FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA U21

Calificarea României U21 încurcă Liga 1! FCSB și Viitorul riscă să piardă jumătate de echipă + și Jocurile Olimpice provoacă tensiuni

Articol de , - Publicat joi, 19 noiembrie 2020 15:46 / Actualizat joi, 19 noiembrie 2020 17:39

Performanța României U21 aglomerează infernal programul din 2021. La sfârșitul lui martie, meciurile din grupele turneului final se vor suprapune peste primele partide ale României A în campania pentru CM 2022. Iar derby-ul FCSB - CFR e programat cu doar patru zile înaintea startului CE U21.

Calificarea reprezentativei U21 la Europeanul de anul viitor e prilej de fiesta, mai ales că e al doilea turneu consecutiv, dar performanța „tricolorilor" mici atrage după sine o teribilă înghesuială în programul pentru 2021. Și, prin urmare, aduce la pachet un posibil pol de tensiune între FRF și cluburile care oferă cei mai mulți jucători la loturi.

Sunt două planuri pe care federația, selecționerii și conducătorii din L1 își vor ciocni interesele. Să le luăm pe rând!

Reînvie eterna întrebare

Primul conflict de date va apărea pentru intervalul 24-31 martie, când se vor disputa grupele Euro U21, dar și trei partide ale primei reprezentative în campania pentru CM 2022. Găzduit de Ungaria și Slovenia, turneul de tineret e rupt în premieră în două calupuri, fazele finale eliminatorii urmând să se desfășoare în perioada 31 mai - 6 iunie.

Va fi, așadar, o „negociere" între cei doi selecționeri pentru a stabili cine merge la competiția U21 și cine va face parte din lotul mare. Iar aici principalele discuții se vor învârti în jurul tripletei Man - Coman - I. Hagi, posibil Moruțan și T. Băluță dacă momentul respectiv îi va găsi pe val, mai folositori pentru România A.

FCSB ar rămâne fără jumătate de echipă

Va exista, apoi, încălecarea cu meciurile din Liga 1. Exact cu patru zile înaintea startului Euro U21, pe 20 martie, se va juca derby-ul FCSB - CFR, în antepenultima etapă din sezonul regulat. Asta va însemna ca roș-albaștrii, care vor da probabil grosul la lotul de tineret, să rămână fără 4-5 oameni importanți (A. Vlad, Man, Coman, Moruțan, Olaru - dacă vor mai fi atunci în curtea lui Becali) la întâlnirea cu campioana, pentru că e de așteptat ca "olimpicii" să se reunească măcar cu o săptămână înaintea turneului final pentru a pregăti în sistem centralizat cele trei partide din Ungaria sau Slovenia. Evident, și CFR ar fi lovită de același scenariu, fiindcă îi are eligibili pe Costache, D. Ciobotariu, Itu sau Carnat.

Inclusiv jocurile Viitorul - Chindia și Astra - Botoșani din aceeași rundă ar putea fi afectate, cu Ghiță, Chindriș, Boboc, Haruț, Mățan, A. Ciobanu sau G. Ganea pe lista favoriților pentru CE U21. Și etapa următoare, pe 3 aprilie, ar putea fi afectată: FCSB - U Craiova, Botoșani - Viitorul, CFR - Dinamo

VIDEO Mutu își laudă invenția, Valentin Costache: „Acolo e locul lui, îl știu de mic” + Ce spune despre plecarea la CFR

Și Olimpiada face probleme

Calificată la JO Tokyo 2021, România va merge în Japonia cu un lot U24, jucători născuți după 1 ianuarie 1997. În mod normal, sunt eligibili fotbaliști U23, dar, din cauza amânării Olimpiadei cu un an, FIFA a decis să facă o excepție și să lărgească aria de vârstă. 

Meciurile din grupele JO se vor disputa în perioada 22-28 iulie, iar fazele eliminatorii se vor întinde până la finala din 7 august. Jocurile se vor suprapune peste începutul sezonului viitor din L1 și peste tururile preliminare din cupele europene, ceea ce va naște iar scântei între FRF și cluburi, mai ales că JO nu face parte din programul oficial FIFA, iar echipele se pot opune să elibereze fotbaliștii! 

Lider de audiență, dar nu printre tineri

Aproape 1,8 milioane de români au urmărit naționala de tineret în încercarea sa de a ajunge la Euro 2021. Mai exact, 1.794.000. În același timp, 1.768.000 de telespectatori priveau emisiunea „Chefi la cuțite" de pe Antena 1, iar 1.589.000 de oameni erau cu ochii pe serialul "Nemilosul Istanbul", transmis de Kanal D. La nivel urban, lupta a continuat să fie strânsă. 949.000 de telespectatori au urmărit meciul selecționatei lui Mutu, iar bucătarii de pe Antena 1 au fost priviți de 913.000 de persoane. Kanal D a rămas pe podium, cu 762.000 de privitori. Segmentul comercial a fost dominat de Antena 1. Tinerii au fost mai interesați de emisiunea chefilor decât de meciul naționalei: 439.000 de privitori, față de 348.000 de oameni. Postul Kanal D a fost urmărit de 227.000 de telespectatori tineri. 

Surpriză: am putea găzdui o grupă de la turneul final

În formula inițială, UEFA a acordat binomului Ungaria - Slovenia găzduirea turneului final U21 de anul viitor. Fiecare țară ar urma să organizeze două grupe. Numai că, din cauza pandemiei și a remodelării formatului competiției (două perioade distincte pentru grupe și fazele finale), Slovenia a anunțat că intenționează să renunțe la o grupă, care ar urma să fie atribuită uneia dintre federațiile calificate. FRF a aplicat deja pentru a prelua această grupă, propunând Clujul cu cele două stadioane (Municipal și CFR), o condiție importantă solicitată de UEFA. Va conta mult criteriul distanței față de Ungaria - Slovenia, iar pe lista doritorilor ar mai fi intrat Italia, Elveția, Croația și Cehia.

O decizie urmează să se ia înaintea tragerii la sorți programată pe 10 decembrie, la Nyon. Dacă vom deveni totuși organizatori pentru CE U21, am fi cap de serie. În caz contrar, am intra probabil în urna 3 din 4. FRF se numără deja și printre candidatele pentru Euro U21 din 2023. 

Cele 16 echipe calificate la Euro U21

  • Ungaria
  • Slovenia
  • Italia
  • Franța
  • Anglia
  • Cehia
  • Rusia
  • Spania
  • Olanda
  • Portugalia
  • Danemarca
  • Germania
  • Elveția
  • Croația
  • România
  • Islanda * (Polonia)
    * Islanda nu e deocamdată oficial calificată, are un meci anulat cu Armenia, pe care-l va câștiga probabil la "masa verde" și va depăși Polonia în clasamentul locurilor secunde

Pe ce stadioane se va juca la CE 

Ungaria

  • Szekesfehervar (MOL Arena, 14.200 locuri)
  • Szombathely (Haladas Sportkomplexum, 9.000 locuri)
  • Gyor (Alcufer Stadion, 4.500 locuri)
  • Budapesta (Bozsik Arena, 8.200 locuri)

Slovenia

  • Celje (Arena Petrol, 13.000 locuri)
  • Ljubljana (Stozice Stadium, 16.000 locuri) *
  • Maribor (Ljudski Vrt Stadion, 12.700 locuri)
  • Koper (Bonifika Stadium, 4.000 locuri) **
    * va găzdui finala turneului
    ** stadionul va rămâne pe listă doar dacă Slovenia va accepta finalmente să găzduiască și a doua grupă de la Euro U21, iar în caz contrar arena va ieși din discuție

Cum ar arăta lotul ideal al României U21 pentru CE tineret din 2021

  • Portari: A. Vlad, Aioani, Micle 
  • Fundași: Pașcanu, Ghiță, Chindriș, Boboc, Haruț, Opruț
  • Mijlocași: I. Hagi, Fl. Coman, T. Băluță, Man, Mihăilă, Olaru, Vl. Dragomir, M. Marin, Moruțan, Mățan, A. Ciobanu
  • Atacanți: Drăguș, V. Costache, G. Ganea
  • Rezerve: H. Moldovan, D. Ciobotariu, R. Grigore, Velisar, Rațiu, Itu, Petrila, Casap, Dobre, Dulca, G. Simion, Oaidă, Ad. Petre, Carnat

Citește mai multe ștrii despre naționala României U21:

Opinie Cătălin Țepelin » 7 scurte despre România U21: „Cum am ajuns să fim scârbiți de calificări?” + de ce trebuie aplaudat Mutu

Adrian Mutu, anunț despre viitorul său pe banca „naționalei”: „Nu e chiar așa ușor”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (15)
rumunek
rumunek  •  20 Noiembrie 2020, 17:01

Sunt curios de pe acum, in ce mod va comenta in martie Bilașco interesul fotbalului românesc. Vor fi pentru reprogramarea meciului cu FCSB? Se va decada play-offul? Cred că discursul va fi altul decât cel de acum, când Iași renunță la calitatea de gazdă a unui meci eliminatoriu. Și cea mai importantă întrebare, echipele care dau 4-5 jucatori la lotul U21, vor trebui să aibă in continuare alți 2 jucatori in teren la meciurile din liga 1?

mehighms
mehighms  •  20 Noiembrie 2020, 07:43
Postat de raikkonen79 pe 19 Noiembrie 2020, 21:31

Sesizez ironia dar e o mica problema aici. Era vb despre nationala de tineret. Sa fim seriosi.....ce jucatori tineri ar putea convoca Mutu si nu o face? Inteleg ura voastra pentru fcsb....dar ce vina au jucatorii? Man, Coman, Morutan, Olaru nu sunt selectionati pe bune? Ce anume contestati voi? Persoana careia i-am adresat acea replica are un singur scop in viata: sa ironizeze jucatorii astia dar nu e in stare sa vina cu alte nume de selectionabili. Ce sa-i faci daca toti jucatorii cu oaresce potential sunt la fcsb si la viitorul?! A mai fost Mihaila care a fost chemat din postura de jucator al craiovei. Inteleg ca va displace propaganda deșănțata care se face jucatorilor fcsb. Nici mie nu imi place dar cu astia defilam. Are cfr altii.....sau dinamo?

corect punctat. dar frustrarea e mare la acesti scribi de pe gsp.. ar mai fi cativa copii de bagat in seama.. dar vorba ta. grosul e la fcsb si viitorul. mizeria de dan pinalty isi bate joc de tineret. sa nu uite margaru la ce varsta a debutat el, hagi, popescu .. si pot continua cu exemplele. dar frustratul de dan pinalty .. no comment.

raikkonen79
raikkonen79  •  19 Noiembrie 2020, 21:31
Postat de valeri.lewis pe 19 Noiembrie 2020, 17:38

Ai perfecta dreptate. Ce selectioner serios ar putea sa se gandeasca la jucatorii expirati ai cfr ului? Pe ce loc au terminat ultimul campionat? Cine e campioana Romaniei? :))

Sesizez ironia dar e o mica problema aici. Era vb despre nationala de tineret. Sa fim seriosi.....ce jucatori tineri ar putea convoca Mutu si nu o face? Inteleg ura voastra pentru fcsb....dar ce vina au jucatorii? Man, Coman, Morutan, Olaru nu sunt selectionati pe bune? Ce anume contestati voi? Persoana careia i-am adresat acea replica are un singur scop in viata: sa ironizeze jucatorii astia dar nu e in stare sa vina cu alte nume de selectionabili. Ce sa-i faci daca toti jucatorii cu oaresce potential sunt la fcsb si la viitorul?! A mai fost Mihaila care a fost chemat din postura de jucator al craiovei. Inteleg ca va displace propaganda deșănțata care se face jucatorilor fcsb. Nici mie nu imi place dar cu astia defilam. Are cfr altii.....sau dinamo?

Vezi toate comentariile (15)
Comentează