FOTBAL  »  LIGA 3  »  ANCHETĂ

EXCLUSIV / AUDIO „Eram legat de mâini!” » Câte 4.000 de lei de meci pentru fiecare fotbalist amestecat în mafia pariurilor ilegale

Fotomontaj GSP
Fotomontaj GSP

Articol de - Publicat joi, 31 august 2023 13:27 / Actualizat joi, 31 august 2023 14:50

GSP e în posesia unei înregistrări în care un antrenor ascultă confesiunile unui jucător de liga a treia din România, care descrie cum funcționează sistemul ”la goluri marcate”. 

Fostul important fotbalist Andrei Cristea, 39 de ani, a fost instalat în vară ca antrenor la Liga a treia, la echipa din comuna călărășeană Modelu. Tehnicianul a demisionat înainte de începutul sezonului.

Incredibil! Un antrenor din România a demisionat din cauza pariurilor: „99 la sută dintre fotbaliști pariază! E plină comuna cu case de pariuri!”
DEMISIE
Incredibil! Un antrenor din România a demisionat din cauza pariurilor: „99 la sută dintre fotbaliști pariază! E plină comuna cu case de pariuri!”

„Andrei Cristea nu a dorit să-și lege cariera de pariuri”

Pe 24 august, Cristea a plecat după ce a semnalat explicit conducerii clubului că jucătorii săi au pariat pe înfrângerea propriei echipe la un meci de Cupa României. 

Cristea a spus conducerii că nu vrea să-și compromită cariera de antrenor, în care a condus inclusiv o echipă, Poli Iași, din prima ligă, au descris pentru gsp surse la curent cu discuția dintre antrenor și conducerea de la Modelu. ”Andrei Cristea nu a dorit să-și lege cariera de pariuri”, a spus sursa ziarului.

Alt antrenor, Cătălin Gheorghe, a plecat din același motiv. Înregistrarea

Pe acest fond, Gazeta a intrat în posesia unei înregistrări. În ea, un jucător de la Modelu se confesează unui antrenor care a plecat de la aceeași formație după ce, la rândul lui, a acuzat pariurile ilegale. 

Antrenorul este Cătălin Gheorghe. El  a condus formația de Liga a treia în sezonul 2021-2022. 

„Eram legat de mâini!” » Câte 4.000 de lei de meci pentru fiecare fotbalist amestecat în mafia pariurilor ilegale
Cătălin Gheorghe a fost antrenor principal la Înainte Modelu, în sezonul 2021-2022

După ce n-a mai fost antrenor, Gheorghe a discutat cu un jucător, care i-a povestit cum se făceau aranjamentele pentru pariuri la echipă, conform înregistrării aflate în posesia redacției. 

ÎNREGISTRARE AUDIO. „Banii s-au dat în mână: 4.000 de lei. Nu sunt dovezi. Toate conversațiile au fost pe aplicația Signal”

Mize de zeci de mii de euro, pariați în străinătate

Potrivit jucătorului, care a discutat cu antrenorul cu condiția de a rămâne anonim, pariurile se făceau la case din străinătate, de către un om care comanda din timp ”gafele” jucătorilor. De ce se paria la în străinătate?

Mai multe investigații ale autorităților competente au arătat că, în general, pariurile ilegale care rezultă din aranjarea unor meciuri se fac la casele din străinătate de teamă că firmele de pariuri care operează în România se pot sesiza și pot colabora cu autoritățile pentru prinderea celor care aranjează meciurile. 

În conversația dintre jucător și antrenor, fotbalistul susține că omul de legătură din echipă era portarul Marian Voicu, 25 de ani.  Mizele puse în străinătate erau de nivelul a cel puțin zeci de mii de euro. Sistemul era pe numărul de goluri marcate. 

„Omul ăla” comanda blaturile

„Eu nici nu știu cum arată omul ăla. Nu ne-am întâlnit niciodată cu el, doar Marin s-a întâlnit cu el și lua banii”, povestește jucătorul către antrenorul Cătălin Gheorghe. ”Omul ăla” era cel care coordona, comanda și plătea. 

Numai că, în timp, unele dintre ”gafele” portarului sau ale coechipierilor deveniseră flagrante. „La ședința cu primarul, i-a zis «Marine, pe alea două puteai să le iei. Nu mai aperi cum apărai odată». Bătea că face blaturi. Marin a crezut că a vorbit Alex" (n.r. Alex Dobre, fiul primarului)”, a mai afirmat jucătorul, către antrenor. 

„Marin a crezut că a vorbit Alex" înseamnă că portarul a bănuit că unul dintre colegii săi implicați, Alex Dobre, chiar fiul primarului, i-ar fi descris tatălui său care era sistemul.

„Banii s-au dat în mână: 4.000 de lei”

Suspectat de primar, portarul Marian Voicu a amenințat că dă în vileag combinația. "Eram la o alergare ușoară, m-am oprit într-un colț, a venit Marin lângă mine și mi-a zis: «O să vezi ce-o să fie săptămâna asta». «Ce-o să fie, mă?"» «O să spun eu tot, că a vorbit prostul ăla de Alex, și o să spun eu tot»”, a povestit fotbalistul. 

Jucătorul sub anonimat susține că i-a zis portarului că eventuala dezvăluire a aranjamentelor se va termina prost exact pentru sursa de venituri negre, omul care le comanda. „Termină fiindcă îl bagi pe ăla al tău la pușcărie”, i-a spus el portarului. 

În dialog, antrenorul întreabă dacă „Pentru 1.000 de euro ați făcut treaba asta?”. ”Nu, pentru 4.000 lei”, răspunde jucătorul. „Banii s-au dat în mână”, mai spune el. 

Piramida veniturilor, descrisă de jucător, era: cel care comanda și punea banii de pariuri, fotbalistul de legătură (portarul în cazul de la Modelu) și coechipierii care participau la aranjamente și care luau 4.000 de lei la fiecare meci aranjat. 

Sistemul „La goluri marcate”

Teoretic, jucătorii de la Modelu doreau să câștige meciurile, însă cu condiția să se înscrie mult, ca să se realizeze pariul. Dar, așa cum spune antrenorul în înregistrare, când scorul rămânea 0-0, atunci trebuiau să ia goluri multe, pentru că altfel se pierdea pariul. Conversațiile telefonice care pregăteau meciul aranjat se făceau pe sistemul Signal. 

„Nouă nu poate să ne spună nimeni nimic. Nu are nicio dovadă, pentru că toate conversațiile au fost pe aplicația Signal, și s-au șters. Banii nu s-au băgat pe card, s-au dat în mână. Câte 4.000 de lei de fiecare", a insistat jucătorul în relatarea către antrenor. 

„Ce, lui Alex nu-i plac banii?”

Fiul primarului Gheorghe Dobre, Alex Dobre, era fundaș și căpitan de echipă la  Modelu. El este invocat în înregistrare. „Nu știu cum a acceptat Alex să intre în asta!", s-a mirat, la un moment dat, antrenorul, în conversația cu fotbalistul.  

„Ce, lui Alex nu-i plac banii? Bine, nici Alex nu s-a dat la o parte. Și el a zis la fel «Băi, nu trebuie să pierdem meciurile. Noi facem (n.r. Pariurile ilegale), dar să câștigăm»", a povestit jucătorul. 

„Eram legat de mâini!” » Câte 4.000 de lei de meci pentru fiecare fotbalist amestecat în mafia pariurilor ilegale
Alexandru Dobre, fundaș la Înainte Modelu

„După ultimele meciuri, Voicu și-a cumpărat mașină”

Jucătorul i-a explicat antrenorului de ce a ținut să-i dezvăluie sistemul: „M-am simțit dator față de tine să-ți zic, că m-am înțeles bine cu tine și mi s-a părut corect că trebuia să știi ce s-a întâmplat. Vorba era să nu pierdem meciuri”. Dar uneori nu se putea.

„N-aveam nicio putere ce să fac. Nu puteam să vin să-ți zic «Uite ce fac ăștia!». Eu le-am zis că nu mă dau la o parte, doar încerc să vă ajut cu goluri marcate. Altceva nu aveam ce să fac, eram legat de mâini. Ei m-au băgat cu forța: «Acum, tu știi, ori te bagi, ori nu te bagi». Și dacă nu mă băgam tot aia era. Că de dat la o parte nu mă dădeam”. 

Jucătorul susține că marile câștiguri erau realizate de portarul echipei. „După ultimele meciuri, Marin Voicu și-a cumpărat mașină".

Unde e Voicu acum

Conducerea clubului Înainte Modelu l-a dat afară pe portarul Marin Voicu în ianuarie 2022, după ce antrenorul Gheorghe a plecat. 

Portarul a ajuns la ACS Vediţa Coloneşti. Acum, Voicu apără tot în Liga 3, la AS FC Câmpulung Muscel 2022, sub comanda lui Costin Lazăr. 

„Eram legat de mâini!” » Câte 4.000 de lei de meci pentru fiecare fotbalist amestecat în mafia pariurilor ilegale
Portarul Marin Voicu, în prezent la AS FC Câmpulung Muscel 2022, a mai jucat la Concordia Chiajna, Carmen București, Înainte Modelu, Vedița Colonești FOTO: Înainte Modelu

Primarul a avut suspiciuni

Gheorghe Dobre, primarul comunei Modelu, a recunoscut într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, după plecarea intempestivă a lui Andrei Cristea, că a avut unele suspiciuni că jucătorii echipei pe care o finanțează joacă la pariuri. A evitat să dea nume. 

„Chiar am dat doi jucători afară din cauza asta, cred că în urmă cu un sezon sau cu două. Pe un portar și pe încă unul. Nu le-am spus că-i bănuiam de aranjare a meciurilor pentru pariuri, le-am zis că ne despărțim fiindcă vrem să aducem tineri. 

Știți ceva? Eu cred că 99 la sută dintre fotbaliști pariază! Eu le-am spus alor mei: «Măcar nu fiți atât de nebuni încât să puneți pe bilete și meciurile noastre!». Comuna e plină cu case de pariuri".

Despre recenta demisie a lui Andrei Cristea, primarul nu comentează. Cristea a demisionat înainte de începerea campionatului, după jocul cu Dunărea Călărași din Cupa României, pierdut 1-4, o partidă în urma căreia fostul golgheter și-a suspectat și jucătorii, și conducătorii că pariaseră cu toții pe înfrângere. 

„La meciul acesta cu Dunărea nu am avut dubii. Eu am fost în concediu, dar fiul meu e în echipă și aș fi auzit ceva dacă ar fi existat vreun aranjament", a concluzionat primarul. 

Dobre s-a supărat pe ziar

Contactat de GSP, primarul Gheorghe Dobre a refuzat să comenteze subiectul: "Nu știu nimic despre nicio înregistrare și nu mai discutăm cu Gazeta Sporturilor, că băgați numai înflorituri. Noi o să vă acționăm în judecată pentru ce ați scris în articolul ăla (n.r. despre plecarea lui Andrei Cristea de la Modelu în contextul pariurilor)”.

„Eram legat de mâini!” » Câte 4.000 de lei de meci pentru fiecare fotbalist amestecat în mafia pariurilor ilegale
Primarul din Modelu, Gheorghe Dobre

Cazul Modelu a ajuns și la AFAN

Cazul din 2021 a fost raportat de un fost membru al staff-ului echipei din Modelu și la AFAN, sindicatul fotbaliștilor, confirmă oficialii organizației.

„A venit la noi Cătălin Teodorescu, antrenorul de portari, și ne-a povestit. Nu ne-a adus nicio înregistrare. L-am sfătuit să se adreseze Comisiei de Integritate de la FRF, dar nu știu dacă a făcut-o. Probabil că nu, altfel s-ar fi luat o decizie. AFAN are toleranță zero față de trucarea meciurilor pentru pariuri”, a declarat președintele AFAN, Emilian Hulubei, pentru GSP.

Sfătuim jucătorii să raporteze orice abatere la Departamentul de Integritate al FRF. La Liga 1 și la Liga 2 există și aplicația «The Red Button», implementată de FIFA și FIFRO, care va fi extinsă și la Liga 3" 
- Emilian Hulubei, președinte AFAN

Fostul antrenor Teodorescu recunoaște

Contactat de GSP, Cătălin Teodorescu a confirmat discuția purtată cu Hulubei, dar spune că nu a înștiințat FRF despre problemele legate de pariuri de la formația Înainte Modelu. "N-am vrut să intru în ceva urât. Sunt ferm convins că flagelul pariurilor ilegale este la nivel mare în fotbalul românesc. Fără măsuri aspre de sus nu se va întâmpla nimic". 

Marin Voicu: „Primarul m-a acuzat și înjurat”

Contactat de ziar, Marian Voicu a respins acuzațiile că ar fi trucat meciuri pentru pariuri cât a jucat la Modelu. "Exclus, îmi voi lua un avocat și voi trage la răspundere persoana care mă acuză și mă denigrează. Pe vorbe oricine poate spune vrute și nevrute", a spus Voicu pentru Gazeta Sporturilor.

Portarul spune că zvonurile au venit în urma unor neînțelegeri chiar cu un membru al familiei primarului. 

„Am avut niște divergențe cu băiatul primarului, care juca la Modelu, pentru că m-au dat afară fără să-mi plătească cheltuielile pentru o accidentare. Probabil din cauza asta au ieșit discuțiile despre mine. După un meci, primarul m-a acuzat și m-a înjurat”, afirmă Voicu.  

”Nu m-a acuzat direct, mi-a spus «Tu ce faci, iei goluri pe sub tine. Tu nu ești portar să iei goluri din astea, ești cel mai bun portar pe care l-am avut». I-am spus că și eu sunt om și e normal să mai greșesc. Mi-a mai zis că «Voi vă jucați pe la jocuri, că mă gândesc la fel și fel. Au mai fost unii pe aici și tot așa». Am jucat pe un salariu de 2.000 de lei și nu am făcut ce insinuează primarul", a conchis Voicu. 

Citește și alte articole:

Interviu exploziv cu oficialul CFR-ului suspectat că i-ar fi vândut apartamente lui Kovacs: „Știu de la cine le-a luat. Eram frate cu Istvan, dar am oprit orice legătură!”

Rapid, pierdere uriașă pentru derby-ul cu Dinamo » S-a accidentat și nu va juca

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  31 August 2023, 14:32

99 la suta din fotbalistii romani pariaza ...asta i o propozitie adevarata ...toti fotbalistii romani si conducatorii lor ...nu numai jiji ...uitati va la farul-U Cv ...s a pariat pe victoria farului cum a vazut si M Iancu ...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close