FOTBAL  »  LIGA 2  »  RETRO GSP

RETRO GSP. UTA împlinește azi 75 de ani. De ce Ioan Chirilă i-a zis „Bătrâna Doamnă” a României și de ce trupa arădeană a fost „a 8-a minune a lumii”

Articol de , - Publicat sambata, 18 aprilie 2020 12:00

Pe 18 aprilie 1945, baronul Francisc Neuman, patronul Întreprinderii Textile Arad, înființa ceea ce avea să devină "Bătrâna Doamnă" a fotbalului românesc sau "Campioana provinciei", alături de defuncta Chinezul Timișoara.

Formația din Arad a purtat mai multe nume - ITA, Flamura Roșie, UTA, FCM UTA, CSM UTA, UTA Bătrâna Doamnă. Indiferent însă cum s-a numit trupa de pe malurile Mureșului, "ea a impresionat prin priceperea, modestia, răbdarea și moderația de care a dat mai mereu dovadă", după cum avea să scrie Ioan Chirilă la un moment dat.

VIDEO. UTA împlinește azi 75 de ani

UTA după modelul Juventus Torino

"Patriarhul" presei sportive a fost întotdeauna un admirator al grupării arădene, el fiind și cel care i-a dat supranumele de "Bătrâna Doamnă", după modelul Juventus Torino. Motivul? Până la retrogradarea în premieră din 1979, roș-albii constituiau echipa cea mai "bătrână" din Divizia A care nu picase vreodată în "B". În aceeași situație, fără să fi retrogradat, se mai aflau Steaua și Dinamo, dar cele două cluburi departamentale bucureștene sunt înființate ulterior, în 1947 și, respectiv, 1948.

O opta minune a lumii

În afară de cele 6 titluri, UTA mai are în palmares și două Cupe. Dar a intrat în istorie și prin faptul că a fost prima formație din România care a eliminat o deținătoare en titre a Cupei Campionilor Europeni.

Se întâmpla în septembrie 1970, când elevii antrenorului Nicolae "Coco" Dumitrescu detonau bomba pe continent și lăsau acasă redutabila Feyenoord, după 1-1 la Rotterdam și 0-0 la Arad.

"Dacă ne elimină UTA, ar fi a 8-a minune a lumii! Nu uitați că suntem cei mai buni de pe continent", declara încrezător antrenorul olandezilor, Ernst Happel. "Nu știu dacă am fost a 8-a sau a 9-a minune, important e că le-am dat puțin peste nas încrezuților noștri adversari. Înaintea partidei tur, râdeau de noi când au văzut cum suntem îmbrăcați", povestea fostul fundaș Gavrilă Birău.

+11 FOTO

Echipa care a eliminat-o pe Feyenoord: Gheorghe Gornea - Gavrilă Birău, Iosif Lereter, Eugen Pojoni, Ladislau Brosovszky - Mircea Petescu, Dumitru Calinin (63' Viorel Sima) - Mircea Axente, Flavius Domide, Otto Dembroschi, Florian Dumitrescu.

"Cum de am eliminat-o pe Feyenoord? Aveam o dorinţă extraordinară de a ne impune, de a ne face cunoscuți. Și, de ce să nu recunoaștem?, de a câștiga și noi niște bani"
Florian Dumitrescu, autorul golului calificării cu Feyenoord

"Dacă ar fi să sărbătorim vreodată o zi a fotbalului, aceasta ar trebui să fie 30 septembrie, ziua în care UTA a intrat în cronica fotbalului mondial, eliminând pe Feyenoord!"
Aurel C. Neagu, în "Sportul" din 1 octombrie 1970

Neuman - lăudat, apoi exilat

Baronul Francisc Neuman de Vegvar, pe numele său complet, s-a născut în 1910 și este descendent al "fraţilor Neuman", fondatorii industriei arădene. Familiei Neuman i-a fost oferit mai întâi titlul de înaltă nobleţe, în martie 1903, apoi titlul de baron, în octombrie 1913, de către însuşi împăratul Franz Josef.

La scurt timp după înființarea ITA, în iunie 1945, ziarul Gazeta Sporturilor scria că Francisc Neuman e "un om de bine rar întâlnit, care cunoaște nevoile muncitorești și le satisface întotdeauna". După schimbarea regimului politic în România, averea familiei Neuman este naționalizată, iar toți membrii acesteia sunt nevoiți să părăsească țara. Francisc Neuman locuiește câțiva ani în Europa, apoi se stabilește în Statele Unite. Moare în 1997.

10 IDEI CARE DEFINESC UTA PE SCURT

  • 6 titluri (1946-'47, 1947-'48, 1950, 1954, 1968-'69, 1969-'70) şi un loc 2 (1971/'72) sunt cele mai bune performanţe interne. Doar Steaua, Dinamo şi Venus au cucerit de mai multe ori campionatul
  • 49 de goluri a marcat Ladislau Bonyhadi în cele 25 de meciuri jucate pentru UTA în 1947/'48, cele mai multe reuşite de un jucător pe durata unui sezon de Liga 1. Pe 2 e Dudu Georgescu (Dinamo), cu 47 de goluri înscrise în 1976/'77
  • 129 de goluri au marcat arădenii în 1947/'48. O singură echipă a înscris de mai multe ori pe durata unui campionat, Dinamo în 1988/'89, respectiv 130
  • Nicolae "Coco" Dumitrescu este numele comun pentru cele 6 titluri câştigate, 4 ca jucător şi două ca antrenor
  • Flavius Domide e jucătorul cu cele mai multe meciuri jucate pe prima scenă pentru UTA, 342. Dintre acestea, 324 au fost ca titular
  • Ladislau Brosovszky este golgeterul all-time al arădenilor în Divizia A, 100 de goluri înscrise, dintre care 16 din penalty
  • 1.071 de meciuri a disputat pe prima scenă, locul 13 în clasamentul all-time: 419 victorii, 244 remize, 408 înfrângeri. 1.599 goluri marcate și 1.522 primite
  • De două ori a câştigat Cupa României (1947/'48, 1953) şi de alte două ori a jucat finala
  • '70-'71, CCE, Feyenoord - UTA 1-1/0-0, prima calificare din istorie reuşită în faţa unei deţinătoare de CCE. A mai fost o singură calificare, Dinamo cu Hamburg ('83-'84)
  • 16 partide în cupele europene a disputat UTA, cea mai bună performanţă fiind calificarea în sferturile de finală ale Cupei UEFA 1971-'72

Imagini inedite cu Gigi Becali și Florin Călinescu de acum 20 ani! Cum l-a cunoscut pe Hagi prin intermediul unei dansatoare

CITEȘTE ȘI:

RETRO GSP. 42 de ani de la debutul în națională al lui Aurel Rădulescu, cel ce trebuia să fie mai bun decât Hagi. Și care a sfârșit stupid, sub roțile trenului, după o șuetă cu o blondă

Retro GSP. Povestea suspectă a celei mai mari diferențe de scor din Steaua-Dinamo. Hizo: "Ce rost are să dezgropăm morții...?!"

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (20)
whiteredarad
whiteredarad  •  20 Aprilie 2020, 12:08

https://www.aradon.ro/ut-arad/un-nou-titlu-national-dupa-multa-vreme-1217928/ UTA nu este o echipa "nascuta pe tancurile sovietice", nici o echipa "de minister sau mari uzine", -Uzina textila Arad nu era una mare, ci una buna, (nu se compara cu...Rapid, echipele studentesti, Otelul, Strungul,ASA,Ciocanul, Electroputere, etc). Este un club , este o echipa , nascuta din dragostea pentru fotbal, al unui individ din Arad,( Baronul aradean Francisc von Neuman), care facand facultatea la ...Londra, s-a indragostit de Arsenal si culorile sale.Venind acasa, a construit si Stadion si echipa,,,dupa asemanarea "Tunarilor". De aia UTA este si va ramane...adevarata.. " echipa alb-rosie"...din nastere, nu Dinamo, sau alte clone sovietice. Dupa Petrolul ( ca,...FC ARGES...din dinamo se trage) UTA este echipa din provincie, prima cu doua titluri luate Bucurestiului. A aparut apoi U Craiova, dar clar oltenii au fost sprijiniti politic ( Stefan Andrei, A Paunescu, Nicu Ceausescu jr, etc) desi si ei au fost "maltratati de Ministerele Puterii comuniste.Este si ramane "Batrana Doamna a fotbalului romanesc, jucand de la infiintarea , dupa razboi a Campionatului, alaturi de similarele sale -in Italia Juventus si Bologna-, in Anglia- Aston Villa si Arsenal. Vremelnic, a incaput pe mainile murdare ale unora, dar UTA ramane un brand national, multi stiu ce insemna UTA, si cind spui Arad, te gandesti ...la Mures, la Cetate,la UTA si la Vagoane, dar s

iobag
iobag  •  19 Aprilie 2020, 21:21
Postat de 10nutz10nutz pe 19 Aprilie 2020, 19:48

Daca insolventa e egala cu falimentul, atunci cr mai cauta CFR, Dinamo, Gaz in Liga 1? Barajul despre care vorbesti a fost o mare mizerie. Rapid terminase pe locul 8, nu trebuia sa joace un baraj de retigradare. Pentru acel baraj, oameni din FRF si Liga ar fi trebuit sa faca inchisoare

Nu prea intelegi, nu am spus ca insolventa e egala cu falimentul, dimpotriva. Dar in parte ai dreptate, barajul ala oferit pe tava de federatie nu trebuia sa existe pentru ca Rapidul trebuia sa fie deja in B. Lucru confirmat si de TAS care a decis ca barajul a fost neregulamentar si ca Federatia trebuie sa va retrogradeze. Supara-te daca vrei, dar e chiar penibil dupa ce ati fost clar ajutati sa mai si iesi sa sa zici ca nu aveti nici o vina si v-au retrogradat altii si a fost vreo conspiratie atat de inalta ca a ajuns pana la TAS. Nu te scoti nevinovat, te scoti doar ca hot care plange ca a fost prins.

10nutz10nutz
10nutz10nutz  •  19 Aprilie 2020, 19:48
Postat de iobag pe 19 Aprilie 2020, 19:25

Federatia a incercat sa iti tina echipa in prima liga, au si inventat un meci de baraj pentru asta. Si nu a fost prima data cand a fost ajutata. Si vezi ca falimentul e una, insolventa e alta. Rapid a retrogradat datorita falimentului. Daca ai fi acceptat recomandarile de carti atunci cand le-ai primit poate azi stiai asta, ca nevoie de carti se vede clar ca ai.

Daca insolventa e egala cu falimentul, atunci cr mai cauta CFR, Dinamo, Gaz in Liga 1? Barajul despre care vorbesti a fost o mare mizerie. Rapid terminase pe locul 8, nu trebuia sa joace un baraj de retigradare. Pentru acel baraj, oameni din FRF si Liga ar fi trebuit sa faca inchisoare

Vezi toate comentariile (20)
Comentează