FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - FRANŢA 0-0

Bune şi rele pe Naţional Arena » Exerciţiu de civilizaţie

Deși a fost aglomerație la intrare,
în jurul orei 20:30, oamenii s-au
comportat decent și stewarzii nu
au provocat momente penibile +8   FOTO
Deși a fost aglomerație la intrare, în jurul orei 20:30, oamenii s-au comportat decent și stewarzii nu au provocat momente penibile

Articol de , - Publicat miercuri, 07 septembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 07 septembrie 2011 01:12

Spectatorii nu s-au îmbulzit, lumea nu s-a înjurat, cozile la chioşcurile pentru mîncare şi sucuri nu s-au preschimbat în scene de luptă, iar controlul corporal s-a făcut cu mănuşi de unică folosinţă


Prima nocturnă pe Naţional Arena pentru zeci de mii de români, care visau de ani de zile la un stadion demn de mileniul trei în capitala propriei ţări. În fine, un vulcan în erupţie la Bucureşti, tărîm pentru un spectacol de gală, pe care, frustraţi şi invidioşi, fani ai "tricolorilor" nu avuseseră ocazia să-l trăiască decît în alte colţuri ale Europei, de la Lisabona şi Barcelona pînă la Doneţk şi Moscova.

Îmbulzeală decentă
Un prilej pentru a ne testa civilizaţia la un meci teribil. Iar românii, bărbaţi şi femei, copii şi bătrîni, au căutat să facă un exerciţiu de normalitate, pe un stadion ale cărui capacităţi au fost puse pentru prima dată la încercare.

Iar primele răspunsuri au venit chiar de la ora 18:00, cînd s-au deschis porţile către Naţional Arena. Doar cîteva sute de fani gata să pătrundă în complex încă din secunda unu, nimic nici măcar din nerăbdarea haioasă din Ziua Porţilor Deschise. Valuri de oameni au început să curgă în special după 20:00, dar aleile largi şi operativitatea efectivelor de control au împiedicat apariţia ghionturilor şi a meleurilor bine cunoscute de la intrări. Doar cîteva cozi întinse în zona sectoarelor de la peluza dinspre Basarabiei, unde însă fanii au aşteptat cu calm să le vină rîndul la turnicheţi. Înţelegători, oamenii n-au protestat cînd li s-a refuzat intrarea cu steaguri de dimensiuni mari, cu mîncare sau sticle uitate prin buzunare. Aşa încît cuvele de la porţi deveniseră adevărate depozite de pînze tricolore.

Parc fără bănci, respect pentru suferinzi
Şi încă un plus despre care oamenii şuşoteau la porţi: "Vezi, doamnele alea de la control poartă mănuşi de unică folosinţă". Tipele de la BGS n-aveau nimic din bărbătoşenia bodyguarzilor cu cefe groase, lucru prins din zbor, de asemenea, de cei cu ochi mai sprinteni: "Uite ce simpatică e blonda aia cu uniformă!". Suporterii au remarcat însă şi un neajuns, în timp ce vizitau curioşi exteriorul stadionului, înainte de a urca în tribună: "Domne, da' nu găsim şi noi o bancă pe care să ne mai tragem sufletul?".

Nici în interior motive de smuls părul din cap. La toaletă e curat şi, incredibil!, chiar există hîrtie igienică. Stewarzii te întîmpină cu un zîmbet şi te orientează imediat către locul înscris pe tichet. Şi în lifturile pentru persoanele cu dizabilităţi nu urcă decît cei cărora le e adresată facilitatea.

Preţuri normale, cozi decente
Iar la chioşcurile unde se vînd suc (5 lei), apă plată (4 lei) şi hot-dog (10 lei) treaba funcţionează ca unsă: patru tipi încasează rapid banii, îţi eliberează obligatoriu un bon, iar alte două fete se ocupă să te servească prompt. Nimeni nu se bagă în faţă şi parcă nici nu-ţi vine să-i mai ceri prietenului aflat cu cinci oameni înaintea ta să-ţi ia şi ţie mai repede un sandwich.

Cînd urci însă spre înaltul tribunei, dai peste cîteva scări şi interioare nefinisate, pe care nimeni însă nu le mai "amendează" într-un cadru în care motive să te enervezi nu ţi se oferă. Sau poate doar ocazional, accidental.

Telefonia mobilă a clacat
În jurul orei 20:30, cînd arena şi parcul din împrejurimi începeau să se umple, reţelele de telefonie mobilă au început să îşi arate limitele. "Antenele nu s-au suplimentat şi cînd vorbesc atîţia oameni la un loc sînt suprasolicitate şi clachează", ni s-a explicat. Funcţionează aceeaşi remarcă negativă pentru masa presei. Unde debandada e la ea acasă. Locurile înscrise pe acreditări nu există în realitate, iar pentru conexiunea wireless trebuie să stai şi cîte o oră. Iar necazul cel mare e, de fapt, la gazon.

Gazonul duşmănos
În secunda 53 se formaseră deja vreo 7 cratere pe suprafaţa de joc, unde Sagna şi arbitrul Webb ajunseseră să aşeze la loc brazdele după fiecare clinci care arunca iarba în aer. Un covor verde inamic pentru gleznele fotbaliştilor, puşi în situaţia de a nu se putea bucura şi ei umăr la umăr cu fanii de bijuteria care, aseară, a dat cel dintîi semn de viaţă.

"Eu unde stau?"
O situaţie incredibilă a fost sesizată de un cititor pe adresa de mail a Gazetei. "mvmihai2010" a trimis chiar înainte de meci o fotografie cu două bilete identice. Acelaşi sector, acelaşi rînd acelaşi loc! "A venit cineva să mă ridice de pe scaunul unde şi eu şi el avem loc. Ce facem?", suna mesajul. Nu putem decît să ne dorim ca următoa rele partide de pe noua bijuterie să acopere găurile şi să facă din superlative ceva normal.

Nemulţumiri pe facebook
Pe pagina de Facebook a Gazetei Sporturilor suporterii au semnalat nemulţumirile legate de stadionul Naţional Arena. Fanii au fost supăraţi că nu au putut intra cu bannere pe noua arenă (81 de voturi), că nu au putut mînca seminţe (60 de voturi) şi n-au putut fuma în incinta stadionului (51). Alte nemulţumiri au fost legate de faptul că au avut accesul interzis cu aparate de fotografiat profesioniste, de starea gazonului, dar şi pentru că "sînt prea multe reguli". În schimb, alţi cititori au considerat că toate restricţiile impuse de organizatori au fost necesare.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (44)
banutzu
banutzu  •  07 Septembrie 2011, 15:54

De ce nu au fost oamenii sa intre cu minitrompete (10cm lungime - as zice simbolice) nu am inteles, de ce duritatea si lipsa de receptivitate a pazei, de ce atunci cand oamenii care vroiau sa isi puna lucrurile ce le erau interzise pe stadion intr-un loc din care sa le poata recupera la iesire, de ce nu am avut imagini cu diferite momente ale meciului si tribunii din timpul meciului, la pauza, pe monitorul central, de ce am avut parte de imagini stalino-ceausiste la pauza, de ce trebuie sa te intorci cu spatele catre usa cand stai la pisoar, de ce sunt cozi interminabile la bufete, de ce nu sunt tasnitori din care oamenii sa se „adape“, de ce am avut-o pe inna invita, de ce, de ce????

romulus82
romulus82  •  07 Septembrie 2011, 15:21

Cel mai revoltător este faptul că nu am fost lăsaţi să intrăm cu steaguri pe stadion, chiar fără beţe şi neinscripţionate cu vreun mesaj. Le-am lăsat la intrare, nu am protestat. Am ieşit înainte de pauză să văd de steag, era tot acolo, în mormanul de steaguri. 5 minute mai târziu a venit Salubritatea şi le-a pus la gunoi. Am recuperat steagul din gunoi. Mi se pare inacceptabil ca steagul României să fie interzis pe stadioane şi mai ales să fie batjocorit în felul acesta. Trebuie să scrieţi despre acest incident foarte grav.

coldplay3r
coldplay3r  •  07 Septembrie 2011, 15:01

eu n am inteles de ce mai avem cubul ala gigantic daca nu transmiti o faza pe el!!! Stia toata lumea cat e scorul!

Vezi toate comentariile (44)
Comentează