FOTBAL  »  LIGA 3  »  POLI TIMIȘOARA

EXCLUSIV // VIDEO Iosif Rotariu anunță noul plan, după retrogradarea Timișoarei în Liga a 3-a » Ce se întâmplă cu echipa de la anul: „Suntem 3 oameni cu experiență la cel mai înalt nivel”

Iosif Rotariu
Iosif Rotariu

Articol de , - Publicat sambata, 03 iunie 2023 09:19 / Actualizat sambata, 03 iunie 2023 13:39

Iosif Rotariu (60 de ani), fost mare internațional, acum scouter la Poli Timișoara, a vorbit într-un interviu amplu pentru Gazeta Sporturilor despre viitorul clubului bănățean după retrogradarea în Liga a 3-a.

Rotariu consideră un dezastru pentru sportul bănățean retrogradarea lui Poli și este de părere că motivul pentru care trupa „viola” a retrogradat a fost proasta organizare a echipei în prima parte a sezonului și faptul că nu a fost susținută de autoritățile locale. 

Se pregătește construcția unui nou stadion în România » Va costa 137 de milioane de euro și va fi al doilea ca mărime din țară
STADION
Se pregătește construcția unui nou stadion în România » Va costa 137 de milioane de euro și va fi al doilea ca mărime din țară

Fostul mijlocaș a anunțat că de acum echipa va prelua modelul lui Gică Hagi și va folosi mulți jucători din academie, urmând să atace promovarea înapoi în Liga 2  încă din primul sezon.

VIDEO Iosif Rotariu: „O neglijență a celor care s-au implicat până acum la Timișoara în ce înseamnă infrastructură, echipă de fotbal”

- Cum vă simțiți după ce Timișoara a retrogradat în Liga a 3-a? 
- Este o întrebare foarte grea la care trebuie să răspund. Îmi amintesc că atunci când am venit la Timișoara în anul 1980 echipa câștigase Cupa României. La primul meci oficial stadionul era plin, 50.000 de oameni. A fost un sentiment pe care l-am mai trăit doar în perioada când am jucat la Steaua și la Galatasaray. Acum, din păcate Poli a retrogradat în Liga a 3-a. E un sentiment de frustrare.

- Ce a mers greșit în acest sezon? 
- O neglijență a celor care s-au implicat până acum la Timișoara în ce înseamnă infrastructură, echipă de fotbal. Nu au avut proiect pe o perioadă lungă de timp, au încercat să facă toate lucrurile de azi pe mâine. Au fost oameni care nu au fost în fenomenul fotbalului și din păcate s-a ajuns ca acum, în situația în care a venit Costel Pantilimon președinte, Paul Codrea antrenor și director sportiv, iar eu pe partea de scouting să încercăm cumva să luăm de la zero lucrurile, să nu le grăbim, să facem în așa fel încât într-o perioadă scurtă să reușim să aducem Poli în prim-planul fotbalului românesc. 

- Ce se va întampla de acum înainte cu Poli? 
- Suntem 3 oameni care au avut experiențe la cel mai înalt nivel, știm că nu se poate face totul peste noapte. În România lucrurile merg destul de greu, avem promisiunea că se va face stadionul Lego în 2 ani - 2 ani și jumătate. Până atunci noi trebuie să formăm o echipă cu jucători tineri, de perspectivă, să promovăm în Liga 2 din primul an pentru că lumea nu are răbdare și să venim cu experiența noastră. Foarte multă lume vrea să se implice în acest proiect, sperăm să aducem cât mai repede Timișoara în prim-planul fotbalului. 

Rotariu: „Proiectul nostru va fi de a promova jucători tineri, așa cum face Hagi”

- S-a făcut concret vreun plan pentru sezonul viitor? 
- Avem, da. Vom promova destul de mulți jucători din academia proprie, ceea ce nu s-a întâmplat de foarte mult timp la Poli. Sunt jucători talentați și avem ca model Gică Hagi. Am lucrat cu el, mi-a plăcut foarte mult și rezultatele lui se văd. E cel mai viabil proiect din România. 
Mă întreb de ce nu merge lumea să discute cu el ca să vadă proiectul lui și să reușească și ei. Atunci fotbalul românesc va avea alt impact și la nivel european. Proiectul nostru va fi de a promova jucători tineri, a forma o echipă cu jucători experimentați și tineri, de a încerca promovarea din primul an în Liga a 2-a. 

- Veți rămâne în continuare la echipă ca scouter? 
- Atât timp cât Costel Pantilimon rămâne ca președinte și Paul Codrea ca antrenor, eu sunt parte din echipa lor. I-am avut elevi pe amândoi, pe Codrea l-am și debutat la Timișoara, iar lui Costel i-am fost antrenor. În momentul în care Pantilimon va vedea că lucrurile nu sunt așa cum își dorește el, având mentalitatea asta din străinătate, și va decide că nu se mai poate continua atunci voi pleca și eu. Dar sper să stea cât mai mult la Timișoara. 

- Este o lovitură uriașă pentru sportul bănățean faptul că și Poli Timișoara și Ripensia au retrogradat? 
- Este o lovitură dureroasă. Poli este un brand care de foarte mulți ani reprezintă Banatul, Ripensia a reînceput un proiect după vechea Ripensie. Poli a jucat în cupele europene, a câștigat Cupa României, a fost la un nivel foarte înalt. Majoritatea suporterilor sunt susținătorii lui Poli. E o lovitură pentru toți oamenii de fotbal, pentru foștii jucători ai Timișoarei. 

Iosif Rotariu: „O dată cu noul stadion cred că Timișaoara poate ataca promovarea în Liga 1”

- Cum vă simțiți când vedeți că echipe de tradiție precum Oțelul Galați și Poli Iași promovează în Liga 1 în timp ce Timișoara a picat în Divizia C? 
- Eu cred că și Oțelul și Iașiul au avut înțelepciunea de a face o colaborare cu autoritățile locale. Fără sprijinul lor cu siguranță nici ei nu ar fi ajuns să promoveze. Partea financiară a fost foarte importantă acolo. Aici la Timișoara s-a făcut o greșeală. În momentul în care echipa a retrogradat în Liga 3 și s-a făcut fuziunea cu Recașul suporterii s-au divizat și s-au format alte echipe la care am jucat și eu în Liga a 5-a. Iar autoritățile au mers pe echipa care a fuzionat cu Recașul. 

- Considerați că asta a cauzat mult?
- S-a făcut o ruptură atunci între fotbalul din Timișoara și suporteri. Acum încercăm să găsim o soluție de a aduce autoritățile lângă noi pentru că altfel e foarte greu și să încercăm același proiect pe care le-au făcut Oțelul și Iașiul, pe care le felicit că au făcut această mișcare. 

- Poate fi un motiv pentru decăderea lui Poli faptul că de un an și jumătate aproape nu evoluează pe arena „Dan Păltinișanu”? 
- Nu știu dacă e o cauză. În primul rând cauza e pur fotbalistică, de organizare. Și datorită faptului că nu s-a mai jucat, dar din foarte multe motive s-a întrerupt activitatea la stadion. Mulți au fost nemulțumiți că la un moment dat nocturna nu mergea sau că stadionul nu era întreținut, astfel că autoritățile pe bună dreptate au luat o hotărâre. Stadionul trebuie refăcut de la zero, este într-o degradare totală și au avut înțelepciunea să oprească meciurile. Acum se încearcă construirea noului stadion. Dar nu cred că asta a fost cauza. Cauza a fost sportivă și lipsa de colaborare cu autoritățile. 

- A fost și un protest recent în Timișoara, oamenii cereau conducătorilor să investească mai mult în infrastructura sportivă... 
- Au fost foarte mulți oameni din galerie, țin legătura cu ei. Eu am o legătură foarte strânsă cu viceprimarul Cosmin Tabără, merg des la el la primărie. El a început un proiect cu stadionul Lego aici în Timișoara. S-a ajuns la licitație, a câștigat-o un constructor. Mai urmează câteva vize și din toamnă vor începe construcțile la noul stadion care în 2 ani va fi gata. Un stadion în jur de 9.000 de locuri. O dată cu acest stadion cred că Timișoara va avea o echipă de Liga a 2-a care poate să promoveze și în Liga 1.

Citește și: 

Fostul mare jucător al Stelei șterge pe jos cu strategia lui Becali: „Nicio filozofie! I-a bulversat pe jucători”
FCSB
Fostul mare jucător al Stelei șterge pe jos cu strategia lui Becali: „Nicio filozofie! I-a bulversat pe jucători”
Variantă propusă lui Becali pentru postul de fundaș dreapta la FCSB: „Este unul dintre cei mai buni jucători din România”
FCSB
Variantă propusă lui Becali pentru postul de fundaș dreapta la FCSB: „Este unul dintre cei mai buni jucători din România”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
vardy
vardy  •  03 Iunie 2023, 14:27

Vorba lui Tom Cruise " Show me the money".Pai asta e problema, ca nu sunt bani și nici nu o sa fie prea curând.

alexiosas
alexiosas  •  03 Iunie 2023, 13:56

asta e,in fotbalul romanesc fara autoritati locale e praf,iar "privatii" care in colcaie prin fotbalul de la noi sunt numai oameni dubiosi,numai tepari,numai puscariasi...nu'l vedeam pe Sucu in categoria asta si sunt curios ce se intampla acolo in viitor

Vezi toate comentariile (2)
Comentează