FOTBAL  »  NATIONALA  »  NAŢIONALĂ

Burchel crede că tricolorii Under 19 pot face o figură frumoasă la Euro 2011: ”Putem lua medalie”

Lucian Burchel şi tricolorii Under 19 ţintesc o medalie la Euro 2011
Lucian Burchel şi tricolorii Under 19 ţintesc o medalie la Euro 2011

Articol de - Publicat miercuri, 29 iunie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 29 iunie 2011 11:40

Lucian Burchel, antrenorul ”tricolorilor” sub 19 ani, consideră realist obiectivul impus de FRF pentru turneul final de la Bucureşti (20 iulie-1 august) şi promite un joc combinativ, nu temător precum cel făcut de U17 în Serbia.

Mai sînt trei săptămîni pînă la startul Campionatului European Under 19, ce va fi găzduit de arenele din Chiajna, Berceni, Buftea şi Mogoşoaia. Selecţionata de juniori mari a României este prioritară în aceste zile pentru FRF, care a impus drept obiectiv calificarea în semifinalele competiţiei.

Pentru asta, "tricolorii" trebuie să se claseze pe primele două locuri în grupa A din care mai fac parte Cehia, Grecia şi Irlanda. Antrenorul Lucian Burchel descrie planul de la U19.

- Sînt pregătiţi băieţii pentru luptă?
- Au o atitudine excelentă. Toţi vor să prindă lotul de 18. Au rămas 24, după ce atacantul Markus s-a accidentat. Ne concentrăm pe pregătirea fizică şi exersăm jocul colectiv, combinativ. E frumos, plăcut ochiului, ne iese la antrenamente, dar examenul este la meciuri. Avem jucători dotaţi tehnic la mijloc, dar nu putem ataca permanent precum Spania. Ne trebuie un echilibru între atac şi apărare.

"Calificarea directă e un handicap"

- Este realist obiectivul impus de Federaţie, obţinerea unei medalii?
- Da. La prima vedere avem o grupă accesibilă. Ne vom bate, practic, cu echipe care se bazează, ca şi noi, pe forţa grupului. Cehia, care a eliminat Rusia şi Olanda, mi se pare cel mai dificil adversar din grupă. Spania porneşte ca favorită principală.

- E un avantaj sau un dezavantaj faptul că v-aţi calificat direct, dar n-aţi prea jucat?
- Pornim cu un oarecare handicap faţă de celelalte participante, care au trecut prin două tururi preliminare şi vin cu moralul ridicat. E o problemă semnalată la UEFA şi de precedentele ţări organizatoare. E foarte dificil să găseşti adversari pentru amicale. Am încercat să compensăm lipsa meciurilor prin diverse metode care să consolideze coeziunea între jucători.

Cod de disciplină după modelul rutier

- V-au întrebat băieţii ce prime vor lua dacă obţin vreo medalie?
- Nu, dar poate vorbesc între ei. Cred însă că Federaţia nu va rămîne datoare dacă facem performanţă. Ei sînt motivaţi cînd văd interesul din jurul lor. Selecţionerul Victor Piţurcă a venit să-i urmărească la antrenamentul de luni dumineaţă, iar secundul Florin Marin la cel de după-amiază.

- Cum rezistă băieţii cinci săptămîni în cantonament?
- Sînt obişnuiţi. Această generaţie, cînd s-a format, în 2007, a stat un an la Mogoşoaia. Am stabilit un set de reguli disciplinare clare. După modelul rutier. Fiecare greşeală era notată în funcţie de gravitatea ei. Cei care ar fi atins pragul de 39 de puncte erau excluşi şi trimişi acasă. N-a fost cazul. Cel mai mult s-a ajuns la 25 de puncte. În fiecare sîmbătă făceam bilanţul. Pentru dezordine în cameră jucătorii erau penalizaţi cu două puncte, iar cea mai gravă abatere era încăierarea.

Brănescu blocat de Juventus

Poarta selecţionatei de juniori U19 va fi apărată, aproape sigur, la Euro 2011 de goalkeeperul reprezentativei U17, Laurenţiu Brănescu. Pentru portarul de la Juventus este al doilea turneu final la care participă anul acesta, după ce luna trecută a evoluat cu trupa lui Văsîi şi la Euro U17 din Serbia.

Brănescu se pregăteşte deocamdată separat, deoarece italienii s-au prevalat de regulamentele internaţionale şi nu i-au permis să onoreze convocarea mai devreme de 6 iulie. În lot se mai află portarii Dani (Voinţa Sibiu) şi Chiriţă (CSM Rm. Vîlcea).

"Vom monitoriza atent acest lot. La turneul final se va vedea valoarea jucătorilor, care sînt în pragul senioratului. Sperăm ca în scurt timp unii dintre ei să facă saltul la prima reprezentativă" (Victor Piţurcă, selecţioner România)

"Cred că mulţi jucători din lotul ăsta pot face pasul spre «tineret» şi «naţionala» mare. Cu condiţia să aibă încă doi, trei ani aceeaşi atitudine ca în acest cantonament" (Lucian Burchel, selecţioner România U19)

"Testele biochimice la care au fost supuşi arată că jucătorii şi-au folosit corect vacanţa şi că pînă acum s-a muncit bine" (Lucian Burchel, selecţioner România U19)

17 meciuri a disputat selecţionata lui Burchel după ce a ratat calificarea la turneul final Euro 2009 U17: 4 în 2009, 10 în 2010 şi 3 în 2011

7 jucători au rezistat din 2007, de la înfiinţarea lotului: Benzar, Năstăsie, Buş, Peteleu, Serediuc, Amet, Florean

Programul "tricolorilor" în grupa A

România - Cehia, 20 iulie, ora 21:00, Chiajna

România - Grecia, 23 iulie, ora 21:00, Berceni

România - Irlanda, 26 iulie, ora 19:00, Berceni

Grupa B: Spania, Serbia, Turcia, Belgia

 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
forumeer
forumeer  •  29 Iunie 2011, 03:02
Postat de mariuscarsing pe 29 Iunie 2011, 01:25

este o grupa destul de accesibila putemajunge in semifinale si de ce nu poate si o finala ca jucam la noi acasa

Grabeste-te incet prietene, nationalele din grupa noastra nu au ajuns pe degeaba la turneul final(ca noi), ci au eliminat echipe gen Franta, Italia, Olanda si Rusia. Cum crezi ca i-au scos daca sunt "accesibili"? Eu zic ca ar fi un adevarat miracol sa ne calificam in semifinale...

mariuscarsing
mariuscarsing  •  29 Iunie 2011, 01:25

este o grupa destul de accesibila putemajunge in semifinale si de ce nu poate si o finala ca jucam la noi acasa

Vezi toate comentariile (2)
Comentează