FOTBAL  »  LIGA 4  »  REPORTAJ

Marian Ivan vrea ca orașul care l-a „adoptat” să revină în prim planul fotbalului românesc și propune formarea unei noi echipe

Articol de - Publicat luni, 22 iunie 2020 17:51 / Actualizat luni, 22 iunie 2020 18:32

„Când am plecat în China, Brașovul juca în Cupa UEFA cu Inter Milano, cu Ronaldo, Zanetti, Adriano, echipa aia era cum e Barcelona azi. Iar acum fotbalul din oraș este unde este!”. Acesta este marele of al lui Marian Ivan, care își dorește să schimbe cumva situația la poalele Tâmpei, la Brașov!

„Tot e un restart în lume, după pauza forțată de coronavirus, poate e momentului unui restart și în fotbalul brașovean! Pentru că are nevoie din plin! În iarnă, Primăria a câștigat licitația asupra mărcii FC Brașov. Apoi a venit pandemia și s-au închis toate, inclusiv sportul, însă încercăm să facem ceva în perioada următoare!”, promite fostul golgheter al „galben-negrilor”.

Din Liga 4 sau Liga 5

Ce vrea să facă, mai concret? Să pornească un nou proiect, „de jos”, prin reînființarea lui FC Brașov. Are în plan să lucreze cu foști colegi sau foști fotbaliști din diferite generații ale „galben-negrilor”.

„Municipalitatea a intrat în posesia mărcii, în urma unei licitații. Îi felicit pe cei care au reușit acest lucru, pentru că așa e normal! Echipa orașului să fie cu adevărat a orașului, a brașovenilor. În continuare, ne dorim reînființarea echipei pentru care eu am jucat, la fel ca multe alte generații de «stegari», echipa noastră fanion. Să fie a municipalității și noi să muncim în slujba ei. Va trebui să pornim din ligile inferioare și ușor, ușor să readucem clubul în prim planul fotbalului românesc. Vreau să fim implicați toți cei care am jucat și putem să punem umărul în acest moment”, spune Ivan, care pe 1 iunie a împlinit 51 de ani.

"Orașul este cel mai frumos din țară, are și potențial economic și sunt convins că vom reuși să atragem oameni potenți, dacă proiectul este unul transparent, care reprezintă pe FC Brașov"

Nu ar ține „de scaun”

Marian Ivan a inițiat deja discuții, deocamdată preliminare, cu reprezentanții municipalității pentru a porni noul proiect însă afirmă că nu este neapărat ca el să fie omul de decizie în noul club. 

„Avem mulți jucători talentați în Brașov, jucători care termină junioratul sau încă sunt juniori. Aceștia ar putea să reprezinte clubul fanion al orașului și al județului. Eu m-am retras la 33 de ani, sunt sigur că mai puteam juca, dar am lăsat loc și altor generații. La fel în cazul de față, dacă voi fi implicat, nu voi sta o veșnicie”, spune acesta.

"Am încă entuziasm și cred că putem face treabă, alături de cei cu care deja am vorbit, simboluri ale fotbalului brașovean. Dar la un moment dat, vom lăsa locul celor ce vor veni din urmă. Mai mult, dacă nu va fi nevoie de mine, însă treaba va porni, eu voi fi mândru că am reușit să mișc lucrurile"

Datorie morală

Fostul atacant, în prezent observator al Ligii Profesioniste de Fotbal pentru meciurile de Liga I, consideră că are o datorie morală față de fotbal, în special cel brașovean: „Fotbalul mi-a dat totul în viață, iar de la echipa asta am ajuns să particip la un Campionat Mondial. Nu sunt mulți oameni care jucând la FC Brașov au ajuns să fie selecționați la echipa națională, d-apoi la un Campionat Mondial. Au fost trei în 1970, în Mexic, Nicolae Pescaru, Stere Adamache și Mihai Ivănescu, apoi eu în SUA, în 1974. Mă simt dator să fac tot ce ține de mine, să încerc să vorbesc cu oamenii care iau decizii!”.

„Avem de apărat onoarea de a fi stegari!”

Echipa fanion a Brașovului are o Cupă Balcanică în palmares, „dar și multe generații superbe și jucători mari, de la Pescaru, Ivăncescu, Gyorffy, Cadar, Adamache, la Lăcătuș și mai târziu la Buga sau Surdu”. 

Ivan povestește că o relație specială a avut-o cu Nicolae Pescaru, cel mai mare jucător din istoria fotbalului de la poalele Tâmpei. „M-a plăcut de când am venit și m-a ajutat mereu. Înainte să plece dintre noi a spus un lucru mare: «Aveți de apărat onoarea de a fi stegari!». Când faci ceva cu sufletul, îți și iese! Vom munci pentru emblema pe care eu o pupam atunci când dădeam goluri!”.

Invidios pe alte orașe din țară

Acum o vreme, în oraș erau, pe lângă FC în Liga I, alte 5-6 echipe în Divizia B. „Era o plăcere să merg dimineața la meciurile acestora. Astăzi, mă întâlnesc în calitate de observator și nu numai, cu foști colegi. Toți mă întreabă ce se întâmplă la Brașov? Nu știu ce să le răspund! Văd exemple frumoase în alte orașe și sunt invidios, frustrat că acasă nu avem ce au ei! Mă uit la clipuri video, de când stadionul era plin. Vreau să simțim iar atmosfera aceea de meci în tot orașul. În țară, echipele cu suporteri, care au lipsit atât de mult fotbalului, par să revină unde le este locul”, spune fostul fotbalist, care dă exemplele celor de la Rapid, FC Argeș, Farul Constanța, Petrolul Ploiești, U Cluj sau UTA cluburi care au repornit „de la zero” și în cazul cărora se văd deja rezultatele.

Își dorește unitate

Brașovul fotbalistic este reprezentat în acest moment doar la nivelul Ligii a 3-a, de către SR, echipă înființată în 2017, după falimentul FC-ului, de către suporteri. În campionatul județean, orașul mai are patru echipe: CSM Corona Brașov, Colțea Brașov, Steagu Roșu Brașov și Aripile Brașov.

„Sunt câteva cluburi la acest nivel. Chiar îi felicit pe suporteri pentru inițiativa lor! Eu chiar nu îmi doresc dezbinare și cred că toată suflarea fotbalistică brașoveană poate munci pentru renașterea și ridicarea echipei fanion a orașului”, precizează Ivan.

„Echipa e singura mea «rudă de sânge» la Brașov!”

„Veți spune că s-a trezit Ivan într-o dimineață cu gândul ăsta. Nu e așa! Mă macină de mult situația și sunt sigur că brașovenii simt la fel. Nu pot dormi liniștit în situația asta! Eu m-am născut la București, am făcut junioratul la Steaua, dar am rămas aici pentru echipă și pentru oraș. Echipa a fost singura mea «rudă de sânge» la Brașov. Stau aici de aproape 30 de ani, pot spune deja că îi cunosc pe brașoveni. Se urnesc mai greu, dar când o fac, duc treaba până la capăt! Sunt convins că vom strânge rândurile și nu cred că vrem imposibilul!”.

Helmuth Duckadam a vorbit despre propunerea de a intra în politică: „Încă nu am acceptat postul de consilier”

CITEȘTE ȘI:

FOTO Marian Ivan, colegul de cameră a lui Hagi, amintiri din SUA 1994: „Credeam că putem bate și Brazilia” » Ce vorbea cu Hagi: „Parcă suntem în «Nea Mărin miliardar!»” + povești despre cariera lui

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
989442144408098
Suciu Mihai  •  23 Iunie 2020, 08:15

e deja echipa in liga a 3-a tinuta cu greu de Stegarii aia ce isi apara onoarea. Eu tot nu inteleg obsesia asta schizofrenica a "oamenilor de fotbal" de a submina sau distruge suporterii sau initiavele lor. Oamenii o fac din placere, si de nevoie. Vor doar transparenta, si echitate. Ce vad in schimb e fenomenul asta, specific romanesc de a distruge tot, si apoi fiecare merge cu echipa lui si apoi toti se plang ca nu mai vine lumea sa stadion. Eu cel putin, nici drepturile TV nu le-as mai plati la meciuri unde nici macar 50% din capacitatea stadionului nu e plina. Eu unul chiar nu cred vrajeala asta ca lumea prefera sa stea la TV decat pe stadion, si mai bine de 90% din audienta cred ca e facuta de casele de pariuri si restaurante.

933706230039596
Daniel Zaharia  •  22 Iunie 2020, 20:29

Dacă au echipa SR in L3 de ce nu merge primăria alături de ea ? Primăria vine cu sponsorizare și denumirea de FC Brașov , suporterii nu cred că ar avea ceva împotriva acestei denumiri. E normal sa fie in oraș o echipă a primăriei și o alta a suporterilor ? Uniti-va stegari și veniți în L1 . Poate și cu un stadion nou.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close