FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV VIDEO Tentativă de corupere a arbitrilor FIFA români la o semifinală europeană: “Ne-a așteptat Ilie Năstase. Ne-au dus la un castel, au încercat tot felul de prostii!”

Articol de - Publicat luni, 18 mai 2020 13:25

Fostul arbitru internațional Adrian Porumboiu a povestit în direct la GSP Live despre o tentativă de corupție din partea controversatului patron de la Olympique de Marseille, Bernard Tapie, înainte de o semifinală cu Ajax din 1988. 

Anul trecut, Cornel Dinu a povestit cum Tapie l-a corupt pe Ion Crăciunescu cu ajutorul său, înainte de un meci cu Bruges din Liga Campionilor, în 1993.  

Tema coruperii arbitrilor internaționali la meciurile din cupele europene, redeschisă recent de Cornel Dinu cu povestea mituirii arbitrului olandez Jan Keiser înainte de partida Dinamo - Hamburg din 1983, continuă să fie alimentată de mărturii noi.  

Singura persoană care mi-a produs o deosebită impresie ca om este Ioan Igna. Era un om de o moralitate incontestabilă. Îi spuneam Tata Nelu, am fost cu el la multe meciuri internaționale și ni s-au întâmplat multe chestii
- Adrian Porumboiu, la GSP Live

În direct la GSP Live, fostul arbitru internațional Adrian Porumboiu a povestit o tentativă de corupție petrecută înainte de semifinala Cupei Cupelor Europene din 1988, Marseille - Ajax 0-3 (VEZI AICI REZUMATUL MECIULUI). Autorul tentativei e nimeni altul decât Bernard Tapie, fostul patron de la Marseille, care avea să fie ulterior condamnat, în 1995, pentru trucarea celebrului meci Valenciennes - OM.  

EXCLUSIV VIDEO Tentativă de corupere a arbitrilor FIFA români la o semifinală europeană: “Ne-a așteptat Ilie Năstase. Ne-au dus la un castel, au încercat tot felul de prostii!”

Bergkamp scapă spre poarta lui Marseille. Imagine din meciul arbitrat de Igna, ajutat de Porumboiu și Constantinescu

La meciul tur dintre Marseille și Ajax, jucat pe 6 aprilie 1988, UEFA a delegat o brigadă din România, formată din Ioan Igna, Adrian Porumboiu și Mircea Constantinescu. Surprinzător, la Paris ( locul escalei spre Marseille), românii au fost așteptați de Ilie Năstase, fostul numărul 1 ATP, trimis de Tapie să-i însoțească pe arbitri în drumul spre Marseille. 

PORUMBOIU DESPRE TENTATIVA DE CORUPȚIE PUSĂ LA CALE DE TAPIE

 Povestește Adrian Porumboiu, în direct la GSP Live: 

“Am plecat de la București, am ajuns la Paris unde ne-a așteptat Ilie Năstase. Am mers de la Paris la Marseille cu avionul de linie, am dormit la hotelul Sofitel. În seara de dinainte de meci, am fost invitați de Bernard Tapie la un castel în Aix-en-Provence, am stat la masa oficială cu Ilie Năstase. Era un personaj fabulos Bernard Tapie numai că a dat de un os de român adevărat, Igna, și finalmente scorul a fost 3-0 pentru Ajax. Au umblat ei cu prostii, dar nu au putut să se apropie. Erau ziduri puse de noi”.  

Moderator: Cu ce au încercat? 
Porumboiu: Tapie, ca orice conducător, nu venise acolo pentru că voia să cunoască trei români, nu?! Mai ales că era și Ilie, care era prietenul lui. Tapie era proprietar Adidas la momentul ăla. Direct, nu s-a încercat niciun fel de măgărie, dar vă dați seama… 

Deși Porumboiu nu a dorit să dezvăluie detaliile serii petrecute alături de Bernard Tapie, sursele Gazetei susțin că în timpul cinei și-au făcut apariția mai multe femei frumoase, o “capcană sexuală” pentru arbitrii români. Porumboiu dezvăluie:  “Igna ne-a spus să fim atenți. De fiecare dată, ne zicea să ne plătim la recepție până și sticluțele de la minibarul din camera de hotel. Era foarte atent la treburile astea”. 

Tapie, pilot. Și sticla de whisky băută de frică

 A doua zi, Marseille a pierdut categoric cu 3-0 (ultimul gol al lui Ajax a fost dat de puștiul Bergkamp, viitorul star al lui Arsenal), iar românii au fost conduși la aeroport imediat după meci. Acolo îi aștepta o altă surpriză: 

“Ne-am întors la Paris cu avionul personal al lui Bernard Tapie, era și Ilie Năstase cu noi. Tapie pilota. La un moment dat, am văzut că a plecat de la manșă. Ne-am speriat. Era o sticlă de whisky pe masă în avion și am zis: “Dacă tot ne dăm ortul popii pe aici că ăsta a plecat de la manșă, măcar să bem sticla asta!”. Am ras sticla aia de whisky de emoții. A venit Ilie și ne-a bătut pe umăr: “Stați liniștiți că avionul e pe pilot automat!”. Nu aveam noi idee despre asta”. 

Reporter: Vă dați seama ce scandal ar ieși azi dacă s-ar afla că, să spunem, un șeic patron de la Manchester City sau PSG a condus personal cu avionul lui bridaga de arbitri de la un meci european al echipei sale?! 
Porumboiu: Pe vremea aia, regulile erau altele. Era obligația echipei gazdă să se ocupe de bilete, de masă, de hotel. Altfel, nu aveam ce să căutăm noi la masă cu ei. Seara, venea patronul și stătea cu tine la masă, nu era interzis. 

Surprinzător, la finele anilor 2000, Bernard Tapie a amintit episodul acesta într-un interviu pentru Le Monde, însă varianta sa diferă de cea povestită de Porumboiu:

"Le-am plătit o cină cu Ilie Năstase și chiar le-am promis că-i voi aduce la Paris cu avionul meu privat. Doar că în seara meciului au dat două penaltyuri. I-am lăsat baltă în mijlocul nopții, cu bagajele în mijlocul drumului". 

Gazeta a verificat statistica partidei, iar brigada condusă de Ioan Igna nu a acordat niciun penalty.

EXCLUSIV VIDEO Tentativă de corupere a arbitrilor FIFA români la o semifinală europeană: “Ne-a așteptat Ilie Năstase. Ne-au dus la un castel, au încercat tot felul de prostii!”

Tapie (stânga) se bucură după câștigarea Ligii Campionilor, în 1993. Alături de el e autorul singurului gol, Boli, care - spune Dinu - a jucat în finală datorită mitei oferite lui Crăciunescu

Dinu: “Tapie l-a corupt pe Crăciunescu” 

Dacă brigada din care făcea parte Adrian Porumboiu a scăpat de tentativa de corupție a lui Tapie, nu același lucru - susține Cornel Dinu - s-a întâmplat în cazul “geamănului” lui Porumboiu, Ion Crăciunescu. În cartea sa biografică “Misterele lui Mister”, apărută anul trecut, Dinu povestește că în 1993 - pe când era selecționerul României - a intermediat o mită de 20.000 de dolari de la Bernard Tapie pentru Ion Crăciunescu pentru ca arbitrul FIFA din România să nu-i dea galben într-un meci lui Basile Boli. Dacă ar fi primit galben, Boli ar fi ratat finala Ligii Campionilor cu AC Milan, în care fundașul lui Marseille avea să înscrie golul victoriei lui Marseille. În aceeași carte, Dinu povestește alte două episoade în care Tapie a încercat să aranjeze meciurile cu Dinamo din turul 2 al Ligii Campionilor, în sezonul 1992-1993. În 1994, Marseille a fost retrogradată după ce Tapie a mituit jucătorii lui Valenciennes, înaintea unui meci de campionat.  

"Băieței" pentru arbitri

Adrian Porumboiu a mai povestit în direct o altă tentativă de corupție, petrecută în primul tur din același sezon de Cupa Cupelor, pe 29 septembrie 1987, la meciul Gencleribirligi - Dinamo Minsk 1-2: 

 “Au fost foarte multe situații. În Turcia, la un meci Genclerbirligi Ankara - Dinamo Minsk (n.r. - Porumboiu a fost arbitru de centru), au venit ăia că ne dau bani, ne dau femei. La un moment dat, era foarte revoltat bașkanul că nu vreau nimic. Nenorocitul zice: “Poate vrea un băiețel!”. Bă, ești cretin la cap!?”.  

PROPUNEREA EXTRAVAGANTĂ A TURCILOR PENTRU PORUMBOIU

UEFA a schimbat la un moment dat regulile și trimitea banii de bilete către federații, iar federațiile trimiteau către arbitri. Într-o vreme, UEFA trimitea bani pentru zbor la business class, iar unii arbitri își cumpărau bilete la economic class. Eu nu am făcut, dar mulți făceau așa
- Adrian Porumboiu, la GSP Live

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
maistorkokir
maistorkokir  •  18 Mai 2020, 20:17

Tapie era un escroc notoriu in toate afacerile in care era implicat, pt el a fost shocant ca a ajuns la pushcarie pt o simpla gainarie, cum a fost valenciennes-marseilles

3101575123247794
Alice Popa  •  18 Mai 2020, 17:10
Postat de alenb pe 18 Mai 2020, 15:41

Inca o data intelegem de ce toti arbitrii ii fac pe feciori tot arbitrii, meserie asa banoasa mai rar. Te-ai facut arbitru, te-ai facut om :))

Cunosc un caz, din B, de la noi... La sfarsitul meciului, arbitrul a spus tare: "Daca primesc zece etape suspendare, imi convine!"!!

3101575123247794
Alice Popa  •  18 Mai 2020, 17:07

Gigi Tapie si Bernard Becali sunt frati de puscarie pentru coruptie in fotbal!!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează