FOTBAL  »  NATIONALA  »  CONTROVERSĂ

Controversa zilei e „Ianis Hagi" » Udrea: „Hagi are dreptate, Edward n-are principii și echidistanță" vs Răureanu: „Hagi nu e obiectiv, vorbește ca un tată, nu ca un specialist"

Articol de , - Publicat miercuri, 15 martie 2023 16:09 / Actualizat miercuri, 15 martie 2023 17:41

Dan Udrea și Remus Răureanu, doi dintre cei mai experimentați ziariști ai Gazetei și prezențe constante la televiziunile de sport, dezbat subiectul zilei: „Trebuia sau nu Ianis Hagi să fie convocat pe lista preliminară a stranierilor?". Citește mai jos opiniile celor doi.

Dan Udrea: „Hagi are dreptate: Edward n-are nici principii, nici echidistanță!”

În urmă cu 6 luni, selecționerul explica de ce îi întinde "o mână de ajutor lui Florinel Coman", dar acum îi întoarce spatele lui Ianis, aflat într-o situație asemănătoare # Hagi junior nu e pe lista preliminară, dar acolo se află Mihăilă, un fotbalist care a jucat mai puține minute și care nici nu e apt 100% medical, așa cum e în prezent Ianis

Hagi senior spune că Hagi junior merita să fie pe lista preliminară a stranierilor, nu neapărat pe lista finală a convocaților. Precizarea e importantă, fiindcă unii au interpretat că Gică a cerut ca fiul său să fie neapărat selecționat pentru debutul în preliminariile CE, ceea ce n-a spus. Dar are dreptate Hagi în ce a spus? Eu spun că are. Și am și argumente prin care susțin că, da, pentru Edi Iordănescu, Ianis Hagi nu reprezintă un fotbalist important. Sau cel puțin modul lui de acțiune în ceea ce îl privește pe jucătorul lui Rangers acest lucru lasă să se înțeleagă.

Așadar, argumentele:

1. Pe Florinel Coman l-a ajutat, pe Ianis nu!

În toamna trecută, înaintea meciurilor cu Finlanda și Bosnia, Edi Iordănescu a surprins total cu o anume convocare: Florinel Coman

Fotbalistul FCSB-ului nu traversa o formă bună, la echipa de club era mai mult rezervă, nu marca, dar cu toate acestea selecționerul a apelat la el. Și a și explicat de ce: "Florinel Coman poate ajuta România pentru EURO. E un jucător care vine după o perioadă foarte grea și pe care-l cunosc foarte bine. Îi cunosc foarte bine și potențialul. Ținând cont și de absențele lui Mihăilă și Ivan, este o mână întinsă pentru Florinel Coman. Iar așteptarea mea este foarte mare de la el, ca el să dea cu două mâini înapoi pentru națională".

Deci, Edi Iordănescu i-a întins o mână de ajutor unui jucător pe care îl consideră important pentru echipa națională în viitor. Implicit, selecționerul a recunoscut că n-ar prea fi meritat convocarea. Acum, renunță la principiul din cazul Coman și îl ocolește pe Ianis. Nu procedează la fel și nu-i oferă niciun fel de ajutor. 

Din punctul meu de vedere, nici cu Florinel Coman nu trebuia procedat așa cum a făcut selecționerul, fiindcă echipa națională nu e casă de ajutor pentru nimeni, însă dacă ai decis să ajuți un jucător de care crezi că ai nevoie pe parcursul preliminariilor, iar acum nu faci la fel, atunci concluzia e una singură: nu-l consideri la fel de important pe Ianis Hagi.

2. De ce Ianis nu e, iar Mihăilă, Drăguș și Pitu sunt?

Cea mai mare dreptate în ceea ce spune Gică Hagi e atunci când se întreabă de ce alți jucători, care au evoluat la fel ca Ianis în ultima perioadă, sunt pe lista preliminară și fiul său nu. Există 3 fotbaliști la care selecționerul a apelat, le-a trimis "telegrame", și pentru care nu există aproape nicio justificare. Cât a jucat Ianis în ultimele două luni, interval de timp extrem de relevant pentru forma unui jucător atunci când vine la echipa națională?

IANIS HAGI

  • a bifat prezențe în 5 meciuri ale lui Rangers
  • a fost pe teren în 93 de minute
  • a fost titular o singură dată, când a și stat pe teren cel mai mult, o repriză întreagă

Și acum să vedem ce spune realitatea pentru ceilalți 3:

VALENTIN MIHĂILĂ

  • în tot anul 2023, a apărut în echipa Parmei în doar 3 partide
  • a jucat doar 90 de minute
  • a fost o singură dată titular, iar cel mai mult într-un meci a evoluat 40 de minute

DENIS DRĂGUȘ

  •  în tot anul 2023, a jucat doar în 5 meciuri
  • a bifat în total doar 97 de minute
  • n-a fost niciodată titular, iar cel mai mult a jucat o repriză întreagă

ALEXI PITU

  • de când a plecat la Bordeaux, în ultimele două luni a fost folosit în 6 meciuri
  • a bifat în total 97 de minute
  • n-a fost niciodată titular, iar cel mai mult a bifat 27 de minute într-un meci

Care e diferența dintre Ianis și cei 3 în ultimele două luni? Ca apariții pe teren, ca randament, exact, dar exact niciuna. Da, Ianis vine după o accidentare, însă e refăcut complet, ceea ce nu se poate spune despre Mihăilă, de exemplu, care din vara trecută și până acum a fost mai mult indisponibil decât apt medical. Dar Mihăilă apare pe lista preliminară, Ianis nu apare. Măcar în această comparație, Edward-selecționerul nu poate avea nici o explicație-alibi logică. Niciuna!

3. Cât poate la Rangers, n-ar putea și la națională?

Ultimul argument e legat de faptul că Ianis Hagi ar putea fi util naționalei în acest moment, atât cât e și la Rangers. Raționamentul e simplu. Scoțienii apelează la el câte 30-45 de minute, dacă acolo e util chiar și pentru acest interval de timp, la echipa României de ce n-ar putea să fie? 

Ce mari jucători, mai mari decât Hagi, avem în momentul de față ca să ne permitem să ținem pe margine un fotbalist care, cu excepția lui Răzvan Marin, e la cel mai înalt nivel dintre toți ceilalți jucători de câmp? Cine sunt jucătorii de bandă din lista preliminară? În afara celor 3, din comparația de mai sus, rivalii lui Ianis vin din zona retrogradării, din campionatele din Grecia și Turcia, de la echipe care nu reprezintă nimic, gen Atromitos și Umranyespor.

Discuția e simplă. Există un singur om care decide și poartă răspunderea pentru selecție, tactică și rezultate la echipa națională. Și e foarte bine că e așa. Restul, sunt doar comentariile celor din fenomen, ale ziariștilor și ale microbiștilor. Acestea din urmă există și vor continua să existe, indiferent dacă îi place sau nu antrenorului primei reprezentative. Iar la final se va trage o linie. 

Bine, s-a mai tras una și anul trecut și, în ciuda faptului că Edi Iordănescu a fost mult sub ea, a terminat pe ultimul loc în Liga Națiunilor, România retrogradând, atunci nu s-a mai ținut cont de principii. Nici de cele ale Federației, dar, mai ales, nici de cele ale selecționerului, care odată ne spune că îi întinde o mână de ajutor unui jucător, după care îl vedem cum îi întoarce spatele altuia aflat fix în aceeași situație. 

Controversa zilei e „Ianis Hagi

Remus Răureanu: „Pentru Hagi, Edi e o piedică din calea lui Ianis către Balonul de Aur”

Hagi junior a fost accidentat grav și n-a jucat mai deloc în ultimele 14 luni. El nu a fost în nici un moment un fotbalist esențial, unul care să fi cărat naționala în spate, dovada e că are numai două goluri în 24 de selecții. De ce era Iordănescu dator să-l convoace acum?

Antrenorul Hagi e un vizionar cu o pricepere demonstrată, tatăl lui Ianis e un om pe care iubirea îl orbește și-l lasă să exprime opinii surprinzătoare, uneori ridicole de-a dreptul.

Regele-jucător a avut dreptate atunci când a prezis prăbușirea fotbalului românesc într-un moment în care rezultatele naționalei erau foarte bune și mai nimeni nu vedea semne ale dezastrului care avea să vină.

Regele-tată a exagerat pariind că Ianis urma să câștige Balonul de Aur și a cam pierdut deja rămășagul cu media, cu specialiștii și cu oricare persoane care îndrăzneau să susțină că Hagi junior era un fotbalist bun și atât, în nici un caz vreun geniu.

Controversa zilei e „Ianis Hagi

Tatăl l-a înghițit încă o dată pe antrenor și a apărut din nou singur, îmbibat cu sentimente și ignorant al principiilor pe care le apără un tehnician normal: "Mi se pare că Ianis nu e important pentru echipa națională. De ce Pitu e pe listă și el nu e? Pitu de câte ori a fost titular în ultimele zece meciuri?". Iordănescu a arătat, așadar, că nu-l consideră important pe Hagi junior, din moment ce nu l-a convocat pentru primele meciuri din preliminariile Euro, cu Andorra și cu Belarus. Dar ce ar fi arătat Edi dacă l-ar fi convocat?

Cum ar mai putea să discute despre criterii de selecție un antrenor care aduce pentru partide oficiale un fotbalist care nu a mai fost titular în vreun meci în ultimele 14 luni? În perioada aceasta, Ianis a suferit o accidentare extrem de gravă, a avut distrus aproape totul din genunchi, și a parcurs o recuperare anevoioasă, el nu a mai apărut deloc în meciuri ale lui Rangers pe parcursul unui an. 

De când s-a însănătoșit, scoțienii ba îl trimit pe teren câte un pic, spre finaluri ale jocurilor, ba nu îl includ în lot. Sunt semne că mijlocașul român încă nu e în regulă, din moment ce el avea statutul unui titular înaintea accidentării, iar acum a ajuns să fie în coada lotului.

Dacă părintele sudor, contabil, avocat al unui internațional român l-ar certa pe selecționer pentru neconvocarea fiului său aflat în convalescență de 14 luni, opinia lui nu ar fi aprobată, însă nici nu ar provoca mirare, că omul și-ar apăra fiul. Nu i-ai putea pretinde să fie obiectiv și nici nu ar avea rost să analizezi dacă un om din afara fotbalului se pricepe sau nu.

Hagi nu este, în nici un caz, din afara fotbalului, el a fost miezul acestui sport în România în ultimele trei decenii și jumătate. Obiectiv nu poate fi atunci când discută despre fiul său, doar că te-ai aștepta ca toată experiența și toate cunoștințele lui să-l oblige să cântărească măcar un pic și cu mintea specialistului, nu numai cu inima tatălui.

De ce i-ar fi folosit atât de mult lui Ianis să se afle în lotul pentru aceste două meciuri ale naționalei, din moment ce istoricul medical și parcursul lui de la Rangers arată clar că el se află foarte departe de forma cea mai bună? Nu e mai bine ca un fotbalist care se străduiește să-și revină după o accidentare să se afle în programul clubului, cu antrenamente zilnice, cu monitorizare din partea preparatorului fizic, a medicului? I-ar fi folosit mai mult să se fi plimbat până în România și să bifeze, eventual, un sfert de oră spre finalul meciului cu Andorra?

Selecționerii au mai chemat în trecut jucători pe care își propuneau să-i ajute, dar era vorba despre fotbaliști sănătoși pe care cluburile nu-i foloseau îndeajuns de des. Convocările le ofereau acelora prilejuri să mai joace în meciuri oficiale și să-și amelioreze cotele, antrenorii de la cluburi se puteau gândi că ei nu-i evaluaseră corect, că nu le oferiseră suficiente șanse unor internaționali la care țara lor continua să apeleze.

Ianis nu este un astfel de caz. Tatăl lui îl vede și pe Iordănescu, la fel ca pe toți selecționerii din cariera juniorului, ca pe niște piedici aflate în calea unui tânăr al cărui destin conține, fără îndoială, Balonul de Aur.

Trebuia Ianis Hagi convocat pentru meciurile din martie?

Da, ar fi ajutat
Nu, nu a jucat suficient la Rangers
Porumboiu tranșează conflictul Hagi - Iordănescu: „E fraier”
EURO 2024
Porumboiu tranșează conflictul Hagi - Iordănescu: „E fraier”
Trebuia Ianis Hagi convocat? Cât și cum a jucat la Rangers după anul petrecut pe tușă
CONVOCARE
Trebuia Ianis Hagi convocat? Cât și cum a jucat la Rangers după anul petrecut pe tușă

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (31)
1945sv0509
1945sv0509  •  16 Martie 2023, 16:49

Amandoi sunteti niste ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Enora.Alessia
Enora.Alessia  •  16 Martie 2023, 13:20

Cata diferenta ,de caracter si de bun simt intre Zinedine Zidane si Hagi....zidane are 4 baieti,toti joaca fotbal la un oarece nivel,dar niciodata nu a iesit in presa,cu declaratii lipsite de modestie si de logica,laudandu-si nejustificat baietii si incercand sa-i promoveze la echipa nationala. In plus,nici presa din Franta,nici din Spania nu ii lauda nejustificat,sunt tratati ca niste jucatori obisnuiti. La noi,ca la nimeni,cel putin inainte de a se accidenta,Ianis era laudat in presa ca se va transfera ba la Real,ba la Milano ,ba nu stiu unde.... Cand vom ajunge si noi sa privim lucrurile obiectiv?

dimco61
dimco61  •  16 Martie 2023, 07:48
Postat de ipsilante pe 15 Martie 2023, 21:14

Doamne, spune-mi ca visez! Am auzit disursul lui Gica Hagi si nu imi mai revin! Cu tot respectul pentru marele fotbalist (chiar de geniu), dar acest domn se crede Dumnezeu si in educatie, cultura, exprimare, bun simt. Sa-mi fie iertat dar daca, ca fotbalist, este o autoritate, ca dascal, in "academia" sa, este sub orice critica. Sa jignesti si sa umilesti un alt elev de-al tau, Pitu, pentru a-ti promova odrasla, chiar si supertalentata dar mediocra in realizari, (pe unde a trecut!), mi se pare execrabil, condamnabil si o rusine pentru educatia pe care, presupun ca o implementeaza in "academia" domniei sale. Daca a fost la fel de impartial, cand a venit vorba de a decide intre odrasla domniei sale si un alt, oarecare, elev-fotbalist, din academia sa, atunci imi imaginez ce dezastru educational si moral este acolo. Sa fie clar, domnul Hagi, cu cat incearca sa-i cearte pe ceilalti, printr-un discurs voit elevat, filozofic, a la Cioran dar, de fapt, primitiv si comic-agramat, se face de ras si ne jigneste inteligenta. Suntem, unii dintre noi, medici, ingineri, oameni cu ceva... mult mai multa carte decat dansul. Cu fiecare discurs nefericit, statuia domniei sale se prabuseste si rugineste cate putin. Sper sa aiba intelepciunea, sa se opreasca din a-si face singur rau, pentru ca este la un pas de penibil.

Aveti dreptate,chiar mai josnic decat evidentul sau partizanat in ce-l priveste pe Ianis,a fost atacul la un alt elev al sau,in incercarea de a-si promova odrasla.Vad ca oamenii nu dau importanta acestui aspect,desi este esential in evidentierea adevaratului caracter al acestui om...

Vezi toate comentariile (31)
Comentează