FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Steaua, pe mîna copiilor lui Iordănescu! » Portretul lui Ilie Stan

Stan a preluat Steaua în cel mai dificil moment prin care trece echipa în ultimul deceniu
Stan a preluat Steaua în cel mai dificil moment prin care trece echipa în ultimul deceniu

Articol de - Publicat sambata, 01 octombrie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 30 septembrie 2011 22:41

Oamenii care au lucrat cu Stan îl descriu drept un tehnician ”din şcoala veche”, dur, adept al cantonamentelor lungi şi al pregătirii montane. Ţine ca toată lumea de pe teren să vorbească în română la antrenamente şi aplică metodele lui Iordănescu, modelul lui de antrenor, ajutat de Edi, fiul lui ”Puiu”.

"Aleargă ai mei ca dracii! Nici la antrenamente nu-i las să stea deloc, nu există vreun minut liber într-o oră şi jumătate!". Ilie Stan explica acum un an cum vrea s-o bată pe Steaua ca antrenor al Brăneştiului, cu care tocmai promovase în Liga 1. Ieri a fost prezentat ca tehnician al roş-albaştrilor. În Liga 1, echipa e mai aproape de retrogradare decît de lider şi tocmai şi-a complicat situaţia şi în Europa League, unde a remizat cu AEK Larnaca, una dintre cele mai slabe formaţii din competiţie. Ce poate să facă Ilie Stan ca să schimbe lucrurile? Ce fel de antrenor e?

"Sînt antrenor, nu fost fotbalist!"
Stan a învăţat să fie antrenor de la Iordănescu, căruia i-a fost secund timp de cinci ani, la echipa naţională a României şi apoi în Ţările Arabe. A rămas fan al lui Iordănescu şi continuă să creadă în metodele lui: disciplină, duritate, pregătire fizică tare, condusă de el, personal, "fiindcă nu mă las pe mîna unui preparator fizic". Ca jucător, Ilie Stan a fost mijlocaş defensiv şi a marcat într-un singur sezon 20 de goluri, mai multe decît are Tănase în toată cariera pînă la 24 de ani! A fost stagiunea 1992-1993, în care Steaua a fost campioană detaşat.

Dar el crede că performanţele astea nu-l mai ajută la nimic: "E greşit să le zici jucătorilor ce ai făcut tu în fotbal. Eu eram mai impulsiv la început, cînd m-a luat nea Puiu pe lîngă el. Iordănescu m-a corectat: "Îţi face doar rău ca jucătorii să te privească drept un fost fotbalist, nu trebuie să le aminteşti asta! Acum eşti antrenor, eşti şeful lor şi atît! Şi nu mai reacţiona pe loc! Stai, analizezi, calculezi şi după aceea muţi, că orice decizie poate să influenţeze şi rezultatele, şi cariera ta!". Cînd am devenit principal mi-am dat seama că avea dreptate Nea Puiu. Eu nu sînt apropiatul elevilor mei, eu îi conduc!".

Vrea 11 ca Bănel
Obişnuieşte să-şi ţină echipa mult închisă în cantonament şi crede în pregătirea făcută la munte, o metodă la care cei mai mulţi tehnicieni din România au renunţat. Astă-iarnă, Brăneştiul antrenat de el alerga la munte cînd Steaua era în Antalya. "Lăcătuş ne rupe, antrenamentele sînt istovitoare", se plîngeau roş-albaştrii din Turcia. "Ce face Steaua acolo? Atît de mult îi aleargă?", s-a interesat unul dintre jucătorii lui Ilie. Cînd i s-a redat programul unui antrenament al steliştilor, a devenit invidios: "Frate, cel mai slab pregătit de la noi se bate cu Nicoliţă la orice oră! Noi ne facem încălzirea cu antrenamentele de care se plîng ei!".

Ilie face 44 de ani pe 17 octombrie şi cel mai important punct din CV-ul lui îl constituie promovarea cu Brăneşti în Liga 1, cu un club foarte, foarte mic şi jucători de care nimeni nu auzise înainte să obţină accesul în prima ligă. Acum doi ani, în Divizia B, Stan antrena echipa, tundea iarba, negocia închirierea terenurilor de antrenament cînd se mergea în deplasări. Trata tot el şi transferurile. I-a cerut lui Becali să poată face la fel şi la Steaua: "Doar aşa îmi asum responsabilitatea, dacă mă laşi să mă ocup eu de tot. Şi mă judeci la sfîrşitul campionatului".

E religios şi-i place politica
Sigur, oamenii care tund gazonul la Mogoşoaia şi la Buftea îşi vor vedea de treabă în continuare.

Ilie îşi descrie programul de antrenor: "Ziua mea de lucru începe la 7:30 dimineaţa şi se termină seara, tîrziu". Cînd nu e pe teren şi nici nu se uită la fotbal, el urmăreşte ştiri legate de politică. "Îi place să fie la curent cu tot, se interesează ce alianţe se mai fac, ce urmăreşte un partid sau altul. Chiar e pasionat de politică!", povestesc apropiaţi ai săi.

La Steaua nu va avea acelaşi meniu ca al fotbaliştilor. Ilie e religios şi ţine post măcar două zile pe săptămînă, marţea şi vinerea. "Dacă e la volan şi vede un indicator cu o mănăstire, virează imediat într-acolo" spun cei care îl cunosc bine.

Locuieşte într-un apartament dintr-un bloc din zona Panduri, alături de copiii fotbalişti. Cel mai mare are 19 ani şi joacă la Clinceni, antrenat de Ţiţi Dumitriu, cel mic, de 16 ani, e junior la Steaua. Amicii lui explică în ce doză viaţa noului antrenor al roş-albaştrilor conţine sport: "Ilie e înnebunit să facă mişcare. Pe lîngă fotbal, e superpasionat de tenis şi joacă mereu cînd are timp". A jucat mai ales cît a fost şomer, fiindcă de-acum va fi prins zilnic cu echipa pentru care a fost campion ca jucător. Şi pe care tocmai a preluat-o, ca antrenor, de pe locul 9.

"Translatorii încurcă pregătirea"
Pînă acum Levy făcea lecţii de limba română ca să se înţeleagă cu jucătorii, dar de data asta fotbaliştii străini din lot au neapărată nevoie de profesor. Stan nu suportă să se vorbească pe teren în altă limbă decît româna: "Se pierde timp. Eu transmit ceva, după care repet în engleză acelaşi lucru, eventual mai intervine şi translatorul de spaniolă sau de portugheză. Cît durează traducerea, jucătorii stau cu mîinile în şold şi aşteaptă să ne terminăm noi discursul, în loc să se antreneze".

"La Steaua e nevoie ca jucătorii să cunoască spiritul şi stilul clubului. Cînd intră pe teren contra lui Dinamo, să ştie despre ce e vorba, cît contează să se sacrifice!" (Ilie Stan, antrenor Steaua)

Are program groaznic!
Pentru a scoate Steaua din criză, Stan trebuie să parcurgă partea cea mai dificilă de cînd a început sezonul. El debutează duminică împotriva Oţelului, după care îl aşteaptă o deplasare la Vaslui şi încă una la Haifa, în Europa League. Al patrulea meci oficial e cu Rapid, primul al roş-albaştrilor pe Naţional Arena!

Îi duce de azi la Buzău
Jucătorii, dar şi Levy s-au plîns că rezultatele proaste s-au datorat şi lipsei unui teren propriu, a unui stadion pe care echipa să ajungă să-l cunoască bine. Ca să remedieze asta, Ilie Stan a decis să mute de azi echipa de la Mogoşoaia la Buzău, unde mîine seară o întîlneşte pe Oţelul, de la ora 21:30.

Joacă 4-4-2
Ilie Stan are un sistem favorit, 4-4-2, pe care l-a folosit cel mai des la Brăneşti, în sezonul trecut. Fiindcă Victoria era o echipă mică, una care de obicei se apăra, a mai schimbat uneori, cu un mijlocaş în plus în locul unui atacant şi a folosit 4-5-1. Ce va face de data asta: "La Steaua e altceva, trebuie să dictăm ritmul meciurilor şi de aceea vom fi capabili să schimbăm tactica inclusiv în timpul partidelor".

Gigi i-a dat o indicaţie şi la Buzău! :)
Ilie Stan s-a lovit deja de stilul lui Becali înainte să ajungă antrenorul Stelei. El o pregătea pe Gloria şi Gigi îi finanţa, neoficial, pe buzoieni. În timpul unui meci, Becali a coborît de la oficială pînă între bănci şi i-a transmis o schimbare tactică lui Ilie, cu Claudiu Ionescu mutat în centru, "că e tehnic şi face tot jocul". Stan a explicat după aceea: "A fost o mutare pe care eu aveam de gînd s-o fac, deja îi indicasem jucătorului, deci n-a avut nici o legătură cu dorinţa lui Gigi".

"Voi respecta spiritul acestui club. Steaua înseamnă să cîştigi cu 3-2 în loc de 1-0, adică să faci spectacol" (Ilie Stan, antrenor Steaua)

"Ar fi fantastic să revenim în Ghencea, ne-ar ajuta mult să reuşim asta. Oricum, am acceptat postul în condiţiile date şi nu mi-e frică deloc de ce urmează!" (Ilie Stan, antrenor Steaua)

"Ilie mi-a zis că nu vrea bani decît dacă face performanţe. Nu vrea să fie deranjat pînă la finalul sezonului, tragem linie atunci şi vedem dacă vom continua împreună sau nu" (Gigi Becali, patron Steaua)

A vorbit deja cu jucătorii
Ilie a ţinut primul discurs în faţa echipei cînd a ajuns la Mogoşoaia şi le-a fost prezentat de Gigi Becali: "I-am simţit cam prăbuşiţi un pic. Le-am zis că eu, cînd m-am făcut fotbalist, am visat să ajung la Steaua. După aceea mi-am dorit să fiu campion în roşu şi albastru. Le-am spus: "Aşa vreau să gîndiţi şi voi!"".

Schimbă căpitanul doar dacă ia titlul :)
Înţelegerea dintre Becali şi Ilie Stan conţine şi o clauză incredibilă. Gigi a explicat ce condiţie trebuie să îndeplinească Ilie ca să cîştige putere: "Bourceanu rămîne căpitan acum, că l-am numit eu! Antrenorul n-are voie să-l schimbe. Va putea să-l înlocuiască numai din sezonul viitor, după ce ia titlul!".

9 ani a jucat Ilie Stan la Steaua, între 1987 şi 1997, interval în care a evoluat doi ani şi pentru Cercle Bruges. A fost campion de şase ori

62 de goluri a marcat Stan în Liga 1, în 228 de meciuri strînse în carieră. Nici unul dintre jucătorii de acum ai Stelei n-a marcat mai multe goluri decît el. Golgeterul actual e Florin Costea, cu 47

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (50)
cpt.ahab
cpt.ahab  •  02 Octombrie 2011, 11:28
Postat de dayro27 pe 01 Octombrie 2011, 21:30

pare prototipul lingaului...jiji o sa faca economie la hartie igienica

Corect. Stii ce va urma, nu? Relatari ale ziaristilor cu minunatele antrenamente pe care le face, cu cat de bine se simt jucatorii etc. Dupa cateva etape de praf si pulbere, o sa aflam ca a rupt vestiarul, ca e obtuz, ca i-a suparat pe Teia, Meia, Ceia, ca nu-l mai inghiteau nici vatmanii de pe "41", ca statea pe banca si pupa iconite in loc sa dea indicatii etc. etc. Aceeasi placa de cativa ani incoace.

teilandezu
teilandezu  •  02 Octombrie 2011, 10:05

Jiji , credincios (!?), emegara , credincios , asta , credincios . Poate va mutati la Cernica sau Caldarusani . Acolo aveti si parteneri de antrenament

andreifan
andreifan  •  01 Octombrie 2011, 23:03
Postat de imperator pe 01 Octombrie 2011, 22:07

Orisicum jiji nu avea pe cine sa aduca , ori venea Lacatus ori Stoichita , pe astia 2 ii cunoastem .

Stii si tu draga Imperatoare ca niciun antrenor nu va face niciun cacat la aceasta echipa. Tot ce va ramane de Steaua va fi doar istoria si atat, de fapt, asta a mai ramas si in momentul de fata.

Vezi toate comentariile (50)
Comentează