FOTBAL  »  NATIONALA  »  CORESPONDENȚĂ DIN ISLANDA

Amintiri de la cea mai mare rușine a fotbalului românesc » Fundașul lui Knattspyrnufelag în 1997: „Suporterii lui Dinamo erau șocați și nervoși, unul venise cu un pește în tribună”

Articol de , - Publicat joi, 27 februarie 2020 09:00

Sigurdur Jonsson, fundașul dreapta al lui Knattspyrnufelag din „minunea cu Dinamo”, povestește despre duelurile din 1997 și calculează că Islanda ar avea un mare avantaj dacă vremea s-ar îmbunătăți un pic până pe 26 martie, încât jocul cu România să poată fi disputat la Reykjavik, nu în Danemarca.

- Sigurdur, care sunt amintirile tale din victoriile cu Dinamo, din urmă cu 23 de ani?
- Când am auzit că vreți să discutăm despre acele meciuri am încercat să-mi amintesc cât mai mult. Adevărul e că mi-a rămas mai clar întipărit în minte jocul de la București. Știu că aici am câștigat cu 2-0, însă nu am reținut prea multe secvențe. De la București țin minte că publicul era foarte nemulțumit. Știu și că ne-a fost greu să ne apărăm, am avut probleme în defensivă. Am fost aproape să iau un „galben” fiindcă am șutat în minge după fluierul arbitrului. 

- V-au surprins și pe voi victoriile, 2-0 în Islanda și 2-1 în România?
- Știam că românii erau fotbaliști mai buni, tradiția voastră e cu mult mai mare decât a noastră. Legat de meciul cu Dinamo din 1997, îmi amintesc că stadionul era foarte larg, foarte deschis și cu galeria gazdelor într-o singură tribună. Mai țin minte că vremea a fost foarte bună, era cald, și că hotelul era frumos. „Islandezii de azi sunt cu mult mai buni”.

- Românii nu credeau că Islanda ar fi putut să aibă fotbaliști serioși.
- Da, o mică insulă de nicăieri...

- Fanii lui Dinamo au apărut cu un pește după înfrângerea de la București.
- Da, țin minte! Se terminase meciul, salutam publicul și când mergeam spre vestiare suporterii au ridicat un pește mare!

 - A fost o ironie pentru jucătorii lui Dinamo: „Am crezut că ei sunt pescari, dar voi sunteți pescarii de fapt!”.
- Mi s-a părut ireal! Am jucat în multe meciuri, inclusiv în alte țări, dar niciodată nu mi s-a întâmplat să văd vreo galerie ridicând un pește imens! 

- Nu erați profesioniști când ați eliminat-o pe Dinamo, nu?
- Nu, aveam și alte joburi, nu ne ocupam doar cu fotbalul. Eu lucram într-un birou de imprimat documente. Pe urmă am mai fost electrician și azi lucrez în IT. Colaborez și cu Federația, și cu clubul KR, însă astea nu sunt joburi plătite, sunt voluntar. E chiar o plăcere să fac asta, fiindcă toată familia mea e legată de KR. Bunicul meu a jucat pentru acest club ca fundaș dreapta, la fel ca mine, fiul meu de 13 ani e și el într-o grupă de juniori. 

- Fotbalul islandez e mai bun acum decât era atunci?
- Cu mult mai bun! Noi, KR, am avut o echipă bună în '97, chiar mai bună în '99, dar fotbaliștii islandezi de azi sunt cu mult mai buni. Pe lângă calitatea jucătorilor, îmi place echipa de azi fiindcă băieții colaborează foarte bine, se ajută. Arată ca o echipă adevărată, atacă și se apără împreună. Sigur, îl avem pe Gylfi, dar în afara lui nu mai sunt nume mari. 

- Gylfi Sigurdsson.- Da, el e numele mare. Ați văzut însă că am învins Anglia la Euro! Acolo a fost un efort al echipei, a fost sacrificiu! Anglia avea, bineînțeles, fotbaliști cu mult mai buni. 

„După victoria cu Dinamo m-a amendat Poliția”

- Știi vreun jucător român?
- Nu prea, știu doar că acum joacă fiul lui Gheorghe Hagi.

- Ianis.
- Da, Ianis. El e singurul pe care-l știu. Asta fiindcă Hagi a jucat pe vremea în care jucam și eu și a fost uriaș. Cel mai mare! Am avut și noi fotbaliști islandezi foarte buni, însă nici unul n-a fost măcar aproape de nivelul lui Hagi. Nici măcar Gylfi nu e. Nici Eidur Gudjohnsen nu a fost atât de bun, deși a jucat la Chelsea și la Barcelona. Reușim să producem jucători fiindcă sunt mulți copii care practică fotbalul. Knattspyrnufelag are șapte sute de juniori doar la fotbal, băieți și fete! Și mai sunt alți copii care fac baschet sau alte sporturi. 

- După victoria de la București din '97 ați avut vreo petrecere?
- Ni s-a permis să facem un tur al orașului, să ne plimbăm un pic. Țin minte că am plecat cu câțiva colegi, am luat un taxi. I-am zis șoferului că voiam să facem un tur al Bucureștiului. La un moment dat ne-a oprit Poliția și l-a amendat pe șofer fiindcă mergea prea repede. El ne-a cerut nouă bani ca să plătească amenda. Am plătit noi. Țin minte că am mai mers la McDonald's și la casa lui Ceaușescu, clădirea aceea uriașă.

- Casa Poporului. Dar da, a fost construită din ordinul lui Ceaușescu. 
- Grozavă clădire! Probabil a fost construită în vremuri despre care voi nu aveți amintiri plăcute, nu era în România o atmosferă plăcută, dar azi e o construcție fantastică! Mi-ar plăcea să revin în București cu soția mea, să vizităm orașul. Poate îl voi reîntâlni pe acel taximetrist, să-i cer banii înapoi! Ha, ha!

Islanda - România, baraj pentru EURO 2020

- Ce anticipezi în meciul Islanda-România din martie?

- Sper să putem juca aici, în Reykjavik, să nu fie mutată partida în Danemarca. Nu putem anticipa foarte clar cum va fi terenul, fiindcă vremea e schimbătoare, s-ar putea întâmpla orice până în martie. Să jucăm aici ar fi un avantaj imens pentru noi! În primul rând, ne-ar scuti de o cheltuială, n-am călători zece mii de islandezi până în Danemarca.  

"Fiul meu de 13 ani e deja mai tehnic decât eram eu în cea mai bună formă din carieră. Noi eram dispuși să alergăm, să ne batem. Islandezii de azi sunt jucători tehnici, care pot juca în oricare campionat. Eu aș fi avut mari probleme dacă mi-ați fi cerut să trimit mingea într-un anumit punct. Ei, nu, ei controlează mingea bine"Sigurdur Jonsson, fost fotbalist islandez 

Cupa UEFA, primul tur preliminar, sezonul 1997-1998: Knattspyrnufelag - Dinamo 2-0

  • Au marcat: Danielsson (27), Dadason (51)

Dinamo: Prunea - Contra, Fl. Ionescu, L. Cotora, F. Bătrânu, Tâlvan - Fl. Petre, Tararache, Hîldan, D. Florea - Mihalcea
Antrenor: Cornel Țălnar

KR a câștigat și la București, 2-1. Marcatori: Mihalcea (41) - Dadason (13, 32)

VIDEO // Remus Răureanu, corespondență din Islanda

Vezi și:    

ISLANDA - ROMÂNIA // VIDEO Ianis Hagi și ursul Polarsson » Reportaj GSP la Reykjavik, cu o lună înaintea „barajului”: frigul, zăpada și gheața sunt adevăratele pericole!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (42)
908431252639885
Lucian Preda  •  28 Februarie 2020, 10:36

Pe bune, "ziaristu' lu peste prăjit"? Islanda înseamnă ceva in titlul mondial, probabil ne vom convinge, și noi, prin luna martie, pe câtă vreme Luxemburg... Dar, vorba lui Eminescu, daca știi cine e ăla, "E ușor a scrie versuri..." GSP, și gata!

johnwick_chapter2
johnwick_chapter2  •  27 Februarie 2020, 21:02

aia a fost a doua cea mai mare umilinta. cea mai mareb umilinta a fost dudelangeala

flojo
flojo  •  27 Februarie 2020, 17:11

fecesebistii cu IQ de găina sunt penibili!

Vezi toate comentariile (42)
Comentează