FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

EXCLUSIV Viorel Hizo, interviu despre noul Rapid: „Va fi un șoc! Acolo îi văd terminând”

Fost antrenor al giuleștenilor, Viorel Hizo consideră că „s-a făcut o mutare foarte bună în defensivă prin aducerea lui Săpunaru și Dragoș Griogore, care au foarte multă experiență”.
Fost antrenor al giuleștenilor, Viorel Hizo consideră că „s-a făcut o mutare foarte bună în defensivă prin aducerea lui Săpunaru și Dragoș Griogore, care au foarte multă experiență”.

Articol de - Publicat vineri, 16 iulie 2021 18:30 / Actualizat vineri, 16 iulie 2021 18:35

Fost antrenor al giuleștenilor, Viorel Hizo consideră că „s-a făcut o mutare foarte bună în defensivă prin aducerea lui Săpunaru și Dragoș Grigore, care au foarte multă experiență. Sper să se acomodeze cât mai repede și să-i ajute și pe cei tineri să crească, să formeze cât mai repede o echipă".

Chiar dacă a evitat multă vreme o călătorie la București, din cauza pandemiei, de acasă, de la Sibiu, Viorel Hizo (74 ani) urmărește cu interes tot ce se întâmplă în fotbalul românesc, dar mai ales la Rapid. Acolo unde a antrenat în 5 mandate, primul în urmă cu 28 de ani. Ultima dată, a fost consilier tehnic al lui Nicolae Grigore, în scurtul mandat avut de tehnician pe banca giuleștenilor, la începutul acestui an. 

„Din păcate, nu știu ce s-a întâmplat acolo, de ce Grig nu a reușit, deși știu că a pus mult suflet. La Rapid e greu. Iar eu nu puteam fi director tehnic de la distanță. Ar fi trebuit să vin acolo, să văd cu ochii mei ce se face, cum reacționează jucătorii. Vorbeam noi la telefon, dar nu e același lucru. Eram însă în stare de urgență, nu puteam să risc să vin la București", spune Hizo. 

Viorel Hizo are încredere în Rapid: „Îl văd în primele 8”

- Domnule Hizo, veniți duminică la București, să vedeți Rapidul la primul meci de la revenirea în Liga 1? 
- Nu, prefer să rămân acasă. Nu a trecut încă pandemia și, la vârsta mea, e indicat să fiu precaut. Am să-i urmăresc la televizor și sper să înceapă bine. Intenționez însă să vin la prima partidă găzduită pe noul stadion din Giulești. Mi-e chiar dor de "Potcoavă". Știu, acum e altceva, o arenă modernă, dar eu tot la bătrânul stadion o să mă gândesc. Doar au trecut aproape 30 de ani de când am antrenat prima dată Rapidul. Iar microbul rămâne pe viață.

- Cum vi se pare Rapid acum, după aceste achiziții din vară? 
- Arată bine. Acolo, pe linia de fund, a adus jucători cu mare experiență, cu zeci de meciuri la echipa națională, iar asta este foarte bine. Nu ați văzut că la Euro au ajuns în finală echipele cu cei mai buni fundași centrali și mijlocași la închidere. Contează enorm să îți asiguri spatele cu jucători cu experiență. Pentru că, la un moment dat, se ajunge la duelul unu la unu, iar astfel de stoperi, precum Săpunaru sau Grigore, chiar și Dandea, sunt greu de depășit. Iar asta îți oferă siguranță, liniștea să construiești. Dacă nu ai stoperi buni, de încredere, e mereu nevoie să mai aduci un om acolo, să-i ajute. Pe hârtie, lucrurile arată foarte bine, e un amestec de experiență și de perspectivă. Sper ca și în teren să fie la fel și nu văd de ce n-ar fi.

- Apropo de Euro, cine v-a impresionat? 
- În primul rând Italia, cu acea coeziune și exuberanță a grupului. Merita să câștige! Mă uitam la Chiellini și la Bonucci, ce au însemnat nu doar defensiv, dar și ofensiv. Ce determinare! Apoi Danemarca, o echipă care m-a impresionat mereu prin seriozitate și profesionalism. Îmi amintesc că eram odată cu FC Vaslui într-un cantonament în Spania și am făcut un amical cu FC Copenhaga. Ne-au bătut cu 4-0. Au pasat cu latul tot meciul, te scoteau din minți cât de simplu și eficace o făceau. La ei nu contează că e amical sau oficial. Ar fi un foarte bun exemplu pentru fotbalul românesc modul în care danezii tratează fotbalul, indiferent că e vorba despre pregătire sau de jocuri.

- Revenind la Rapid, pe cei tineri îi știți? 
- Da, i-am urmărit cu atenție și sunt unii de mare calitate. Îmi pare bine că se va pune accent și pe cei tineri, că joacă puști precum Rareș Ilie, Pănoiu, Sefer, portarul Moldovan. Mă aștept la mult mai mult și de la Hlistei, fiindcă eu consider că încă nu și-a atins potențialul maxim. Sefer va lipsi o vreme, că e la Olimpiadă. Sper să joace și să aibă evoluții bune acolo.

Viorel Hizo, interviu despre noul Rapid: „Va fi un șoc! Acolo îi văd terminând”
Viorel Hizo

- Și totuși, Rapid e nou-promovată, cum credeți că va face față în Liga 1
- Va fi un șoc, pentru că e diferență de ritm de joc. Tocmai de aceea, jucători precum Săpunaru, Dragoș Grigore, Morais, Dandea pot să aducă acel plus de echilibru de care au nevoie cei tineri pentru a face față acestei diferențe.

- Unde vedeți Rapidul în acest sezon? 
- Am văzut că Daniel Niculae spunea că e mai puțin interesat de rezultate, că îl interesează mai mult jocul și ca echipa să se exprime ofensiv, să joace spectaculos, să aibă ocazii. Nici nu-ți poți propune altceva în Giulești, decât ca echipa să facă spectacol, să aducă lumea în tribune. Pentru moral e important să și pornească bine, inclusiv ca rezultate. La ce lot are, dacă Mihai Iosif va putea să păstreze acea atmosferă de la Liga a 2-a, eu zic că Rapid ar putea fi în primele 8 la finele acestui sezon.

- Mulți spun că Rapidul ar fi avut nevoie de un antrenor cu nume în Liga 1. 
- Ar fi fost o greșeală, o prostie, să fie schimbat Mihai Iosif, cel care a reușit promovarea, după ce, de două ori în timpul campionatului, a revigorat echipa, a calificat-o în play-off. E clar că metodele lui funcționează. Da, e un vestiar greu la Rapid, acum au mai venit jucători cu personalitate, dar Iosif a dovedit că e capabil să gestioneze acest gen de situații. Merita această șansă de a antrena echipa și în prima ligă.

- Cum anticipați că va fi acest sezon? 
- Eu zic că va fi unul foarte tare. S-au întors în Liga 1 echipe cu mulți suporteri, precum Craiova lui Mititelu și Rapidul. Ambele cu mari ambiții, care vor readuce în prim-plan rivalități mai vechi sau mai noi. Iar asta e important, inclusiv pentru public, care iată că începe să revină pe stadioane. E esențial, fără spectatori, fotbalul parcă nu are niciun sens. Va fi un campionat încins și frumos, mai multe derby-uri, emulație și în rândul fanilor, atmosferă cum trebuie să fie. Și sper ca Rapid să fie printre protagoniste.

VIDEO Rapid începe noul sezon în deplasarea cu Chindia

Citește și alte știri despre Rapid: 

Întrebat de FCSB și CSA, Săpunaru a izbucnit la conferința de presă: „N-am văzut să retrogradeze Steaua! Cine permite așa ceva?”

Rapid merge la sigur odată cu promovarea în Liga 1 » Strategia la care au apelat giuleștenii

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează