FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO - FCSB

Toni Petrea mizează pe coșmarul lui Dinamo în derby! » Andone l-a „visat” un an: „S-a rupt totul atunci”

Vukusici, un tânăr de 19 ani la acea vreme, în duel cu Ousmane N'Doye, una dintre vedetele câinilor
Vukusici, un tânăr de 19 ani la acea vreme, în duel cu Ousmane N'Doye, una dintre vedetele câinilor

Articol de - Publicat marti, 02 februarie 2021 10:49 / Actualizat marti, 02 februarie 2021 12:40

Ante Vukusici (29 de ani), noul atacant al celor de la FCSB, a găsit drumul spre poarta lui Dinamo, în urmă cu 11 ani, într-un eșec de coșmar pentru roș-albi, 0-3 cu Hajduk Split, în debutul său ca fotbalist ce-a ajuns și în Serie A. Croatul a punctat apoi și pe vechiul stadion din Ghencea, împotriva celor de la Unirea Urziceni, în turul 3 preliminar al Europa League din același sezon.

Ante Vukusici a fost adus la FCSB să suplinească plecările lui Dennis Man, mai ales, și Adrian Petre. Vârful croat de 29 de ani este o mai veche dorință a grupării roș-albastre, doar că până la plecarea celui mai bun fotbalist român din 2020 în Serie A Gigi Becali nu a dorit să investească în transferul atacantului care a impresionat sezonul precedent în Slovenia, la Olimpija Ljubljana.

Atacantul central de 1,80 metri s-a lansat, practic, împotriva lui Dinamo București, care ar putea reprezenta, mâine seară, primul său adversar din Liga 1. Adus să fie golgeter în România, așa cum a fost și în Slovenia în ediția trecută, Ante a atras privirile în fotbal de la un meci de coșmar al rivalilor celor de la FCSB.

Ante Vukusici are șanse mici să fie titular în „Derby de România” deoarece acesta se află de câteva zile în lotul pregătit de Toni Petrea. Totuși, tehnicianul celor de la FCSB ar putea miza măcar câteva minute pe noul atacant în partida cu Dinamo, mai ales că Vukusici a mai marcat în poarta „câinilor roșii”, pe vremea când evolua pentru Hajduk Split.

  • Meciul dintre Dinamo și FCSB se va disputa pe 3 februarie, de la ora 20:45, pe arena din Ștefan cel Mare, iar partida va putea fi urmărită în format liveTEXT pe GSP.ro și în direct la DigiSport, TV Telekom Sport și LookSport+.

450.000 de €este cota de piață a lui Ante Vukusici, conform Transfermarkt

DINAMO-FCSB: Ante Vukusici i-a năucit visul lui Cristi Borcea

În vara lui 2010, Dinamo avea visuri uriașe. Cristi Borcea îl readusese pe Ioan Andone în Ștefan cel Mare, erau planuri mari la titlu, iar "câinii" îi aveau pe Marius Niculae, Ionel Dănciulescu, Andrei Cristea (golgeterul ediției precedente în prima divizie), Cosmin Moți, N'Doye, Kone, Torje, Cătălin Munteanu și Adrian Cristea, printre alții. În Europa, "câinii" dădeau piept cu Hajduk Split. În tur, în Ștefan cel Mare, fusese 3-1 pentru Dinamo, roș-albii mai risipind câteva ocazii uriașe. 

În retur, în vulcanul de pe "Poljud", Dinamo a fost pulverizată, scor 0-3. Vukusici, un puști de 19 ani pe atunci, titularizat în premieră după ce nici nu făcuse deplasarea la București, a dat semnalul unui succes care i-a năucit pe adversari: în minutul 12 a deschis scorul, croatul lansat pe dreapta depășindu-l în viteză pe Moți și marcând cu un șut plasat din 12 metri, la colțul scurt. Hajduk a făcut 3-0 încă de la pauză. A fost prima reușită importantă a lui Vukusici în carieră.

Un tânăr în ascensiune, Ante a urcat încă o treaptă. A contribuit la calificarea lui Hajduk în grupele Europa League. În turul 3 preliminar, imediat după acel succes cu "câinii", a punctat și împotriva Unirii Urziceni (1-1). Pe vechiul stadion din Ghencea. După 4-1 la Split, Vukusici a marcat și contra fostei campioane a României din 2009, în minutul 88, când a pătruns prin toată apărarea adversă și a înscris în poarta goală.

18 goluriîn 38 de meciuri a strâns croatul în ediția 2010/2011, reușind 4 goluri în cupele europene, două cu Dinamo și cu Urziceni, câte unul în grupe cu Anderlecht și cu Zenit St. Petersburg

Singurul trofeu din palmaresul lui Vukusici este Cupa Croației, câștigată cu Hajduk Split în 2010. Ediția 2010/2011 a rămas cea a ascensiunii atacantului. Nu doar prin golurile europene cu Dinamo și cu Urziceni, dar în acea ediție a marcat 14 goluri în campionat, fiind puncherul lui Hajduk. A fost al doilea golgeter al sezonului croat, după Krstanovici (19 goluri). Apoi, în vara lui 2012, Pescara a decis să-l achiziționeze pentru 3,7 milioane de euro! Fotbalistul era cotat la 5 milioane de euro pe transfermarkt, la acea vreme. Comparativ, în vara lui 2011, Gabriel Torje fusese cumpărat de Udinese pentru 5 milioane de euro. 

26 de goluria marcat Vukusici ediția precedentă în Slovenia, fiind golgeterul campionatului

1 golîn 10 meciuri a marcat Ante în actuala ediție pentru Olimpija Ljubljana, jucând în medie 51 de minute

Ioan Andone nu și-a revenit un an după înfrângerea cu Hajduk Split

Acea victorie a lui Hajduk cu Dinamo, deschisă de golul lui Vukusici, i-a năucit atât de mult pe "câini" încât, în acel sezon, după fiecare eșec mai usturător al bucureștenilor, Ioan Andone amintea obsesiv de acel 0-3 de pe "Poljud". "Fălcosul" nu a putut uita prea curând eșecul de pe 5 august 2010. Chiar și în luna mai 2011, când Dinamo a pierdut finala Cupei României la Brașov, contra lui FCSB (1-2), la finalul înfrângerii, tehnicianul a mărturisit, printre altele, pentru a explica erorile din apărare: "Ceva s-a rupt de la acel meci de la Split!". 

Cei de la Dinamo s-au bănuit de blat

După eliminarea lui Dinamo în folosul lui Hajduk Split, "câinii" s-au bănuit de lucruri necurate. Echipa a fost scindată apoi. Și afirmațiile lui Ioan Andone de după meci au lăsat loc de interpretări. "Eu am făcut greșeli de alcătuire a echipei și îmi reproșez că nu am reușit să mă fac înțeles în fața jucătorilor. Mi se datorează acest eșec. După așa meci, îți vine să te lași de meserie! Le cer scuze suporterilor. Am făcut erori nepermise pentru o echipă de talia lui Dinamo. Unii jucători m-au dezamăgit crunt. Nu am trăit așa ceva în cariera mea. Nu am avut răutate și parcă nu am vrut să ne calificăm!", a reacționat Ando după meci. 

"La Dinamo se întâmplă multe lucruri ciudate. Și mie mi s-a întâmplat ceva după ce am câștigat primul meci cu Hajduk Split. Nu știu ce, dar s-a rupt totul atunci", afirma tehnicianul la un an după acel duel. 

Ante Vukusici a jucat alături de Luka Modric și Ivan Rakitic

Ante a fost convocat la toate naționalele de juniori ale țării sale, iar în anul în care a ajuns în Italia a bifat singura sa prezență la prima reprezentativă. A jucat în amicalul cu Elveția (2-4), când a fost introdus pe teren la începutul reprizei secunde, înlocuindu-l pe Mario Mandzukici, noul transfer al lui AC Milan. A fost coechipier cu Modrici, cu Rakitici, cu Srna și cu Olici, mari vedete ale croaților la acea vreme. 

Montagne-russe în cariera lui Ante Vukusici

Vukusici nu a rupt gura târgului la Pescara, plecând după ce echipa a retrogradat în Serie B, unde a jucat doar 4 meciuri. A mers apoi la Lausanne, în Elveția, 4 goluri în 13 meciuri, după care italienii l-au trimis în Zweite Bundesliga, la Greuther Furth (2 goluri în 22 de meciuri). Nu a convins nici aici, nemții l-au trimis și la echipa secundă, în liga a patra, iar în 2018 a ajuns la modesta formație poloneză Olimpia Grudziadz (9 meciuri). 

A jucat apoi în Slovenia, la o formație la fel de modestă: NK Krsko (5 goluri în 30 de meciuri). Când părea că a rămas doar cu strălucirea perioadei 2010-2012, Ante s-a revitalizat la Olimpija Ljubljana (vicecampioana Sloveniei), acolo unde a marcat nu mai puțin de 26 de goluri, în sezonul 2019-2020.

Cosmin Contra l-a vrut la Dinamo

În septembrie 2020, pe vremea când Dinamo de-abia începuse "era spaniolă" și roș-albii erau seduși de proiectul lui Pablo Cortacero, Cosmin Contra își dăduse acordul pentru transferul lui Ante Vukusici. Era recomandat de faptul că era golgeterul Sloveniei și, mai ales, că fusese dorit și de Gigi Becali cu câteva luni înainte. "Câinii" voiau să dea o lovitură de imagine, însă s-au liniștit definitiv când au fost înștiințați că Olimpija Ljubljana cere 800.000 de euro pe el! De fapt, suma aceasta a fost piedica principală în urmă cu un an când FCSB l-a dorit în premieră pe Vukusici. Între timp, Ante a avut niște divergențe cu slovenii, astfel că a putut pleca liber de la Ljubljana. 

VIDEO. Etapa 21 // Match Preview Dinamo - FCSB

Citește și alte știri din Liga 1:

Alexandru Ioniță dezvăluie cum a ajuns cu perfuzia în venă și cine a făcut pozele: „El ne-a rugat să mergem, pentru reclamă! Am vrut să ajut”

Cornel Dinu, cuvinte mari despre un fotbalist din Liga 1: „N-am mai văzut de ani buni un așa jucător! Asta ne șochează”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (17)
creeperno290
creeperno290  •  02 Februarie 2021, 22:51

O sa-i arate clasa Nemec

salatini.
salatini.  •  02 Februarie 2021, 14:47
Postat de salatini. pe 02 Februarie 2021, 14:46

Daca ilustrul necunoscut petrea mizeaza cosmarul lui dinamo, atunci inseamna ca arbitrul va ingropa pe dinamo rapid, inca de la inceput sa aiba gigistii cum sa faca mistourile de autobaza binecunoscute.

Continua golaneala gigistă din arbitraj!

salatini.
salatini.  •  02 Februarie 2021, 14:46

Daca ilustrul necunoscut petrea mizeaza cosmarul lui dinamo, atunci inseamna ca arbitrul va ingropa pe dinamo rapid, inca de la inceput sa aiba gigistii cum sa faca mistourile de autobaza binecunoscute.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează