FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

ANALIZĂ GSP Cum a ajuns CFR Cluj în criză: a pierdut la „alba-neagra”

Cum a ajuns CFR în criză: a pierdut la alba-neagra
Cum a ajuns CFR în criză: a pierdut la alba-neagra

Articol de , , - Publicat miercuri, 03 mai 2023 06:50 / Actualizat miercuri, 03 mai 2023 07:57

În mandatul acesta, care durează de douăzeci de luni, Petrescu a adus la CFR Cluj 37 de fotbaliști și a dat afară tot 37. Multe nume se găsesc pe ambele liste, antrenorul i-a luat pe jucători, i-a testat și apoi a renunțat la ei. Din selecția aceasta a rezultat un lot de care până și Dan se plânge

Clujul a câștigat o singură partidă dintre cele șase pe care le-a disputat în turneul decisiv pentru titlu și ar trebui să bată totul până la final, în următoarele patru runde, ca să revină spectaculos și să le dea la o parte pe rivalele principale, Farul și FCSB. Vișiniii nici măcar nu mai depind doar de rezultatele lor, nu le este suficient să câștige 12 puncte în patru meciuri, ei mai au nevoie să-i ajute și jocul rezultatelor.

Cum a ajuns CFR în situația aceasta?

Dan Petrescu a încercat să explice criza: "Știam că va fi greu fără primii trei căpitani, Camora, Burcă și Deac. E normal, oricare echipă din lume ar suferi dacă i-ar lipsi liderii". Burcă a fost suspendat pentru meciul cu Rapid din cauza unei eliminări de care a avut parte în jocul cu Sepsi, din Cupă, unul pe care CFR l-a pierdut cu 0-3. Camora și Deac sunt accidentați. Ei doi se află, oricum, foarte aproape de finalul carierelor. Portughezul are 36 de ani, românul e cu un an mai în vârstă. Viorel Moldovan a comentat la Prima Sport declarațiile lui Petrescu: "Nu poți să joci la nesfârșit cu Deac și cu Camora, mai devreme sau mai târziu li se termină și lor carierele! Trebuie să vină alți jucători din spate!".

Petrescu chiar a avut ocazia să construiască o formație care să nu mai fie dependentă de doi fotbaliști care mai au un pic până să se retragă din fotbal, el a realizat în mandatul acesta o selecție cum n-a mai făcut niciun alt club din România. Dan e la Cluj de douăzeci de luni și în timpul acesta a achiziționat 37 de fotbaliști și a dat afară tot 37!

Sunt multe nume care apar pe ambele liste, jucători pe care antrenorul i-a recrutat și apoi i-a pus pe liber, după ce a realizat că ei nu erau atât de buni cum îi crezuse.

De când a revenit în Gruia, Petrescu a tot adus fotbaliști încontinuu. Ca să echilibreze bilanțul, conducerea i-a cedat pe câțiva, iar alții au plecat singuri, au reziliat contractele folosindu-se de faptul că nu mai prindeau lista cu lotul pentru campionat. CFR avea atât de mulți jucători legitimați încât nu avea cum să le găsească locuri pe listă tuturor.

Fotbaliștii pe care i-a adus Petrescu

  • Portari: Letica, Scuffet, R. Sava 
  • Fundași: Yuri, Brucici, Peteleu, Țâru, Braun, Mbaye, Billong, Muanza, Kolinger, Niakate, Dimitrov 
  • Mijlocași: Culio, Sacko, Boateng, Roger, Raoul Mal, Mistrati, Muhar, Krasniqi, R. Filip, Abdul-Wahab, Neguț 
  • Atacanți: S. Buș, Dugandzici, Maglica, Bârligea, Janga, Betancor, Ze Gomes, Davordzie, Yeboah, Jah, Malele, Alibec

Fotbaliștii la care a renunțat Petrescu

  • Portari: Arlauskis, Letica, Hindrich 
  • Fundași: Latovlevici, Graovac, F. Ștefan, Ciobotariu, Meleke, Muanza, Niakate, Dimitrov, Bouhenna, R. Ispas, Susici, Billong, Mbaye 
  • Mijlocași: Sigurjonsson, Chipciu, Mistrati, Fofana, Sacko, Costache, Roger, J. Rodriguez, Ad. Păun, Neguț, Tahiri, Culio, Carnat 
  • Atacanți: Omrani, Dugandzici, D. Paraschiv, Malele, Betancor, Ze Gomes, Davordzie, Alibec

"Mai am contract pentru încă un an și nu pot să plec de capul meu. O să vedem cum va fi situația la finalul sezonului, e clar că oricare antrenor rămâne dacă are rezultate bune. Dacă nu are, pleacă! Fără Burcă și fără Camora, apărarea mea a fost de Cascadorii râsului" 
Dan Petrescu, antrenor CFR 

"În ultima vreme nu s-a mai văzut mare lucru din stilul lui Petrescu, nu a mai existat acea rigurozitate defensivă tipică echipelor lui. CFR a primit foarte multe goluri. Au fost schimbați foarte mulți jucători, poate că nou-veniții chiar nu se ridică la nivelul "foștilor". Iar peste cei care au mai rămas au trecut anii" 
Viorel Moldovan, fost internațional

"Nu putem plăti fotbaliști care stau în tribună!"

Petrescu a renunțat și la câțiva dintre protagoniștii acestui sezon: Alibec, Dugandzic, Daniel Paraschiv. Excelenți în alte cluburi, cu alți antrenori, atacanții aceștia nu au funcționat deloc sub comanda lui Dan. Dugandzici a marcat două goluri contra CFR-ului luni seară. 

+24 FOTO

Întrebat după joc de ce a renunțat la vârful croat, Petrescu a spus că decizia nu i-a aparținut: "Nu eu l-am dat afară pe Dugandzic, eu mi-am dorit ca el să rămână, însă conducerea a hotărât că era nevoie de altceva". 
 

Cristi Balaj a explicat într-o declarație pentru Fanatik că societatea nu-și permitea să-l plătească de pomană pe Marko: "A existat o ofertă de la Rapid pentru Dugandzici și nu-l puteam păstra ca să-l ținem în tribună. El avea și un salariu foarte mare. Nu pot să pronunț o sumă, dar era un salariu prea mare pentru un jucător care nu prindea lista pentru campionat". 

Dugandzici a fost sub contract cu CFR timp de șapte luni, o perioadă în care Petrescu l-a folosit ca titular doar în patru meciuri.

Când a mai fost pe trei a fost dat afară

Ioan Varga a intenționat să-l demită pe Petrescu la începutul acestui sezon, după eliminarea surprinzătoare suferită în dubla manșă cu Pyunik Erevan, în preliminariile Champions League. Antrenorul a reușit să lege o serie cu rezultate bune, a calificat echipa în grupele Conference League și a scăpat până la urmă.

 Varga l-a mai demis pe Petrescu în urmă cu două sezoane. CFR era a treia în clasament, la fel ca acum. E drept că situația nu era atât de disperată, fiindcă mai erau mai multe etape de disputat decât mai sunt astăzi. Pe Dan l-a înlocuit Edi Iordănescu și actualul selecționer a reușit să câștige campionatul.

A participat la cinci titluri, dar nu mereu complet

CFR l-a angajat prima oară pe Dan Petrescu în iunie 2017, imediat după ce Ioan Varga a preluat acțiunile de la Arpad Paszkany și a scos clubul din insolvență. Antrenorul avea să revină în funcție după momente în care fie a plecat fiindcă a vrut el, fie fusese dat afară. 

Cum au decurs sezoanele de după învestirea lui Dan:

- Clujul a câștigat campionatul în 2018 și Petrescu a plecat imediat în China.

- A fost înlocuit cu Edi Iordănescu, pe care Varga l-a demis la foarte puțină vreme de la startul stagiunii următoare. Au urmat în funcție Toni Conceicao și Alin Minteuan. Dan a revenit în martie 2019, când echipa era pe primul loc și el a păstrat-o acolo până la final. I-a condus pe vișinii doar în opt partide din campionat

- În ediția 2019-2020, CFR a fost aproape să piardă titlul în favoarea Universității Craiova, care devenise lider spre finalul campionatului. Din cauza pandemiei, sezonul nu a putut fi încheiat, Federația a dictat în Comitetul Executiv ca titlul să fie decernat în urma unei "invenții", o finală U Craiova - CFR. Pentru că oltenii erau lideri în momentul opririi campionatului, ei au fost gazdele acelui joc. Alb-albaștrii au condus cu 1-0, dar au pierdut cu 1-3. Petrescu a urmărit meciul de acasă, fiindcă fusese depistat cu Covid.

- Dan a început pe banca ardelenilor și stagiunea următoare, 2020-2021. A rezistat numai până în noiembrie, când a fost demis din cauza rezultatelor foarte slabe, doar o victorie în șapte meciuri consecutive. CFR era pe locul al treilea. A revenit Edi Iordănescu și a cucerit titlul.

- În stagiunea trecută, clujenii au pornit cu Șumudică la conducere. Șumi a fost demis după ce calificase echipa în grupele Conference League și înregistrase șapte victorii în șapte meciuri din campionat. Varga l-a readus pe Petrescu și vișiniii au mai bifat un titlu, al cincilea la rând.

Cum a ajuns CFR Cluj în criză: a pierdut la „alba-neagra”

Au devenit suporterii lui U Cluj

"Feroviarii" se află pe locul al treilea acum. Dacă Sepsi va câștiga Cupa României, ultima poziție de pe podium va disputa un baraj cu cea mai bună echipă din play-out pentru ultimul loc de Conference League. Dacă U Cluj va cuceri Cupa, a treia din campionat va merge direct în preliminariile Conference, iar a patra va participa la barajul acela. 

CFR are doar trei puncte peste Universitatea Craiova, deci riscă să pice pe al patrulea loc până la final. Petrescu a recunoscut că ratarea participării în Europa a devenit un pericol real și o preocupare pe care ar trebui s-o aibă toată lumea din club.

30de milioane de euro însumau pierderile pe care le înregistra CFR în bilanțul depus la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă că, în medie, fiecare titlu de campioni pe care l-au câștigat vișiniii a provocat o pierdere de șase milioane de euro

Nu au reușit să înlocuiască echipa bună 

Clujenii au avut succes în precedenții cinci ani bazându-se pe un nucleu format din jucători cu experiență mare, fotbaliști decisivi și în campionat, și în cupele europene. Când au fost nevoiți să schimbe liniile, ei nu au izbutit să mai găsească jucători la fel de buni.

Formula ideală din anii de succes: Arlauskis - Susici, Vinicius, A. Burcă, Camora - Bordeianu, Hoban, Djokovici - Deac, Țucudean, Omrani 

Formula care a început meciul cu Rapid luni seară: Scuffet - Cr. Manea, Țâru, Yuri, Braun - Fică, Muhar, Boateng, Krasniqi - Bârligea, Janga

Fostul coleg de la națională, tranșant despre situația lui Dan Petrescu: „Să aibă cap! Așa e în țara asta, vrem tot timpul să sufere cineva”
CFR CLUJ
Fostul coleg de la națională, tranșant despre situația lui Dan Petrescu: „Să aibă cap! Așa e în țara asta, vrem tot timpul să sufere cineva”
Cristi Balaj îi dă replica lui Dan Petrescu în „cazul Dugandzic”: „E ușor să aruncăm vina. Eu aș spune față în față ce am de spus”
CFR CLUJ
Cristi Balaj îi dă replica lui Dan Petrescu în „cazul Dugandzic”: „E ușor să aruncăm vina. Eu aș spune față în față ce am de spus”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (12)
adrian.7
adrian.7  •  03 Mai 2023, 12:46

Articol slab, analiză calpă...GSP face din nou jocuri așa cum încearcă deoarece este singura publicație de sport pe tarabă...La handbal are o politică împotriva jucătorilor străini, la fotbal invers...Favorizează Rapidul și U Cluj de exemplu deoarece acest parti pris aduce cititori mai mulți, aceste echipe având suporteri mai mulți...Plus că relația GSP-Dan Petrescu este influențată de animozitățile dintre acesta și cel mai iubit fotbalist din generația de aur în redacția din Dimitrie Pompei...cel supranumit Lineker de la Izvor, patron de cârciumi, coleg de platou cu eminența cenusie de la GSP

valentindragobete
valentindragobete  •  03 Mai 2023, 10:41
Postat de anticenzuralasport pe 03 Mai 2023, 09:46

După ce se întâmplă la CFR... să se fi întâmplat la Steaua nu antrenorul era vinovat ci patronul !!! Sigur o spuneau presarii ,nu ???!!! Petrescu degeaba a plâns la plecarea majorității jucătorilor !!! Betancur a plecat după ce a fost al doilea marcator in campionat...A plecat cu peripeții in Cipru și sigur nu a îmbogățit CFR !!! Malele a plecat că a dat voie Varga public ...Păun transferat pe putini bani in Israel... Dungacevici transferat pe putini bani la Rapid ...Paraschiv și Sava erau prea tineri probabil pentru gusturile CFR ...Meleke a fost transferat de la Botoșani ,trimis la Voluntarii și a existat judecată la comisiile FRF fara sa joace pentru CFR...Ioniță a uitat lumea că a jucat la CFR...Stefan la fel ...Costache pe care s a dat spre 1 milion la Dinamo a fost cedat la Rapid...Itu este pe la Iași , Bordeianu freacă banca de rezerve dar mai multe șanse primește Hoban trecut de 40 de ani dar care anul trecut nu prindea lista...CFR se afla in conflict cu atacantul croat accidentat care îi scotea în multe meciuri...A transferat vedete care nu au prins lista,impresarii mult lăudați de presari nu mai aduc meseriasi- nu o făceau nici înainte dar nu se observa- jucătorul fost la Real Madrid transferat cu cel mai mare salariu din România dar care nu a realizat nimic la CFR in afara că a jucat câteva minute cu celebra Dudelanje din Luxemburg...Balgradean transferat pe ascuns și neprincipial face tușa...Roger transferat de la UTA a ales să facă cale întoarsă...

Eh, nu înțelegi matale politica "managerială" de spitz la cheferea, de fapt niste pafaristi câștigători cu "grupul de la Koloszvar" și kovacii la tot ce au "câștigat" ei ! Acum a înțărcat bălaia și sunt datori vânduți la ... Varga adică Varga la "Varga" care o fi ăla !!!

dinamo100
dinamo100  •  03 Mai 2023, 10:17

Citind istoricul lui DP la CFR realizam ca nu a fost chiar asa maiastru cum era prezentat pana acum. Cele 5 titluri, nu sunt chiar 5, iar alti antrenori care au fost la CFR (E. Iordanescu, Sumudica) nu au beneficiat nici pe departe de clementa conducerii de care a avut parte DP. Ca sa nu mai vorbim de cele 37 (!) de transferuri din ultimul an! Partea urata este ca DP nu recunoaste nimic din vina lui, mereu sunt de vina sunt altii.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează