FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

FCSB. Toți caută jucători pentru Gigi Becali! Situație incredibilă în Liga 1

Gigi Becali, finanțator FCSB
Gigi Becali, finanțator FCSB

Articol de , , - Publicat joi, 21 ianuarie 2021 08:53 / Actualizat joi, 21 ianuarie 2021 10:57

Gigi Becali (62 de ani) e unicul patron care alege singur achizițiile, restul cluburilor caută să se organizeze cât de bine pot ca să găsească cei mai buni fotbaliști. Craiova și FC Voluntari au departamente de scouting, Marius Croitoru de la Botoșani vede zeci de meciuri înainte să oferteze pe cineva.

Fiindcă a avut mereu cei mai mulți bani pentru cumpărături, Becali și-a permis să nu mai cântărească marfa cu mare atenție. El a urmărit meciurile din campionat și a ales singur ce jucători i se păreau buni pentru FCSB. În general, a și reușit să-i achiziționeze pe aceia pe care i-a remarcat. 

Dintre adversari, niciunul nu mai procedează atât de simplu. Ceilalți nici nu au banii lui Gigi, deci nu-și permit să cumpere tot ce văd, ceea ce îi obligă să se organizeze mai bine și să apeleze la oameni specializați: directori sportivi, scouteri, antrenori.

Antrenorul e departamentul de scouting la FC Botoșani

La FC Botoșani, un club ce și-a creat o faimă pentru priceperea în descoperirea unor fotbaliști buni și ieftini, nu există un departament care să se ocupe cu așa ceva. Clubul nu și-ar permite să plătească scouteri, așa că scotocirea prin piața transferurilor rămâne tot în sarcina antrenorului Croitoru.

Marius explică metoda: „Verific toți jucătorii pe care mi-i propun impresarii. Mă uit la parametrii InStat, dacă îmi atrage atenția ceva urmăresc pe urmă câteva meciuri întregi ale respectivului fotbalist. Meciuri întregi, nu montaje din YouTube, că acelea sunt create de agenți, sunt ca niște reclame

Aleg fotbaliștii cu calități tehnice, cu talent. Chiar dacă au mai avut probleme, dacă nu au jucat o perioadă, când există talent am încredere că-l pot pune pe picioare pe acel jucător”.

Strategia a funcționat, FC Botoșani s-a specializat în descoperirea și în vânzarea unor nume care erau necunoscute când ajunseseră în Moldova: Moruțan, Haruț, Chindriș, Dugandzici, Ofosu, Keyta.

Craiova și FC Voluntari își permit

Campioana CFR Cluj are în plan să-și creeze un departament de scouting serios și să se bazeze pe activitatea aceasta. Până acum, conducerea a realizat achizițiile, la propunerea sau cu aprobarea lui Dan Petrescu.

Mihai Rotaru are deja la Craiova un astfel de sistem, în care a angajat și doi scouteri portughezi. Patronul are ultimul cuvânt, dar ia deciziile în funcție de recomandările pe care le fac căutătorii de talente specializați.

Un departament de scouting există și într-un club mic, la FC Voluntari. Șeful „recrutării” e Gabriel Glăvan, un tânăr care a colaborat, ca scouter, și cu Rapid, și cu U Craiova. Ilfovenii au găsit și ei câțiva jucători buni.

Lovitura principală a constituit-o Laidouni, adus gratis și vândut la Ferencvaros cu 600.000 de euro. Din ligile de amatori ale Franței, mijlocașul a ajuns în grupele Champions League datorită trambulinei pe care a reprezentat-o FC Voluntari.

Craiova și CFR, rivale ale FCSB în lupta pentru câștigarea campionatului, s-au ferit să cedeze fotbaliști către clubul lui Becali. Toți ceilalți din campionat speră să dibuiască jucători foarte buni liberi de contracte, pe care să-i expună în campionatul românesc și să-i vândă fie lui Gigi, fie în străinătate, așa cum a reușit FC Voluntari în cazul lui Laidouni.

Noi nu ținem să vindem jucători către FCSB, doar că Becali a investit cel mai mult în achiziții în anii aceștia. Am dat fotbaliști și la CFR, și la Craiova atunci când ne-au ofertat. Nu avem un agent „de casă”, oricine poate să-mi propună un jucător. Îl urmăresc și dacă e bun îl iau, nu contează de unde a venit propunerea - Marius Croitoru, antrenor FC Botoșani

I-am dat jucători lui Becali fiindcă el a făcut ofertele cele mai bune. Mie mi-ar conveni să mai fie trei, patru cluburi cu bani mulți, ca să pot livra și mai mulți fotbaliști. M-aș bucura ca Dinamo să aibă bani mulți, să-și permită să cumpere jucători, că aș avea o piață mai mare - Gheorghe Hagi, patron Viitorul

Eu caut numai jucători români. Bine, i-am spus lui MM că aș accepta să iau un fundaș central străin, cu condiția să fie rus, sârb, grec, din țările astea. Nu vreau să spun dacă are legătură cu ortodoxia, ca să nu mai aud iar că fac discriminare! Așa vreau eu, mi se pare mie că fundașii din acele țări sunt mai potriviți pentru FCSB - Gigi Becali, patron FCSB

1 milion de euroa plătit FCSB pentru achiziționarea lui Moruțan, cel mai scump fotbalist pe care l-a cumpărat Becali de la Botoșani. Gigi cere acum 15 milioane de euro ca să-l cedeze pe internaționalul de tineret

UTA ține de parteneriatul Balint-Apostu

Un caz special îl reprezintă UTA. Arădenii au promovat din liga a doua cu un lot pe care l-au alcătuit antrenorul Laszlo Balint și impresarul lui, Bogdan Apostu. Apostu nu are niciun post în club, influența lui e datorată relației de prietenie și de colaborare profesională cu Balint. 

Rezultatele bune ale echipei au încurajat conducerea să păstreze schema și acum, în prima ligă. Apostu deține în continuare un monopol la Arad atunci când e vorba despre achiziții.

„Dinamo l-a refuzat pe Lewandowski”

Glăvan, șeful departamentului de scouting de la FC Voluntari, a postat un video scurt pe TikTok, în care a povestit cum a ratat, ca scouter, o afacere care acum sună șocant: „În 2009 m-a sunat Daniel Stanciu, care era impresar. M-a întrebat dacă nu am vreun atacant pe care să i-l propună lui Dinamo. I-am spus că mă interesez, apoi i-am transmis că era disponibil un polonez, Robert Lewandowski, de la Lech Poznan. 

Daniel mi-a spus pe urmă că Dinamo îl considera prea tânăr pe Lewandowski, avea nevoie de un atacant mai experimentat. Și l-a adus pe Osvaldo Miranda”. Scouterul confundă anul, Miranda a ajuns la Dinamo în 2008, an în care Lewandowski a ajuns la Lech, de la un club minuscul, Znicz Pruszków.

Leo Grozavu s-a priceput peste tot

Înainte ca Marius Croitoru să reușească să completeze lotul lui FC Botoșani cu jucători buni și anonimi, Leo Grozavu a avut și el succes cu recrutarea. I-a descoperit pe Ngadeu, pe Martinus, pe Cabrera. Grozavu a reformat și lotul lui Sepsi, o formație cu care se află aproape de calificarea în play-off. 

Anton Petrea, tehnicianul de la FCSB, atenționează că trupa din Covasna e subestimată: „În afara noastră, a CFR-ului și a Craiovei, eu zic că și Sepsi va fi în lupta pentru titlu!”. Oamenii lui Grozavu au remizat recent cu FCSB la București și cu Universitatea la Craiova. Au pierdut acasă cu CFR, la capătul unei partide pe care au dominat-o.

Imagine proastă, randament excelent la Astra

Astra plătește întotdeauna cu întârziere, acumulează datorii și către fotbaliști, și către cluburi, și către alte societăți. Și a devenit cunoscută cu imaginea de club rău-platnic, doar că asta nu-i împiedică pe giurgiuveni să găsească mereu jucători buni și să-i atragă. Ei au vândut în ultimii cinci ani două loturi, români și străini. 

L-au dat în decembrie pe Radunovici la FCSB și au primit 350.000 de euro. Îl aduseseră gratis pe muntenegrean. Gigi l-a vrut și pe Graovac, pentru care Astra cere 500.000 de euro, un alt fundaș recrutat gratuit. Valentin Gheorghe, Crepulja, David Lazar sunt alte nume pe care clubul se pregătește să le transfere. La Giurgiu nu există vreun sistem de recrutare stufos, de activitatea aceasta s-au ocupat președintele Coman și antrenorii.

VIDEO. Totul despre FCSB - FC Voluntari, meci din etapa 18

Citește mai multe știri din Liga 1:

DDB a schițat planul de salvare al lui Dinamo » „Câinii” sunt forțați să amâne reintrarea în insolvență

Budescu, tot mai aproape să semneze! Patronul dă detalii de la negocieri: „Mi-a spus că acceptă! Facem actele”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (12)
johnwick
johnwick  •  21 Ianuarie 2021, 17:06
Postat de Liviu Popovici pe 21 Ianuarie 2021, 12:27

Articol facut la misto. E o gluma sa vorbesti in Romania de impresari, departamente de scouting, TRANSFERURI, planuri si proiecte. Croitoru isi arata din ce in ce mai des amatorismul. Probabil de aia a si ajuns echipe prin subsol, el e ocupat sa se uite la filmulete cu jucatori. Am vazut ce ochi are, numai pocnitori au la Botosani. In realitate doar doua cluburi au contat in Romania, FCSB si CFR, ambele demonstrand asta prin cupele europene. Sa vorbesti de scouting la Voluntari :) cand ei sunt an de an la retrogradare. Craiova e varza, Astra se misca binisor dar isi bate joc la propriu de jucatori. Viitorul e o gluma proasta, a produs in general numai mediocritati. Nu cred ca exista campionat mai slab ca al nostru cand vine vorba de bani oferiti pentru transferuri. Ne-am umplut de toti refuzatii, jucatori care nu sunt capabili sa ofere o pasa decenta, sa faca o preluare, aducem straini cu caruta desi avem jucatori romani de aceeasi valoare sau mai buni, dar trebuie sa para ca sunt in trend. Totul este o gluma in fotbalul nostru si asta se vede cu ochiul liber, razi de pocnesti cand vezi cu incearca unii sa faca un stop si pica in fund, face o preluare la mijlocul terenului de iese mingea in aut lateral...asta poti sa vezi daca te uiti la meciurile din Liga mamaliga

ai dreptate, dar pentru trio penibil contează doar să bage haterii prostalăi trafic

dodo001
dodo001  •  21 Ianuarie 2021, 15:59

Asa este , Gigi e unic, se zgarceste sa plateasca un procent impresarilor, el ofera contracte in alb, daca se poate sa fi legat pe viata de el, oricum, rusinos

1ianuarie
1ianuarie  •  21 Ianuarie 2021, 14:33
Postat de albion_rovers pe 21 Ianuarie 2021, 12:01

Asta-i o veste excelenta! Sper sa fie la fel de ''inspirat'' si maine. :)

Vrea fundași care spun Iisus și nu altfel...un I în plus face diferența în mintea (atât de îngustă) fariseului...

Vezi toate comentariile (12)
Comentează