FOTBAL  »  LIGA 2  »  FRF

Burleanu mută Federația în era Cooperativei! FRF legitimează un truc controversat din anii '90: două cluburi au profitat deja

Burleanu și oamenii de la Casa Fotbalului au legalizat iar metoda prin care cluburile leapădă societăți cu datorii și înființează unele noi
Burleanu și oamenii de la Casa Fotbalului au legalizat iar metoda prin care cluburile leapădă societăți cu datorii și înființează unele noi

Articol de , - Publicat vineri, 13 august 2021 07:58 / Actualizat vineri, 13 august 2021 11:26

Casa Fotbalului a legalizat iar metoda prin care cluburile leapădă societăți cu datorii și înființează unele noi, cu care continuă în competiții. Noul FC Brașov și noua Dacia Unirea Brăila au profitat deja de ocazie. 

Moda revine în Liga 1, o modă a unui truc pe care conducătorii îl foloseau în anii '90 ca să scape de datorii: abandonezi societatea pe care ai încărcat-o cu datorii, creezi alta nouă și continui activitatea echipei în același eșalon

Au procedat astfel două cluburi, noul FC Brașov și noua Dacia Unirea Brăila. Comitetul Executiv al Federației a aprobat cesiunile, transmiterea dreptului de participare în campionat. 

Burleanu mută Federația în era Cooperativei! FRF legitimează un truc controversat din anii '90: două cluburi au profitat deja
În această vară, Dacia Brăila (tricouri albastre) a promovat în "B" după un baraj cu Oțelul (1-0, 1-1) FOTO Sorin Pană / sportpictures.eu

Datoriile vechilor firme au fost asumate doar în declarații semnate la notar. „Promitem să achităm datoriile vechi până în momentul cesionării activității”, au scris administratorii societăților.

FRF a acceptat promisiunea aceasta. Ea se referă, oricum, la momentul în care oamenii au generat planul, nu până când noua societate a intrat, cu adevărat, în fotbal. Pot fi luni de zile la mijloc pentru plata cărora nu își asumă nimeni răspunderea. Și nimeni nu își asumă responsabilitatea pentru fotbaliștii picați în mijlocul acestor inginerii financiare. FC Brașov și Dacia Unirea Brăila au procedat astfel de curând. 

Un fleac: Burleanu chiar i-a ciuruit! Cum s-a răzbunat șeful FRF pe oamenii care l-au susținut pe Lupescu
FRF
Un fleac: Burleanu chiar i-a ciuruit! Cum s-a răzbunat șeful FRF pe oamenii care l-au susținut pe Lupescu

Nu sunt angajați, dar nici șomeri

Fiecare club a folosit procedura ca să rupă contractele cu jucători și cu antrenori, lăsați pe drumuri. Ei au rămas în aer, de-a binelea! Noul club nu și-a asumat contractele vechi, i-a preluat doar pe fotbaliștii și pe alți angajați pe care a vrut să îi preia. 

De la fosta Corona, actuala FC Brașov, 11 jucători și patru oameni din staff au deschis procese. Ei ar avea dreptate, aveau angajamente cu o echipă care continuă activitatea în sport, doar că regulamentul Federației nu e atât de simplu. O societate nouă nu e obligată să preia și angajații societății vechi. Ei, toți sau unii dintre ei, rămân pe dinafară și ar trebui să fie liberi să-și caute alte cluburi.

Nici măcar aspectul acesta nu e clar. Fotbaliștii unor cluburi dezafiliate nu pot să ceară în comisiile FRF să devină liberi, fiindcă litigiile lor nu respectă Statutul, ei se judecă cu niște societăți care nu mai sunt afiliate la Federație! Jucătorii aceia nu sunt nici liberi, nici angajați.

„Nu credem că am încălcat noi regulamentul!” 

Alexandria a mai procedat astfel, să-și mute activitatea de pe o societate pe alta. Un jucător avea de recuperat 3.000 de lei de la vechiul club și s-a adresat sindicatului. 

AFAN a deschis un proces cu noul club din Alexandria, care ar fi preluat, conform regulilor, datoriile societății vechi. Decizia Camerei Naționale pentru Soluționarea Litigiilor: "Nu credem că există vreo datorie, fiindcă ar însemna că cesionarea activității către o altă socetate a fost făcută neregulamentar". În traducere, "Federația nu crede că Federația a încălcat regulamentul".

Face și Dinamo la fel?

Brăila a înființat o nouă societate deși se afla în insolvență. Vechea firmă a fost abandonată, cu tot cu planul de reorganizare, și noua societate e curată. E un model pe care l-ar putea urma și Dinamo, după aprobarea planului de reorganizare să înființeze un nou Dinamo. 

„Câinii” au o situație mai complicată decât a fost la Brăila fiindcă ei au proprietăți, societatea deține o parte din baza din Săftica, din vânzarea căreia ar putea să fie îndestulați creditorii. Încercarea le rămâne, din moment ce Comitetul Executiv al FRF a legalizat artificiul acesta. La vot, în CEx s-a opus doar AFAN, sindicatul fotbaliștilor. În rest, toată lumea a agreat planul.

Toți procedau așa în anii '90 Metoda nu e nouă, cluburile de fotbal au mai abandonat societăți ca să scape de datorii și au înființat altele noi după Revoluție. Federația și Liga Profesionistă nu aveau nicio problemă, acceptau metoda. 

FC Național, pe care o conduce actualul președinte al LPF, Gino Iorgulescu, și FRF, pe care o conducea Mircea Sandu, au girat metoda. 

Manevra a fost stopată atunci când Sebastian Bodu a ajuns să conducă Fiscul. El s-a interesat și a sesizat că societățile din fotbal lepădau datorii imense, inclusiv către stat, și formau firme noi, curate, cu care continuau activitatea ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. 

VIDEO Răzvan Burleanu a provocat un scandal la UEFA » Florin Prunea: „Trebuie să spunem adevărul acum. Așa i-am închis gura!”

Citește și alte știri de actualitate: 

EXCLUSIV Detalii din culisele numirii noului antrenor de la U21: Stoichiță îl alesese pe Pancu, dar Burleanu l-a respins dintr-un motiv incredibil!

Un fleac: Burleanu chiar i-a ciuruit! Cum s-a răzbunat șeful FRF pe oamenii care l-au susținut pe Lupescu

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (28)
88gore88
88gore88  •  14 August 2021, 13:49

Cooperativa nu s-a desfiintat niciodata.Au schimbat generatia si au trecut la "next level".Nu mai gasim blaturi *** intre echipe infratite dar exista o spalare masiva de bani.Societatea ce detine echipa se indatoreaza si singura solutie este sa se scape de aceste societati indatorate.Nimic nu este posibil fara complicitatea FRF si LPF,deci,nu-i nimic uluitor aici...In curand se va renunta si la regulile U21 si multe altele,atunci cand patronii de echipe vor specula aceasta vulnerabilitate.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

478342983193556
Vasile Radu  •  14 August 2021, 12:18

E simplu ! - AFAN sa reclame FRF la UEFA și FIFA !

parpalache
parpalache  •  13 August 2021, 21:27

Era Vechii Cooperative?Aia cu Sica Alexandrescu-marele sef din umbra-si cu alde Jean Padureanu si Mitica Dragomir la vedere?!Sau era Noii Cooperative?!A lui Becali?!

Vezi toate comentariile (28)
Comentează