FOTBAL  »  Superliga  »  LIGA 1

SUPERREPORTAJ. Povestea senzațională a lui Florea Ispir, jucătorul cu record all-time pentru o singură echipă în Liga 1: de la ore de șah cu Boloni, la sprițuri pe ascuns în cămară, după înfrângeri

Florea Ispir, foto: GSP +13   FOTO
Florea Ispir, foto: GSP

Articol de GSP - Publicat vineri, 10 aprilie 2020 11:03

Fundașul Florea Ispir, 70 de ani, i-a marcat de-a lungul unei cariere fabuloase și pe Pîrcălab, și pe Răducioiu! Florea Ispir, fost stoper, a activat la ASA între 29 martie 1970 și 4 octombrie 1987, adică 19 sezoane, dintre care doar două în eșalonul secund. 

  • În 2014, Florea Ispir era retras la 35 de km. de Tg. Mureș, într-un sat cu o mie de suflete, acolo unde l-a găsit Gabriel Berceanu, atunci reporter GSP;
  • Ispir a dezvăluit în acest reportaj secretele performanței sale, reperele ascunse ale carierei formidabile și de ce nu a jucat nici măcar un meci la “națională” 
  • Publicăm în premieră pe GSP.RO povestea integrală a carierei fabuloase și reportajul de acum 6 ani, care a apărut doar în paginile ziarului. 

Ne apropiem de o casă care n-ar intra niciodată în prejudecata locuinţelor „de la ţară”. Bărbatul în trening surîde larg și ne poftește într-un living cuceritor: mobilă veche, servicii elegante de ceai, statuete din lemn. O blîndeţe regală și deopotrivă confortabilă. 

„Bună ziua, sînt Florea Ispir!”

Așa se prezintă modest fotbalistul cu cele mai multe meciuri pentru aceeași echipă în prima divizie și de care se leagă anii de glorie ai fotbalului la Tîrgu-Mureș. Ispir a debutat în prima ligă în 1970, cînd Henri Coandă era în viaţă, operaţiile pe cord deschis nu se făceau încă în România, iar stadionul Steaua mai avea de așteptat patru ani pînă la inaugurare.

Stoperul s-a retras în 1987, după un interval în care cea mai mare sumă de transfer din lume sărise de la 0,5 milioane lire sterline, Anastasi la Juventus, către 6 milioane de lire, Gullit la Milan. 

La primul meci în Divizia A, 1-2 la Craiova, fotbalistul avea 20 de ani și 4 luni, iar la meciul de final, încheiat cu același scor, în deplasare la Dinamo, avea 37 de ani și 10 luni! I-a avut adversari întîi pe Ienei, Gheorghe Constantin și Pîrcălab, apoi pe Balaci, Dobrin, Dumitrache și Dinu, dar i-a prins și pe Hagi, Belodedici, Dănuţ Lupu și Pavel Badea! Ce comori se ascund în spatele carierei formidabile?

"Am luat un singur “roșu” în 18 ani de carieră ca fundaș central! Îți spun, e lipsă de valoare cînd ești eliminat. Nu arbitrul te trimite la vestiare, carențele tale, fizice sau psihice, te scot din joc!" 
- Florea Ispir

CV Florea Ispir:

  • Născut pe 23 noiembrie 1948 la Vîrtejul (Ilfov);
  • Fundaș central, a jucat la TUG București (Divizia C, 1969-’70), ASA Tg. Mureș (1970-1987);
  • 485 de meciuri în prima ligă, 2 goluri marcate;
  • Internațional U18, 3 apariții pentru România B;
  • A antrenat, 1992-2001, la ASA, Gaz Metan Mediaș, Apullum Alba-Iulia, Chimica Tîrnăveni, Gaz Metan Tg. Mureș. 

Cum arată retragerea la 37 de ani și 10 luni 

„Două săptămîni a fost fericire totală, fără sprinturi Dar apoi am început să visez noaptea faze din meciuri, mă întorceam prin casă ziua, să văd tribunele. Ulterior a scăzut dragostea fanilor, pe care o credeam veșnică. Alții erau eroii, cum e și firesc. În cele din urmă, au început gîndurile că puteam să ofer mai multe ca jucător”.

  • Florea Ispir crede că e aproape imposibil pentru jucătorii actuali din Liga 1 să-i egaleze recordul, dar își dezvăluie secretele 
  • Descperă poveștile echipei ASA Tg. Mureș în care Boloni și colegii jucau șah înaintea fiecărui antrenament și cum se refuza o ofertă de transfer „din dragoste pentru Piața Trandafirilor”
  • „Am fost iubit și respectat”, spune Florea Ispir și mîngîie ceașca de cafea. “Vă spuneau mureșenii Shake-Ispir, după marele scriitor?”. 
  • Surîde rușinat: “N-am păcălit niciodată fotbalul, așa mi-am cîștigat supranumele! Dar hai să vă povestesc începutul aventurii!”. 
+9 FOTO

Rapidist, refuzat în Grant 

„Sînt născut în Ilfov, la ţară, jucam în sat. Rapid m-a refuzat la selecţie, însă m-a acceptat Steaua”, rîde pensionarul special. „Am fost rapidist! Din dragoste pentru Dan Coe și Motroc. Culmea, singurul «roșu» din carieră l-am luat împotriva Rapidului, cînd m-am certat cu Sandu Boc la un corner!”. A început ca extremă stîngă în Ghencea, dar a poposit iute, la 20 de ani, tocmai la Tg. Mureș, pe 8 martie 1970: “ASA era pe loc retrogradabil, se dorea reformarea lotului. Am fost cerut de colonelul Florescu de la Ion Alecsandrescu. N-am ezitat o clipă!”.

Secretul celebrei ASA 

Ispir a fost reprofilat fundaș central și a început să se afirme cu Tiberiu Bone pe bancă. „Tibi-Baci a fost un personaj rar. Era o atmosferă ireal de frumoasă la echipă cu el. Secretul echipei vicecampioane din 1975 consta, cred, în întîlnirile noastre de după înfrîngeri”. Cum?!

„La trei zile după eșec ieșeam toţi la masă. Conta să nu ieși imediat, la amărăciune sau nervi. Discutam, analizam, beam un pahar de vin. Ne remontam individual și ca grup. Ne vindecam împreună și reconstruiam. Cu un respect rar, nu băteai pe umăr antrenorul sau alte de-astea! Era o umanitate aparte”. 

Iar detaliile atmosferei unice continuă: „Trebuia să vii la stadion cu o oră și ceva înainte de antrenament ca să prinzi loc la șah! Organizam campionate, cine cîștiga rămînea la masă, ceilalţi jucau tenis de picior și-și așteptau rîndul!”. 

Cum se povesteau deplasările 

Totuși, ce l-a ţinut pe Ispir atîţia ani la Tîrgu-Mureș? O spune cu evidenţa că albul e alb: „Cel mai versat cunoscător de fotbal pe care l-am văzut era aici! Ne susţinea de la încălzire pînă în prelungiri”.

Viaţa din oraș pare desprinsă dintr-un basm, pentru eroii zilei. „Cînd ieșeam în Piaţa Trandafirilor, din trei în trei metri te opreau oamenii, te felicitau. Stăteai jumătate de oră să le povestești meciurile din deplasare, nu se televiza aproape nimic. Găsești altă bucurie mai mare?”. 

Afecţiunea era însă o armă cu două tăișuri. „La înfrîngeri, intram la restaurant pe ușa din spate, beam repede un șpriţ pe lăzile din cămară și fugeam acasă, de rușine!”.

„Mai lăsăm un gol, pentru spectacol!” 

În perioada 1975-1978, ASA a participat de trei ori în Cupa UEFA. A fost eliminată de fiecare dată în primul tur, de Dinamo Dresda, Dinamo Zagreb și AEK Atena. De ce a rămas asta totuși o performanţă remarcabilă? 

„Uite, cu nemţii de la Dresda, spre exemplu. Ne-au filmat o lună întreagă toate jocurile și le-au analizat. La noi, s-a dus Tibi Bone la un singur meci și-a venit cu un carneţel plin, care era cît palma”, se amuză Ispir. Aventurile europene conţin și-un episod special: “La Dresda, după ce-am primit al treilea gol, atacantul Mureșan a început să certe defensiva. Colegul meu stoper, Gligore, i-a replicat: «Taci, băi! Uite ce spectacol fac nemţii în tribune! Îi mai lăsăm să dea unul, numai de drag!»”
- Florea Ispir

Două oferte în două decenii 

Deși actor important în Divizia A, Florea Ispir a avut doar două oferte concrete de transfer în aproape 20 de ani de carieră! 

„Eu doar de astea știu, ambele prin '75-'76. Am refuzat Reșiţa din start, iar la UTA, chemaţi de Broșovschi, jucător la Arad, am mers doar în vizită, nici acum nu știu de ce”. Au contat banii, aţi suferit probabil o dezamăgire? „Nu, domnule! M-am dus cu Hajnal, cu mașina, iar seara m-am întors singur, cu trenul. Mi-am dat seama că habar n-am de ce m-am dus. Ce căutam eu acolo? Cum să las eu Piaţa Trandafirilor din Tîrgu-Mureș?”

„Nu m-am păcălit pentru o cifră rotundă” 

A rămas la ASA și s-a oprit totuși la 485 de meciuri în prima ligă, deși putea forţa spre 500. 

„Fusesem accidentat de Augustin, într-o deplasare la Victoria. Nu mai eram același, aveam și 37 de ani. Antrenor era Cornel Dinu, mi-a spus să rog conducerea, că voi găsi înţelegere, să mai intru cîteva minute, uneori, și să ajung la 500 de meciuri”. Mirajul unei glorii statistice nu l-a cucerit și se bucură chiar și azi de alegerea făcută: „M-a înţeles și Dinu, nu am vrut să mă păcălesc și să mint fotbalul, după atîţia ani în care am fost doar de cîteva ori rezervă”.

TOP MECIURI ÎN L1 PENTRU ACEEAȘI ECHIPĂ 

  1.  ISPIR 485 - ASA Tg. Mureș
  2.  C. Dinu 454 - Dinamo
  3. C. Stancu 447 Argeș
+9 FOTO

„Naționala” din vis și de azi 

Am păstrat o curiozitate pentru final. Cum să joci în cupele europene, să termini pe 2 în campionat, să aduni atîtea meciuri și să nu ai măcar o partidă la “naţională”?! Orgolii de selecţioneri, firea lui Ispir? „Nici pe departe! Rămîne cel mai mare regret, dar motivul e simplu: erau mereu alţii mai buni ca mine! Dinu, Sătmăreanu II, Lupescu, Hălmăgeanu, Ștefănescu, Păltinișanu. Făceai oricînd trei naţionale doar din stoperi!”.

 Închid agenda, mă uit spre pozele alb-negru, să mă conving că totul a fost real și s-a întîmplat aici, în fotbalul nostru. „Știi ce nu înţeleg eu? Cum se refuză azi naţionala?! Păi, eu nu dormeam cu o noapte înainte să vină convocările la lotul B și plecam tremurînd după ce aflam că sînt chemat!”.

Amenințat cu B-ul pentru “stilul Chiricheș” 

„Eu și Loți făceam la ASA ce făceau Chiricheș și Bourceanu la Steaua. Urcam cu mingea, cream superioritate la mijloc, Boloni cobora. Din instinct, nu după exerciții speciale!”, își amintește Ispir. Era însă o idee cu dus-întors: „Pentru asta, un antrenor m-a trimis în divizia secundă, la Tîrnăveni. Abia m-a salvat președintele Cacoveanu. Loți, pe altă parte, mă tachina: «Ieși, mă, cu mingea la picior, cum face Ștefănescu. De-aia el e la națională și tu nu!»”.

„Nu există în fotbalul românesc de acum un jucător precum Nagy Miki, Bölöni sau Hajnal. Vă trebuia un ziar întreg pentru ei, la cît vă entuziasmați azi pentru cîte un gol mai frumos”
- Florea Ispir

„Mi-a plăcut mult să fiu antrenor, dar am greșit: nu m-am transpus în felul în care gîndesc jucătorii de azi, am încercat să le transmit exact cum eram eu ca jucător”
- Florea Ispir

  • CEL MAI FRUMOS MECI DIN 19 SEZOANE: „Culmea, unul din Cupa României 1976, nu din campionat! Dinamo ne-a condus, în «șaisprezecimi», cu 2-0 și am revenit, am bătut cu 4-2! La vreo săptămînă, am cîștigat cu ei și în campionat, 2-0. A fost nebunie totală”
  • CEL MAI URÎT MECI DIN 19 SEZOANE: „Dacă nu pot să-l uit înseamnă că e cel mai urît. Am pierdut în deplasare, 2-6 cu Steaua, în 1974. A fost o cădere pe care nu mi-am explicat-o niciodată, am încasat patru goluri în zece minute!”.

Secretele recordului lui Ispir

«Antrenorul Tibi Bone a știut să mă exploateze mereu, așa nu m-am plictisit nici după plecarea lui» «Echipa avea în permanență un grup care transforma fiecare antrenament într-o competiție» «Mi-am respectat cu grijă calitățile fizice. În plus, mă pregăteam cu Boloni și Fazekaș, ”cîini“ care te ambiționau!» «Am acumulat constanță prin faptul că n-am păcălit nici măcar la o ședință de antrenament» «Nu am căzut psihic niciodată, mi-am tras puterea din tribune și dinspre colegi»

Topul adversarilor Liga 1 1970-1987 

  1. FLOREA DUMITRACHE: „În zi bună, pleca uluitor de pe loc, avea intuiție formidabilă. Îi vedeai doar cîrlionții cum trec pe lîngă tine, nu înțelegeai cum de el e lîngă minge și nu tu, deși părea imposibil cu cîteva secunde înainte!” 
  2. ION OBLEMENCO: „Cînd avea mingea și desfăcea brațele, îți trebuia macara să te apropii de balon” 
  3. DUDU GEORGESCU, MIHAI ADAM, SANDU NEAGU: „Erau atîția atacanți de rasă că nu pot să mă opresc la unul!”

Citește și alte articole interesante: 

REMEMBER GSP Cu Tata Jean la Kim Ir Sen! Povești incredibile cu Gloria Bistriţa la Phenian + meci cu 150.000 de fani și blana de urs de la Ceaușescu

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (12)
caoradea
caoradea  •  17 Aprilie 2020, 13:45

In sfarsit ceva bun si demn pentru sportivii uitati. Mare echipa ASA... Aveau doi portari buni, parca Voda si Naste ? Nemaivorbind de jucatori, doar din amintire, Ispir, Fazekas, Biro, Hajnal, Boloni, Kis, Pislaru, Ciorceri....

2112031048836943
Moroz Mihai Sorin  •  10 Aprilie 2020, 19:19

Felicitări pentru articol ! Florea Ispir merita acest lucru, aşa cum merita să joace multe meciuri şi în națională. Un exemplu de sportiv şi de om, cum nu ştiu când vom mai avea ! Respect maxim !!!

steauanuefcsb
steauanuefcsb  •  10 Aprilie 2020, 18:18

Incredibilul Ispir! O legenda vie pentru targumuresenii din vremea aia.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează