FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

Nicolae Dobrin și Gică Hagi, comparați de Tănase Dima, singurul tehnician care i-a antrenat pe amândoi: „Unul era ambițios, celălalt artist”

Dobrin și Hagi
Dobrin și Hagi

Articol de GSP - Publicat miercuri, 11 mai 2022 12:51 / Actualizat miercuri, 11 mai 2022 12:51

Tănase Dima (86 de ani), singurul antrenor care i-a pregătit pe Nicolae Dobrin și Gică Hagi, a fost invitat la GSP Live miercuri dimineață. Fostul antrenor de la Dinamo Pitești și Sportul Studențesc a făcut o comparație între cei doi fotbaliști, considerați de mulți a fi cei mai buni jucători români din istorie.

Tănase Dima avut șansa de a lucra încă de la juniori cu Nicolae Dobrin, apoi, peste ani, la Sportul, a pregătit un alt mare „greu” al fotbalului românesc, pe Gheorghe Hagi. Este, de altfel, unicul tehnician care i-a antrenat, la echipe de club, atât pe „Prințul din Trivale”, cât și pe „Rege”.

Tănase Dima, despre Dobrin și Hagi: „Amândoi au fost jucători de mare talent”

„Doi jucători străluciți. Într-adevăr în perioade diferite, cu fotbal diferit. Amândoi au fost jucători de mare talent. Pe Dobrin l-am asimilat uneori ca un artist al jocului de fotbal. De partea cealaltă și Gică Hagi, cu calitățile lui excepționale, era și el capabil în aceași masură ca și Dobrin să câștige meciurile de unul singur. Dacă aș putea să fiu puțin subiectiv, comparația o facem sub acest aspect: Hagi fiind aromân ca mine, aromânii au ceva aparte, o ambiție ieșită din comun până la sacrificiu, nu concep să fie decât cei mai buni. Au, poate, o anumită încăpățânare nativă.

Dobrin era un om liniștit, calm, care uneori privea lucrurile de sus. Nimeni nu a reușit să-l accidenteze, chiar dacă juca cu jambierele jos și fără apărători. Gică Hagi era de multe ori vânat. În același timp îi placea să fie în prim plan, voia să-și impună punctul lui de vedere. Sunt și etape diferite și ele sunt și determinate de anumite conjuncturi. Este bine să scoatem în evidență contribuția celor doi în fotbalul de mare performanță, mai ales în rezultatele echipei naționale”, a spus Tănase Dima, la GSP Live.

Născut pe 12 ianuarie 1936 la sud de Dunăre, în Kalipetrovo (Bulgaria), într-o familie de aromâni, Tănase Dima a copilărit la Curtea de Argeș, localitate în care trăiește și acum. După o carieră modestă de jucător, a început rapid una de antrenor.

CV Tănase Dima

  • s-a născut pe 12 ianuarie 1936, la Kalipetrovo (Bulgaria) 
  • între 1952 și 1961, a fost legitimat la Flamura Roșie Curtea de Argeș 
  • în '61-'62, a fost secundul lui Ştefan Vasile la FC Argeş; în acel sezon a debutat Dobrin în L1 
  • tot ca asistent la FC Argeș (1970-1978) a colaborat cu Titus Ozon, cu Florin Halagian (alături de care a câştigat primul titlu pentru FC Argeş, în '72) și cu Ştefan Coidum 
  • a stat pe banca piteştenilor la celebrul FC Argeş - Real Madrid 2-1, din octombrie '72 
  • la Dinamo ('78-'81), a lucrat cu Ion Nunweiller, Angelo Niculescu și Valentin Stănescu 
  • în '81-'82, a activat la Chimia Rm. Vâlcea, inclusiv ca „principal” 
  • la Sportul ('84-'87), ca secund al lui Constantin Ardeleanu, a contribuit la obținerea celor mai bune rezultate ale "studenților" în L1: locul 3 în '85 și locul 2 în '86 
  • a stat pe bancă la Sportul - Inter Milano 1-0, în septembrie '84 
  • în '86-'87, a fost inclusiv „principal” al trupei din Regie 
  • la Flacăra Moreni ('87-'88), a lucrat ca asistent al lui Ion Nunweiller 
  • în '88-'89, revine în Trivale ca Dumitru Nicolae Nicușor 
  • la FC Olt (1989-1990), "principal" în turul campionatului; după decembrie '89, echipa din Scornicești este desființată 
  • activat în mai multe mandate la loturile naționale de tineret și olimpic 
  • din 1996, e fondator, antrenor și președinte la Sporting Pitești, club privat care i-a lansat, printre alții, pe Raț, Maftei, Sepsi sau Chipciu

Citește mai multe știri din Liga 1:

Suporterii FCSB i-au transmis clar lui MM: „Sub nicio formă nu jucăm acolo cu CFR!”

Un paradox mamut » Detalii incredibile despre prestația omului care a decis meciul Craiova - FCSB

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (15)
vandnamol
vandnamol  •  12 Mai 2022, 00:52

Hagi nu are genul ala chiar sanatos de ambitie si asta s-a vazut si cand juca, pana la 26-27 ani nu dadea mingea nimanui si ne-a castigat niste meciuri, ne-a mancat niste meciuri. Defectele astea l-au limitat ca jucator sa isi atinga potentialul adevarat si il limiteaza acum si ca antrenor. Dar mentalitatea lui dobrin l-a limitat si mai mult si s-a vazut si in cariera lui cu care nu a ajuns la fel de departe.

1198649370199221
Dumitru Florin  •  11 Mai 2022, 23:59

Parca si Florin Halagian i-a antrenat pe amandoi!?!

10155074652718103
Muzzi Ciprian  •  11 Mai 2022, 23:02
Postat de George Ionescu pe 11 Mai 2022, 15:29

...sistemul comunist l a bagat in nationala ca nr 10 ...interzicandu l pe Marcel Raducanu ...iar la sp Studentesc ...nicu l a bagat la facultate si il proteja cu arbitri sa nu l faulteze nimeni ...mai terminati o cu laudele astia nascuti dupa ultima ploaie care nu l au vazut jucand ...s o crezi tu ca este in primii 100 de jucatori ai tuturor timpurilor ...in revista Urzica ...

mai terminati ma cu prostia asta cu nulitatea de marcel raducanu care nu a castigat in viata lui nimic! istoria il aminteste doar ca un fugit care a jucat fotbal prin nemtia si atat! nimic mai mult!

Vezi toate comentariile (15)
Comentează