FOTBAL  »  LIGA 4  »  INVESTIGAȚIE GSP

VIDEO EXCLUSIV Satu Mare, tupeu și mai mare: play-off ilegal, la negru, jucat sub ochii primarului fără mască și ai AFJ: ”Dacă vine DSP-ul, spuneți că jucați un amical”

În timp ce criza Covid pare că se agravează, fotbalul amator din România este pe cale de dispariție din cauza normelor stricte de siguranță.
În timp ce criza Covid pare că se agravează, fotbalul amator din România este pe cale de dispariție din cauza normelor stricte de siguranță.

Articol de - Publicat vineri, 31 iulie 2020 06:44 / Actualizat vineri, 31 iulie 2020 10:39

 În timp ce criza Covid pare că se agravează, fotbalul amator din România este pe cale de dispariție din cauza normelor stricte de siguranță. Totuși, la Satu Mare, județul cu cele mai puține cazuri (99) înregistrate de la începutul pandemiei, un președinte de AJF și trei cluburi au considerat că legile și regulile pot fi fentate și au găsit o soluție românească: un play-off la negru 

Acum două săptămâni, Szilagyi Ștefan - șeful Asociației Județene de Fotbal - a acceptat un play-off neoficial, nedeclarat, nerecunoscut în acte, pentru a desemna echipa care va reprezenta județul Satu Mare în barajul de promovare la Liga 3!  Coincidență sau nu, din play-off-ul-fantomă, care a încălcat o sumedenie de reguli și legi, câștigătoare a ieșit CSM Satu Mare, echipa finanțată de primărie. Totul s-a petrecut sub ochii primarului Gabor Kereskenyi, care a asistat la un meci cheie și le-a vorbit jucătorilor favoriți fără a ține cont de vreo noțiune de distanțare socială.  

VIDEO EXCLUSIV Satu Mare, tupeu și mai mare: play-off ilegal, la negru, jucat sub ochii primarului fără mască și ai AFJ: ”Dacă vine DSP-ul, spuneți că jucați un amical”
Primarul Kereskenyi le dă indicații jucătorilor de la CSM, înainte de unul dintre meciurile din play-off

 Cazul meciurilor ilegale de la Satu Mare pare un scenariu de comedie neagră. 

IMAGINI CU CAMERA ASCUNSĂ DE LA ULTIMUL MECI DIN PLAY-OFF, CSM - RECOLTA 5-1

Protocolul FRF, prea scump pentru Liga 4

14 iulie 2020. După o pauză de 4 luni de la ultimele meciuri, pauză cauzată de pandemie și apoi de indecizia federației, FRF trimite protocolul pentru fotbal amator, acordat cu legile speciale date de autorități. Normele de siguranță pe care cluburile din Liga 4 trebuiau să le îndeplinească pentru a termina sezonul pe gazon sunt dure. 

În condițiile testărilor repetate, analizele obligatorii RT-PCR, cu prețuri pornind de la 250 de lei de persoană, ar fi adus multe cluburi în pragul falimentului. 

10 etapedin 22 mai erau de jucat în Seria A, unde Talna Oașu Nou și Olimpia Satu Mare erau pe primele două locuri. În Seria B, mai erau 9 etape din 20, cu Recolta Dorolț și Crasna Moftinu Mic pe primele locuri. În Seria C, mai erau 10 etape din 26: CSM Satu Mare și Victoria Carei ocupau primele două locuri, cu 46 de puncte

VIDEO EXCLUSIV Satu Mare, tupeu și mai mare: play-off ilegal, la negru, jucat sub ochii primarului fără mască și ai AFJ: ”Dacă vine DSP-ul, spuneți că jucați un amical”
Ștefan Szilagyi, actualul președinte al AJF Satu Mare, fost conducător la Olimpia Satu Mare. Sursă: Gazeta Nord Vest

 În Satu Mare, Asociația Județeană de Fotbal aștepta de 6 săptămâni acest protocol și era pregătită să facă un playoff din șase echipe pentru a desemna echipa care mergea în barajul pentru Liga 3.  După apariția normelor FRF, trei dintre echipe s-au retras, incapabile financiar să ducă play-offul. Interesate de promovare au rămas trei cluburi: CSM Satu Mare, echipa primăriei din oraș, Olimpia Satu Mare, echipa suporterilor, și Recolta Dorolț. Niciuna, însă, nu era dispusă să-și asume cheltuielile mari cu testările RT-PCR.

Am văzut condițiile impuse de lege pentru desfășurarea jocurilor și am considerat că nu participăm. Ne-am retras
- Virgil Pereș, președintele de la Victoria Carei 

O hotărâre și două explicații diferite 

24 iulie 2020. La 10 zile după apariția protocolului, invocând legile și siguranța jucătorilor, AJF Satu Mare anunță că a decis în unanimitate ca CSM Satu Mare să meargă la baraj. Pe site, nu este publicat niciun criteriu în luarea deciziei. Contactat de Gazetă, președintele AJF, Szilagyi Ștefan, susține că alegerea celor de la CSM s-a bazat pe “numărul cel mai mare de puncte din toate seriile”.  

3 punctepe meci este procentajul (maximum) înregistrat de liderul Recolta Dorolț în cele 11 meciuri jucate în Seria B până la oprirea sezonului. 2,87 de puncte pe meci este procentajul liderului CSM Satu Mare, echipa care jucase 16 partide în Seria C

- Reporter: Sunt echipe cu 16 meciuri, altele cu 11. Ați făcut o medie de puncte de jocuri? 
- Szilagyi: (evită răspunsul) 46 de puncte sunt cele mai multe. CSM Satu Mare. Am luat jocurile cele mai multe. 
- Ați comparat mere cu pere. 
- E o situație de criză, a venit Covidu’, peste tot așa s-a făcut. Nu am comparat niciun măr cu niciun păr.  

Președintele clubului ales de AJF, Vasile Fogel, spune că motivul deciziei a fost altul: “Noi am fost desemnați pentru suntem singura echipă cu potențial financiar din Liga 3. Mi se pare normal. Dorolț și Olimpia nu au niciun leu”. 

700.000 leia fost bugetul secției de fotbal de la CSM Satu Mare în acest sezon, potrivit lui Vasile Fogel. Olimpia Satu Mare a avut un buget de 80.000 de lei, iar Recolta Dorolț de 200-250.000 de lei

 Primarul fără mască închide telefonul 

Sursele Gazetei susțin, însă, că decizia AJF s-a bazat pe un play-off ilegal, agreat în culise cu oficialii cluburilor CSM Satu Mare, Olimpia Satu Mare și Recolta Dorolț. Într-o discuție purtată la sediul AFJ, părțile au convenit ca meciurile oficiale să se dispute deghizate în amicale.  

“Din cauză că testele RT-PCR costau foarte mult, cluburile au propus această soluție. Să testeze jucătorii, făcând teste mai ieftine, IgG, de 80 de lei și să joace trei meciuri, fiecare cu fiecare, care să decidă echipa care merge la baraj. Ni s-a spus: “Dacă vine DSP-ul, spuneți că jucați amicale sau că vă antrenați!”. Dacă venea cineva, ne puneam fiecare echipă pe jumătate de teren și ne faceam că ne antrenăm”, povestește un participant la ședință. 

 Pentru a fi acoperită, AJF a cerut și a primit de la fiecare din cele trei cluburi o hârtie prin care acestea declarau că sunt de acord cu orice măsură care urma să fie luată în Comitetul Executiv în 24 iulie.  

Meciurile au început pe 17 iulie, la Dorolț, cu derbyul CSM Satu Mare - Olimpia Satu Mare 4-0. La partidă a asistat și primarul UDMR-ist din Satu Mare, Gabor Kereskenyi, care nu a respectat pe margine nicio regulă de distanțare socială, așa cum se vede din pozele obținute de Gazetă. Fără mască, el a intrat pe teren înainte de joc și i-a motivat pe jucătorii lui CSM.  

VIDEO EXCLUSIV Satu Mare, tupeu și mai mare: play-off ilegal, la negru, jucat sub ochii primarului fără mască și ai AFJ: ”Dacă vine DSP-ul, spuneți că jucați un amical”
17 iulie. Dorolț. Primarul Kereskenyi asistă de pe margine la meciul CSM - Olimpia 4-0. Fără mască, fără distanțare socială

Contactat de Gazetă, Kereskenyi, spune că nu a auzit de niciun play-off. “Întrebați la DSP, dar ar fi apărut în presă dacă s-ar fi jucat vreun turneu”. Primarul a devenit, însă, foarte nervos când a fost întrebat despre prezența sa la meci. 

- Reporter: Ați asistat în ultimele două săptămâni la vreun meci de fotbal? 
- Kereskenyi: Mmmmm…domnule…eu am alte treburi. Eu sunt iubitor de sport, dar nu intru în speculațiile unora sau altora. Eu știu foarte bine de unde bate vântul. Sunt foarte mulți cârcotași, circari, care se cred oameni de sport deși habar nu au de dentologia profesională, care bârfesc. 
- Nu mi-ați răspuns la întrebare. Ați fost la vreun meci?
- Încă o dată vă spun. Eu nu știu de existența vreunui turneu oficial.  
- Puteți să-mi răspundeți la întrebare cu da sau nu? Ați fost la meci?
-  Vă mulțumesc mult (închide telefonul brusc) 

Deși apare în poză la câțiva metri de primar, Vasile Fogel spune că nu a asistat la partidă și că nici Kereskenyi nu a fost prezent. Cei doi sunt naș și fin. 

VIDEO EXCLUSIV Satu Mare, tupeu și mai mare: play-off ilegal, la negru, jucat sub ochii primarului fără mască și ai AFJ: ”Dacă vine DSP-ul, spuneți că jucați un amical”
Primarul Kereskenyi și președintele CSM, Fogel, pe marginea terenului din Dorolț, la meciul cu Olimpia

 Patru zile mai târziu, pe 21 iulie, tot la Dorolț, s-a jucat meciul dintre Olimpia Satu Mare și Recolta Dorolț 2-1. Peste doar 48 de ore, se decidea campioana play-offului ilegal. Meciul decisiv s-a jucat la Satu Mare, pe stadionul Olimpia, iar CSM a învins-o pe Recolta Dorolț cu 5-1. Martorii spun că partida, de la care Gazeta are imagini video, a fost oprită de arbitru în minutul 70, atunci când soarta play-offului era decisă.  

“Antrenorul de la Recolta striga la jucătorii lui să aibă grijă să nu se accidenteze”, spune un martor, sub protecția anonimatului. Antrenorul-jucător în cauză, Cosmin Iuhaș, a fost contactat de Gazetă, dar a refuzat să comenteze.  

A doua zi după joc, AJF anunța CSM Satu Mare - exact echipa cea mai bună din cele trei meciuri - drept reprezentanta județului la baraj.  

Președinte speriat: “A făcut cineva sesizare?” 

Președintele clubului lui Iuhaș, Vincze Alexandru, a părut inițial că nu știe despre ce meciuri e vorba atunci când a fost sunat de reporteri. Apoi, a susținut că a fost vorba despre simple amicale. 

- Reporter: Avem informații că meciurile au contat de fapt pentru desemnarea echipei care merge la baraj. Cum comentați? 
- Vincze: Ce să vă spun?! Nu spun nimic. 
- Nici da nici nu? 
- Da.

VIDEO EXCLUSIV Satu Mare, tupeu și mai mare: play-off ilegal, la negru, jucat sub ochii primarului fără mască și ai AFJ: ”Dacă vine DSP-ul, spuneți că jucați un amical”
Imagine surprinsă printr-o spărtură în gard, la peluza stadionului Olimpia din Satu Mare. Pe teren se joacă CSM - Recolta 5-1

 Președintele Olimpiei, Cosmin Miclăuș, spune și el că a fost vorba despre meciuri amicale: “Da, am jucat. Am respectat pe cât posibil regulile de distanțare. Am făcut teste simple Covid și am împuternicit AJF să desemneze echipa pentru baraj”.  

Și Vogel, șeful de la CSM, pretinde că “au fost trei amicale fără nicio importanță”.

Deși măsurile de precauție trebuiau să fie similare celor din meciurile oficiale, cei trei conducători recunosc în unanimitate că jucătorii lor nu au fost testați RT-PCR, așa cum prevede protocolul FRF, ci au făcut testele ieftine, de 80 de lei, cu o marjă de eroare mult mai mare. 

Sunat din nou, Ștefan Szilagyi - șeful AJF - a părut extrem de suspicios: “Cineva a făcut vreo sesizare sau ceva? Cine v-a spus? De pe la echipe?” 

Nu e adevărat că a fost un play-off! Ce au jucat ei nici nu mă interesează. Nu a fost propunerea mea. Eu am dovada că trei cluburi au fost de acord cu hotărârea Comitetului Executiv 
- Ștefan Szilagyi, președinte AJF Satu Mare

VIDEO EXCLUSIV Satu Mare, tupeu și mai mare: play-off ilegal, la negru, jucat sub ochii primarului fără mască și ai AFJ: ”Dacă vine DSP-ul, spuneți că jucați un amical”
Dovezile invocate de Szilagyi. Două din cele trei declarații date de cluburi pentru a acoperi AFJ-ul

Căpitanul recunoaște: meciurile au contat

 În timp ce conducătorii neagă importanța celor trei meciuri jucate acum o săptămână, un jucător a distrus toată versiunea oficială agreată în culise.  Contactat de Gazetă, căpitanul Recoltei Dorolț, Meșter Nandor, a recunoscut că partidele au avut rolul de a desemna echipa care merge la baraj. 

- Reporter: După meciul cu voi, CSM a obținut dreptul de a juca pentru promovare?
- Nandor: Da, va juca acum meciul cu baraj pentru Liga 3 cu zona Zalău și Bihor. 
- Practic, a fost o câștigătoare după un turneu în trei echipe. 
- Exact, exact. Au fost patru, dar Carei s-a retras. 

 Gazeta a încercat să contacteze DSP Satu Mare, însă la secretariul instituției nu a răspuns nimeni. 

Sâmbătă, CSM Satu Mare - echipa aleasă în urma acestui play-off jucat la negru, care nu a respectat protocolul FRF - va disputa primul meci de baraj pentru promovarea în Liga 3, împotriva lui Someșul Dej. 

Citește mai multe știri din ligile inferioare:

Rapid și Petrolul au făcut o propunere care zguduie Liga 1! Cum vor să se stabilească echipele care vor evolua în sezonul următor în primul eșalon: „Am vorbit și cu Argeș și UTA. Sunt de acord!”

Dezastru financiar la Petrolul! „Lupii galbeni” au risipit PATRU milioane de euro pentru nimic

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (13)
liviuemil
liviuemil  •  31 Iulie 2020, 19:49

Echipele implicate retrogradate de FRF si suspendate 5 ani iar toate persoanele implicate in aceasta activitate 5 ani inchisoare.

cristi05
cristi05  •  31 Iulie 2020, 18:12

Asta arata de ce suntem unde suntem. Regulile sunt intotdeauna bune, dar pentru altii.

mosierul
mosierul  •  31 Iulie 2020, 16:04
Postat de leul_90 pe 31 Iulie 2020, 15:44

Știm cu toții ce se întâmplă la Satu Mare. Nu s-a schimbat nimic din 2004, de când a promovat chefereul cu ajutorul larg al lui Mircea Govor, dupa un 1-0 întors după pauză.

...ți-a făcut multe zile fripte ," chefereul" ăsta..!!!...invidiosule

Vezi toate comentariile (13)
Comentează