FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Tortura valorează 20 de milioane! » UEFA o lasă pe Steaua să participe în Ligă, dar o monitorizează în următorii cinci ani

Suporterii stelişti răsuflă uşuraţi: echipa lor nu e eliminată din cupele europene!
Suporterii stelişti răsuflă uşuraţi: echipa lor nu e eliminată din cupele europene!

Articol de , , - Publicat miercuri, 26 iunie 2013 00:00 / Actualizat marti, 25 iunie 2013 23:16

Roş-albaştrii debutează în Champions League peste trei săptămîni, cu Vardar, şi mai au de trecut încă două tururi pînă în grupe, de unde s-ar alege cu premii cît bugetul clubului pe doi ani şi jumătate, perioada aproximativă pe care o va petrece Becali în închisoare. UEFA a sancţionat ”Valiza”, dar blînd: excluderea pe un an a clubului din Ghencea e suspendată şi monitorizată pînă în 2018.

UEFA a pus capăt emoţiilor pe care steliştii le-au trăit în ultimele cinci săptămîni, cît a trecut de la încarcerarea lui Becali pentru dosarul "Valiza". Federaţia europeană a considerat o abatere de la regulament evenimentul în care a fost implicat Gigi, însă nu o exclude pe Steaua din Liga Campionilor. Clubul e sancţionat cu un an în afara Europei, dar pedeapsa e suspendată şi se va activa numai în eventualitatea în care roş-albaştrii vor recidiva în următorii cinci ani cu o nouă abatere.

Vestea a fost primită euforic de către roş-albaştri, staff, fotbalişti şi suporteri. Ce va urma pentru ei în viitorul apropiat? Acceptul pentru a participa în Champions League e superimportant şi sportiv, şi financiar. Conta şi cu Becali în libertate, dar aşa, steliştii se temeau de excludere şi gîndindu-se la banii pe care i-ar aduce Liga, minimum 20 de milioane de euro pentru calificarea în grupe, o sumă pe care o credeau aproape acontată în momentul în care deveniseră matematic campioni în România.

Drumul pînă la premiul din cea mai bogată competiţie europeană începe pe 16 sau pe 17 iulie, cu turul contra macedonenilor de la Vardar, şi la o săptămînă după, urmează returul la Skopje. Calificarea ar fi urmată de încă două tururi preliminare pînă la grupe.

Pentru turul al treilea, tragerea la sorţi e pe 19 iulie. Adversarele posibile cele mai grele: Maccabi Tel Aviv, Maribor, Slovan Bratislava. Următoarea fază e play-off-ul, în care există cinci posibile oponente: Plzen, Austria Viena, Dinamo Zagreb, Partizan Belgrad şi Legia Varşovia.

GSP.RO a anunţat în exclusivitate
Informaţia că Steaua va juca în Liga Campionilor a fost transmisă în premieră pe www.gsp.ro. Site-ul a dezvăluit imediat şi conţinutul faxului pe care Steaua l-a primit de la UEFA: clubul a fost sancţionat cu un an neeuropean cu suspendare, pedeapsă ce va fi activată doar în situaţia în care roş-albaştrii vor mai comite vreo abatere în următorii cinci ani.

Cum a cîştigat: "Codul Penal era comunist"
Apărarea Stelei la Nyon, redactată de către avocatul Nicolae Mergeani, a funcţionat. Site-ul gsp.ro a dezvăluit ieri documentele pe care le-au trimis roş-albaştrii în Elveţia, un dosar de aproape 200 de pagini în care avocatul a argumentat de ce clubul ar trebui păstrat în competiţie.

"Premierea nu e mită. Inclusiv în România au existat divergenţe legate de acest subiect. Becali a fost condamnat în baza unui Cod Penal comunist, care va fi înlocuit de la 1 februarie 2014, cînd intră în vigoare noul Cod, potrivit căruia premierea sportivilor nu poate fi considerată mită, întrucît ei nu au cum să fie asociaţi ca funcţionari publici".

Doar corupţia activează pedeapsa!
În perioada de cinci ani în care va fi observată de către UEFA, Steaua va fi sancţionată numai dacă va mai fi implicată în alte cazuri de corupţie. Asta înseamnă că excluderea de un an, pe care UEFA a amînat-o acum, nu va deveni "cu executare" în alte situaţii, de genul incidentelor produse de către suporteri.

Pe turci i-au scos!
Fenerbahce a fost eliminată din cupele europene pentru trei ani, dintre care unul cu suspendare, ca al Stelei, iar Beşiktaş rămîne un an în afara Europei. Ambele erau judecate tot pentru acte de corupţie, doar că fiecare se afla în situaţii în care mituise oficiali sau fotbalişti ca să cîştige propriile meciuri, nu în "premieri indirecte", precum în cazul Stelei.

Nu există recurs
Steaua avea posibilitatea să conteste hotărîrea în cazul în care aceasta ar fi fost excluderea din Liga Campionilor. Aşa, UEFA nu va face recurs la decizia Comisiei de Disciplină. Mircea Sandu, membru în Comitetul Executiv al UEFA, a explicat că "ar însemna ca forul european să atace o decizie din interiorul lui, ceea ce nu se întîmplă".

"UEFA a împăcat şi capra, şi varza cu decizia asta. E firesc, era normal. Becali nu s-a dus să corupă, a mers să-i facă p-ăia de la U Cluj să joace corect" (Dumitru Dragomir, preşedinte LPF)

"Steaua merita să joace în Liga Campionilor. Toţi românii sîntem bucuroşi de această decizie, sper să ne reprezinte cu mîndrie" (Gheorghe Hagi, patron Viitorul)

"N-am avut viaţă zilele astea! E o descătuşare pentru toţi oamenii din club şi pe 16 iulie trebuie să o batem pe Vardar la o diferenţă liniştitoare" ( Mihai Stoica, manager Steaua)

"Perioada de probaţiune de cinci ani nici nu mai contează, important e că vom fi în Champions League. S-a dat decizia pe 25 iunie şi urmează să cîştigăm titlul cu numărul 25 în Liga 1!" (Mihai Stoica, manager Steaua)

Programul Stelei pentru următoarea perioadă:
26 iunie - revenirea în România
27-28 iunie - liber
29 iunie - plecarea în cantonamentul din Anglia
2 iulie - amical cu Notts County
9 iulie - revenirea în România
10 iulie - Supercupa României: Steaua - Petrolul Ploieşti
16-17 iulie - Liga Campionilor: Steaua - Vardar Skopje
19 iulie - tragere la sorţi Steaua turul 3 preliminar
19-21 iulie - Liga 1: etapa 1
23-24 iulie - Liga Campionilor: Vardar - Steaua
26-28 iulie - Liga 1: etapa a 2-a
30-31 iulie - Liga Campionilor: meci tur, turul 3 preliminar

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (241)
andreicagogu
andreicagogu  •  26 Iunie 2013, 20:41

domnilor ziaristi, emiteti in mod firesc pretentia de a fi cea de a patra putere in stat si ca orice parere contravine acestei pretentii va scoate din papuci; daca chiar asa se intampla, nu aveti nicio scuza, pentru ca prestatia unora dintre dvs. este lamentabila; numai cazul steaua a confirmat o situatie de nedescris si anume adversitatea fata de steaua, gradul imens de rautate maladiva din sufletul vostru desi in intimitatea dvs. erati convinsi ca nu aveam de a face cu coruptie; nu uitati ca in viata toate se platesc si nu se stie daca atunci cand va va fi greu nu va veti gandi ca platiti pentru raul facut; nu intelegeti nimic din invataturile divinitatii.

viorescu
viorescu  •  26 Iunie 2013, 15:11

Apararea a functionat pe naiba. Sa mai repete steaua figura acum si-o sa vada "cod penal comunist" la UEFA! A propos cred ca fara avocatul ala steaua n-ar fi patit nimic. Daca a fost in stare el sa pomeneasca de comunism in situatia asta...

steaua.libera
steaua.libera  •  26 Iunie 2013, 14:42
Postat de mama.is.here pe 26 Iunie 2013, 14:32

chiar sunteti atat de siguri ca intrati in grupe? oilor !

100% siguri suntem ca voi nu jucati NICAIERI!

Vezi toate comentariile (241)
Comentează