FOTBAL  »  Superliga  »  FC VASLUI

Şumudică povesteşte cum îl afectează antrenoratul: "Fotbalul m-a albit şi m-a îngrăşat!"

Şumudică se află de cîteva zile la cîrma celor de la FC Vaslui
Şumudică se află de cîteva zile la cîrma celor de la FC Vaslui

Articol de GSP - Publicat luni, 09 iulie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 08 iulie 2012 21:39

Şumudică şi-a dat pantalonii jos într-o conferinţă de presă şi gestul i-a adus un contract în străinătate. Acum a preluat Vasluiul şi e stresat fiindcă jucătorii lui sînt graşi şi nepregătiţi.

Şumudică are imaginaţie şi pe teren, şi în conferinţele de presă. Antrenează Vasluiul de doar cîteva zile şi se foloseşte de scenarii. Strînge echipa în jurul lui pe terenul din Austria şi zice: "Băi băieţi, acum facem un exerciţiu tactic de apărare. Dar noi nu ne apărăm! Nu, noi atacăm! Dar să zicem că jucăm cu Fenerbahce în Liga Campionilor şi ne atacă turcii. Deci cu Fenerbahce! Da' pe ceilalţi îi atacăm!".

- Domnule Şumudică, îl daţi afară pe Marius Constantin?
- Cum să-l dau afară?! Marius e printre cei mai buni fundaşi!

- Dar a existat conflictul de la Rapid, aţi povestit despre el că fumează...
- Fotbalistic, eu n-am avut niciodată îndoieli legate de Marius. A existat un conflict între noi, am greşit şi eu atunci, dar numai oamenii slabi ţin ranchiună. Aşa că mă bazez pe Constantin.

- Preparatorul fizic susţine că aveţi nişte probleme...
- Eu testam Rapidul, spre exemplu, la puţin timp după reunire şi echipa era mai bine pregătită decît e Vaslui acum! Şi noi mai avem două săptămîni şi începem campionatul!

- Deci mai prost decît la start?
- Exact, mai prost decît la start! Unii jucători stau mai bine fiindcă au calităţi native, dar nu sînt antrenaţi. Avem şi jucători cu kilograme în plus... Nu-mi place să arunc cu pietre în antrenorul pe care l-am schimbat, dar ţi-am zis, sînt nişte indici care vorbesc!

"Accept sugestiile patronului"

- V-aţi uitat deja pe posibilele adversare din Champions League?
- Panathinaikos, Fenerbahce, Copenhaga, Dinamo Kiev.

- Şi vă calificaţi?
- Să trecem măcar de primul tur, ca să mergem în grupele Europa League.

- Vaslui are acum şi antrenor, şi patron care obişnuiesc să se plîngă de arbitraj. Ce o să se întîmple?
- Sper să nu se dubleze protestele. Da' eu n-o să închid gura niciodată! Fiindcă eu ştiu ce muncesc şi chiar am fost nedreptăţit!

- Colaborarea cum o să fie?
- Voi vorbi tot timpul cu domnul Porumboiu şi accept sugestiile domnealui, poate uneori chiar vede mai bine din tribună decît văd eu de pe bancă şi remarcă anumite chestii. Dar deciziile tehnice îmi aparţin.

- Aţi albit de cînd antrenaţi, se vede mai ales comparînd fotografii. Sau e doar o coincidenţă şi nu e vina meseriei?
- Eu trăiesc pentru fotbal şi sportul ăsta mi-a dat tot ce am! Am albit fiindcă mă consum. Stresul dinaintea şi din timpul meciurilor a dus la transformări fiziologice.

"Unora le place stilul meu"

- Cum v-a afectat?
- Să ştii că nu mi-e ruşine! M-am îngrăşat tot de stres. Am lăsat ţigările, am ajuns să nu mai am o alimentaţie corectă. Uit să mănînc, nu mai am un ritm de viaţă normal. Dacă aş fi stat cu fundul pe minge şi m-aş fi stropit cu apă un pic, să nu mă bată soarele, ca alţi antrenori care au mai trecut p-aici, aş fi avut şi acum părul negru. Şi cred că o duceam pînă pe la vreo sută de ani.

- Cel mai dur discurs la adresa unui arbitru a fost, probabil, după Steaua-Braşov, din sezonul trecut. Cum v-aţi simţit atunci?
- Trist, dezavantajat şi părăsit. Nici nu vreau să mă mai gîndesc, că mă enervez...

- V-a avantajat sau v-a dezavantajat stilul spectaculos pe care l-aţi avut?
- Fifty-fifty. Uite, îţi zic ceva haios: cînd am plecat să antrenez la Kavala am avut ghinionul ca echipa să fie retrogradată pe probleme de corupţie, dar la prima discuţie pe care am avut-o, patronul de acolo mi-a demonstrat că mă urmărise foarte bine. Ştia că mi-am dat pantalonii jos în conferinţa de presă, că am plonjat în faţa galeriei, că l-am pupat pe Teo Crăciunescu. Şi grecul mi-a zis direct: "Tu eşti exact omul de care am nevoie!".

- Vaslui are cel mai bun lot pe care l-aţi antrenat vreodată?
- Ce vrei? Să zic că da, ca să pun presiune singur pe mine? Glumeam. E bun lotul, da.

- Dar salariul e cel mai mare?
- Da, acum cîştig cel mai mult de cînd m-am apucat de antrenorat.

"Adailton e pierdere, Papp la fel, Sînmărtean e accidentat, Constantin şi el. Echipa nu e pregătită şi am mulţi jucători noi. Fac o muncă titanică!" (Marius Şumudică, antrenor Vaslui)

502397-amicale-vaslui.jpg

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (7)
vandersaar
vandersaar  •  09 Iulie 2012, 18:29

Vaslui cu sau fara Sumudica se va bate la primele 2 locuri in Romania dar cu el pe banca o sa vedem un joc spectaculos, ofensiv, asta e bine pt fotbalul nostru.

aliosaalex
aliosaalex  •  09 Iulie 2012, 11:41

Sumudica e antrenor bun.... daca are rabdare cowboyul cu el o sa faca treaba la Vaslui. toate echipele pe unde a trecut au jucat un fotbal de calitate ! singurul defect pe care il vad este gura cam mare....

heraklis
heraklis  •  09 Iulie 2012, 09:37
Postat de pishu_magnificus pe 09 Iulie 2012, 02:59

Ai ceva in comun cu Raducioiu. Ghici ce! Se zice "egari"

"jegari" pentru ca asa sta el mai jegos!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează