FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA '86

STEAUA. VIDEO Ștefan Iovan cere recompense financiare pe viață pentru cei care au cucerit Cupa Campionilor Europeni în 1986: „Dați-ne rente!”

Ștefan Iovan
foto: Cristi Preda/GSP
Ștefan Iovan foto: Cristi Preda/GSP

Articol de , - Publicat miercuri, 16 septembrie 2020 12:00 / Actualizat miercuri, 16 septembrie 2020 13:08

Căpitanul de la Sevilla, Ștefan Iovan, redeschide o rană adâncă a generației care a cucerit CCE 1986: incapacitatea de decenii a statului de a găsi o soluție pentru a oferi recompense financiare pe viață tuturor jucătorilor care au realizat cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc.

Tema a fost ridicată periodic în spațiul public, politicienii s-au folosit abil de subiectul sensibil și emoțional pentru a mai capitaliza osânză electorală, dar problema a rămas nerezolvată de peste două decenii: solicitările repetate de rente viagere sau indemnizații de merit pentru toți foștii jucători ai Stelei care au cucerit Cupa Campionilor Europeni în 1986.

Totul s-a blocat constant în prevederile Legii 69/2000, care punctează că rentele se acordă, la cerere, numai pentru medaliații JO, campionii de seniori mondiali și europeni din probele olimpice sau care au figurat măcar o dată în programul JO.

Excepțiile academice Duckadam și Majearu

Doar pentru Duckadam și Majearu s-a găsit în 2013 o portiță, care funcționează și azi: ambii au intrat pe circuitul indemnizațiilor de la Academia Română, care oferă recompense financiare pentru personalități din diferite domenii. Era o listă cu 115 nume din sport, s-a suplimentat cu încă două locuri, astfel încât să intre și Helmuth, și "Nutria", cu toate că dosare mai depuseseră Bumbescu, Bălan, Pistol, Radu II și Bărbulescu.

S-a pornit de la 1.800 de lei pe lună, dar "acum am ajuns pe la 6.000 de lei", spune portarul care a apărat patru lovituri de la 11 metri contra Barcelonei. Adăugirile sunt imposibile, fiindcă numai după decesul unuia dintre cei aflați deja pe listă poate intra altcineva pe locul eliberat!

Ștefan Iovan: „Meritam să primim rentă viageră!”

Căpitanul de la Sevilla, Ștefan Iovan, repune pe tapet subiectul rentelor interzise pentru foștii steliști care au ridicat Cupa Campionilor deasupra capului: "Am merita din plin acești bani pentru ceea ce am făcut în beneficiul sportului românesc și al țării. Trebuia să fim mai uniți după 1990 și să cerem ceea ce ni s-ar cuveni. Toată echipa, nu doar unul sau altul! Dacă am fi acționat împreună, cred că am fi putut obține de mult recunoașterea normală a performanțelor noastre. Mi se pare că nu suntem apreciați așa cum ar trebui".

Fostul fundaș, ajuns la 60 de ani, continuă să-și spună of-ul: "Trăind atâția ani în comunism, mulți colegi au ajuns să nu aibă venituri decente, care să le asigure o viață tihnită. Schimbarea de regim și finalul carierei i-a prins nepregătiți pe unii. Puteam cu toții din grupul nostru să trăim mult mai bine decât o facem. După părerea mea, doar Pițurcă și Boloni s-au realizat cu adevărat și au ajuns la nivelul pe care-l merită".

„Bălan și Bărbulescu au murit din neajunsuri”

Iovan crede că statul român ar trebui să se mobilizeze fie și după atâția ani pentru "a promova o excepție legislativă cu referire la Steaua 1986. Mi-aș dori acest lucru. Sărmanii Bălan și Bărbulescu s-au îmbolnăvit și-au murit prea repede din neajunsuri. Au plecat cu regretul că viața lor ar fi trebuit să arate altfel, nu să fie împinși în situații critice".

"Lumea s-a schimbat, 1990 ne-a găsit într-un moment de răscruce, iar mie mi-a adus marea neșansă de a rata Mondialele din Italia. Altfel, poate aș fi ajuns la Montpellier, luam și eu un milion de dolari. Dar soarta mi-a oferit un început de pareză exact când toți și-au luat zborul prin Europa după turneul final din 1990. Piciorul mă supără și acum, problemele s-au mutat de pe dreptul pe stângul, exact cum au anticipat medicii de la Napoli când mi-au spus că asta se va întâmpla la bătrânețe. Când m-am decis să fac operație, să îmi pună proteză de șold, a venit pandemia. Urmează însă să mă programez în curând", a mai subliniat Iovan. 

16.635 de lei pe lunăe cea mai mare rentă viageră plătită în prezent pentru 32 de foști campioni, între care Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipă sau Gabriela Szabo

"Lumea vorbește, firește, mai mult de Cupa Campionilor, dar nu uitați că am dominat Europa timp de patru ani. Am mai luat Supercupa, am jucat o finală Intercontinentală, plus încă o semifinală și o finală de Cupa Campionilor. Astea s-au contabilizat și în imaginea României, nu?"
Ștefan Iovan

S-au certat la aniversarea de 30 de ani

În 2016, când s-a organizat reunirea generației de la Sevilla la trei decenii de la performanța CCE 1986, problema rentelor viagere a inflamat atmosera. La vremea respectivă, Bărbulescu a avut un discurs dur la adresa lui Duckadam: "Am aflat că dosarul lui și al lui Majearu au fost aprobate. Au mers pe burtă ca să nu se afle. Eu n-aș fi făcut niciodată așa ceva: ori primeam toți, ori niciunul! Păi, doar Duckadam și Majearu au câștigat Cupa Campionilor?! Poate sunt colegi care nu au nevoie de acei bani, dar pe mine m-ar ajuta foarte mult. Mă gîndesc că sărmanul Bălan ar fi fost poate și acum în viață dacă ar fi încasat și el câte 2.700-2.800 de lei pe lună. Am demonstrat că n-am fost deloc o familie și fiecare s-a interesat doar pentru el".

Ce fac azi campionii de la Sevilla

  • Helmuth Duckadam – pensionar, nu mai e implicat în fotbal
  • Dumitru Stângaciu – antrenor portari Baniyas (Emirate)
  • Miodrag Belodedici – director sector tineret FRF, ambasador Euro 2020
  • Adrian Bumbescu – antrenor juniori CSA Steaua
  • Ștefan Iovan – șeful centrului de juniori CSA Steaua
  • Anton Weissenbacher – muncitor în Germania
  • Ladislau Boloni – antrenor liber de contract, recent demis de Gent după 25 de zile de mandat
  • Mihail Majearu – s-a retras din lumea fotbalului, locuiește lângă București
  • Tudorel Stoica – nu mai lucrează în fotbal
  • Constantin Pistol – stabilit la Pitești, a lucrat o perioadă ca taximetrist
  • Gavril Balint – analist DigiSport
  • Marius Lăcătuș – antrenor fără contract, ultima dată la CSA Steaua
  • Victor Pițurcă – antrenor liber de contract, ultima dată la U Craiova
  • Marin Radu II – antrenor centru juniori CS Mioveni

Au decedat: Lucian Bălan (2015, 56 ani, s-a sinucis), Ilie Bărbulescu (2020, 62 ani, infarct)

Citește și alte știri despre Liga 1

EXCLUSIV Detalii INCREDIBILE despre focarul de la FCSB: două cazuri de COVID ascunse! Discuții cu UEFA încă de joi: „Pe cine am putea să avem pe bancă?"

Fierbe vestiarul la Dinamo: jucătorii și Contra, duși cu vorba de Pablo Cortacero! Ce a promis din nou spaniolul

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (87)
dragos_chiva
dragos_chiva  •  17 Septembrie 2020, 14:07
Postat de nealiniatul pe 17 Septembrie 2020, 08:50

Foarte precis ca statul roman nu saracea daca mai adauga niste rente viagere si la fotbalistii de la Steaua. Dar era normal sa le dea ceva doar celor care nu erau buni de munca din motive de sanatate, nu din motive de lene, prostie sau betie. Fane Motatei, a fost facut ofiter al Armatei Romane, la fel "colonelul" Bumbescu, si toti ceilalti. La 60 de ani , Fane este bun de munca, dar crapa de lene. Prin urmare, statul nu are nici o obligatie. Duckadam a fost prin America si a fugit repede ca trebuia sa munceasca, iar la lenea lui.. era greu. Oare, Rumenige, Beckembauer, Maldini, Baresi, Pancev, Gerard, Raul si o multime de alti fosti mari fotbalisti au rente viagere de la statele lor? Precis ca nu si foarte precis ca le-ar crapa obrazul de rusine daca ar cere asa ceva.

Nu sunt de acord cu comparațiile pe care le-ai făcut. Ai enumerat numai fotbaliști de înaltă clasă din Occident (și un iugoslav). Acolo nu juca nimeni pe salarii simbolice cum erau la noi în comunism, în plus țările din care fac parte acei jucători nu au experimentat niciodată comunismul și -mai mult chiar- în acele țări nu s-a trecut cu voioșie la construirea capitalismului după "expirarea" termenului de valabilitate al utopiei comuniste și asta chiar cu ajutorul acelorași unelte (=cozi de topor) din perioada de tristă amintire. Pentru iugoslav nu ar trebui să bagi mâna în foc că nu primește vreo rentă de la fosta sau actuala lui țară. Probabil că ar fi trebuit să faci comparația cu jucători importanți care au câștigat trofee și care proveneau din fostul bloc comunist numai că în afară de jucătorii de la Steaua Roșie nu prea ai cu cine. Și mai este un lucru pe care îl neglijezi: dacă fenomenul rentelor este deja declanșat la noi în țară de ani buni -nu este aici locul să discutăm dacă e bun sau rău- atunci de ce Elisabeta Lipă să primească rentă iar Helmuth Duckadam (care a intrat și în cartea recordurilor) să nu primească? Regulile nu sunt aceleași pentru toți?

iung811
iung811  •  17 Septembrie 2020, 14:01

Câtă nesimțire pe ăsta! Ati câștigat vreo medalie olimpică pentru țara asta? Ați câștigat pentru voi si ati băut toți banii. Aveți grade fara o zi de armată in frunte cu generalu' cascheta. Va bateati pe burtă cu toate bezadelele comuniste pe la Melody. Rupeai Drumetului cu Bumbescu. Si acum vrei să iti dam noi bani?

340719932955222
Ion Ionescu  •  17 Septembrie 2020, 11:05

Iovanele, ne poti spune un jucator de la Real Madrid sau de la Bayern München care a cersit "renta viagera"ca voi? Romania are doar *** ca tine sau mai sint si oameni de caracter?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (87)
Comentează