FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Steaua vrea să joace ca Barcelona, dar strategia românilor se bate cap în cap cu cea a catalanilor

Sandro Rosell vs. Gigi Becali
Sandro Rosell vs. Gigi Becali

Articol de GSP - Publicat vineri, 03 iunie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 03 iunie 2011 14:09

Chiar dacă au triumfat în Spania şi în finala cu Manchester United, Barcelona e nevoită să facă un compromis: Messi &comp. vor purta pe tricouri pentru prima dată în istoria clubului logoul unui sponsor. Deşi a spus în mai multe rînduri că "Barça" e modelul Stelei, patronul Becali rămîne doar cu fantezia. Strategia roş-albaştrilor din România este total opusă faţă de cea a catalanilor.

 

"Extratereştrii" n-au oferit doar o lecţie de fotbal total în sezonul recent încheiat, ci şi una de management. Prestigioasa revista "The Economist" face in ultimul număr o analiză a modului de organizare a celui mai puternic club de fotbal din lume. Campionii Europei au semnat incă de anul trecut cu Qatar Sport Investment  un contract de sponsorizare fabulos: 165 de milioane de euro pe 5 ani, ceea ce îi face lideri la acest capitol la nivel mondial.

Spre comparaţie, echipa din Ghencea continuă să fie singura echipă din Liga 1 care nu poartă pe tricouri vreun logo publicitar. Gigi Becali a anunţat strategia de marketing a Stelei: refuză orice sponsor care oferă sub 900.000 de euro pe sezon.  Echipa din campionatul intern care beneficiază de cel mai consistent contract de sponsorizare este Dinamo, care primeşte peste 1 milion de euro pe sezon din partea operatorului de telefonie Orange.

Strategia de succes a "Barçei" vs. strategia dezastruoasă a Stelei la nivel de copii si juniori

Britanicii de la The Economist remarcă şi organizarea perfectă a clubului catalan.  Barcelona pune accent mai mult decît orice alt club european pe creşterea propriilor jucători.  Messi, Xavi, Puyol, Iniesta sau Pique au fost crescuţi de mici la grupele de copii si juniori ai roş-albaştrilor din Spania, "La Masia" fiind printre cele mai productive şcoli de fotbal din lume.

Încă o dată diferenţa de strategie din acest punct de vedere faţă de "omologii" din România este şocantă. Becali a anunţat că desfiinţează echipa a doua a Stelei, recent retrogradată în Liga a 3-a. Ba mai mult, numărul de grupe de copii si juniori a fost redus la 5, minimum acceptat de regulament. Deşi la un moment dat au încercat o strategie asemănătoare Barçei şi a creat o academie de fotbal în care a investit peste 2 milioane de euro, rezultatul a fost un fiasco total. Nemulţumit că niciun tînăr fotbalist nu este apt să facă pasul la prima echipă, Becali a renunţat şi la acest proiect.

Ca o concluzie,  Steaua a reuşit să adopte un singur element de la echipa pe care o admiră atît de mult: au copiat modelul de echipament, sau altfel spus, Bănel joacă îmbrăcat aproape identic cu Messi.

 

 

 

 

 

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (15)
aethist
aethist  •  03 Iunie 2011, 20:35

Pur si simplu nu ai la ce sa te mai astepti de la un asa personaj ...

46and2
46and2  •  03 Iunie 2011, 20:26

Steaua si FC Barcelona sunt doua echipe de fotbal. Steaua si FC Barcelona au echipament de culori asemanatoare. Steaua si FC Barcelona fura amandoua, una pe plan intern iar cealalta pe plan mondial.

rapid..
rapid..  •  03 Iunie 2011, 19:54

interesanta comparatie intre campioana Europei si campioana europeana a coruptiei.NOT

Vezi toate comentariile (15)
Comentează