FOTBAL  »  LIGA 4  »  PASIUNE

POVESTE // După mai bine de două decenii de fotbal, a decis să lase mănușile și să se dedice celeilalte mari pasiuni din viața lui: muntele

Articol de , - Publicat duminica, 03 iunie 2018 17:25

Portarul lui Zărnești din Liga a 4-a Brașov, Marian Bârligă, a intrat în prelungiri în finala fazei județene a Cupei României, pierdută la penaltyuri de echipa sa în fața Preciziei Săcele (4-5).

Cele 10 minute de joc pe gazonul Stadionului Tineretului din Brașov, plus loviturile de departajare, au fost cele mai emoționate momente din viața de goalkeeper a celui care pe 29 aprilie a împlinit 41 de ani.

"Am avut cele mai mari emoții din întreaga mea carieră. Îmi pare rău că nu am putut face mai mult. Mi-aș fi dorit un alt rezultat cu prilejul retragerii. Am avut parte, totuși, de un meci de gală, pe Tineretului. Am făcut antrenamente aici, pentru o scurtă perioadă, în tinerețe, sub comanda lui Andrei Șanta, un mare portar al Brașovului și un excelent antrenor de portari. Am amintiri plăcute. Acum am alte obiective pe plan profesional”, a spus portarul.

Membru al Jandarmeriei Montane, acesta are la activ numeroase vârfuri atinse, în țară și în Europa. A dus drapelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Braşov pe cel mai înalt vârf din Europa, Mont Blanc, din Alpi. Reușita a reprezentat un omagiu adus unui camarad dispărut în urmă cu patru ani. Iniţiativa a avut-o alături de un alt coleg, Marian Blajiu. Împreună au lansat provocarea şi către Constantin Gârniţă şi Marian Măluşelu, şi ei împătimiţi ai muntelui. După aproximativ două luni de pregătire intensă au putut spune „Misiune Îndeplinită”.

Altitudinea de 4.810 m la care este situat vârful, precum şi faptul că mare parte din traseu este situat pe gheţar le-a făcut misiunea una extrem de anevoioasă.

Au fost nevoiţi să care fiecare în spate rucsacuri de aproape 70 de kilograme, iar vremea nu le-a fost deloc prielnică, în special sus, pe vârdul muntelui. Vântul a bătut cu putere pe creste, iar acest lucru a încurcat planurile şi altor căţătători care încercat să urce pe vârf în acelaşi timp cu jandarmii braşoveni. „Am avut şi o experienţă mai deosebită. Erau două persoane care au alunecat şi au căzut chiar în faţa noastră, la o distanţă nu foarte mare. Am încercat să ajungem la cele două persoane şi să le acordăm ajutor, însă nu am reuşit. Au coborât alte persoane care le-au ajutat şi totul s-a sfârşit cu bine”, povesteşte jandarmul din poartă.

„În vara lui 2015, am avut un amical cu Steaua, am zis că e meciul meu de retragere. Oamenii de aici de la echipă m-au rugat să mai joc un an şi să pregătesc portarii care vin din urmă. Au trecut trei sezoane, dar acum chiar a venit momentul să las mănușile și ghetele”

Jandarmii montani din Brașov au planuri şi mai mari pentru viitor: „Urmează Matterhon, în Elveția și s-ar putea ca în luna august să plec pe Elbrus, în Rusia”, a promis Bârligă, chiar după finala Cupei. Un vis mai îndepărtat, vor să cucerească cel mai înalt punct de pe Pământ, Everestul, situat la 8.848 de metri altitudine, în Munţii Himalaya, la graniţa dintre Nepal şi Tibet.

Ionuţ-Marian Bârligă lucrează la Jandarmeria Română din 1999, în ultimii 11 ani executând misiuni specifice Jandarmeriei Montane și a primit titlul de „Erou al comunităţii” pentru faptele sale din timpul misiunilor. Colegii îl descriu drept un bun camarad, altruist şi cu spirit de sacrificiu, responsabil şi receptiv, hotărât, stăpân pe sine şi foarte implicat.

În urmă cu patru ani, s-a remarcat în cadrul unei misiuni de căutare şi salvare a unui om căzut în prăpastie, în Masivul Piatra Craiului. Turistul, care se aventurase pe un traseu nemarcat şi deosebit de periculos, a alunecat 200 de metri pe o porţiune de abrupt şi a căzut în gol 20 de metri, suferind multiple traumatisme. După o acţiune grea de recuperare a accidentatului, pe timpul transportului plutonierul a călcat pe un cep de brad ascuns în zăpadă, care i-a străpuns gamba dreaptă, muşchiul ieşindu-i efectiv în exterior. În ciuda rănii, plutonierul major a reuşit să coboare la baza muntelui în circa două ore, sprijinindu-se în beţele de schi.

Portarul și-a făcut junioratul la echipa locală, unde a fost coleg cu fostul dinamovist Cornel Buta și cu fostul petrolist Dragoş Bucur. A jucat apoi la Carpați, Tractorul și Hârtia Ghimbav, toate dispărute de multă vreme din peisajul fotbalului brașovean. A trecut și pe la FC Brașov, retrăgându-se destul de tânăr acasă, la Zărnești, unde apără de mai bine de două decenii.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează