FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA - VIITORUL

Statistica nu face omenii » Costin Ștucan scrie despre motivul pentru care jucătorii de la Steaua și Viitorul intră în vacanță la meciurile directe

foto: Cristi Preda
foto: Cristi Preda

Articol de - Publicat duminica, 06 noiembrie 2016 14:53

Anul fiscal 2012 a fost ultimul în care SC Viitorul S.A., societatea care administrează Academia Hagi, a înregistrat deficit, pierzând 3.557.541 de lei.

Trendul în acel moment era cumplit. Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, în primii trei ani de existență compania fostului internațional român a pierdut 11.400.626 de lei. Adică peste 2,5 milioane de euro, care se adăugau banilor împrumutați de la bănci. "Gică era într-o situație financiară disperată", spune unul dintre colaboratorii săi. Datele confirmă mărturia. În 2012, după o jumătate de sezon petrecută în Liga 1, Viitorul avea datorii de peste 10 milioane de euro. Academia era pe punctul de a sucomba.

La finele acelui sezon, echipa lui Hagi s-a salvat de la retrogradare printr-un meci pe care chiar finul său, George Becali, l-a numit "omenie". Viitorul a învins în Ghencea cu 5-2 și a rămas racordată la banii din drepturile TV din Liga 1. Retrogradarea ar fi însemnat, probabil, faliment. Pericolul nu trecuse, însă. Un sezon mai târziu, printr-o coincidență bizară, multe dintre echipele care reușeau să câștige puncte în fața Stelei le cedau imediat Viitorului. Echipa lui Hagi s-a salvat a doua oară, iar de atunci produce anual profit:

  • 2013: 2.915.007 lei
  • 2014: 6.900.245 lei
  • 2015: 5.601.525 lei

Chiar dacă mai are datorii de aproape 4 milioane de euro, Academia a început să producă și să vândă tot mai des. Singurul domeniu unde Viitorul nu are niciun spor este atunci când Hagi se întâlnește cu George Becali. Nașul contra finul.

"Le era și lor jenă de Dică, au fost niște chestii de omenie...Dar nu blaturi! Nu poate să mă oprească nimeni să mă bucur pentru nașul meu. Mi-a fost frică să nu egalăm la 1-4. Doru Bratu e cel mai bun băiat!" George Becali, 19 mai 2013

Înainte de meciul din această seară, comedia din 19 mai 2013 rămâne singura victorie a Viitorului în fața echipei care a contribuit decisiv la salvarea Academiei. În meciurile directe din Liga 1, Steaua are 10 victorii și o înfrângere. S-o numim "Aceea". Partidele dintre cele două echipe au o doză de previzibil comparabilă cu cea din întâlnirile cooperatiste Ceahlăul - Gloria. Diferența este că pe vremuri Ștefan și Pădureanu își împărțeau punctele cu o exactitate elvețiană. Până la un moment dat, când Ceahlăul a avut nevoie de ambele victorii în sezon, echipele obținuseră câte 9 victorii, iar echipa lui Ștefan avea cu un gol mai mult marcat decât prietena din Bistrița.

Spre deosebire de gemenii blatului, Becali ia regulat puncte de la Hagi, ca într-o formă masochistă de a obține recunoștință materială pentru "omenia" de acum 3 ani. Evident, toți cei implicați vor spune că jurnaliștii aberează și că suporterii care lasă comentarii pe site-urile de sport sunt influențați de primii.

Uneori, însă, statistica lasă urme mai adânci decât le vor cei care le produc. Reporterii Gazetei Sporturilor au adunat suspendările de la meciurile jucate de Steaua și Viitorul în ultimele 4 sezoane și jumătate. Datele arată că jucătorii celor două echipe intră pur și simplu în vacanță la partidele directe.

În ultimii 4 ani și 4 luni, Viitorul are cei mai mulți suspendați, nouă, dintre toate adversarele întâlnite de echipa lui Becali în prima ligă, în această perioadă. Culmea este că numele proaspăt internaționalului Romario Benzar revine constant pe lista absențelor provocate de cartonașe galbene sau roșii. În această seară, fundașul dreapta va sta pentru a treia oară într-un meci împotriva Stelei, după ce a primit al patrulea galben al sezonului în meciul cu Voluntari din etapa trecută.

Pe lista fotbaliștilor suspendați contra Stelei din 2012 încoace mai apar două nume notabile. Felipe Teixeira, jucătorul Astrei care are o relație apropiată cu George Becali, a ratat două partide pe vremea când juca la Petrolul, în timp ce tânărul fotbalist al Stelei, Răzvan Grădinaru, a fost suspendat la jocurile cu angajatorul său în timp ce era împrumutat la Oțelul și Concordia.

ADVERSARI SUSPENDAȚI LA MECIURILE CU STEAUA

Viitorul 9 Benzar, Benzar, Marcelina Emerson, Mitrea, Fl. Tănase, Băluță, Năstăsie, Mamele, Benzar
FC Botoșani 6  Cîrjan, Hadnagy, Vașvari, Danci, Tincu, Bordeianu
Petrolul 5 Mustivar, Filipe Teixeira, Filipe Teixeira, Geraldo Alves, Astafei
Gloria 4 Romário, Curtuiuș, Kanon, Curtuiuș
Oțelul 4 Ljubinković, D. Popescu, Cooper, R. Grădinaru
Dinamo 4  N. Grigore, A. Marc, C. Matei, Hanca
Pandurii 4 Răduț, Alexandru Vlad, Nicoară, Nicoară
Concordia 4 Melinte, Serediuc, Dina, R. Grădinaru
FC Brașov 3 Taborda, Mateiu, Sergiu Oltean
FC Vaslui 3 Sânmărtean, Prahic, Enescu
CSMS Iași 3 Tincu, Țigănașu, Al. Crețu
Turnu Severin  3  Olah, Fl. Costea, Thomas)
CFR Cluj 3 Aguirregaray, Gabionetta, A. Mureșan
ACS Poli 3 Fl. Nanu, Bărbuț, Șeroni
ASA Tg.Mureș 2 Jazvic, G. Matei
Ceahlăul 1 Tăbăcariu
Gaz Metan 1 Todea
CSU Craiova 1 Măzărache

 Total: 63 de suspendări

Lucrurile sunt mai serioase atunci când echipele din Liga 1 întâlnesc Viitorul. În aceste meciuri, s-au înregistrat cu 18 suspendări mai multe decât la partidele contra Stelei. Culmea, Steaua este lider în acest clasament așa cum și Viitorul ocupă primul loc în ierarhia de mai sus. 14 steliști au stat în ultimele 4 sezoane contra echipei lui Hagi. Pe locul 2 este ASA Târgu Mureș, cu 9 suspendări, dar 7 dintre ele au fost înregistrate în cele două meciuri din play-off-ul sezonului trecut, disputate în condiții de austeritate. Una dintre aceste partide, Viitorul - ASA 6-1, apare ca "meci suspect de a fi fost aranjat la pariuri" într-un raport prezentat în Parlamentul European de agenția de monitorizare a pariurilor Federbet.

"Nu ştiu ce să zic. Uitaţi-vă cu o etapă înainte la câte galbene şi roşii am luat. De aia am făcut atunci urât şi am zis că nu-i mai primesc pe unii. Şi mie mi s-a părut ciudat, dar am pus-o pe seama Paştelui, urma să jucăm în a doua zi de Paşte. Am fost obligat să legitimez copii, să-i duc la meciul cu Viitorul"
Daniel Stanciu, oficial ASA Tg. Mureș, 4 iulie 2016

În mod constant, fotbaliștii Stelei au stat contra Viitorului. Cristi Tănase are 3 suspendări, Nicușor Stanciu și Bourceanu au adunat câte două.

ADVERSARI SUSPENDAȚI LA MECIURILE CU VIITORUL

Steaua 14 Pintilii, Cr. Tănase, Latovlevici, Bourceanu, Cr. Tănase, Cr. Tănase, Gardoș, Piovaccari, L. Filip, Chipciu, N. Stanciu, Râpă, N. Stanciu, Bourceanu
ASA 9 Sepsi, Ndoye, Gorobsov, M. Constantin, Voiculeț, Pârvulescu, G. Matei, Țucudean, Mureșan
CFR Cluj 7 Ogbu, Cadú, Aitor Monroy, Negruț, Deac. T. Lopes, T. Lopes
Concordia 5 V. Crețu, Purece, Serediuc, D. Florea, Serediuc
Oțelul 5 Sârghi, Benga, G. Giurgiu, Hélder, Murgoci
CSU Craiova 4 Brandán, Vătăjelu, Nuno Rocha, Popov
FC Botoșani 4 M. Croitoru, Fülöp, Danci, Ngadeu
Dinamo  4 Dragoș Grigore, C. Matei, Rotariu, Anton
Astra 4 Spătaru, Boldrin, Alibec, Filipe Teixeira
Petrolul 3 Alcenat, Priso, Benga
Pandurii 3 Viera, Hristou, Săpunaru
FC Brașov 3 Bogdan Străuț, Cr. Ionescu, Jurić
Gaz Metan 3 Pleșca, Llullaku, L. Szilágyi
Ceahlăul 2 Marc, Gorea
Rapid 2 Grigorie, Săpunaru
Corona 2 Burlacu, Dâlbea
U Cluj 2 Mendy, L. Kovács
FC Voluntari 2 Voduț, L. Rus
ACS Poli 1 Melinte
CSM Iași 1 Onofraș
FC Vaslui 1 Antal

Total: 81 de suspendări

De ce stau jucătorii celor două echipe în meciurile directe? De ce unii dintre ei își curăță bagajul de cartonașe galbene când, teoretic, ar trebui să joace împotriva uneia dintre cele mai bune echipe din Liga 1?

Statistica nu răspunde la întrebări, doar acumulează date noi.

În această seară, Hagi are posibilitatea de a rupe două trenduri care nu se potrivesc cu orgoliul de fost mare fotbalist pe care-l invocă, tot mai iritat, aproape la fiecare conferință de presă.

Meciurile directe

2012-2013

  • Viitorul – Steaua 0-4
  • Steaua – Viitorul 2-5

2013-2014

  • Steaua – Viitorul 4-0
  • Viitorul – Steaua 0-3

2014-2015

  • Viitorul – Steaua 0-1
  • Steaua – Viitorul 4-1

2015-2016

  • Steaua – Viitorul 1-0
  • Viitorul - Steaua 0-1
  • Viitorul - Steaua 1-3
  • Steaua - Viitorul 3-0

2016-2017

  • Viitorul - Steaua 1-3

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (174)
845438802178576
Alin Ion Dinescu  •  07 Noiembrie 2016, 00:35
Postat de its1134 pe 06 Noiembrie 2016, 17:57

Nu i-ai menționat p'ăia responsabili cu curățenia în studio. Muritorii de foame: Andone, Negoiță & co

super

845438802178576
Alin Ion Dinescu  •  07 Noiembrie 2016, 00:17

35 -8 pentru steaua

845438802178576
Alin Ion Dinescu  •  07 Noiembrie 2016, 00:12

e la fel ca Victoria buc -Dinamo Flacara Moreni Dinamo Steaua -Vitorul Steaua Gloria Buzau steaua fc maramures

Vezi toate comentariile (174)
Comentează