FOTBAL  »  NATIONALA  »  DIVERSE

Asociația Presei Sportive din România cataloghează poziția FRF față de GSP: „Un act de discriminare”

Articol de GSP - Publicat luni, 02 decembrie 2019 14:18

Asociația Presei Sportive din România a emis astăzi un comunicat în care își exprimă punctul de vedere cu privire la decizia Federației Române de Fotbal de a boicota acțiunile jurnaliștilor Gazetei Sporturilor.  

  • Săptămâna trecută, la conferința de prezentare a lui Mirel Rădoi, jurnalistul GSP Marius Mărgărit a încercat de două ori să-i adreseze întrebări noului selecționer, dar a fost refuzat de fiecare dată de Gabriel Berceanu, oficial FRF, pe motiv că Federația a suspendat comunicarea cu GSP. Același lucru se întâmplase și la o conferință de presă anterioară susținută de Răzvan Burleanu, președintele forului. 

„Un act de discriminare. Nu cu mult în urmă, Federația Română de Fotbal a întrerupt comunicarea cu jurnaliștii Gazetei Sporturilor, ca urmare a articolelor apărute în respectiva publicație. 

Astfel, singurul ziar de sport din România (ne referim evident la varianta tipărită) nu-și mai poate informa cititorii despre acțiunile Federației de Fotbal, lovindu-se de o decizie greu de înțeles, la 30 de ani de când presa și-a recâștigat libertatea de exprimare. FRF a anunțat că suspendă comunicarea cu Gazeta Sporturilor, invocând o atitudine ostilă a redacției. Ulterior, jurnaliștii GSP au fost blocați în mai multe conferințe, oficialii refuzându-le întrebările. Acest lucru s-a întâmplat inclusiv în conferința de prezentare a lui Mirel Rădoi, noul selecționer al naționalei, acestuia impunându-i-se să ignore întrebările jurnaliștilor GSP.

De asemenea, Gazeta Sporturilor nu a avut acces la conferința oficială care a prefațat tragerea la sorți a grupelor EURO 2020 de sâmbătă, 30 noiembrie. După cum susțin colegii noștri, reprezentanții entităților media au primit invitații din partea FRF, nu și singurul ziar de sport din România. Mai mult, reporterii Gazetei au fost prezenți la eveniment, dar nu au fost lăsați să intre la Casa Fotbalului. Explicația oamenilor de ordine a fost că este un eveniment închis și cine nu apare pe listă nu poate intra. 

„Asociația Presei Sportive din România nu poate rămâne impasibilă la decizia luată de oficialii FRF și ia atitudine împotriva acestei practici, greu de înțeles în lumea democratică în care credem că trăim azi. 

Considerăm că cenzura e de domeniul trecutului, iar libera exprimare este un drept care nu poate fi luat invocând motive de genul celor enunțate de FRF. Rolul jurnalistului este de a lua atitudine, de a critica, de a spune adevărul. Publicul iubitor de sport are dreptul de a afla adevărul, oricât de incomod ar fi el. De unde l-ar putea afla dacă nu de la reprezentanții mass-media, în fapt singurii autorizați de a adresa întrebări și de a primi răspunsuri oficiale. 

Dacă articolele publicate de GSP au deranjat, se putea găsi o altă variantă pentru lămurirea lucrurilor. A întrerupe comunicarea cu singurul ziar de sport din România e ca și cum oficialii FRF ar accepta tacit că situația nu e tocmai în regulă în ograda proprie. 

Asociația Presei Sportive din România, o instituție cu peste nouă decenii de activitate, consideră că decizia FRF de a întrerupe comunicarea cu singurul ziar de sport din țara noastră rămas pe print este una neadecvată, discriminatorie am putea spune, o încercare de a stopa accesul reprezentanților acestei publicații la informații, de a le pune piedici în exercitarea meseriei și de a-și informa astfel cititorii. Conform prevederilor din Statutul APSR, este obligația noastră să luptăm pentru apărarea drepturilor ziariștilor sportivi, în conformitate cu prevederilor Constituției și a deontologiei profesionale” - Comunicat Consiliul APSR 

Vezi și: 

Burleanu nu își asumă niciodată nimic » Opinie Cătălin Țepelin: „Am văzut mai multă demnitate la «Curaj, câinele cel fricos»"

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (14)
10218308638539052
Gabriel Danila  •  06 Decembrie 2019, 13:44

singurul ziar de sport?! Se simte ca ati incercat sa scrieti orice, sa para cat mai dramatic, sa va victimizati prin cuvinte si din fericire: da! Si eu as suspenda comunicarea! Daca nu vreau sa-ti vorbesc e alegerea mea, daca in contract am scris ca nu trebuie sa iti vorbesc, eu am semnat contractul. De unde aveti frustrarile astea?... singurul ziar de sport.... AM 250 DE ZIAR PROSPORT, COLECTIE....saptamana de saptamana le cumparam sa citez niste titluri? : "Fotbalul nu a murit in Iasi, 16000 de suporteri intr-un meci de divizia C" sau.... "IN-CRE-DI-BIL! Dinamo-Foresta 4-5..." nici nu stiu daca exista GSP pe atunci...ideea este ca nu am cumparat-o vreodata

cneius
cneius  •  02 Decembrie 2019, 16:39

"presa și-a recâștigat libertatea de exprimare" - din punctul meu de vedere aveti PREA MULTA LIBERTATE de exprimare ! Dezinformati, instigati, etc - asta ar trebui sa va dea de gindit !

cneius
cneius  •  02 Decembrie 2019, 16:36

"singurul ziar de sport din România (ne referim evident la varianta tipărită) nu-și mai poate informa cititorii despre acțiunile Federației de Fotbal" - m-am distrat copios !!!

Vezi toate comentariile (14)
Comentează