, ceea ce a făcut ca decizia FRF să primească un aviz pozitiv, iar cele două cluburi să fie retrogradate în liga secundă.

Bistriţa stă la cotitură
Deşi nu mai are nici o şansă să se salveze de la retrogradare, Gloria a depus apel la prima decizie a Comisiei de Licenţere şi a primit licenţa. Oficialii bistriţeni speră să rămînă în Liga 1, chiar dacă regulamentul nu-i mai permite acest lucru. "Avem licenţa, am muncit foarte mult pentru a obţine licenţa şi cred că o merităm. Rămîne de văzut ce se va întîmpla cu celelalte echipe implicate în procesul de licenţiere. Spun că vor fi surprize şi putem rămîne în Liga 1, chiar dacă terminăm pe ultima poziţie în clasament", a declarat Vasile Urs, administratorul judiciar al Bistriţei pentru sportulbistritean.ro

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (107)
ovi81ugw
ovi81ugw  •  13 Mai 2013, 20:27
Postat de yo4cnb pe 13 Mai 2013, 12:58

" steaua1986forever (6113 comentarii) Sunt curios cum o sa justifice "frumosii fani ai rrapidului" o asemenea mizerie, ca o sa ramana in liga1 la "masa verde" in conditiile in care echipe mari au disparut din liga1 pentru mai putin (craiova si timisoara). Ei gasesc intotdeauna vinovati, comunismul, ceausescu, Steaua, Valentin, securistii, armata, regele, etc...in loc sa vada ca se pregateste cea mai mare mizerie din fotbalul romanesc de dupa 1989: modificarea unor decizii pentru a ajuta (de frica unor primitivi) o echipa care de ani de zile traieste doar din banii din drepturile tv de liga1 " "comunismul, ceausescu, Steaua, Valentin, securistii, armata

nu te ambala frate...unde ar fi nedreptatea daca ucj si rapid ar ramane in liga 1???pe terenul verde au castigat punctele, nu la masa verde...in plus nesimtitii astia de la licentiere ,dak resp comp,dadeau deciziile dupa terminarea camp, ce chef sa mai joci sa ai ,cand stii ca joci degeaba...si pana la urma ce asa graba?...ei stiau ca judecatorul le va aproba planul, puteau sa astepte, camp incepe la sf lunii iulie,la instanta nu e ca la paine sa te bagi in fata. pana la urma greseala e la liga pt ca sunt inscrise in competitie soc comerciale nu echipele...echipa si-a castigat locul...sa vina alta societate sa o conduca mai departe.atata tp cat juc nu depun memorii,inseamna ca-s platiti

mihnea80
mihnea80  •  13 Mai 2013, 17:20
Postat de costy_s17 pe 13 Mai 2013, 12:03

Daca nu se da un verdict favorabil la TAS, eu ca si Rapidist nu imi doresc aceasta pata neagra in istoria noastra si anume ca FRF sa modifice procesul de licentiere pentru ca noi si eventual Clujul sa ramana in Liga 1. Daca tot vor sa modifice legea sa o faca pt sezonul 2013-2014. "Am stat atatia ani in Divizia B, am cazut, am revenit si mereu am luat-o de la capat".

nici noi, clujenii, n-avem nicio problema sa jucam in liga 2. Vinovatul il stim cu totii (Busca) si stim deasemenea cum liga a inchis ochii la toate smenurile acestuia, deci mai bine in liga 2 insa sa fim descatati de el pentru totdeauna. Singurul regret e ca in liga 2 ne va fi mult mai greu sa atragem un investitor. (ne-a fost greu si in liga 1). Daca ramanem in liga 1, asta nu se va datora insistentelor clujenilor sau rapidistilor, ci intereselor televiziunilor.

mihnea80
mihnea80  •  13 Mai 2013, 17:15

ce porcarie de articol. Sa-i ziceti lui mutu ca moare Dragomir ca joaca U sau Rapid in B. Lui ii pasa doar de bani, doar cum naiba o sa mai dea televiziunea aia atatia bani pentru mai putine meciuri. Apoi, ideea sa ramana echipelele retrogradate in liga 1, in locul celor retrogradate din pix mi se pare abjecta. mai bine sa promoveze mai multe din liga 2.

Vezi toate comentariile (107)
Comentează