FOTBAL  »  NATIONALA  »  AZI E ISLANDA - ROMÂNIA

Meritau să fie și ei în lotul României? » Cifrele InStat arată că da: TOP 5 fotbaliști din Liga 1 ignorați de Rădoi

Gazeta prezită 5 posibile convocări pentru meciurile României //  sursa foto: Imago
Gazeta prezită 5 posibile convocări pentru meciurile României // sursa foto: Imago

Articol de - Publicat joi, 02 septembrie 2021 16:08 / Actualizat joi, 02 septembrie 2021 16:19

În ziua duelului Islanda - România, Gazeta Sporturilor prezintă 5 jucători din campionatul intern care, conform cifrelor InStat, puteau fi luați în calcul de Mirel Rădoi pentru cele 3 meciuri ale României din preliminariile CM 2022.

  • Islanda - România se joacă astăzi, de la ora 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și televizat de Pro TV.

Cu ajutorul cifrelor oferite de platforma InStat, Gazeta prezintă un top alcătuit din 5 fotbaliști din campionatul intern care au impresionat în acest start de campionat, dar care nu au intrat în vederea selecționerului pentru următoarele 3 partide.

1. Horațiu Moldovan (portar) - Rapid

Moldovan a fost în sfârșit învins în partida cu Universitatea Craiova, dar întreaga sa prestație din acea partidă a fost remarcabilă. Primind primul gol în minutul 82, acesta a intrat într-o galerie selectă, clasându-se pe locul 10 în ceea ce privește topul portarilor cu cel mai mare număr de minute jucate fără gol primit în Liga 1. 

De asemenea, Moldovan încă se clasează în vârful Ligii 1 în ceea ce privește procentajul mingilor apărate, 93%, și ocupă locul 3 al podiumului în topul șuturilor apărate, după Eșanu și Eduard Pap. Cifrele acestuia sunt și mai impresionante dacă punem la socoteală că în 4 din 7 etape Moldovan a avut de-a face cu unele dintre ofensivele de top ale campionatului (FCSB, CSU Craiova, Botoșani și Farul). 

Cu toate acestea, Moldovan a fost lăsat în afara lotului, variantele din campionatul românesc alese fiind Marian Aioani și Andrei Vlad.

Meritau să fie și ei în lotul României? » Cifrele InStat arată că da: TOP 5 fotbaliști din Liga 1 ignorați de Rădoi
Horațiu Moldovan - sursă foto: Imago

Cum arată comparația cu rivalii de pe post:

PortarProcentaj mingi salvateSuperintervențiiNumăr șuturi apărate Goluri primite
H. Moldovan93%11252
Aioani86%5122
A. Vlad58%5118

2. Claudiu Petrila (mijlocaș stânga) - CFR

Dacă la CFR au existat jucători care s-au remarcat pe plan intern, unde echipa a arătat bine, câștigând fiecare meci, unul dintre aceștia este cu siguranță Claudiu Petrila. Marius Șumudică i-a acordat încredere tânărului în vârstă de 20 de ani, iar acesta a livrat, marcând de 3 ori în cele 7 meciuri jucate, pe care le-a început toate ca titular, fiind în top 5 golgeteri ai campionatului. 

De asemenea, în campionat, Petrila a fost și cel mai important om de creație al ardelenilor, având nu mai puțin de 8 șanse periculoase de gol create, mai mult decât veteranii Deac sau Omrani. Deși este un alt jucător tânăr, fără prea mare experiență în meciurile naționalei, avantajul său este că poate fi folosit pe mai multe posturi în ofensivă și că vine din vestiarul CFR-ului, unde în ultimul timp a prins câteva minute în Cupele Europene. 

De asemenea, în Liga 1 a avut evoluții mai bune decât Markovici și are mai multe meciuri în picioare decât Rotariu sau Drăguș, alți jucători de atac convocați de Rădoi în această campanie.

Meritau să fie și ei în lotul României? » Cifrele InStat arată că da: TOP 5 fotbaliști din Liga 1 ignorați de Rădoi
Claudiu Petrila - sursa foto: Imago

3. Dragoș Albu (mijlocaș central) - FCU Craiova

Mirel Rădoi a convocat un singur jucător ce evoluează pe postul de mijlocaș central din Liga 1, și anume Darius Olaru. Această alegere este cel puțin discutabilă dacă acordăm atenție cifrelor. Dintre jucătorii români ce evoluează pe acest post, cel mai mult s-a remarcat Dragoș Albu, căpitanul celor de la FCU Craiova

Acesta se află pe locul 3 într-un top al șanselor de gol create în Liga 1 și pe primul loc în topul paselor filtrante ce au dus la apariția unor ocazii mari. De asemenea, a reușit să ofere și 2 pase decisive, având și un procentaj al paselor reușite de 85%.

Cum stă Dragoș Albu față de Olaru la câteva capitole importante:

JucătorMinuteȘanse de gol createPase filtranteProcentaj pasePase decisiveRecuperăriIntercepții
Albu65581185%23533
Olaru3482379%0125

4. Vladimir Screciu (fundaș central) - CSU Craiova

De la venirea lui Laurențiu Reghecampf, Screciu a început să prindă tot mai des postul de titular în centrul defensivei Craiovei, formând un cuplu foarte reușit cu Valerică Găman. De când cei doi joacă împreună ca fundași centrali, apărarea juveților s-a îmbunătățit considerabil, primind doar 2 goluri în 4 partide. În precedentele 3 meciuri, Craiova încasase 5 goluri. 

Și pentru postul de fundaș central a fost convocat un singur jucător din campionatul intern, Virgil Ghiță, de la Farul. Cifrele indică faptul că Screciu s-a descurcat mai bine în acest start de stagiune, fiind al doilea cel mai bun fundaș central din campionat conform indicelui InStat.

Comparație la capitolele defensive importante între Screciu și Ghiță:

JucătorMinuteProcentaj dueluri câștigateProcentaj dueluri aeriene câștigateIntercepțiiRecuperări
Screciu41774%78%2552
Ghiță38767%67%2059

5. Denis Ciobotariu (fundaș central) - CFR

O altă soluție pentru postul de fundaș central putea fi Denis Ciobotariu. Preferat destul de des de către Șumudică în centrul defensivei, la nevoie acesta poate evolua și fundaș dreapta. Ciobotariu se află pe locul 4 într-un clasament al indicilor InStat, ce indică parametrii de performanță ai jucătorilor, fiind pe locul 2 într-un astfel de clasament al jucătorilor români, chiar în spatele colegului Manea, care de altfel se află în lotul național. 

Ciobotariu nu are cifre defensive mai bune decât Screciu, dar într-o comparație cu soluția aleasă de selecționer, adică Ghiță, fundașul clujenilor trece testul cu „brio”.

Cifrele lui Ciobotariu în acest debut de sezon:

Indice InStatDueluri câștigateDueluri aeriene câștigateIntercepțiiDeposedăriRecuperăriProcentaj pase
26373%74%29114887%

Match Preview: Preliminarii Campionat Mondial 2022 » Islanda - România

Citește mai multe știri despre Islanda - România:

Schimbare radicală » Detaliul neștiut care l-a convins pe Rădoi să-l ia la lot pe Markovic

Ruleta de pe benzi » Continuă Rădoi improvizațiile? Cine ar putea fi surpriza în Islanda

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (10)
839079736163456
Runceanu Teodor-Gabriel  •  03 Septembrie 2021, 01:51

Analiza parțială, nu se ia în calcul selecția cu "cap", doar faptul ca în 5-6 etape "actori" proaspeți, nu pot fi aduși la grămadă. Trebuie sa păstrezi un colectiv cu o idee de joc implementata. Nu poți aduce oameni noi în lot și în 3 zile ei sa înțeleagă ce vrea selecționerul, și ceea ce e mai greu, ca acești băieți sa facă un joc colectiv cu restul echipei. Doar asa sa scriem un articol critic în speranța că pierdem meciul și autorul va avea dreptate cu acest articol..., doar arata- rea voința a autorului articolului.

brera30
brera30  •  02 Septembrie 2021, 19:42

Mihaila trebuia convocat, din prima. Despre jucatorii de la echipe nou promovate, nu stiu ce sa spun. Poate mai tarziu, sa mai confirme.

albalbastru72
albalbastru72  •  02 Septembrie 2021, 19:35

Nu mai pacaliti poporul cu InSatul ca nu sintem pe play-station.Nici unul din cei 5 de mai sus nu merita convocarea.Asta nu inseamna insa ca sint de acord cu selectia lui Mirel.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează