FOTBAL  »  NATIONALA  »  23 DE ZILE MAI SUNT PÂNĂ LA MECIUL CU DANEMARCA

Balint rememorează meciul cu Danemarca din '89: "Atunci am jucat calificarea, acum supravieţuirea!"

Balint şi colegii săi din '89 în grămada bucuriei după victoria cu danezii, care a adus calificarea la Mondialul Italia '90
Balint şi colegii săi din '89 în grămada bucuriei după victoria cu danezii, care a adus calificarea la Mondialul Italia '90

Articol de - Publicat vineri, 03 martie 2017 00:00

Balint spune că nu se poate face nicio comparaţie între partida de acum cu danezii şi cea din '89, "dar trebuie să ne ridicăm, să învingem, ca să mai sperăm!"

În urmă cu 28 de ani, în toamna lui '89, România juca un meci decisiv de calificare, în Ghencea, cu Danemarca. Şi câştiga entuziasment, 3-1.

O coincidenţă, "tricolorii" aveau să obţină prima calificare la Mondial după 20 de ani de la "Groapa cu lei" de la Guadalajara. Acum, tot după aproape 20 de ani de la ultima prezenţă la un Mondial, România întâlneşte iar Danemarca.

"Noi, atunci, am jucat pentru calificare. Meciul de acum e pentru supravieţuire, să rămânem în calculele calificării", spune Gavril Balint, unul dintre eroii din '89, autor a două goluri.

Balint îşi aminteşte că "nici nouă nu ne-a fost uşor, Danemarca ne bătuse cu 3-0 la Copenhaga. Ce echipă avea Danemarca, cu fraţii Laudrup, cu Povlsen, cu Schmeichel în poartă. Dar şi noi ce echipă eram! De fapt, atunci s-a născut Generaţia de Aur!

Îmi amintesc că a fost primul meu meci în acele preliminarii. Ce public fantastic am avut! Ne-au condus cu 1-0, însă nu am simţit niciun pic de teamă. Ştiam că putem învinge pe oricine! Cele două goluri marcate atunci sunt printre cele mai dragi amintiri".

"Suntem în urna a treia, poate a patra!"

Revenind în prezent, Balint oftează: "E greu acum. Văzând meciurile, echipele din grupă, şansele de calificare sunt mici. Să fim realişti, să nu mai trăim din amintirile cu ce făceam!  Acum nu mai suntem în prima urnă valorică, suntem într-a treia, poate în a patra!

Campionatul nostru e cum e, nu mai avem jucători la cluburi mari, iar unii nu reuşesc să se impună nici acolo. Ăsta e adevărul! Daum e preocupat, caută, urmăreşte tot, dar ce să facă şi el?! Ăsta e materialul clientului! Înainte, ce, jucam altfel? Ne-am calificat greu dintr-o grupă uşoară, Euro a fost ratat. Mereu chinuială, chinuială, cam asta a fost în ultimii ani. Nu sunt pesimist, sunt obiectiv".

Totuşi, lasă o urmă de speranţă: "Eu zic că putem să ne batem cu Danemarca. Nici ei nu mai sunt ce-au fost. Măcar să începem anul bine, să mai avem speranţe! Şansele sunt egale. Dar jucăm acasă, publicul de la Cluj e cald, eu cred că putem învinge! Oricum, vreau să văd că băieţii luptă până la capăt!".

"Trebuie să profităm de fiecare şansă de gol, pentru că probabil n-o să avem prea multe, să nu ne aruncăm şi să fim atenţi în defensivă, unde avem destule probleme"
Gavril Balint

"Îmi place Hanca, poate ar putea fi util naţionalei. De la Steaua, Niţă şi Alibec ar putea fi acolo. Avem nevoie şi de un jucător tehnic, precum Budescu, mai ales că s-ar înţelege bine cu Alibec. Sânmărtean nu cred că mai poate fi o soluţie"
Gavril Balint

"Nu ne-a fost nici nouă uşor atunci, tocmai ne bătuseră la scor în Danemarca. Dar am strâns din dinţi, am crezut în noi şi ne-a ieşit. E greu la calificare, iar dacă pierdem ieşim de tot din cărţi!"
Iosif Rotariu

"Noi eram fotbalişti atunci. Nu că cei de acum nu ar fi, dar ăsta e nivelul. Nu e vina lor, ci a sistemului în care au crescut. Nu moare nimeni dacă nu ne calificăm. O să-i criticăm puţin, apoi începe altă campanie şi gata!"
Dănuţ Lupu

"Fotbalul nu mai e spectacolul de altădată, e mai mult matematică. Nu avem acum un jucător care s-o ghidoneze, acum mai face asta doar Messi. Chiar şi aşa, eu tot sper şi cred că putem să-i batem pe danezi, măcar cu 1-0"
Dănuţ Lupu

România - Danemarca 3-1 (2-1)

  • 15 noiembrie 1989
  • prelim. CM 1990
  • Au marcat: Balint (25, 60), Sabău (37) / Povlsen (6)

România: S. Lung - D. Petrescu, Andone, Iovan, I. Rotariu - Sabău, Gh. Popescu, Lupu, Hagi - Lăcătuş (76 Mateuţ), Balint (86 Ungureanu). Antrenor Emeric Ienei

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
unrealu
unrealu  •  03 Martie 2017, 12:09

"entuziasment" . Google translate?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează