FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA - CRAIOVA 2-1

Steaua s-a întors acasă! » Suporterii au readus spiritul de luptă înapoi în Ghencea!

Articol de - Publicat duminica, 01 august 2010 00:00

Un stadion plin ochi a vibrat din nou, după multă vreme, pentru o echipă care şi-a regăsit spiritul şi identitatea în nişte fani care au creat o atmosferă entuziasmantă.

Cît de ciudat, controversat, dar şi fascinant poate fi fotbalul. Acum fix două luni şi jumătate, Steaua întîlnea Craiova, la ultimul joc de pe teren propriu din 2009-2010. Stadionul era dezolant, gazonul arăta execrabil, tribunele pline de stewarzi şi garduri înalte, loja lui Becali închisă şi contestată violent, echipa Stelei fluierată şi deloc încurajată. Ieri, la primul meci pe teren propriu din 2010-2011, culmea, chiar acelaşi Steaua - Craiova, Ghencea era parcă din alt film.

Cartierul era în efervescenţă. La fel ca la marile meciuri ale Stelei din Europa, aleile, terasele şi tramvaiul 41 erau colorate în roşu şi albastru. Claxoanele maşinilor împreună cu fularele şi steagurile în culorile Stelei scoase pe geamurile autobuzelor au reamintit că un meci începe pentru un suporter adevărat încă de cînd pleacă de acasă şi nu de cînd fluieră arbitrul startul jocului.

Cu ochii pe echipă
Puhoaie de fani au luat cu asalt stadionul şi oamenii au intrat în arenă cu zîmbetul pe buze, fără a mai fi nevoiţi să se legitimeze, ca în sezonul trecut, cînd Ghencea devenise parcă o bază militarizată a familiei Becali.

În stadion, totul a fost altfel faţă de anul trecut. Altfel au fost peluzele, înţesate de lume şi nu gazate de agenţii de pază. Altfel a fost şi tribuna a II-a, cu suporterii adevăraţi ai Stelei, nu cu pensionari şi elevi ademeniţi cu gratuităţi pentru a scăpa Becali de contestări. Tribuna I a fost la fel, cu o singură diferenţă: plină ochi şi nu goală ca la întîlnirea de acum 10 săptămîni. Altfel a fost şi tribuna 0. Cu oameni care s-au uitat pe terenul de joc, interesaţi de Răduţ, de Tănase şi de Piţurcă, şi nu interesaţi de loja din spatele lor şi de replicile caraghioase şi scenele de prost gust oferite de patron în ultimii ani.

Ienei aclamat, Becali ignorat
Altul a fost şi modul în care publicul a fost "condus" de noul crainic, Gabi Safta, care realmente a aruncat în aer un stadion dornic de show şi care şi-a început recitalul prin scandări anti-Dinamo. Momentul culminant a fost cînd s-au enumerat numele fostelor glorii revenite în club, iar cînd de la staţia de amplificare s-a auzit "Emeric Ienei" Ghencea s-a dezlănţuit.

Altfel a fost şi relaţia spectatori-antrenor. Tehnicianul actual n-a mai ieşit pe teren ignorînd tribuna şi salutînd cu patos doar loja patronului, aşa cum făcea Stoichiţă, sfidînd nişte spectatori care apoi se răzbunau pe el huiduindu-l tot meciul. Nu, Piţurcă face parte din istoria Stelei şi ştie ce vrea publicul stelist pe Ghencea. A ieşit pe teren mulţumindu-le fanilor prin gesturi largi făcute cu mîinile, dar n-a schiţat nici măcar un gest către un Gigi Becali care a aşteptat în zadar ca să-l bage şi pe el cineva în seamă aseară, înainte de meci.

Stadion plin "ochi"
Stadionul s-a umplut cu un sfert de oră înainte de debutul jocului, poate cea mai bună dovadă că fanii Stelei înghiţiseră în sec de prea multe ori în anii trecuţi după rateurile favoriţilor şi aşteptau o revanşă. Şi aceasta a venit, iar Steaua trebuie să-i mulţumească lui Victor Piţurcă pentru că aseară şi-a regăsit spiritul şi identitatea în doar două luni şi jumătate de la un moment care părea "capăt de drum".

Ce a urmat odată cu fluierul lui Marius Avram s-a văzut şi la televizor, însă meciul de dinaintea meciului a fost cîştigat en-fanfare de public. Pentru că un meci adevărat începe pe aleile şi la terasele din cartier, cu fularul la gît şi cu biletul de intrare în mînă, iar ieri în Ghencea fanii au jucat un meci adevărat.

2.000 de spectatori au fost prezenţi la Steaua - Craiova 2-0, în mai 2010, din penultima etapă a sezonului trecut

25.000 de spectatori au fost prezenţi ieri la Steaua - Craiova, în iulie 2010, în a doua etapă a actualului sezon

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (31)
marius777005
marius777005  •  01 August 2010, 19:40

MULTUMIM PITURCA PT CA AI READUS SPIRITUL STELEI INAPOI (MAI LIPSESTE ADEVARATU SEF DE GALERIE) build cms

dracush0r
dracush0r  •  01 August 2010, 14:26

tu ai tupeu sa comentezi???tu?:)) stiind ce a fost la craiova-cfr,ai tupeu sa comentezi???

laci73
laci73  •  01 August 2010, 13:16

HOTII steaua slab.CRAIOVA MERITA SA CISTIGE

Vezi toate comentariile (31)
Comentează