FOTBAL  »  LIGA 2  »  CSA STEAUA

CNA, solicitare în cazul televiziunii Digi Sport: „Nu îi mai spuneți Steaua echipei din Liga 2” » Talpan atacă: „Eronat, abuziv!”

CNA a atenționat postul TV Digi Sport 1 pentru folosirea termenilor „Steaua”, „Steaua București” și „Stelei” în timpul partidei Mostiștea Ulmu - CSA Steaua 0-2 din 5 mai 2021, partidă contând pentru barajul de promovare în Liga 2.
CNA a atenționat postul TV Digi Sport 1 pentru folosirea termenilor „Steaua”, „Steaua București” și „Stelei” în timpul partidei Mostiștea Ulmu - CSA Steaua 0-2 din 5 mai 2021, partidă contând pentru barajul de promovare în Liga 2.

Articol de - Publicat joi, 14 octombrie 2021 20:09 / Actualizat joi, 14 octombrie 2021 21:42

CNA a atenționat postul TV Digi Sport 1 pentru folosirea termenilor „Steaua”, „Steaua București” și „Stelei” în timpul partidei Mostiștea Ulmu - CSA Steaua 0-2 din 5 mai 2021, partidă contând pentru barajul de promovare în Liga 2. Talpan e nemulțumit și atacă decizia!

Într-o scrisoare de atenționare trimisă postului Digi Sport, Consiliul Național al Audiovizualului solicită televiziunii să prezinte pe post numele echipei Armatei în conformitate cu ce apare pe site-ul FRF: Clubul Sportiv al Armatei Steaua.

Adresa CNA:

CNA, solicitare în cazul televiziunii Digi Sport: „Nu îi mai spuneți Steaua echipei din Liga 2” » Talpan atacă: „Eronat, abuziv!”

Întrunit în ședința publică din data de 05.10.2021, CNA a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcția de specialitate cu privire la difuzarea de către Digi Sport 1 a meciului de fotbal Mostiștea Ulmu - Steaua, în data de 08.05.2021, în intervalul orar 11:26:58-13:21:02, în cadrul căruia Ioan Viorel (comentator) a folosit următorii termeni: „Steaua București”, „Steaua”, „Stelei”. Scorul partidei s-a afișat de mai multe ori și s-a titrat: „MOSTIȘTEA ULMU - STEAUA”. 

După vizionarea unor secvențe relevante din meciul respectiv și audierea punctului de vedere al reprezentantului postului, CNA a decis, la finalul dezbaterilor, să transmită o scrisoare de atenționare prin care solicităm ca, în viitor, să se afișeze denumirea echipelor în conformitate cu cea de pe site-ul FRF pentru informarea corectă, respectiv Clubul Sportiv al Armatei Steaua

Florin Talpan atacă: „Decizie abuzivă!”

Florin Talpan, juristul Clubului Sportiv al Armatei, contestă vehement atitudinea CNA și face o paralelă cu rivala din Liga 1: „Conform deciziei CNA, toți comentatorii ar trebui să îi spună echipei SC Fotbal Club Fcsb SA, nu «Fecesebe»”.

Decizia CNA de a atenționa postul Digi Sport 1 să nu mai folosească numele „Steaua” și „Steaua București” când se referă la Clubul Sportiv al Armatei „Steaua București” este total greșită, abuzivă chiar, care nu ține cont de realitate și nici de prevederi legale, dispoziții ale instanțelor române, neluând în considerare faptul că Clubul Sportiv al Armatei Steaua București este singurul posesor al mărcii si al denumirii de „Steaua București”.

Decizia dată de CNA este eronată, bazându-se probabil pe diverse informații false tot din presă, unde Clubul Steaua Bucuresti este deseori numit „CSA”, deși această denumire este incorectă. Clubul Steaua Bucuresti nu se numește CSA. De altfel, acest CSA, adică Clubul Sportiv al Armatei, nici măcar nu reprezintă un nume, ci o simplă descriere a entității, echivalentul unui SA (societate pe acțiuni), al unui SRL (societate cu răspundere limitată), al unui CS (Club sportiv) sau FC (Fotbal club). 

Pentru că Steaua Bucuresti este Clubul Armatei. La schimbarea numelui în „Steaua”, conducătorii de atunci ai clubului au hotărât să aducă un omagiu Armatei Române, instituție din care se trage clubul Steaua, și au adăugat un „al Armatei” după „Club Sportiv”. Însă această decizie nu schimbă cu nimic faptul că numele clubului este „Steaua București”.

Așa cum numele Clubului Sportiv Dinamo București este Dinamo București. Acel „CS” din dreptul numelui rivalilor noștri este tot o descriere a entității. Și ei ar fi putut adăuga un „al Poliției”, dar au ales să nu o facă. În cazul în care ar fi făcut-o, numele clubului Dinamo ar fi fost tot Dinamo. În niciun caz nu ar fi fost CSP Dinamo.

Vă atragem atenția că aceasta prescurtare de CSA nu se foloseste nicăieri în lume la alte echipe. Nimeni nu îi spune „AFC” echipei Amsterdamsche Football Club Ajax. În schimb, se folosește numele: Ajax.

Și chiar dacă unele cluburi au denumiri precum AS Roma, numele acestor cluburi este deseori mult mai complex. În cazul acesta, AS Roma ar trebui să se numească Associazione Sportiva Roma S.p.A.

Însă niciun comentator nu folosește acest nume. Folosește în schimb numele de marcă. În Liga 1 cele mai multe echipe nu se numesc așa cum numele lor sunt rostite de către comentatori. E destul să urmăriți o etapă pentru a afla că în Liga 1 joacă o echipă cu numele „Fecesebe”. O privire aruncată pe clasament ne arată că acest nume nu există printre echipele care participă la Liga 1 în acest sezon. 

Există în schimb SC Fotbal Club FCSB SA. Însă nimeni nu folosește acest nume când face referire la această echipă, fiind preferat mult mai ușorul „fecesebe”, chiar dacă FCSB e un substantiv propriu, un nume, nu un acronim.

Conform deciziei CNA, toți comentatorii ar trebui să îi spună acestei echipe SC Fotbal Club Fcsb SA, nu „Fecesebe”.

Asa vedem că în Liga 1 nu există Dinamo București, ci SC Dinamo 1948 SA. Nu există CFR Cluj, ci FC CFR 1907 Cluj SA. Nu există Rapid București, ci Fotbal Club Rapid 1923 SA.

Fără a vorbi pentru aceste echipe, Clubul Sportiv al Armatei Steaua București este singurul deținător al mărcii si denumirii „Steaua București” sau Steaua . Acest lucru a fost demonstrat deja în instanță, unde ICCJ i-a interzis echipei SC Fotbal Club FCSB SA să folosească acest nume fără acordul clubului Steaua. Pentru că Clubul Sportiv al Armatei „Steaua București” este singurul deținător al mărcii si denumirii „Steaua București”, numele „Steaua București” poate fi utilizat pentru a-l descrie. 

În acest caz nu am avea de-a face cu o dezinformare. Ba chiar ar fi o informare corectă a publicului în ceea ce privește identitatea clubului nostru, identitate care este de multe ori pusă sub semnul întrebării deoarece anumiți ziariști sau oameni de TV refuză să admita realitatea de mai bine de 75 de ani precum și deciziile instanțelor că Clubul „Steaua București” este singurul deținător al mărcii si al denumirii „Steaua București”.

Pe această cale, va informez că folosirea numelor „Steaua” sau „Steaua București” ca referire la Clubul Sportiv al Armatei „Steaua București” reprezintă o exprimare corectă”, a reacționat Talpan.

Emil Grădinescu, audiat la CNA pentru că l-a criticat pe Gigi Becali

Emil Grădinescu, comentator la TelekomSport, a fost și el reclamat la CNA fiindcă a spus că patronul FCSB „conduce clubul după principii zootehnice" și a trebuit să aștepte sute de minute pe aplicația Zoom, unde au loc audierile CNA, pentru că înaintea lui a fost dezbătut modul în care televiziunile au acoperit evenimentul produs de împușcarea ursului Arthur în luna mai - detalii, pe larg, AICI.

VIDEO. De ce nu a semnat Alex Petre cu CSA Steaua: dezvăluiri la GSP Live

Citește mai multe știri despre CSA Steaua:

Premieră la CSA Steaua: are două echipe calificate deja în play-off-ul Ligii Elitelor

Helmuth Duckadam, „săgeți” spre Florin Talpan: „Nu m-a sunat de ziua mea, cred că e supărat pe mine”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (180)
1947____forumer
1947____forumer  •  15 Octombrie 2021, 18:32

Demisia URGENTA a prostului de la CNA care a semnat aberatia asta ILEGALA!

ccteddy
ccteddy  •  15 Octombrie 2021, 13:34
Postat de doar..titi pe 15 Octombrie 2021, 12:34

stai linistit , n-are nici o relevanta!!deciziile instantelor din romania in privinta palmaresului la sunt nule de drept ..din moment ce nu au baza nici un articol din codul penal sau civi ...motiv pentru care uefa nu le ia in considerare!!daca te ia spaima , ca a disparut steaua ...e simplu ..uita-te pe site-ul uefa !!!

Orice alta opinie e becaliana? Nu cred ca face cinste CSA o astfel de abordare. Pana una alta, vorbim de un contract comercial in urma caruia CSA a obtinut foloase materiale, unii angajati MApN au scapat de puscarie (vezi procesul Tehnorob) dar CSA a decis ca nu mai respecta intelegerea. Simplu.

ray51
ray51  •  15 Octombrie 2021, 13:03

Nu avem nevoie de CNA. Nu avem nevoie de aceasta structura de discretionari si hulpavi ai Bugetului Romaniei. Ar fi trebuit sa aplice o amenda de cel putin 100 milioane de euro presedintelui pentru zisa 'Romania esuata'. Niste lichelute demne de excluderea pe viata de pe teritoriul Romaniei.

Vezi toate comentariile (180)
Comentează