FOTBAL  »  LIGA 2  »  SPECIAL

GHID COMPLET / Liga a 2-a e Liga 1! Începe cel mai atractiv sezon al diviziei secunde! 7 echipe se bat pe două locuri promovabile: analiza loturilor, echipe-tip

Rapid continuă să aibă fani de toate vârstele, deși în ultimii ani a traversat situații extrem de complicate +7   FOTO
Rapid continuă să aibă fani de toate vârstele, deși în ultimii ani a traversat situații extrem de complicate

Articol de , - Publicat marti, 30 iulie 2019 15:09

Gazeta vă spune tot ce trebuie să știți despre divizia secundă, care începe vineri. Rapid, Petrolul, U Cluj, FC Argeș, UTA, Farul și Călărași speră să termine pe primele două poziții, care garantează promovarea.

Vineri începe ceea ce se anunță a fi cel mai atractiv și mai spectaculos campionat al diviziei secunde, cu aproape jumătate dintre cluburi având ca obiectiv promovarea și cu multe nume de antrenori și fotbaliști de lux.

Pregătiți-vă! Începând cu acest final de săptămână vom avea două campionate Liga 1 în România. Vineri se dispută primul meci din Liga a 2-a, dar divizia secundă se anunță, de fapt, un fel de Liga 1 bis!

Un campionat care va fi, de departe, cel mai interesant din ultimii, probabil, 20 de ani. Sunt multe argumente care susțin faptul că Liga 2 va suscita poate același nivel de atractivitate ca Liga 1:

  • sunt prezente multe cluburi de mare tradiție din fotbalul românesc: Rapid, Petrolul, U Cluj, UTA, Farul, FC Argeș;
  • există formații care, foarte probabil, vor înregistra o medie de spectatori peste 70-80% dintre cluburile de Liga 1. Rapid, Petrolul, U Cluj și chiar UTA, când se va inaugura noul stadion din Arad, anunță că estimează prezențe constante de 10.000 de spectatori la jocurile de acasă;
  • pe 17 octombrie e programat meciul Rapid - Petrolul, care se va disputa pe Arena Națională, la care se așteaptă peste 30.000 de spectatori;
  • va fi cea mai bogată Liga a 2-a din istorie: bugetul total al cluburilor depășește 20 de milioane de euro;
  • B-ul superantrenorilor. Vom avea o Liga 2 cu multe nume extrem de atractive pe băncile tehnice. Antrenori din rândul unor foști fotbaliști importanți ai fotbalului românesc. Cu excepția postului de portar, s-ar face o formație de mare calibru, raportat la ceea ce au însemnat aceștia în cariera de jucător.

Prim 11 antrenori: X - M. Baciu, Răchită, Dulca - Stoican, Lincar, I. Stan, Măldărășanu - Zicu - Pancu, N. Dică

  • jucători de Liga 1. Enorm de multe nume din rândul celor care s-au remarcat pe prima scenă. Cum ar arăta cel mai titrat prim "11" al ligii secunde:

Drăghia (Rapid) - Bărboianu (Petrolul), Șeroni (UTA), Marc (Chiajna), Mușat (Argeș) - I. Voicu (Rapid), Florescu (U Cluj), Herea (Metaloglobus), L. Marinescu (Petrolul) - D. Goga (U Cluj), Bawab (Călărași)

5 lucruri importante despre L2

  1. Se va păstra același sistem de promovare/retrogradare: primele două vor intra direct, locul 3 va susține un baraj, tur-retur, cu antepenultima din prima ligă, iar ultimele 5 vor retrograda.
  2. Două formații nu vor avea drept de promovare: Reșița și Buzău. Activează pe societăți de drept public, nu de drept privat, exact cum s-a întâmplat sezonul trecut și cu FC Argeș
  3. Va exista o regulă FRF privind jucătorii tineri. Echipele sunt obligate să aibă în teren, pe toată durata ceor 90 de minute, doi fotbaliști U20, născuți după 1 ianuarie 2000. La Liga 1, regula e cu doi jucători la start și unul pe toată durata jocului, dar eligibili sunt cei născuți după 1 ianuarie 1998.
  4.  În acest an se vor disputa 21 de etape, ultima fiind programată pe 7 decembrie. Vor avea loc și două runde intermediare: pe 16 octombrie și 13 noiembrie. Returul va începe cu etapa a 22-a, pe 22 februarie 2020.
  5. Drepturile TV pentru întreg campionatul au fost cumpărate de aceleași televiziuni care transmit și Liga 1: Digi, Telekom și Look. Suma încasată de FRF e de 500.000 de euro, pe care o împarte în mod egal celor 20 de echipe: fiecare club încasează 25.000 de euro.

46 de trofee în liga secundă

CLUB TROFEE*
Rapid 20
Petrolul 9
UTA 8
Ripensia 6
FC Argeș 2
U Cluj 1

* titlul, Cupa, Supercupa, Cupa Ligii

Programul primei runde

Vineri, 2 august
CSM Reșița - U Cluj 18:00, televizat

Sâmbătă, 3 august
Chiajna - Daco-Getica 11:00
Turris Tr. Măgurele - Pandurii 11:00
ASU Poli - CS Mioveni 11:00
Luceafărul Oradea - Snagov 11:00
UTA - Dunărea Călărași 13:00, televizat
Rapid - Farul 18:00, televizat

Duminică, 4 august
Gloria Buzău - Csikszereda 11:00
Metaloglobus - Petrolul 13:30, televizat

Marți, 6 august
FC Argeș - Ripensia 19:30, televizat
* meciurile sunt transmise de Digi, Telekom, Look

Marile favorite: Rapid, Petrolul și U Cluj

Cele 3 sunt văzute inclusiv de agențiile de pariuri ca având cele mai mari șanse să câștige B-ul, dar în lupta pentru promovare au argumente și UTA, FC Argeș, Farul și Călărași.

RAPID: Buget de Liga 1

Rapid e una dintre principalele favorite la promovare. În principal, pentru că va avea cel mai mare buget din Divizia B. Nu mai puțin de 2,3 milioane de euro. E o sumă pe care a avut-o Gaz Metan Mediaș în sezonul precedent de Liga 1, în care a câștigat play-off-ul.

daniel pancu

În plus, Rapid deține câțiva fotbaliști cu mare experiență, precum Drăghia, Voicu, Malli, Iacob, Cârstocea. De asemenea, deține un foarte mare avantaj: are jucători buni care să respecte regula FRF - doi fotbaliști pe teren, tot meciul, născuți după 1 ianuarie 2000. E vorba despre Sefer, Finica, dar și Alexandru Catrici.

Rapid va evolua meciurile de acasă pe stadionul din Regie.

Echipa-tip: Drăghia - I. Voicu, Mallo, Iacob, Finica - Cârstocea, Șt. Lazăr, Jorza - Sefer, Roskopf, Hlistei
Antrenor: Daniel Pancu
Buget: 2.300.000 euro

PETROLUL: Cel mai valoros lot

De departe, echipa care propune lotul cu cele mai multe vedete, în principal foști fotbaliști importanți de "A", e Petrolul. De la portarul Cezar Lungu, continuând cu fundașii Bărboianu și Sârghi, pentru ca la mijloc să existe jucători care ușor ar putea evolua și acum pe prima scenă.

flavius stoican

Exemple: Cioinac, Mihăescu, Marinescu, Munteanu, Cătălin Ștefănescu. Veolia și-a reafirmat sprijinul financiar, iar "lupii" sunt conduși de un antrenor care a confirmat și în Liga 1. Un singur mare dezavantaj are Petrolul în privința luptei pentru promovare: lipsta unor variante bune pentru regula U20.

Echipa-tip: C. Lungu - Bărboianu, Sârghi, Walace, Manolache - Cioinac, R. Enache - Al. Munteanu, l. Marinescu, C. Ștefănescu - Arnăutu
Antrenor: Flavius Stoican
Buget: 2.000.000 euro

U CLUJ: Doar Florescu și Goga dintre veterani

"Șepcile roșii" anunță un nou proiect, dar cu același obiectiv ca în sezonul trecut: promovarea. Antrenor va fi Cristian Dulca, un mare suporter în primul rînd al Universității, la care a și jucat pe final de carieră.

cristi dulca

Lotul a fost reîmprospătat, s-a renunțat la mulți dintre "bătrâni", în frunte cu Giurgiu, Sepsi și Abrudan. Au rămas Florescu și Goga, care sunt liderii unui vestiar populat cu mulți fotbaliști străini. U e în continuare susținută de Primărie și va avea liniște financiară.

Echipa-tip: Dur-Bozoancă - Takacs, Kay, Inacio Miguel, Taub - P. Mendes, V. Dican, Florescu, D. Pîrvulescu - D. Goga, Al. Pop
Antrenor: Cristian Dulca
Buget: 2.000.000 euro

FC ARGEȘ: Argumentul e Dică

Clubul a reușit în această vară cea mai importantă mișcare în vederea atingerii obiectivului, promovarea: a schimbat statutul juridic al societății pe care activează formația, din drept public în drept privat, astfel că FRF a dat undă verde pentru ca FC Argeș să poată evolua în Liga 1 în sezonul 2020-2021.

Imediat, s-a aprobat un buget de cel puțin un milion de euro și a fost adus, după lungi negocieri, un antrenor de top: Nicolae Dică. A primit puteri depline, e un fel de manager general și în jurul lui, în Trivale, se simte din nou parfum de "A".

Echipa-tip: R. Popa - Dănescu, Vișa, Turda, Mușat - Panait, I. Șerban - Blejdea, C. Barbu, Năstăsie - Buhăescu
Antrenor: Nicolae Dică
Buget: 1.000.000 euro

nicolae dica +8 FOTO

UTA: Ambiții mari

"Bătrâna Doamnă" are gânduri mari pentru acest sezon. Vrea promovarea și a făcut investiții importante. A adus un antrenor care se anunță de mare viitor, pe Laszlo Balint, și se bazează pe jucători experimentați precum Melinte, Șeroni, Florin Iacob.

laszlo balint

Cea mai mare motivație pentru arădeni e faptul că în scurt timp orașul și echipa vor avea la dispoziție un stadion fantastic. O arenă nouă-nouță, de 12.000 de locuri, o bijuterie în alb-roșu, care a fost terminată de construit și la care chiar în aceste zile se montează scaunele.

Va mai dura câteva luni și pentru gazon, dar și pentru obținerea autorizațiilor de funcționare. Cel mai târziu în primăvară UTA se va muta pe noul stadion.

Echipa-tip: Fl. Iacob - Tomozei, Melinte, Șeroni, B. Stancu - Lorenzi, Hrezdac - Oct. Ursu, Miculescu, Bustea - Buhăcianu
Antrenor: Laszlo Balint
Buget: 1.200.000 euro

FARUL: Proiectul foștilor fotbaliști

O formație de tradiție renaște sub conducerea unor foști jucători importanți din fotbalul românesc. Patron este Ciprian Marica, iar antrenor Ianis Zicu. Manager sportiv e Tibi Curt, iar ca team manager va activa George Galamaz.

ianis zicu

"Marinarii" au primit și susținere din partea autorităților locale, cu care s-a semnat o colaborare oficială, însă Farul pare, cel puțin în acest moment, din perspectiva lotului, în urma celorlalte favorite la promovare.

Echipa-tip: Muțiu - Al. Nicola, I. Ursu, Cană, Carabela - Antoche, Doumbia - T. Moldovan, Kandia, Cruceru - Al. Stoica
Antrenor: Ianis Zicu
Buget: 1.000.000 euro

DUNĂREA CĂLĂRAȘI: L-au reactivat pe Pustai

Dunărea a retrogradat și a pierdut, practic, aproape toți fotbaliștii cu care a evoluat sezonul trecut, dar la Călărași există și planul B. Autoritățile locale au anunțat că au posibilități pentru a asigura un buget de cel puțin un milion de euro și gândurile celor de acolo sunt pentru a reveni imediat pe prima scenă.

cristi pustai

Cu aceste argumente a fost convins unul dintre tehnicienii importanți din fotbalul românesc, din ultimii ani, să preia echipa și să-și asume inclusiv această țintă. Cristian Pustai revine în antrenorat după 2 ani de pauză, perioadă în care a activat în conducerea celor de la Gaz Metan.

Echipa-tip: Krell - Săbăngeanu, Visibelli, A. Mutu, Mendy - Honciu, Zete - Gliga, Bawab, Mediop - B. Rusu
Antrenor: Cristian Pustai
Buget: 1.000.000 de euro

PREMIERĂ: Ghidul Ligii a 2-a, gratuit cu Gazeta Sporturilor

Ziarul marchează debutul Ligii 2, oferindu-le vineri, 2 august, cititorilor săi, gratuit, Ghidul Ligii 2! 32 de pagini ce conțin loturile celor 20 de echipe, programul complet al turului și al returului.

Ghidul este realizat în premieră ca urmare a interesului foarte mare pentru L2, unde în acest sezon activează și luptă pentru promovare echipe de tradiție cu foarte mulți fani. Din cuprinsul Ghidului aflați care sunt atuurile formațiilor Rapid, U Cluj, UTA, Petrolul, Farul, FC Argeș, care își doresc, toate, revenirea în prima ligă.

Cine va termina pe primul loc în L2

Echipa Cota
Rapid 4,50
U Cluj 5,00
Petrolul 6,00
FC Argeș 6,50
Călărași 7,00
UTA 7,50
Farul 250

Citește și:

Programul turului în LIGA 2, sezonul 2019 - 2020 » VIDEO Rapid, derby de tradiție în prima etapă

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (25)
10nutz10nutz
10nutz10nutz  •  03 August 2019, 09:49
Postat de cneius pe 02 August 2019, 18:43

"46 DE TROFEE ÎN LIGA SECUNDĂ" - e trecuta si cupa Ligii, a luat-o vreuna dintre acele echipe ?

Da, Rapid a castigat-o

cneius
cneius  •  02 August 2019, 18:43

"46 DE TROFEE ÎN LIGA SECUNDĂ" - e trecuta si cupa Ligii, a luat-o vreuna dintre acele echipe ?

hmmmm
hmmmm  •  31 Iulie 2019, 08:09
Postat de fairplayromania pe 30 Iulie 2019, 15:59

Poate fcsb, că Steaua nu poate să sară direct din 4 în 2.... Atunci Liga 2 o sa fie mai mediatizată decit Liga 1. Noi ne bucurăm pentru binele fotbalului românesc.

Da, ai inteles totul Talpane... vezi ca si Dinamo este tot in liga a 4-a... de ce nu ii reprezinti si pe aia, sa aiba in prima liga FCSB si FCDB in loc de Steaua si Dinamo? Mai bine incerci sa-ti folosesti creierul in lucul dosului!

Vezi toate comentariile (25)
Comentează