FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ GSP

VIDEO Cine e mai tare, Liga 1 sau fotbalul din Arabia? Analiza GSP: arabii investesc sute de milioane și tot nu ne depășesc clar

Nicușor Bancu și Dennis Man au contribuit la un spectacol comparabil cu
Nicușor Bancu și Dennis Man au contribuit la un spectacol comparabil cu "sclipiciul" pe care arabii l-au importat pe bani mulți // FOTO Raed Krishan

Articol de , , - Publicat marti, 02 aprilie 2019 10:38

FCSB-Craiova s-a încheiat cu același scor ca derby-ul din Arabia Saudită, 3-2. Marius Șumudică ne invitase să urmărim Al Nassr-Al Hilal ca să ne convingem de calitate și saudiții joacă, într-adevăr, un pic mai curat, doar că prestația lor e construită pe multe zeci de milioane.

Duelul încântător dintre FCSB și Craiova a avut loc la două zile după derby-ul Arabiei Saudite, Al Nassr- Al Hilal, și a avut același rezultat precum partida din competiția la care au ajuns să viseze antrenorii și fotbaliștii români: a fost 3-2 pentru gazde în ambele jocuri.

„Uitați-vă ca să vedeți spectacol, să vă convingeți de nivelul la care se joacă aici!” a fost provocarea pe care a lansat-o Șumudică. El o conduce pe Al Shabab, a treia clasată, adică formația aflată în spatele celor două concurente la titlu care s-au confruntat în weekend. 

Care e nivelul saudiților de fapt? Un pic mai bun decât e cel din Liga 1! Comparația e între două partide de top, nu ca nivel mediu al campionatelor. 

De ce s-a jucat mai bine în Arabia Saudită:

1. Al Nassr și Al Hilal au pasat mai mult decât FCSB și Craiova: 705 pase la 684. 

2. Driblinguri mai multe: 66 în Asia, 43 pe Arena Națională.

3. Ni s-a părut că la București s-a jucat de la o poartă la alta, într-un ritm alert, însă la Riad au existat și mai multe contraatacuri: 26 în Arabia, 16 la noi. 

4. Ritmul superior și tehnica un pic mai bună sunt plătite scump, diferența e mult mai mare economic decât ca radiografie a derby-urilor din cele două țări:

5. Al Nassr, 58 de puncte, cu un punct peste Al Hilal, are vedete cumpărate scump, cum nu și-ar permite nicio formație din România: 16,5 milioane de euro a costat internaționalul nigerian Ahmed Musa, 10,5 milioane s-au plătit pentru brazilianul Giuliano, ex-Fenerbahce și Zenit, 8,5 milioane pentru Nordin Amrabat de la Watford. Cea mai scumpă achiziție a FCSB a constituit-o Florinel Coman, care a costat 2,6 milioane, dar Becali și-a construit toată echipa cu banii consumați pe Musa, mutat în Asia de la Leicester. 

bafetimbi gomis
Bafetimbi Gomis, în alb, 33 de ani, are 3 goluri în 12 partide la naționala Franței FOTO Twitter

6. Al Hilal a adunat, de asemenea, nume mari: Bafetimbi Gomis, fost la Lyon și la Galatasaray, a costat 6 milioane de euro, doar pentru împrumutul lui Andre Carillo de la Benfica s-au dat 4 milioane de euro. 

7. Giovinco, de la Al Hilal, câștigă un milion de dolari pe lună, de 50 de ori mai mulți bani decât primește Pintilii la FCSB! Italianul trecut pe la Juventus a ajuns la Riad de la FC Torono, cu care a fost campion în MLS. 

8. Învingătorii de la Al Nassr au încasat prime de victorie de câte 100.000 de dolari de om! Fiecare stelist va primi 50.000 de euro dacă formația lui Becali se va califica în grupele Champions League. Asta înseamnă câștigarea campionatului și depășirea a patru tururi preliminare, nu e un bonus pentru un singur meci! 

Cum a arătat derby-ul României în InStat

fcsb 

Datele din Al Nassr-Al Hilal (3-2)

al nassr 

1.500.000 $câștigă Șumudică și staff-ul lui într-un sezon la Al Shabab. Tehnicianul mai are contract în Arabia Saudită pentru încă un an din vara asta

Românii din Arabia Saudită

Al Shabab: MariusȘumudică, Constantin Budescu, Valerică Găman
Al Ahli: Nicolae Stanciu
Al Hazm: Daniel Isăilă
Al Batin: Ciprian Panait 

Nicolae  Stanciu e pe 5

Datele din monitorizări arată că fotbalul din Arabia Saudită, măcar dintr-un derby, ar fi un pic mai bun decât este în campionatul românesc. Întrebarea despre cât de slab e nivelul din liga saudită a revenit înaintea partidelor naționalei cu Suedia și cu Feroe, întrucât decarul „tricolorilor”, Nicolae Stanciu, provine de acolo.

Mijlocașul s-a apărat în timpul convocării: „La Al Ahli sunt coleg cu niște atacanți cum n-am mai văzut în toată cariera mea! E bun fotbalul în Arabia Saudită și am mers acolo pentru că oferta era de nerefuzat”.

Echipa lui e pe locul al 5-lea, fără șanse la titlu. Șumudică, Budescu și Găman, aflați pe 3 cu Al Shabab, luptă pentru calificarea în sezonul viitor din Asia Champions League. Ciprian Panait e penultimul cu Al Batin, Isăilă stă pe 12 cu Al Hazm, o clasare bună pentru nou-promovată.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (14)
160446664764750
Cristiano Fulgerila  •  02 Aprilie 2019, 21:10

Lui Giovinco ii dau aia 1 million pe luna si Sumudica cu tot alaiu' dupa el ia 1,5 milioane cam asta este diferenta...

marius.bxl
marius.bxl  •  02 Aprilie 2019, 14:22

Ia faceti un miniturneu cu primele 4 daca aveti curaj,iar dupa aia puscaria celui ce a orbit ininte

badeadorian
badeadorian  •  02 Aprilie 2019, 14:13
Postat de ares2024 pe 02 Aprilie 2019, 13:13

Harfe a la ‘Sumudica, fără petrol ar fi in lumea a4a la multe capitole,așa ca rămâi acolo mare .......antrenor !!!!

Il doare pe Sumudica in spatele casei ca sunt unii care-l considera antrenor mare ...... Nu are habar de fotbal - opinia multor ''cunoscatori'' - dar traieste linistit si bine de pe urma meseriei !! Noi la fel , nu ? .

Vezi toate comentariile (14)
Comentează