FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

ANALIZĂ GSP Avem un singur atu: contraatacul » Concluzii sumbre după primele două meciuri cu Edward Iordănescu pe banca naționalei

Edward Iordănescu nu a avut rezultatele dorite în primele meciuri pe banca naționalei (foto: Imago)
Edward Iordănescu nu a avut rezultatele dorite în primele meciuri pe banca naționalei (foto: Imago)

Articol de , - Publicat miercuri, 30 martie 2022 17:05 / Actualizat miercuri, 30 martie 2022 19:01

Dincolo de rezultate, primele meciuri cu Edward Iordănescu pe bancă au arătat că naționala României nu dă decât vagi semne că ar putea arăta mai bine în Liga Națiunilor.

Au trecut deja două partide în mandatul lui Edward Iordănescu, amicalele cu Grecia acasă și cu Israel în deplasare, și concluziile sunt mai degrabă sumbre. Rezultatele promise n-au venit, deși am întâlnit echipe mai slab clasate în ierarhia FIFA, Grecia (0-1, loc 55) și Israel (2-2, loc 77). La Netanya, doar norocul și intervențiile lui Niță ne-au salvat de un nou eșec.

Doar o repriză pe meci

Prima mare problemă: jucăm bine doar o jumătate de meci. Cu Grecia am revenit în partea a doua, cu Israelul am făcut doar o primă repriză excelentă. Conduceam cu 2-0 după nici 25 de minute și părea că nimic nu poate schimba cursul jocului. Și totuși, „tricolorii” au fost asfixiați de israelieni după pauză, reamintind de finalul meciului din Armenia (2-3, la Erevan), din mandatul lui Mirel Rădoi. 

Dincolo de problemele de sănătate apărute în lot, aceste fluctuați pot fi explicate prin ritmul scăzut de joc din Liga 1, dar și fiindcă, cu puține excepții, stranierii nu se impun la cluburi.

Indisciplina tactică defensivă

Continuăm să încasăm goluri pe greșeli colective, dar și personale, inclusiv la fazele fixe. Excelăm la lipsa de marcaj. Așa am primit toate golurile, cu Grecia și cu Israel. 

4 jucătoriau fost bolnavi și au ratat meciul cu Grecia: Manea, Bancu, Man, Alibec

Cu Grecia, Buchalakis apare fără marcaj. La primul gol încasat cu Israel apărarea în zonă a fost absentă. Dabbur, cel mai periculos adversar, golgeterul lor, e singur în careul mic! Ivan are o reacție de telespectator, Nedelcearu apare și el târziu, ca și cum astfel de faze nu s-ar lucra deloc la antrenamente. 

La egalare, Haziza e uitat pe dreapta, Mihăilă nu știe de el, Bancu e în careu, unde nu era niciun pericol. Iar gazdele au făcut 7 pase consecutive, în preajma și în careul nostru, fără să intervenim.

Vârfurile nu există

Avem în continuare mari probleme cu atacanții centrali. George Pușcaș a fost inexistent cu Grecia, Ivan e haotic, pe orice post ar juca, iar Alibec nu aduce niciun pericol. Cei trei n-au reușit să trimită niciun șut pe poartă în două meciuri!

6 „tricolori”au fost indisponibili pentru testul cu Israel: R. Marin, Mitriță, Sorescu și Fl. Tănase, cu Covid, Maxim, răcit, Camora, accidentat

Schimbările, doar la nevoie curajoase

Un antrenor e recomandat și de schimbări. Cu Grecia, forțat de scor, Iordănescu a mutat curajos, ofensiv. Tavi Popescu, Fl. Tănase, Ivan, chiar și Mihăilă au schimbat măcar fața jocului, dacă nu și scorul. 

27-7este raportul general al șuturilor la poartă și cadrate expediate de „tricolori” în amicalele cu Grecia și Israel

Cu Israel, cu soluții mai puține pe bancă, selecționerul a preferat să se baricadeze cu Bancu, Ad. Rus și Bordeianu. Am acceptat tăvălugul lor și ne-a costat. Am scăpat victoria printre degete. Încercarea cu Bordeianu la închidere a eșuat. Jocul lui Marius Marin a arătat mult mai bine.

Avem o armă, contraatacul

Meciul cu Israel, în special în prima repriză, ne-a demonstrat că putem să revenim la arma care ne-a consacrat, contraatacul. Mihăilă și Man, susținuți din spate de Cicâldău, Olaru și chiar Chiricheș, au avut câteva acțiuni superbe, în mare viteză. Culmea, nu au mai fost la fel în partea a doua, deși Israelul trebuia să atace, iar spațiile din jumătatea lor puteau fi exploatate.

Octavian Popescu, o speranță

Tânărul star al Ligii 1, Octavian Popescu, a debutat cu tupeu împotriva Greciei. A avut câteva incursiuni curajoase, a driblat, a dinamizat jocul. Cu Israel a jucat prea puțin. Teoretic, va fi o soluție pentru viitoarele meciuri.

Cifrele debutului lui Tavi Popescu

Meci Minute jucateIndex InStatPase/reușite
Grecia2823424/88%
Israel112189/100%

Puține confirmări și plusuri

Dintre jucători, doar câțiva au confirmat în cele două partide. Niță a fost, ca de obicei, la înălțime. Chiricheș, ezitant cu Grecia, a fost printre cei mai buni cu Israelul, dar, atenție, mai mult la intercepție și construcție decât ca stoper. Cicâldău a demonstrat că poate fi regizorul de la mijloc. 

În rest, ceva lumini de la Rațiu, Mihăilă, Man și Olaru, dar fără constanță. Semn că Edward Iordănescu trebuie să mai caute. Bâjbâim. Ne căutăm identitatea pierdută. Și au trecut ani de când n-o mai găsim. iar în iunie începem o nouă campanie, cu patru meciuri în Liga Națiunilor: în deplasare cu Muntenegru și cu Bosnia Herțegovina, acasă cu Finlanda și cu Muntenegru.

Cei mai buni „tricolori” cu Israel

Jucători Index InStatMinute jucate
D. Man28490
Cicâldău27957
Chiricheș27545
Mihăilă24590
Burcă24190

Cei mai slabi „tricolori” cu Israel

Jucători Index InStatMinute jucate
Ivan19157
Bordeianu19933
Nedelcearu19945
Cr. Manea19990
Bancu20233

Cei mai buni „tricolori” cu Grecia

JucătorIndex InStatMinute jucate
A. Rus27587
Cicâldău24490
Niță23990
Oct. Popescu23428
Toșca22415

Cei mai slabi „tricolori” cu Grecia

JucătorIndex InStatMinute jucate
Fl. Tănase17328
Pușcaș17562
Mihăilă19315
R. Marin20590
Chiricheș20790

Cei mai folosiți „tricolori” în amicalele cu Grecia și Israel

JucătorMinute jucate
Fl. Niță180
Cicâldău147
Chiricheș135
Bordeianu108
Mihăilă105
A. Rus98
Rațiu90
R. Marin90
D. Man90

Cu Israel am făcut o prima repriză foarte bună, totală. În repriza a doua am pierdut energie, din agresivitate şi am pierdut iniţiativă şi teren. Dar prin ce am trecut în aceste zile, ce probleme am avut, mă aşteptam să se întâmple acest lucru.

- Edward Iordănescu, selecționer România

A fost un joc pe contre în prima repriză şi am făcut bine că am dat două goluri atunci şi nu am primit niciunul. Din păcate, am primit două în repriza secundă şi trebuie să învăţăm din chestia asta.

- Alexandru Cicâldău, mijlocaș România

Dezbaterea Zilei » Putem spera la rezultate mai bune cu această echipă națională?

Citește și alte articole despre echipa națională:

VIDEO / EXCLUSIV Iosif Rotariu știe în jurul cui trebuie să construiască Edi Iordănescu naționala: „Îl avem pe el, dar ne entuziasmăm că a bătut Cicâldău un corner cu Barcelona”

Gigi Becali îl face praf pe Edi Iordănescu: „Dacă n-ai inteligență, stai acasă! L-a batjocorit pe unul de-ai mei!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (15)
torque07
torque07  •  31 Martie 2022, 09:43

:))))) Io tot nu-i inteleg pe astia cu SF.urile, cu impresarii, cu jucatori adusi pe interes. De parca am fi vreo brazilia si avem asa multi de unde alege ca are si cum sa faca de astea selectionerul. Avem 20 de morti, vai de capul lor, unu mai slab ca altul..si voi visati la mafie organizata :)))) Si chiar daca ar fi asa printr-un absurd. Care ar fi diferenza sa zicem dintre Alibec si Puscas? Sau dintre Bancu si Camora? Sau ce mai vreti voi! Daca-l lasa acasa pe Sergio Ramos si-l lua pe Burca sau pe De Bruyne si-l lua pe Olaru da.. dar asa, cu toti o apa si un pamant...cred ca n-are rost sa va agitati si sa va consumati cu prostii de genul asta.

deltacrom
deltacrom  •  31 Martie 2022, 09:41
Postat de deltacrom pe 31 Martie 2022, 09:36

si totusi este si nu este edi antrenor de natioanala este intrebarea nu? au fost deplasari peste tot in excursie platita de federatie unde se stiau raspunsurile dar se dorea bifarea unor interviuri de genul " ce mai faci." altcumva burleanu este suficient de inteligent sa isi joace cartea lui unde are de urmat niste paragrafe date de nu stiu cine. fotbal mai putin. pentru orice om normal la "titiana" edi nu avea ce cauta . nici mutu nici ... nici. bataia de batjocura la care a fost supus boloni ne este clara si mai mult. cind federatia unde sint numai capete luminate vai de mama lor niste "troli" ai conducerii si acolo acel cineva paralel cu fotbalul dar bun in management avind limbarita construita prin scoli a facot deliciul alegerii din trei situatii pe a patra. sa ne gindim la zicala " da romanului mintea de dupa?" cu siguranta ca asa am dus-o doar ca am lungit drumul spre ceva anume in loc sa il scurtam. orice "giga" stie ca la nationala ai nevoie de un vulpoi batrin cu experienta cu ochi care nu-si ia " notite" total aiurea sau sa sarute iconite ca tatuca domniei sale perioada in care echipa nationala o conducea marele tupeist de hagi? sa va aduc aminte ce facea hagi pe banca de rezerve la meiciul cu croatia? iordanescu facea pantomima. nu domnilor ati ratat ocazia cu boloni iar jucatorii sint morti si nu fac decit act de prezenta pentru a li se mai ridica cota altceva nimic. imi pare rau ca n

... ca nu a fost chemat nistor. un vulpoi batrin de care nationala ar avea nevoie fiind mai in forma decit budescu care joaca si nu joaca. apoi uitati cu cine ati jucat. ati jucat cu echipa mai bine cotate ca noi dar slabute foc... cind vei intilni franta , germania, serbia, olanda, spania, atunci sa sti cum stai. pina atunci jucatorul roman este interesat de siliconate de gratare si cit mai mult pe banca de rezerve ca mai apoi sa se retraga sau sa joace pe la o echipa dispusa sa plateasca salariu mare pentru a nu face nimic. vezi cazul budescu... boloni a avut dreptate in tot ceea ce a spus. a dat dovada de onoare si de judecata in fata unor "papagali" de la federatie care habar nu au pe ce lume sint... hai mutu vino si tu pe la nationala ca te va consilia dinu... iar tu boloni stai linistit in lmea ta si nu te mai gindi la ce se intimpla in romanica de azi. se vede pe unde sintem si cu pensiile dar cumparam armament... impotriva cui? hmmmmmmm!!!

deltacrom
deltacrom  •  31 Martie 2022, 09:36

si totusi este si nu este edi antrenor de natioanala este intrebarea nu? au fost deplasari peste tot in excursie platita de federatie unde se stiau raspunsurile dar se dorea bifarea unor interviuri de genul " ce mai faci." altcumva burleanu este suficient de inteligent sa isi joace cartea lui unde are de urmat niste paragrafe date de nu stiu cine. fotbal mai putin. pentru orice om normal la "titiana" edi nu avea ce cauta . nici mutu nici ... nici. bataia de batjocura la care a fost supus boloni ne este clara si mai mult. cind federatia unde sint numai capete luminate vai de mama lor niste "troli" ai conducerii si acolo acel cineva paralel cu fotbalul dar bun in management avind limbarita construita prin scoli a facot deliciul alegerii din trei situatii pe a patra. sa ne gindim la zicala " da romanului mintea de dupa?" cu siguranta ca asa am dus-o doar ca am lungit drumul spre ceva anume in loc sa il scurtam. orice "giga" stie ca la nationala ai nevoie de un vulpoi batrin cu experienta cu ochi care nu-si ia " notite" total aiurea sau sa sarute iconite ca tatuca domniei sale perioada in care echipa nationala o conducea marele tupeist de hagi? sa va aduc aminte ce facea hagi pe banca de rezerve la meiciul cu croatia? iordanescu facea pantomima. nu domnilor ati ratat ocazia cu boloni iar jucatorii sint morti si nu fac decit act de prezenta pentru a li se mai ridica cota altceva nimic. imi pare rau ca n

Vezi toate comentariile (15)
Comentează