FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

STEAUA » Mai jos nu se poate (2) » Aşa a fost pînă acum. Pariază cineva pe un Gigi schimbat în bine?

Virgil Becali şi Gigi Becali +6   FOTO
Virgil Becali şi Gigi Becali

Articol de - Publicat vineri, 24 iunie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 24 iunie 2011 16:22

Steaua este într-un moment de cotitură al istoriei sale: se pregăteşte să părăsească stadionul pe care cei mai mulţi dintre milioanele de fani de acum ai echipei au plîns de bucurie la capătul unor meciuri de legendă şi s-au îndrăgostit definitiv de culorile roş-albastre.

Plecarea Stelei din Ghencea vine la capătul unei perioade în care singurul zîmbet pe feţele suporterilor a fost adus de Cupa recent cîştigată în faţa lui Dinamo. În ultimii 5 ani însă, contraperformanţele au fost multe, iar scandalurile s-au înmulţit, avîndu-l mai mereu în prim-plan pe Gigi Becali.

Acum, Steaua încearcă să se ridice de la podea. Pare a avea o strategie coerentă, a transferat mulţi jucători în acest intersezon, iar patronul dă semne că s-ar implica mai puţin la echipă, din moment ce antrenorul şi achiziţiile au fost decise de managerul MM Stoica. Va dura însă liniştea? Totul depinde, ca în ultimii ani, de Becali. Gsp.ro analizează, într-o serie de articole, cauzele care au transformat-o pe Steaua din ”fosta cîştigătoare a Cupei Campionilor” în ”echipa controversatului Gigi Becali”, un club care trăieşte, se dezvoltă sau regresează în funcţie de toanele patronului.

În primul articol, gsp.ro a creionat portretul lui Becali, cu bune şi rele. Azi, alte 3 episoade.

 

EPISODUL 2 - Istoria presiunii la TV
În ultimele sezoane, una din marile probleme ale antrenorilor care au trecut prin Ghencea a fost să-şi protejeze jucătorii de criticile conducerii

Intervenţiile în cadrul emisiunilor TV ale patronului stelist au devenit deja obişnuite. Criticile sale au pus însă pe butuci în dese rînduri moralul fotbaliştilor. Anul trecut, Piţurcă a încercat să-l stopeze, cerînd o despăgubire mare, un teren de 4 milioane de euro, pentru cazul în care patronul ar mai fi vorbit negativ despre echipă. Gigi Becali a refuzat, "dacă nu vorbesc fac cancer la limbă", iar Piţi a părăsit echipa.

Ce n-a reuşit Piţi a reuşit Oli

Victor Piţurcă a descris recent efectul pe care îl are Gigi asupra fotbaliştilor şi crede că pînă şi Messi ar claca la Steaua: "Argentinianul n-ar avea absolut nici o şansă. Prinde maximum două meciuri înainte ca patronul să-l distrugă la TV. L-ar face praf Gigi pe Messi!".

În finalul sezonului precedent, pînă şi Olăroiu a rămas mască de cît de afectaţi sînt jucătorii. O persoană din club a povestit la acea vreme pentru Gazeta Sporturilor: ”Jucătorii sînt terorizaţi. Tănase şi Bănel sînt stresaţi pînă şi de modul cum se îmbrăcau, ca să nu se supere patronul”.Prima măsură luată de tehnicianul care a adus primul trofeu în vitrina Stelei după 5 ani: ”Gigi, eu lucrez cu ei pînă la finalul sezonului, deci lasă-i în pace”, oprindu-l pe patronul echipei să-şi mai critice în public jucătorii.

"Eu îi motivez"

Deşi au fost situaţii în care jucătorii ar fi avut nevoie de un psiholog, aşa cum s-a întîmplat după ce ”roş-albaştrii” au ratat calificarea în finala Cupei UEFA, Gigi Becali a refuzat categoric. "Cum să fac aşa ceva? Ce să caute un psiholog la mine la echipă? Niciodată în viaţa mea!”, a lămurit patronul Stelei problema. Un argument pentru care Gigi Becali nu cere sprijin din acest punct de vedere este şi o teorie mai veche pe care o are în privinţa relaţiei antrenor-jucător: ”Trebuie să fie şi tehnician, şi părinte, şi psiholog. Dacă nu e el bun psiholog, VIN EU”.

Şi de multe ori chiar aşa s-a întîmplat. În turul campionatului trecut, patronul a inventat o ofertă pentru Bănel Nicoliţă. În pauza unui meci din Liga 1, a intervenit telefonic la GSP TV: ”Am glumit. Nu există nici o ofertă pentru Bănel. Am zis şi eu aşa ca să-l motivez pe băiat”.

EPISODUL 3 - Deciziile, doar în familie
Steaua s-a transformat încet, încet într-o afacere de familie, rudele lui Gigi Becali devenind între timp oameni de bază în organigrama clubului.

Intrat tot mai des în conflicte verbale sancţionate de FRF sau LPF, Gigi a decis să se îndepărteze, formal, de Steaua. Adică să iasă din actele oficiale. De exemplu, el nu mai apare în scripte ca patron.

Administratorul stadionului e patron
Pachetul majoritar al acţiunilor Stelei a fost preluat de Constantin Geambazi, nimeni altul decît administratorul stadionului din Ghencea, dar şi cumnatul lui Becali. Celelalte părţi ale societăţii au mers şi ele ”în familie”. În 2007, Lucian Becali a fost anunţat ca  viitor succesor la şefia Stelei, fiind nepotul preferat al lui Gigi.

Nepotismele nu s-au oprit la nivelul conducerii. Pe banca ”roş-albaştrilor” şi-au făcut apariţia nume ca Marius Ianuli sau Mihai Teja. Primul din postura de team-manager, iar al doilea ca antrenor secund. Între timp, Massimo Pedrazzini, şi el secund în Ghencea şi cu trei mandate scurte ca principal, i-a devenit fin.

Rădoi şi Hagi, singurii pe merit
Mîna dreaptă a lui Gigi Becali la Steaua a ajuns vărul său, Virgil, acesta avînd funcţia de consilier. Influenţa acestuia s-a extins atît de mult, încît ajunsese să transfere jucători la echipa mare, Juan Carlos Toja fiind doar un exemplu!

Singurele rude ale latifundiarului din Pipera care au demonstrat că merită să se afle în anturajul Stelei au fost finul Mirel Rădoi şi naşul Gică Hagi. Primul a condus echipa din teren spre semifinala de Cupa UEFA din 2006 şi a adus în vistieria clubului 6 milioane de euro la transferul său, în timp ce al doilea a reuşit cea de-a doua calificare consecutivă în Liga Campionilor.

Verii intermediază transferurile
Certaţi pentru o lungă perioadă cu Gigi, Giovani şi Victor au revenit în anturajul clubului. Aceştia şi-au făcut imediat simţită prezenţa, reuşind să-l vîndă pe Bogdan Stancu la Galatasaray pentru 5 milioane de euro.

Chiacu e ignorat :D
Poate singurul nepot al lui Becali care nu s-a aflat niciodată în vederile sale este jucătorul Hristu Chiacu. Trecut prin ”Ştefan cel Mare”, atacantul nu se numără printre favoriţii patronului stelist. Pe vremea cînd îmbrăca tricoul lui Dinamo, Chiacu l-a mîniat pe Gigi, imitîndu-l în faţa camerelor TV.

Rudele lui Gigi Becali care se află/s-au aflat în anturajul Stelei
Constantin Geambazi (cumnat) - administratorul stadionului/acţionar majoritar
Vasile Geambazi (nepot) - acţionar
Tomaida Bădescu (nepoată) - acţionar
Lucian Becali (nepot) - acţionar
Marius Ianuli (nepot) - team-manager
Adrian Ianuli (nepot) - şofer
Virgil Becali (văr) - consilier
Valentin Becali (nepot) - antrenor grupă juniori
Gică Hagi (naş) - antrenor principal
Massimo Pedrazzini (fin) - antrenor principal/secund
Mihai Teja (nepot) - antrenor secund
Mirel Rădoi (fin) - jucător/căpitan
Cristi Becali (nepot) - jucător Steaua 2

Colaboratori
Giovanni Becali (văr) - responsabil cu transferurile
Victor Becali (văr) - responsabil cu transferurile

EPISODUL 4 - Academia, un proiect sortit eşecului
Academia de Fotbal Steaua a fost inaugurată în noiembrie 2008, însă singurul rezultat a fost  promovarea echipei a doua a clubului în eşalonul secund, în 2009.

Doar Mihai Onicaş a fost promovat la prima echipă, de Bergodi,  apoi a fost însă împrumutat după plecarea tehnicianului italian. În rest, nici un alt jucător nu a reuşit  să ajungă în lotul echipei mari a "roş-albaştrilor".

Înapoi în liga a treia
Deşi a avut evoluţii bune la primul sezon în liga secundă, Steaua II s-a întors în liga a treia  la finalul sezonului trecut. Destrămarea echipei secunde s-a produs prin plecarea cîtorva  jucători la Unirea Urziceni. Retrogradarea în liga a treia e echivalentă cu desfiinţarea acesteia. ”Mă costă 1,2 milioane de euro pe an, ce să fac cu ea? Îi trimit pe toţi la alte echipe”, a semnat Gigi Becali sentinţa tinerilor stelişti.

Planul lui Piţurcă a eşuat
Numit tehnician în vara lui 2010, Piţurcă a încercat să rezolve problemele clubului la nivelul primei echipe, dar şi cele de la nivelul marketingului, academiei şi fanilor. Prima mişcare la nivelul centrului de copii şi juniori şi al echipei secunde a fost aducerea fostelor glorii.

Theodor Anghelini, Mihail Majearu, Radu Troi, Vasile Aelenei şi Lucian Bălan au preluat frîiele echipelor de juniori, alăturîndu-se altor două nume mari aflate deja în angrenajul Stelei, Lajos Sătmăreanu şi Ştefan Sameş.

Ce a urmat după demisia lui Piţurcă? Gigi Becali l-a mandatat pe Valeriu Argăseală să taie costurile academiei, care se ridicau la 100.000 de euro pe lună. Oamenii aduşi de Piţurcă au fost demişi, iar proiectul e ca şi închis. Numărul grupelor de copii şi juniori a fost redus la 5, minimum acceptat de regulament.

Pariază cineva pe o altă atmosferă la Steaua în noul sezon?

NU RATA! În următoarele zile, ultimele 6 episoade din analiza GSP.RO!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (18)
somn
somn  •  25 Iunie 2011, 09:09

Cat de tantalai sunt niste asa zisi cunoscatori ai STELEI, nu vad decat echipa din 1986, ei nu au auzit de HALMAGEANU; SORIN AVRAM; CONSTANTIN; SATMAREANU; VOINESCU; PANTEA s.a. Bine la mintea lor nu ai ce sa le faci, au ochelari de CAL si nu vad decat asa zisele simboluri din 1986, petru ei STEAUA atunci s-a infiintat. Tocmai pentru acest lucru Becali trebuie sa ia echipa si sa joace pe National Arena, in Ghencea sa ramana sa joace numai asa zisele simboluri, impreuna cu toti generalii si cei carei pupa in cur. Cred ca cei din galeria STELEI ar fi cei mai nemultumiti ca pleaca STEAUA din Ghencea raman fara obiectul muncii, unde mai canta ei '' Becali pleaca din Ghencea ''.

somn
somn  •  24 Iunie 2011, 16:24

Cred ca cea mai mare gresala pe care ar mai putea sa o faca Becali, este sa mai joace STEAUA in Ghencea. Cred ca nici echipa nu mai vrea sa aiba de aface cu Ghencea si cu asa zisa galerie si gibonii care o compun. Cel mai bine e sa joace pe National Arena unde vor venii suporterii adevarati, nu gunoaie din Ghencea.

tostao
tostao  •  24 Iunie 2011, 16:11
Postat de digynho pe 24 Iunie 2011, 14:05

Nu vad niciun rost in aceste articole.....Noi suporterii stelisti stim foarte bine ce a facut cyiobanul.....Incercam sa uitam sa iertam voi ne reamintiti...si ne readuceti in suflete sentimentul de ura..... Terminanti cu tampenile astea...Nu treb sa ne mai prezentati atat tampenile Lu jiji Prin asta instigati la violenta!!!!!Rusine....GSP Rusine Finantatorului

mah,nu fi prost!...nu vezi mah ca nu poti deschide TV,un site de sport,un ziar de sport fara sa citesti ce a facut,ce a zis becali!...asa se hranesc astia,din logoreea idioata a unui analfabet,care a pus Steaua la pamant....ce sapui tu ''noi stim ce a facut becali'' si?..trebuie sa tacem?...din mizeria care acopera Steaua,nu se mai vede marile performante realizate de aceasta minunata grupare!...suntem,am ajuns ''echipa lui becali''...nu mai suntem STEAUA,detinatoarea CCE!...sa acoperim mizeria sub covor!!....pana nu-si ia acest individ grobian,labele je/goase de pe Steaua,nu avem sanse,la nimic...

Vezi toate comentariile (18)
Comentează