FOTBAL  »  Superliga  »  REPORTAJ

EXCLUSIV / FOTO&VIDEO Vizită pe șantierul viitoarei arene de 100 de milioane de euro » Ce problemă au întâmpinat muncitorii + mesajul istoric căutat pe sub dărâmături

Articol de - Publicat sambata, 26 august 2023 09:30 / Actualizat sambata, 26 august 2023 09:35

Se muncește de zor la vechiul stadion al Farului, tribunele fiind complet demolate și urmând ca, în zilele viitoare, stâlpii de nocturnă să fie puși la pământ ♦ O atenție sporită se acordă demolării vestiarelor, acolo unde ar exista un mesaj al unui grup de deținuți politici care a lucrat la construirea arenei

La Constanța sunt 28 de grade, însă plouă mocănește, cu picături mici, dar reci. Aerul e irespirabil, în plin august cu temperaturi caniculare.

Chiar și așa, pe șantierul fostului stadion Farul echipele de muncitori sunt la treabă. Șeful de șantier e un tip deschis, chiar dacă trebuie să alerge încontinuu de colo-colo.

"De pe 10 iulie am luat în primire obiectivul și muncim la foc automat. Avem pauză de prânz, ca toți oamenii, apoi în jurul orelor 19-20 oprim lucrările. Am prins lucrări mari de tot, asta e lejeră pentru mine și echipa mea. Am doborât turnul IFMA din București, de exemplu. Muncă grea de tot, păi, ăla avea 114 metri înălțime și 22 de metri în pământ", ne spune acesta.

În trei luni, terenul e curățat tot

Așa că într-o lună și jumătate, echipele de demolatori au pus la pământ oficiala fostului stadion constănțean, dar și restul peluzelor și tribunelor, acum rămânând doar o mare groapă de pământ. Probleme serioase au fost la tribuna a II-a, unde muncitorii au găsit bucăți imense de beton

Nu ne așteptam să fie așa ceva sub tribune. Bucăți uriașe de beton, de sute de tone! Nu apăreau nici măcar pe plan, dar le-am dat de cap cu utilaje ultraperformante
unul dintre muncitori

Cum stadionul este construit între case, oamenii din zonă se mai plâng de zgomot, chiar dacă muncitorii se străduiesc să respecte programul de odihnă.

+40 FOTO

"O să mai fie câteva zile cu agitație mare până vom pune la pământ în totalitate cei patru stâlpi de iluminat. Deja am dărâmat mai bine de jumătate", mai adaugă responsabilul pentru lucrarea ce trebuie să fie gata până pe 11 noiembrie.

Posibilul mesaj istoric

Șeful de șantier spune că reprezentanții Asociației Foștilor Deținuți Politici le-au semnalat, printr-o adresă trimisă Primăriei Constanța, că "la intrarea în stadion pe la vestiare, pe partea dreaptă, cam la un metru deasupra nivelului solului, sub o piatră, este îngropat într-o cutie de conservă un mesaj al unui grup de deținuți politici adresat generațiilor viitoare".

Mesaj care ar data din 1950, atunci când mai mulți încarcerați politic au lucrat la construcția arenei. Deocamdată nu s-a găsit nimic, dar zona nu este complet pusă la pământ, pentru că se lucrează cu mai multă grijă.

+40 FOTO

Un astfel de mesaj cu încărcătură istorică a fost descoperit și în timpul lucrărilor de consolidare și modernizare ale Cazinoului din Constanța

"Este vorba despre biletul redactat în limba germană al unui deținut politic din Sibiu. Cazinoul a fost renovat la începutul anilor 1950 cu ajutorul deținuților politici. De aici și aceste mărturii cutremurătoare ascunse în zidurile clădirii", după cum dezvăluia primarul orașului, Vergil Chițac.

100 de milioane de euro pentru noul stadion

Noua arenă  va avea o capacitate de 18.500 de locuri, iar termenul finalizării construcției este 2025, investiția totală ridicându-se la aproape 100 de milioane de euro.

+40 FOTO

Stadionul va integra și o serie de funcțiuni complementare: săli de antrenament - atletism indoor, squash/tenis de masă și fitness, centru de conferințe, spațiu expozițional, spații administrative, spații comerciale și zone de agrement.

De asemenea, va beneficia de amenajări exterioare (promenadă, alei, drumuri și platforme), rețele de utilități, împrejmuire și zone de parcare pentru jucători şi oficiali.

Citește și:

Surpriză! Unde vrea să joace Farul meciurile de acasă, dacă se califică în grupele Conference: „Hagi mi-a zis că îi place la noi”
FARUL
Surpriză! Unde vrea să joace Farul meciurile de acasă, dacă se califică în grupele Conference: „Hagi mi-a zis că îi place la noi”
Budescu, sclipitor în drumul „Regelui” spre grupele Conference League » Farul revine fantastic cu HJK și e la 90 de minute de istorie
FARUL - HJK HELSINKI 2-1
Budescu, sclipitor în drumul „Regelui” spre grupele Conference League » Farul revine fantastic cu HJK și e la 90 de minute de istorie

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (12)
istet10
istet10  •  28 August 2023, 15:19
Postat de 1973 pe 26 August 2023, 16:01

Mai bine s-ar construi blocuri ANL decât acest stadion fără niciun folos în fotbalul constănțean. La cati fani are Farul Constanța le ajunge stadionul din Ovidiu cu o capacitate de 4000 de locuri.

Si ce faci cu blocurile? Le dai apartamente unor lenesi care sunt incapabili sa-si plateasca o locuita sau o chirie?

ionutplural
ionutplural  •  28 August 2023, 14:23

Vrem si SPITALE, nu doar stadioane!

mehigh_ms
mehigh_ms  •  27 August 2023, 08:51
Postat de CiprianBirtea_84 pe 26 August 2023, 14:59

Dar de ce e mai scump dacă e pe bani publici?

oare de ce? din cate stiu eu trebuie neaparat "spaga" !!!!!!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează
Close