FOTBAL  »  Superliga  »  GSP SPECIAL

Sezonul durează două luni! Gazeta a făcut o simulare: cum ar arăta play-off-ul cu clasamentul de acum înghețat

Articol de - Publicat sambata, 14 noiembrie 2015 00:00

Deznodămîntul stagiunii actuale se stabilește între 5 martie și 7 mai.

Se știe țintarul din play-off, rămîne ca următoarele 9 etape să limpezească numele celor 6 calificate în turneul pentru titlu. Cu clasamentul de azi, ultima rundă ar programa un supermeci: campioana Steaua contra vicecampioanei ASA

Sezonul durează aproape un an, dar programul accelerează evenimentele de-a lungul ultimelor două luni. În prima stagiune cu play-off și play-out din istoria campionatului românesc, soarta titlului va fi hotărîtă între 5 martie și 7 mai! Atît durează turneul care stabilește campioana și celelalte participante în cupele europene.

TAS contează iar

Programul e deja stabilit, mai trebuie să se definitiveze configurația primelor 6 de la finalul sezonului regulat, din care au mai rămas de disputat 9 etape. Astra, Viitorul, Steaua și Pandurii sînt mari favorite să se califice. Dinamo, ASA, Craiova și CFR Cluj luptă pentru următoarele două locuri de play-off. Calculele depind mult de acțiunea de la Lausanne a clujenilor, care speră să recupereze la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv cele 6 puncte pe care le-a scăzut FRF. Fără punctele vișiniilor, Dinamo și ASA ocupă acum pozițiile 5 și 6, ultimele de play-off.

Sărbătorește Astra cu Dinamo?

După clasamentul la zi, programul "turneului de Europa" ar avea o primă etapă cu dueluri devenite clasice în ultimele două sezoane: Viitorul-Dinamo și Steaua-Pandurii. Hagi nu a pierdut în Ștefan cel Mare de cînd a înființat Viitorul și tocmai a cîștigat la "cîini" acasă cu 5-1! Gorjenii sînt implicați într-o luptă directă pentru titlu cu Steaua. Trupa lui Edi Iordănescu a remizat la București de curînd, 1-1, în urma unui joc în care gorjenii au condus cu 1-0, au dominat și au ratat două puncte spre final.

Ultima etapă, de pe 7 mai, are și ea afiș super: campioana Steaua contra vicecampioanei ASA, iar Dinamo se deplasează la Giurgiu. Astra e liderul momentului și favorita principală la cîștigarea titlului.

Europa și pentru play-out!

Play-off-ul arată "apetisant", dar multe partide ar putea fi lipsite de mize mari. Șumudică s-a plîns recent că Astra va fi dezavantajată în turneul decisiv, deoarece nu are cluburi prietene și a indicat-o pe Steaua drept favorită din punctul de vedere al alianțelor. Scenariul lui Șumudică ar putea fi facilitat de insolvențele din campionat. Dacă TAS îi redă punctele lui CFR, clujenii ar trece pe 6 în acest moment. Și ar rezulta un play-off în care, ca să obții calificarea în Europa, ar fi suficient să deții acest drept! Dinamo și CFR nu au voie din cauza insolvențelor. Rămîn patru echipe din play-off asigurate automat că vor fi în Europa. Plus o formație din play-out, pe al 5-lea loc european! Fie cîștigătoarea Cupei, fie prima clasată din turneul pentru salvarea de la retrogradare.

Cum se califică în cupele europene:

  • Campioana Champions League, turul al 3-lea preliminar, tabloul campioanelor
  • Locul 2 Champions League, turul al 3-lea preliminar, tabloul noncampioanelor
  • Locul 3 Europa League, turul al 3-lea preliminar
  • Locul 4 Europa League, turul al 2-lea preliminar
  • Cîștigătoarea Cupei României Europa League, turul al 3-lea preliminar

Cum ar arăta play-off-ul, după clasamentul la zi

Etapa 1 » 5 martie: Astra-ASA, Viitorul-Dinamo, Steaua-Pandurii
Etapa a 2-a » 12 martie: ASA-Pandurii, Dinamo-Steaua, Astra-Viitorul
Etapa a 3-a » 19 martie: Viitorul-ASA, Steaua-Astra, Pandurii-Dinamo
Etapa a 4-a » 30 martie: ASA-Dinamo, Astra-Pandurii, Viitorul-Steaua
Etapa a 5-a » 2 aprilie: Steaua-ASA, Pandurii-Viitorul, Astra-Dinamo
Datele rundelor din retur: 9 aprilie, 16 aprilie, 23 aprilie, 30 aprilie, 7 mai

Aglomerație pe final!

Campionatul se termină pe 7 mai, mai devreme decît în anii trecuți, ca să-i permită echipei naționale să preia jucătorii pentru Campionatul European din Franța. Finala Cupei Ligii va fi pe 11 mai, iar a Cupei României, pe 14 mai. Dacă va repeta parcursul din sezonul trecut, în care a cîștigat toate competițiile, Steaua ar disputa trei meciuri decisive în decurs de 7 zile: ultima rundă din Liga 1 plus cele două finale.

Cum s-ar prezenta clasamentul play-off-ului acum

1. Astra 18 puncte
2. Viitorul 16
3. Steaua 15
4. Pandurii 15
5. Dinamo 14
6. ASA 13

Punctele acumulate pe parcursul sezonului regulat se înjumătățesc înaintea play-off-ului și a play-out-ului

"Play-off-ul e alt campionat, practic. O echipă care termină sezonul regulat pe 6 are șanse să cîștige campionatul, ceea ce nu mi se pare deloc normal!"
Marius Șumudică, antrenor Astra

"Obiectivul e să prindem play-off-ul, nu să cîștigăm campionatul. Clubul nu e capabil, deocamdată, să susțină o echipă campioană. Ca să luăm titlul ar trebui să progresăm, să ne putem permite cheltuieli mai mari cu transferuri și cu salarii"
Gheorghe Hagi, manager Viitorul

Doar trei etape în 2016!

Echipele vor putea să-și reformeze loturile abia în pauza de iarnă. Un plan pe care Steaua chiar l-a anunțat oficial. Campioana s-a comportat dezamăgitor și are de gînd să elibereze mulți jucători și să aducă alții în locul lor. Aceste mutări vor avea loc în ianuarie, cînd vor mai fi rămas doar trei etape din sezonul regulat, adică puține lucruri de reparat în clasament înaintea turneelor decisive. Prima etapă de anul viitor e programată devreme, pe 13 februarie.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
lapusneanul
lapusneanul  •  14 Noiembrie 2015, 13:49

bravo jurnalistule , acum asteptam sa faci un articol cu, ce s-ar intampla in presa romaneasca daca am avea numai profesionisti nu doar absolventi ai facultatii spiru haret.?...acest articol face parte din ciclul. traiasca jurnalismul neprofesionist....vorba lui hagi, sa facem bine sa nu fie rau....

alexbibirica1
alexbibirica1  •  14 Noiembrie 2015, 09:10
Postat de valiro pe 14 Noiembrie 2015, 09:01

Ati uitat sa spuneti ca in playoff va participa o echipa care nu are drept de joc in Europa. Daca echipa aia castiga ce faceti ? Pe cine trimiteti in Europa, pe o perdanta ?

ca la noi ... la nimeni !insolventii nu joaca in nicio liga profesionista...

valiro
valiro  •  14 Noiembrie 2015, 09:01

Ati uitat sa spuneti ca in playoff va participa o echipa care nu are drept de joc in Europa. Daca echipa aia castiga ce faceti ? Pe cine trimiteti in Europa, pe o perdanta ?

Vezi toate comentariile (3)
Comentează