FOTBAL  »  NATIONALA  »  COLUMBIA - ROMÂNIA

Columbia - România 3-2: Ne-am trezit într-un final pe Metropolitano » Superstarul lui Liverpool, Luis Diaz, ne-a chinuit în prima repriză precum Hagi pe columbieni în '94!

Columbia – România // foto: Guliver/gettyimages +29   FOTO
Columbia – România // foto: Guliver/gettyimages

Articol de , - Publicat marti, 26 martie 2024 23:31 / Actualizat miercuri, 27 martie 2024 00:12

La Madrid, pe „Metropolitano”, România a fost învinsă de Columbia într-un meci de pregătire pentru Campionatul European din vară, scor 2-3. Bilanțul general al acțiunii din această lună: un egal, o înfrângere, golaveraj 3-4.

  • În celălalt meci amical din această lună, România a remizat la București cu Irlanda de Nord, 1-1.
  • Echipa Gazetei de la Madrid, formată din reporterul Eduard Apostol și fotoreporterul Ionuț Iordache, transmite toate informațiile de la fața locului.
Hagi, surprins de camere pe Metropolitano » Alături de cine a urmărit golul lui Ianis
Columbia - România
Hagi, surprins de camere pe Metropolitano » Alături de cine a urmărit golul lui Ianis

Cronică Eduard Apostol după Columbia - România 3-2: „Să ne vedem lungul nasului!”

Columbia - România, scor 1-0 dinaintea meciului, asta ca să fim patrioți, fiindcă sud-americanii au dominat atmosfera și fondul sonor în preajma startului superamicalului de la Madrid. Pe "Metropolitano" a fost o atmosferă tipic sud-americană, cu peste 40.000 de oameni în tribune, cu „tricolorii” noștri pierduți printre „tricolorii” lor.

Și un test psihic înainte de toate pentru ceea ce va urma la Euro, orice atac al columbienilor fiind împins de la spate de o nebunie de decibeli din tribune. Românii au început timid, timorați un pic de "locura" creată de compatrioții lui James Rodriguez și Luis Diaz.

Când tremură genunchii, nici capul nu mai ajută: România fricoasă în startul meciului!

Golul de 1-0, cel de pe dreptunghiul verde perfect, a venit ca o consecință logică. Ai noștri au părut înlemniți de o fază simplă, în viteză, a columbienilor. "Simplitatea este o aroganță", a spus Edward Iordănescu înainte de meci. Fix așa am luat gol în minutul 6!

Acum 30 de ani, Hagi ăl' mare, spectator la Madrid, îi dădea una lui Cordoba de nu știa ce-a lovit Columbia! În această seară, mingea s-a învârtit bine pentru Jhon Cordoba, care a înscris cu capul, Burcă și defensiva noastră fiind fără replică.

Unde e mingea, Alibec?! Denis al nostru a fost stupefiat de fază, în minutul 8, ar fi putut da lovitura din zonă centrală, dacă n-ar fi fost impresionat de rapiditatea cu care s-a derulat faza în careul advers. La nivelul acesta, o ai, o dai, că n-o mai prinzi! A reușit să șuteze, inițial, apoi n-a mai știut unde e balonul buclucaș.

12 meciurifără înfrângere adunase România până la eșecul cu Columbia, 7 victorii și 5 remize. „Tricolorii” nu mai pierduseră din noiembrie 2022, cu Slovenia

Împiedicații noștri, artiștii lor

Deranj mare pe flancul drept al apărării noastre. Columbienii joacă așa cum ne-am dori să joace ai noștri! Arogant, adică simplu, eficient, frumos. Ptiu, pe vremuri, ei se îndrăgosteau de reușitele lui Hagi și Adi Ilie, acum noi privim la perlele lui Diaz, Munoz și Rodriguez!

„Tricolorii” au dat senzația că ar putea... Că ar putea ajunge în zona porții lor, dar nu au acel ceva care să facă diferența. Răzvan Marin a fost heirupist, Mihăilă a încercat din stânga în centru, dar s-a dezechilibrat și a cerut un penalty, Stanciu a sunat adunarea și atât. Un joc bâtrânesc, chinuit. Spinarea lui Opruț (23) a blocat o reluare periculoasă a columbienilor.

Sunt minute în care, realist gândind, ar trebui să ne vedem lungul nasului și mai ușor cu optimismul ăla că trecem de grupe la Euro, că suntem favoriți la locul 2 și că rupem norii! Sub presiunea adversarului și a tribunei, ai noștri par sparring-partneri.

Bijuterie de fază la golul doi al sud-americanilor. Stanciu n-a putut bloca - ori s-a împiedicat cu alți doi coechipieri - , iar apărarea -șvaițer a României a cedat, Drăgușin împiedicându-se și el. Arias (35) a rămas singur cu Moldovan și l-a executat pe portarul nostru, totul plecând de la "călcâiul" de senzație al lui Munoz.

1este cifra victoriilor Columbiei în meciurile directe cu România, după eșecurile de la Mondialele din 1994 și 1998 și remiza din 2006

Ne-au bătut atât de frumos, în ritm de raggaeton

Când a apăsat Columbia accelerația, au tremurat genunchii României! Ai noștri în apărare au fost transformați în jaloane, prea ușor dați la o parte, prea ușor aruncați în iarbă.

Columbia a jucat în ritm de raggaeton, România fără voce. Moruțan și Stanciu au încercat niște șuturi de la distanță, care doar s-au consemnat în fișa partidei. Moldovan (52) a avut prima paradă personală pe "Metropolitano", a scos șutul lui Diaz.

Au intrat Ianis Hagi și Drăguș, minutul 57, în locul Mihăilă (activ) și Alibec (inactiv). Edi Iordănescu a schimbat și sistemul, într-un 3-4-3 mai elastic, doar că și sud-americanii au știut să bage piciorul la minge, să taie tentativa de elan a românilor.

Columbienii au schimbat vedetele și au băgat viitoarele staruri: Asprilla (79) a fost la capătul - din nou! - a unei faze simple și frumoase, jucătorul de 20 de ani al lui Watford înscriind din zonă centrală. Nedelcearu, ca și restul apărătorilor, a fost pierdut în spațiu.

Rămânem cu golul lui Ianis Hagi. La un pas să facem "elvețiana"!

După 30 de ani, Hagi a marcat din nou contra Columbiei! Nu Gică, ci Ianis (84). A profitat de eroarea lui Rios, a șutat cu sete, a dat golul de onoare. Poate așa îl vor băga mai des în seamă și cei de la Alaves.

Hagi cel tânăr a intrat bine în meci, a tras echipa după el, atât cât a putut. În prelungiri, Florin Tănase a înscris și el, scor 2-3, dar nu am mai avut timp de o remontada ca împotriva Elveției!

Ianis, Tase, Moruțan, Mihăilă și, pe alocuri, Stanciu și Moldovan au fost jucătorii care au mișcat contra unui adversar prea bun, prea tare, care ne readuce cu picioarele pe pământ. Foarte bine, lecția asta rece vine la timp!

21 de meciurifără eșec au adunat columbienii, 16 victorii și 5 remize, România intrând pe lista celor învinși, alături, printre altele, de Brazilia, Germania și Spania

FINAL » Columbia – România 3-2

  • GOOOOOOL ROMÂNIA, Florin Tănase preia în careul advers, șutează din întoarcere și înscrie, 3-2 pentru columbieni când mai sunt câteva secunde rămase de joc.
  • 4 minute de prelungire arătate de la margine.
  • min. 90: minute de final pozitive pentru România, dar nefructificate și mai mult pe tabelă.
  • min. 87: încă o schimbare în tabăra României, Sorescu i-a luat locul lui Opruț în banda stângă a defensivei.
  • min. 87: șansă bună din corner, Dennis Man încearcă o „foarfecă” din careul mic, dar trimite peste poartă.
  • min. 86: Ianis Hagi execută lovitura liberă, dar trimite pe lângă poartă, balonul fiind deviat.
  • min. 85: fault dur asupra lui Dennis Man la marginea careului advers, Jefferson Lerma (Crystal Palace) fiind „îngălbenit” de arbitru pentru intervenția avută.
  • min. 84: GOOOOL ROMÂNIA, IANIS HAGI! Românii profită de o mare eroare a lui Rios, Ianis îl deposedează pe adversar și finalizează cu piciorul drept.
+12 FOTO
  • min. 79, GOL COLUMBIA: Yaser Asprilla preia în careul României, îl evită elegant pe Marius Marin și șutează pe centrul porții, învingându-l pe Horațiu Moldovan.
  • min. 79: românii nu mai găsesc mingea în ultimele minute, columbienii pasează fără trac.
  • min. 78: au intrat Dennis Man și Florin Tănase, au ieșit Răzvan Marin și Nicolae Stanciu.
  • min. 71: acțiune solidă a României, șut șters al lui Ianis Hagi, cu dreptul, balonul fiind reținut fără emoții de portarul columbian.
  • min. 67: Borre i-a luat locul lui Luis Diaz, cel mai bun jucător columbian, extrema lui Liverpool care a semănat panică în apărarea României la fiecare acțiune.
  • min. 66: Luis Diaz face ce vrea, slalom printre jucătorii români, urmează o centrare din partea dreaptă a lui Santiago Arias, dar Horațiu Moldovan plonjează inspirat și îndepărtează pericolul.
  • min. 62: România urcă liniile, încearcă să câștige teren în această perioadă din meci.
  • min. 56: dublă-schimbare în tabăra României, au intrat Drăguș și Ianis Hagi, au ieșit Mihăilă și Alibec.
  • min. 55: momente de pauză, după ce portarul columbian a fost lovit cu mingea în față și cu genunchiul în cap de către Denis Alibec.
  • min. 52: Luis Diaz îl driblează scurt pe Răzvan Marin și caută colțul lung, dar Horațiu Moldovan plonjează spectaculos și respinge în corner.
  • min. 49: Cordoba șutează în forță, în plasa laterală în a porții apărate de Horațiu Moldovan.
  • min. 47: primul șut pe poartă pentru România, Olimpiu Moruțan a șutat cu efect din afara careului mare, Camilo Varga a reținut fără probleme.
  • Ora 22:41, a început partea a doua. O schimbare în tabăra României, a ieșit Radu Drăgușin, a intrat Ionuț Nedelcearu.
+12 FOTO
  • Pauză pe „Metropolitano”, 2-0 pentru Columbia. Fără șut pe poartă în prima parte pentru elevii lui Edi Iordănescu.
  • min. 42: Denis Alibec se resimte după un duel cu stoperul Carlos Cuesta.
  • min. 39: Marius Marin șutează de la mare distanță, mingea se duce mult peste poartă.
  • min. 35: GOL COLUMBIA, Jhon Arias duce scorul la 2-0. Marius Marin și Stanciu se încurcă în încercarea de a respinge balonul, Drăgușin este blocat în drumul spre balon, iar mingea ajunge la Arias, care preia nestingherit și nu-l iartă pe Horațiu Moldovan.
  • min. 34: Arias șutează spre colțul lung, dar Radu Drăgușin deviază în corner. 2-1 la astfel de faze fixe în favoarea columbienilor.
  • min. 29: Moruțan încearcă poarta adversă de la 25 de metri, șut cu piciorul drept, însă a ratat ținta.
  • Un român care striga necontenit la selecționerul Edi Iordănescu a fost îndepărtat de forțele de ordine.
  • min. 23: Alibec este angajat la marginea careului advers, dar se mișcă greoi și pierde mingea.
  • min. 20: incursiune excelentă a lui Mihăilă în banda stângă, à la Luis Diaz, dar extrema Parmei este blocată la marginea careului advers.
  • Câteva mii de oameni au mai ajuns la stadion în ultima jumătate de oră. Asistența se ridică acum undeva spre 50.000 de oameni, puțin peste 10.000 fiind români.
  • min. 15: perioadă liniștită în joc, cu România în posesie, în propria jumătate.
  • min. 10: „galben” pentru Răzvan Marin, care oprește contraatacul columbienilor, faultându-l pe irezistibilul Luis Diaz.
  • min. 8: ocazie mare România, Mojica blochează șutul lui Alibec, apoi atacantul român se dezorientează și nu ajunge la balon pentru o a doua încercare.
  • min. 6: GOL COLUMBIA, Jhon Córdoba deschide scorul cu o lovitură de cap de pe 6 metri. Andrei Burcă, omul care îl avea în marcaj, nu a avut reacție.
  • min. 3: prima acțiune primejdioasă a columbienilor, Drăgușin respinge în corner o centrare în fața porții.
  • Ora 21:35 - A început meciul.

Columbia - România, echipe de start:

COLUMBIA (4-2-3-1): C. Vargas - D. Munoz, Cuesta, Lucumi, Mojica - Lerma, Rios - J. Arias, J. Rodriguez (cpt.), L. Diaz - J. Cordoba
Rezerve: D. Ospina, A. Montero - S. Arias, Castano, Cassierra, Carrascal, Cabal, C. Gomez, Mosquera, Borre, Quintero, Asprilla, Fuentes, Portilla, G. Puerta
Selecționer: Nestor Lorenzo

ROMÂNIA (4-3-3): H. Moldovan - Rațiu, Drăgușin, Burcă, Opruț - R. Marin, M. Marin, Stanciu - Moruțan, Alibec, Mihăilă
Rezerve: Niță, Aioani - Manea, Nedelcearu, Cicâldău, Pușcaș, I. Hagi, Drăguș, Man, Racovițan, Sorescu, Olaru, Fl. Coman, Șut, Fl. Tănase
Selecționer: Edi Iordănescu

Ora 21:20 | VIDEO: Jocuri de lumini înainte de start

Ora 21:15 | Gică Hagi, prezent la meci

Gică Hagi e prezent pe Metropolitano pentru a urmări naționala României în meciul împotriva Columbiei. El a fost și pe Arena Națională la amicalul România - Irlanda de Nord 1-1.

Ora 21:05 | Reggaeton pe Metropolitano

Muzica reggaeton se aude pe Metropolitano, cu 25 de minute înainte de startul meciului. Vor fi aproximativ 20.000 de români pe stadion.

FOTO: Cele mai tari imagini înainte de meci

+25 FOTO

Ora 20:45 | Jucătorii au ieșit la încălzire

Cei 3 portari ai României din lotul din această seară, Florin Niță, Horațiu Moldovan și Marian Aioani, au ieșit la încălzire. În cealaltă jumătate de teren se pregătesc pentru partidă columbienii.

Ora 20:35 | Plouă la Madrid

Cu aproximativ o oră înainte de startul meciului, la Madrid a început să plouă. Sunt 8 grade Celsius momentan, urmând ca în repriza secundă a meciului să fie numai 5 grade.

Ora 20:05 | Diferență mare la sosirea autocarelor

Autocarul României a sosit la stadion și a intrat în parcare. A fost așteptat de 4 fani, în timp ce autocarul columbienilor e așteptat de mii de suporteri, transmit reporterii GSP prezenți la Metropolitano din Madrid.

La sosirea delegației României a fost liniște totală.

Ora 20:00 | Cozi imense la intrarea pe stadion

Cu o oră și jumătate înainte de startul meciului, la porțile stadionului sunt cozi imense.

Ora 19:45 | Poveștile unui fan care a fost la 8 turnee finale cu România: „Probabil că în Germania voi ajunge la 9 turnee cu naționala”

Ora 19:15 | Columbienii fac atmosferă, au încins dansul înainte de meciul cu România

Columbienii sunt deja în număr mare la stadion. Cântă, dansează și se simt bine înainte de a-și vedea favoriții la lucru.

Deși mai sunt mai bine de două ore până la start și porțile nu s-au deschis, sud-americanii și românii s-au așezat deja la rând pentru a intra pe stadion.

+25 FOTO

Ora 19:00 | Tarabă amenajată la stadion

Cu aproximativ două ore și jumătate înaintea meciului, un bărbat a amenajat în perimetrul stadionului o tarabă unde comercializează tricouri și fulare destinate românilor și columbienilor, dar și fulare specifice partidei, cu prețul de 10 euro bucata.

+25 FOTO

Corespondență video de la „Metropolitano”: ultimele informații de la fața locului înainte de Columbia - România

Eduard Apostol, reporterul GSP prezent la fața locului, în Madrid, transmite ultimele informații de la fața locului:

Suporterii se strâng deja la stadion. E cod galben de vânt, dar oamenii vin cu bucurie și entuziasm. Primii sosiți, cei mai zgomotoși, sunt sud-americanii. Sunt așteptați aproximativ 20.000 de columbieni la meci.

UPDATE 12:00 » Lotul României pentru amicalul contra Columbiei

Față de meciul cu Irlanda de Nord, 1-1, au ieșit Vasile Mogoș, accidentat, Adrian Rus și Ștefan Târnovanu, lăsați în afara lotului. Și apar Ionuț Nedelcearu, care a avut probleme la primul meci, Raul Opruț și Marian Aioani.

Columbia - România 3-2: Ne-am trezit într-un final pe Metropolitano » Superstarul lui Liverpool, Luis Diaz, ne-a chinuit în prima repriză precum Hagi pe columbieni în '94!

Citește și:

Doi ani de la debutul lui Edi Iordănescu pe banca naționalei » Cum s-a schimbat echipa: din 3 jucători chemați în premieră, doar unul s-a impus
ROMÂNIA - COLUMBIA
Doi ani de la debutul lui Edi Iordănescu pe banca naționalei » Cum s-a schimbat echipa: din 3 jucători chemați în premieră, doar unul s-a impus
După Drăgușin, Florin Manea vrea să dea lovitura cu alt internațional „tricolor”: „Impresarul lui Joao Felix a fost la România - Irlanda! Deja se interesează de sume”
MERCATO
După Drăgușin, Florin Manea vrea să dea lovitura cu alt internațional „tricolor”: „Impresarul lui Joao Felix a fost la România - Irlanda! Deja se interesează de sume”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (235)
ciprianuniversitatea
ciprianuniversitatea  •  26 Martie 2024, 23:37

Un test bun. Nu putem spune ca am fi trebuit sa castigam si meciul asta. Nici neaparat sa nu-l pierdem. Columbia a batut in ultimele 9 luni Brazilia, Germania, Spania!!!!!!!!!!!!! Suntem o echipa care are in spate multe jocuri impreuna. Asta este cel mai mare avantaj al nostru. In plus, mai avem si un Man care se detaseaza de ceilalti jucatori, care poate face diferenta in joc. S-a vazut si azi in 15 min cat a jucat aproape la fiecare atingere. Ianis nu joaca la echipa de club, dar e un jucator care poate fi inspirat. Golurile lui la nationala sunt cu Germania ,Columbia, Israel (gol aproape decisiv) , Macedonia (gol decisiv). Mai bine pentru noi ca s-a calificat Ucraina. Daca jucam cu Belgia, Slovacia, Islanda eram deja in semifinala.

Dobermannul
Dobermannul  •  28 Martie 2024, 00:28
Postat de rocky3 pe 27 Martie 2024, 22:45

Nu doar Gigi e de vină! Fotbalul e la pământ din cauza întregii familii, nu te face ca-i uiți pe verii pușcăriași, Victor și mai ales Giovani!

Și restul echipelor ce-i cu ele? Au uitat fotbalul toți? Ura ba, va macina zilele. Vai de voi. Nu mai joaca nimeni fotbal în România de Becali.

Dobermannul
Dobermannul  •  27 Martie 2024, 22:55
Postat de _Adrian_1 pe 27 Martie 2024, 21:14

Iti subliniez din nou: ORICAT TE FACI DE RAS IN PUBLIC cu template-ul asta cu tipatul nu vei reusi decat sa te afunzi si mai tare in penibil :)) Orice om care a incercat sa scrie vreodata un mesaj aici stie ca majusculele sunt singurul mod de a SUBLINIA CEVA. In rest, ramane cum am stabilit: SA-TI DEA DUMNEZEU CE LE DORESTI TU ALTORA! AMIN!!!

Iarasi ... Tu nu mai poti sa te stapanesti ... "Orice om care a incercat sa scrie vreodata un mesaj aici stie ca majusculele sunt singurul mod..." Nu-ti dai seama ca tu tipi mai mult decat toti care scriu aici la un loc ... E vai de viata ta. Becali ti-a ruinat zilele si e pacat. Nu meriti asa ceva.

Vezi toate comentariile (235)
Comentează