FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

STEAUA » Mai jos nu se poate » Imagine făcută ţăndări, istorie tîrîtă prin scandaluri! Episodul 1

Gigi Becali +14   FOTO
Gigi Becali

Articol de - Publicat joi, 23 iunie 2011 00:00 / Actualizat joi, 23 iunie 2011 20:59

Steaua este într-un moment de cotitură al istoriei sale: se pregăteşte să părăsească stadionul pe care cei mai mulţi dintre milioanele de fani de acum ai echipei au plîns de bucurie la capătul unor meciuri de legendă şi s-au îndrăgostit definitiv de culorile roş-albastre.

Plecarea Stelei din Ghencea vine la capătul unei perioade în care singurul zîmbet pe feţele suporterilor a fost adus de Cupa recent cîştigată în faţa lui Dinamo. În ultimii 5 ani însă, contraperformanţele au fost multe, iar scandalurile s-au înmulţit, avîndu-l mai mereu în prim-plan pe Gigi Becali.

Acum, Steaua încearcă să se ridice de la podea. Pare a avea o strategie coerentă, a transferat mulţi jucători în acest intersezon, iar patronul dă semne că s-ar implica mai puţin la echipă, din moment ce antrenorul şi achiziţiile au fost decise de managerul MM Stoica. Va dura însă liniştea? Totul depinde, ca în ultimii ani, de Becali. Gsp.ro va analiza, într-o serie de articole, cauzele care au transformat-o pe Steaua din ”fosta cîştigătoare a Cupei Campionilor” în ”echipa controversatului Gigi Becali”, un club care trăieşte, se dezvoltă sau regresează în funcţie de toanele patronului.

În primul articol, gsp.ro creionează portretul lui Becali, cu bune şi rele.


Cum a preluat Gigi Becali clubul?
Latifundiarul din Pipera s-a apropiat de Steaua în 1999 graţie prieteniei care îl lega la acea vreme de selecţionerul Victor Piţurcă. Becali a plătit mai întîi o deplasare a echipei în Anglia, unde "roş-albaştrii", aflaţi în reale dificultăţi financiare, jucau contra lui West Ham United în Cupa UEFA. Apoi a început să pompeze mai mulţi bani.

La finalul anului, antrenorul de atunci, Emeric Ienei, urma să îl înlocuiască pe Piţi la cîrma echipei naţionale, în timp ce ultimul prelua Steaua. Aşa a ajuns Gigi Becali lîngă cea mai titrată echipă din istoria fotbalului românesc. A fost cooptat în conducerea clubului ca "susţinător financiar", alături de preşedintele Viorel Păunescu şi chiar de managerul Victor Piţurcă.

Vechea conducere a clubului şi suporterii au fost încîntaţi de faptul că un om credincios şi cu mulţi bani a venit să repună clubul pe picioare. Prima declaraţie a lui Becali: "Jur că voi face ca Steaua să strălucească precum soarele sfînt de pe Cer!". Una extremistă, pe care a folosit-o şi în campania electorală de anul următor.

Pentru că a tot împrumutat clubul cu bani, Becali a cerut dezlegările jucătorilor Stelei, astfel că după doi ani şi jumătate lîngă echipă el a decis să preia societatea. Totul s-a întîmplat într-o şedinţă în care, flancat de o "armată" de bodyguarzi, şi-a impus punctul de vedere ţipînd şi dînd cu pumnul în masă, iar la final a plecat victorios.

Cum a ajuns atît de influent?
Becali şi-a clădit averea prin afaceri în domeniul imobiliar. Unele dintre ele, controversate. Parte din sumele de bani care au fost folosite şi în bugetul Stelei au provenit din schimburi litigioase de terenuri cu Armata. Becali se află de mult timp în vizorul ANAF, care îi controlează şi actele tranzacţiilor din anii 2000.

Cum e văzut afară?
"Extremist", "xenofob", "homofob", "fals creştin", "antisemit", "dictator" şi "violent", astfel a fost caracterizat Gigi Becali de-a lungul timpului de presa occidentală. Nu există tip de conflict în care patronul Stelei să nu fi intrat. Scandalurile în care a implicat Steaua şi-au pierdut numărul. Străinii sînt uluiţi şi acum de tehnica uluitoare în care a vrut să îşi repare Maybachul, dar mai ales de agresiunile verbale la adresa oamenilor de fotbal din Liga 1.

Doar cîteva din caracterizările lui Gigi Becali:
- Arpad Paszkany şi Iuliu Mureşan (CFR Cluj): "bozgori nenorociţi"
- George Copos (Rapid): "jidan", "ţigan"
- Dumitru Dragomir (LPF): "zdreanţă", "mafiot"
- Sebastian Bodu (ANAF): "homosexual"
- Jean Vlădoiu: "jigodie"
- Florin Prunea: "cancerul fotbalului românesc"

Patronul Stelei a avut de-a lungul timpului numeroase ieşiri care au trădat dispreţul faţă de alte rase, etnii şi religii. Remarcile rasiste la adresa rivalilor de la Rapid puteau aduce Stelei o depunctare, lucru care ar fi dus la pierderea primului loc în clasament în sezonul 2005-2006, în care "roş-albaştrii" erau în luptă directă cu giuleştenii pentru titlu. A fost chiar anchetat de UEFA, după ce preparatorul fizic turc Yuksel Yesilova a reclamat că ar fi fost demis pentru că era musulman! Cum se apără Gigi Becali de fiecare dată după ieşiri agresive? Clasicul "Am glumit şi eu!" e soluţia salvatoare.

Box cu un congolez
Poate primele imagini în care Gigi Becali s-a dat în stambă din postura de investitor al Stelei au fost cele în care, înaintea unui meci cu Dinamo, l-a pălmuit pe congolezul Malonga Parfait, iritat că l-a luat la mişto în emisiunea "Fotbal la Maxx". Neavînd pe-atunci funcţie oficială la Steaua, bogătaşul din Pipera nu a putut fi sancţionat de LPF.

Inamicul jurnaliştilor
Înregistrările cu Gigi Becali înjurînd ca la uşa cortului reporterii care încearcă să îi ia un interviu, ameninţările şi ieşirile necontrolate au devenit lucruri comune în comportamentul lui Gigi. Şerban Huidu (”Cronica cîrcotaşilor”) a picat şi el printre ţintele lui Becali, fiind scuipat şi ameninţat la un restaurant, toată scena terminîndu-se cu un pahar de vin turnat în cap.

Intrat în politică în acelaşi timp cu apropierea de Steaua, Gigi Becali a ajuns şi în Parlamentul European în urmă cu doi ani, chiar în ziua în care clubul roş-albastru aniversa 62 de ani de la înfiinţare. În primul an a fost reprezentantul României cu cea mai slabă prezenţă la şedintele în plen, contribuind la clasarea ţării noastre pe ultimul loc într-un top al naţiunilor reprezentate la Bruxelles.

Valiza, nelipsită
Sînt de neuitat imaginile cu latifundiarul din Pipera urmărind autocarul Bistriţei înainte unei partide cu Rapid. Acesta încerca să le ofere bistriţenilor o primă specială pentru a-i învinge pe giuleşteni, principalii adversari ai Stelei la titlu. Ulterior, a apărut şi cazul ”Valiza”, cînd DNA a interceptat convorbirile legate de tranzacţia dintre trimişii ”roş-albaştrilor” şi reprezentaţii celor de la U Cluj. ”Şepcile roşii” urmau să întîlnească pe teren propriu CFR Cluj, echipă ce avea un avans de 2 puncte faţă de Steaua.

Patronul i-a şocat apoi pe suporterii Stelei cînd a apărut în faţa camerelor TV purtînd, pe rînd, fularele rivalelor de la Dinamo şi Rapid.

"Barabas liber, Gigi în puşcărie"
Pentru că maşina i-a fost furată chiar din faţa barului din Pipera, Becali a pus la cale o recuperare ca în filme, trimiţîndu-şi gărzile de corp să îi aducă automobilul şi pe făptaşi. Aceştia din urmă au fost sechestraţi timp de cîteva ore în bar, unde au fost interogaţi de vărul impresarilor Becali. Becali a fost arestat tot ca în filme, "mascaţii" luîndu-l de acasă într-o dimineaţă, de sub ochii mamei, soţiei şi celor trei fiice ale sale. Încătuşat, a exclamat în faţa jurnaliştilor: "Barabas liber, Gigi în puşcărie". După o lună, a fost eliberat din arest.

Campion şi la handbal :)
Avid de imagine şi apariţii TV, Becali a şocat asistenţa la returul finalei Cupei Challenge la handbal masculin din 2006, dintre Steaua şi Sporting Club Horta. "Roş-albaştrii" au cîştigat dramatic finala, iar Becali a coborît din tribune şi a ridicat Cupa înaintea sportivilor "militari", fără să fie oprit de cineva.

Ieşirile lui Becali i-au determinat pe suporterii Stelei să se adreseze forului european, căruia i-au cerut să stopeze abuzurile comise şi să împiedice conduita discriminatoare a lui Gigi Becali şi a celorlalţi patroni de club din România.

Realizările Stelei în timpul conducerii sale: Liga Campionolor, 2 titluri, o semifinală de UEFA
Gigi Becali are însă meritul de a fi readus Steaua pe linia de plutire, cel puţin pentru cîţiva ani. Din 2003, "roş-albaştrii" au cîştigat două titluri consecutive şi o Supercupă a României. Echipa a revenit după 10 ani în grupele Champions League şi după 12 în primăvara europeană. A jucat o semifinală de Cupa UEFA şi are la activ 7 prezenţe consecutive în grupele cupelor europene.

Din 2006 însă au urmat o secetă şi o serie de recorduri negative. Steaua a prins cupele europene de fiecare dată la mustaţă şi a tremurat tot campionatul. Cupa României cîştigată în 2011 poate fi un semn de revenire. Sau doar excepţia care confirmă regula?

NU RATA! Mîine, episodul 2 dintr-un total de 10 despre decăderea Stelei, doar pe GSP.RO

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (55)
axel4steaua
axel4steaua  •  24 Iunie 2011, 13:51
Postat de yo_manu93 pe 24 Iunie 2011, 13:35

Felicitari celor care au avut curajul sa faca acest articol... Pacat ca veti fi concediati, dar totusi, felicitari!

pai u ai uitat cand il injura Gigica pe Voiculescu???din cand in cand mai se revanseaza si Voiculescu...crezi ca oamenii au scris articolul fara sa ceara voie??eu nu cred...oricum eu stiu ca orice articol pana sa fie publicat se valideaza de un redactor sef ceva...si nu cred ca faceau ei de capul lor..;))

yo_manu93
yo_manu93  •  24 Iunie 2011, 13:35

Felicitari celor care au avut curajul sa faca acest articol... Pacat ca veti fi concediati, dar totusi, felicitari!

axel4steaua
axel4steaua  •  24 Iunie 2011, 13:24

Domnilor felicitari pt aarticol...insa este putin..prea putin la ce a facut jiji....va recomand ca in episodul 2 sa vorbiti si de faptul ca el este creditor la STEAUA si el pe zi ce trece nu face altceva decat sa inadatoreze clubul...el imprumutand STEAUA cu bani nu finantand...tocmai pt asta el da pe Sekely 1,5 mil si apoi il da gratis...pt ca nu oricum clubul este dator la el 1,5 mil si nu-l intereseaza...vorbiti va rog si de asta pt ca au fost zeci de jucatori cumparati cu bani multi si apoi aruncati fara a mai lua nimic pe ei pt ca pe el nu-l interesa stiind ca tot ce a facut el a fost sa IMPRUMUTE STEAUA cu bani si sa-si faca imagine pe tema asta...

Vezi toate comentariile (55)
Comentează