FOTBAL  »  NATIONALA  »  ECHIPA NAȚIONALĂ

4 zile până la Suedia - România // VIDEO Kenneth Andersson îi ia apărarea portarului român: „Nu-l mai blamați pe Florin Prunea!”

Faza din care, în '94, Andersson a egalat la 2, după ieșirea greșită dintre buturi a lui Prunea
Faza din care, în '94, Andersson a egalat la 2, după ieșirea greșită dintre buturi a lui Prunea

Articol de - Publicat marti, 19 martie 2019 08:44

Kenneth Andersson, 51 ani, omul care a împins la penalty-uri sfertul de finală România - Suedia de la CM 1994, îi ia apărarea portarului român și anunță că publicul nordic ia în calcul doar trei puncte la meciul de sâmbătă, din startul campaniei Euro 2020.

  • România va debuta în preliminariile pentru Euro 2020 în Suedia sâmbătă, de la ora 19:00, meci transmis de Pro TV și liveTEXT pe GSP.RO.

- Mister Andersson, s-au scurs 25 de ani de la sfertul de finală România - Suedia din 1994, iar golul pe care l-ați marcat în prelungiri e și acum coșmarul românilor.
- A fost într-adevăr un moment memorabil pentru Suedia și pentru mine personal. Am înscris un gol important într-un moment delicat. Eram conduși, jucam cu un om mai puțin după eliminarea lui Schwarz, Dahlin era accidentat și mai aveam de jucat doar câteva minute până la fluierul final. Reușita aceea a marcat o generație întreagă.

- Portarul României, Prunea, încă e considerat vinovat pentru ratarea acelei calificări. Ce i-ați spune dacă l-ați întâlni azi față în față?
- Că nu e singur în această postură, fiindcă mulți portari au pățit același lucru în fața mea. Am marcat la fel în semifinalele lui Euro 1992 contra Germaniei. Am repetat în preliminariile pentru Mondialul 1994. Toldo a suferit și el în Italia. Nu trebuie blamat Prunea. Aveam capacitatea de a sări cu capul mai sus decânt alonja multor goal-keeperi. I-am surprins cu calitățile mele. Oricum, acolo și fundașii au greșit.

"Nu săream așa sus dacă mă jena un fundaș"

- V-au lăsat nemarcat!
- Dacă m-ar fi jenat măcar un pic un apărător nu mai puteam sări așa sus. Nici pe Roland Nilsson nu l-a deranjat nimeni la centrare. Un presing l-ar fi împiedicat să dea acea minge perfectă pentru mine. A fost până la urmă o seară ideală, când am avut prilejul să marchez cel mai important gol din cariera mea.

- Cum e naționala Suediei de acum?
- Vine după o Cupă Mondială bună. E o formație solidă, fără staruri mondiale cu mari conturi în bănci, dar un grup cu caracter și inteligent. În 1994, aveam multe individualități în echipă, în frunte cu Brolin sau Dahlin. Acum, după ce s-a retras și Zlatan, Suedia nu mai propune niciun one man show. Compensează prin unitate, determinare și forță.

"Granqvist e simbolul actual al Suediei"

- Dacă ați nominaliza totuși un singur om din naționala Suediei, pe cine ați considera cel mai important?
- Granqvist! E simbolul acestei echipe, un mix de energie, putere, spirit de luptă și mentalitate. Este modelul tipic al jucătorului suedez, iar fanii se regăsesc în stilul și alura lui.

- Care sunt așteptările publicului pentru meciul de sâmbătă?

- O singură variantă: victorie! Toată lumea vorbește doar despre trei puncte. Nu există altă soluție. România e o echipă incomodă, dar nu discutăm despre Germania, Franța sau Italia. Cam așa gândește publicul suedez, știind că România nu mai are un Hagi, Petrescu, Mutu sau Chivu.

"Scuze, nu știu niciun român de acum"

- Știți vreun jucător de acum al României?
- Sorry! Chiar nu cunosc! Nu mai e ca în urmă cu 25-30 de ani, când spuneai imediat numele starurilor mondiale din echipa României. Și Steaua avea o echipă remarcabilă. Îmi aduc aminte că am jucat cu Goteborg împotriva Stelei, iar atmosfera de la București m-a bulversat. Aveam senzația că stadionul se va prăbuși peste noi!

"Pregătirea din atletism m-a ajutat în fotbal"

După ce și-a încheiat cariera de jucător, Kenneth Andersson s-a dedicat afacerilor, acum lucrează în staff-ul administrativ al lui IFK Goteborg, însă a obținut și medalia de aur la naționalele Suediei de atletism dedicate veteranilor. Cel mai bun la săritura în înălțime la categoria de vârstă peste 50 de ani! Fostul internațional spune că "din copilărie am făcut atletism, la fel ca tatăl meu și sora mea. M-am pregătit mulți ani la lungime sau înălțime, iar asta m-a ajutat apoi în cariera de fotbalist. Acolo stă probabil și secretul golului cu România!".

Reîntâlnire prin telefon după 25 de ani

La sfârșitul săptămânii trecute, Kennet Andersson și Prunea s-au reîntâlnit după 25 de ani! Fostul atacant suedez a fost invitat la o emisiune de televiziune, iar ex-internaționalul român a intervenit prin telefon spre a rememora împreună fazele celebre ale sfertului de finală de la CM 1994. Povestește Prunea: "Am explicat că, pur și simplu, nu l-am văzut pe Andersson la acea centrare. Altfel, mai făceam un pas și prindeam mingea lejer. Era o fază simplă. Au remarcat însă apoi în studio că, tot în acea partidă, am avut acea intervenție extraordinară pe linia porții, numind-o una dintre cele mai spectaculoase din istoria Mondialului".

"Mi-aduc aminte că a fost o căldură îngrozitoare la meciul cu România din 1994. Simțeam că mă sufoc uneori și îmi venea să cer ajutorul medicului. Dar fiecare dintre noi a simțit că trebuie să se sacrifice, fiindcă șansa calificării într-o semifinală mondială o întâlnești poate o dată în viață"
Kenneth Andersson

83de selecții a strâns Kenneth Andersson în naționala Suediei, pentru care a marcat 31 de goluri

11cluburi se află pe cartea de vizită a lui Andersson, cele mai importante fiind IFK Goteborg, Lille, Caen, Bologna, Lazio și Fenerbahce

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (11)
1152101378463544
Mobil Fix  •  01 Iunie 2020, 16:11

Copie la indigo dupa golul inscris doi ani mai devreme la Euro 1992, tot pe final de meci, norocul nemtilor ca aveau deja 3-1 asa ca golul n-a mai contat. E clar ca era o schema repetata la antrenamente, trebuia sa ne fi facut si noi temele...

maistor_kokir
maistor_kokir  •  20 Martie 2019, 04:08

Asta e fotbalul la nivel inalt, sa surprinzi adversarul, sa-l faci sa greseasca. Eram cu un om in plus, numai din astfel de mingi aruncate ne mai puteau da gol, si au facut-o. In acea zi, noi romanii eram oarecum favoriti, dar cu cateva ore mai devreme, Bulgaria elimina Germania, astfel ca statutul de favoriti, is pierdea orice importanta, in sferturile unui mondial.

10155074652718103
Muzzi Ciprian  •  19 Martie 2019, 22:19
Postat de torque07 pe 19 Martie 2019, 19:31

A fost o continua greseala incepand de la faza imediat cum a batut out-ul suedezul. Si greseala cea mai mare o au cei doi mijlocasi care in timp ce faza curgea, amandoi mergeau linistiti si priveau...frumos sa privesti..spectator fara plata. Dupa ce a plecat un alt suedez dintre ei..ei tot mergeau. Belodedici a iesit la un momentdat sa inchida pe asta de a centrat dar dupa 5 m l-a lasat in pace. Ala a facut 20m cu mingea, s-a intors, s-a scobit in nas, a fumat o tigare a sunat-o pe ma-sa, s-a uitat unde-i mesterul de sare si a centrat in careu. Prodan sau cine marca acolo...spectator si el. si Prunea adormise ***. Dormeau toti. bine ne-a stat.

bine sintetizat! cred insa ca ai uitat sa adaugi ca pe langa cele enumerate de tine, a mai facut piata la LIDL, a luat copiii de la scoala ,a facut plinul la masina , si-a calcat o camasa si si-a dat ghetele cu crema inainte de a centra! cred ca daca se duce si in vacanta in Maldive si tot nu l-ar fi atacat nimeni, il lasau sa centreze si dupa o saptamana, avea omu` tot timpul din lume!

Vezi toate comentariile (11)
Comentează