FOTBAL  »  NATIONALA  »  MACEDONIA DE NORD - ROMÂNIA

CALCULE. Cum ajunge România la baraj? 3 scenarii posibile înaintea duelului cu Macedonia de Nord

Articol de , - Publicat marti, 07 septembrie 2021 09:00 / Actualizat marti, 07 septembrie 2021 09:18

La jumătatea grupei preliminare, admițând că Germania va câștiga, iar Liechenstein va pierde toate meciurile până la final, România are nevoie de 7 puncte, dar cu victorie obligatorie acasă cu Armenia pentru a fi sigură de disputarea semifinalei play-off-ului.

  • Macedonia de Nord – România, din preliminariile CM 2022, se joacă miercuri, de la 21:45. Partida va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe ProTV.

Două victorii în primele meciuri din acest calup, plus rezultate indirecte care ne-au avantajat, iar România a reintrat cu șanse foarte bune în lupta pentru a termina grupa pe locul 2. 

Acesta asigură disputarea primului din cele două baraje pentru ultimele echipe care vor prinde Mondialul din Qatar. Din acest moment, calculăm altfel și primul mare avantaj pe care îl avem e că stăm exclusiv la mâna noastră.

Mai sunt de disputat câte 5 meciuri pentru fiecare, iar la jumătatea grupei toate echipele au jucat fiecare cu fiecare. Pentru a face calculele mai ușor de înțeles, plecăm de la premiza că Germania va câștiga seria și, în plus, va câștiga toate meciurile care i-au mai rămas de disputat până la final. Apoi, Liechenstein va fi o națională care nu va încurca pe nimeni. 

Mai rămân în joc celelalte 4 echipe, doar că Islanda nu mai poate fi luată în calcul pentru a atinge locul 2 fiindcă ar avea nevoie de un miracol. Deci, pentru locul 2 sunt în joc 3 reprezentative: Armenia, România și Macedonia de Nord.

Cum arată acum clasamentul celor 3 pentru locul 2

Armenia 10p
România 9
Macedonia 8

Chiar și fără șanse la poziția secundă, Islanda e o națională care ar putea să încurce pe oricare dintre cele 3 de mai sus, astfel că meciurile pe care le va avea de disputat cu acestea sunt extrem de relevante în acest calcul, în care nu intră jocurile cu Germania și Liechenstein. 

Programul care contează până la final

ARMENIAROMÂNIAMACEDONIA
Islanda (d)Macedonia (d)România (a)
România (d)Armenia (a)Armenia (d)
Macedonia (a)Islanda (a)Islanda (a)

Și de aici, calculăm:

Varianta 1: facem 9 puncte

E o situație în care terminăm pe locul 2 fără nicio problemă. Am ajunge la 21 de puncte (cu tot cu cele 3 în fața Liechenstein-ului) în acest calcul virtual. Armenia sau Macedonia nu ne-ar putea nici măcar egala. AM AJUNGE LA BARAJ

Varianta 2 : facem 7 puncte

 

Dacă vom câștiga două meciuri și vom face un egal, atunci putem să ajungem la baraj, dar putem să și ratăm acest obiectiv. Depinde care va fi meciul pe care îl vom termina la egalitate:

1. Egal cu Macedonia + victorii cu Armenia si Islanda ne-ar asigura un total de 19 puncte (cu tot cu cele 3 în fața Liechenstein-ului). În acest caz, adversarul principal, Armenia, ar putea să atingă și ea 19, situație în care Macedonia s-ar opri la 15. Departajarea între noi și armeni s-ar face la golaverajul general, iar în acest moment, noi avem +3, iar ei -2. 

În plus, succesul nostru în fața lor ar asigura un ecart de cel puțin 7 goluri, aproape imposibil de recuperat de Armenia, în condițiile în care și noi și ei mai avem de jucat atât cu Germania, cât și cu Liechenstein. E varianta în care, în proporție de peste 95%, AM AJUNGE LA BARAJ. 

2. Egal cu Islanda + victorii cu Macedonia și Armenia. Ar fi aceeași situație ca la punctul 1. 

3. Egal cu Armenia + victorii cu Macedonia și Islanda. Nivelul pe care l-am atinge ar fi tot de 19 puncte (cu cele 3 puncte cu Liechenstein), însă ne-am îndepărta de locul de baraj. Armenia ar putea, dacă s-ar impune cu Macedonia și Islanda, să acumuleze 20 de puncte și ar fi peste noi. În acest caz am ajunge la baraj doar dacă Armenia s-ar încurca în unul dintre celelalte două jocuri.

Varianta 3: facem doar 6 puncte

1. Dacă pierdem un meci din cele 3, iar eșecul e cu una dintre Macedonia sau Armenia, atunci vom avea șanse minime de a ajunge la baraj. Dacă Macedonia ne va învinge, România ar putea termina grupa cu cel mult 18 puncte. Macedonia ar putea să facă 20 sau Armenia ar putea să facă 19 și una dintre ele ar putea să treacă peste noi. Dacă meciul pierdut ar fi cu Armenia, tricolorii ar avea 18 puncte, armenii ar putea să bifeze chiar 22 de puncte.

2. Dacă pierdem un meci din cele 3, dar eșecul ar fi cu Islanda, atunci borna de 18 puncte la care am termina grupa tot n-ar fi sigur suficient de mare. Islanda n-ar fi o amenințare, n-ar putea strânge mai mult de 16 puncte, dar Armenia ar avea posibilitatea de a face 19 puncte dacă s-ar impune cu Islanda și cu Macedonia și ar trece peste noi. 

Concluzia: E vital să nu pierdem meciul de miercuri, de la Skopje!

Dacă îl vom câștiga ar fi perfect, însă un egal ne păstrează în proporție de 95% în situația ideală de a fi la mâna noastră. Am ține Macedonia sub noi și dacă la meciurile de acasă, cu Armenia și Islanda, din octombrie și noiembrie, am bifa 6 puncte atunci doar un eșec de proporții colosale, la 7-8 goluri diferență, în fața Germaniei, ne-ar putea face să mai pierdem barajul în cazul în care Armenia ar câștiga tot în rest, în afara duelului cu nemții. 

Ce ne-ar aștepta la baraj: aproape o misiune imposibilă

În situația ideală în care am termina grupa pe locul 2, am disputa semifinala play-off-ului.

  • În această fază vor fi prezente 12 echipe: toate locurile 2 din cele 10 grupe, cărora li se vor adăuga cele două echipe, cele mai bune câștigătoare de grupă din Liga Națiunilor și care nu vor termina între primele două în preliminarii.
  • cele 12 vor juca între ele, într-o singură manșă, pe 24 și 25 martie 2022
  • vor exista 6 capi de serie, care vor și juca acasă partida, statul de favorită urmând să fie decis de punctajul acumulat în actualele preliminarii
  • cele 6 câștigătoare se vor întâlni între ele, tragere la sorți, fără cap de serie și se va juca tot într-o singură manșă, pe 28 și 29 martie 2022, gazda urmând să fie stabilită prin tragere la sorți
  • dacă preliminariile s-ar opri acum, atunci la baraj, din celelalte 9 grupe ar fi Polonia, Croația, Olanda, Israel, Cehia, Finlanda, Elveția, Suedia și Portugalia, iar cele două naționale care ar proveni în play-off datorită Ligii Națiunilor ar fi Austria și Țara Galilor

VIDEO Naționala României a ajuns în Macedonia de Nord

Citește și: 

O nouă problemă pentru Rădoi! Încă un jucător a părăsit cantonamentul României

E praf! Probleme înainte de Macedonia - România: „E imposibil, n-are cum!”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (27)
penultimul
penultimul  •  07 Septembrie 2021, 16:04
Postat de Medin Florintu pe 07 Septembrie 2021, 15:26

De vreo 20 de ani ne pricepem din ce in ce mai bine la calcule

Și n-ați luat în calcul cum se va încurca Rădoi pe sine însuși că unde nu e prințip acolo nu e moral și o societate fără printipuri va să zică că nu le are

traian_v
traian_v  •  07 Septembrie 2021, 15:56

La calcule suntem campioni mondiali. Mereu asteptam sa joace altii pentru noi. S-a intamplat o singura data, in Turcia-Olanda. De data asta insa, sanse zero. Macedonia de Nord ne bate clar, cred ca mai facem in total 4 puncte (3 cu Lichtenstein si un egal amarat cu Armenia). Asta e. Sa ii multumim lui Puscas si de data asta, ca atunci cand a irosit 11 m in campania trecuta.

4527429200636001
Medin Florintu  •  07 Septembrie 2021, 15:26

De vreo 20 de ani ne pricepem din ce in ce mai bine la calcule

Vezi toate comentariile (27)
Comentează