FOTBAL  »  NATIONALA  »  CORESPONDENȚĂ GSP DIN ITALIA

VIDEO+FOTO Rapidiștii chiar sunt peste tot acasă! Reportaj din Italia, cu un lanț de patiserii dedicate Rapidului: „I-am dat numele acestei echipe pentru că se vorbea urât despre români”

FOTO: Cosmin Nistor +8   FOTO
FOTO: Cosmin Nistor

Articol de - Publicat vineri, 14 iunie 2019 20:17

Reporterii GSP au întâlnit una dintre cele mai înfocate susținătoare ale naționalei de tineret a României. Maria Blaj deține 3 patiserii în Bologna. Toate sunt dedicate Rapidului, formaţie de care s-a îndrăgostit acum aproape 40 de ani.

  • Au mai rămas 4 zile până la debutul României U21 la EURO 2019. Marți jucăm împotriva Croației;
  • Reporterii Vlad Nedelea și Răzvan Luțac, fotoreporterul Raed Krishan și operatorul Cosmin Nistor sunt în cantonamentul României U21 din Italia, de unde oferă cele mai noi informații înainte EURO 2019.

Bologna. Strada Giuseppe Mazzini, nr. 1-D. Unul din cele trei colțuri alb-vișinii din orașul-cetate din nordul Italiei. Maria Blaj a venit aici în 2002, prima dată în vacanță, dar s-a îndrăgostit de oraș și a decis să rămână.

„A fost visul meu să deschid un magazin românesc, o cofetărie”, își începe povestea femeia ce poartă în suflet Rapidul. „I-am dat numele acestei echipe pentru că se vorbea urât despre români. Am vrut să vedem ce se întâmplă. Toți au apreciat curajul nostru. Vrem să le demonstrăm italienilor că noi apreciem fotbalul românesc și că ducem numele Rapidului aici. Noi oricum suntem peste tot acasă”.

 

 

Prăjituri cu Pancu și Niculae

A început de la o singură patiserie. Dar brandul Rapid Pasticceria Caffetteria Bistrot s-a dezvoltat și Maria Blaj deține 3 astfel de localuri în Bologna, ce se bucură de succes: „Sunt mulți români aici. Facem produse de cofetărie cu numele Rapidului, în culorile echipei. Decorul este și el în alb și vișiniu. Și sigla noastră seamănă cu cea a Rapidului”.

Pasiunea româncei a atras atenția și italienilor, care poposesc adesea pentru a servi o cafea rapidă, în picioare, apoi își continuă drumul. „Mă întreabă mereu despre pozele și sigla Rapidului. Unii cunosc, îi știu pe Răzvan și Mircea Lucescu. Vorbesc mereu de fotbaliștii români, Mutu, Alibec”, povestește Maria.

Rapidistă de aproape 40 de ani

Maria a adoptat spiritul rapidist de la soțul ei, care o ducea la meciuri înainte de a împlini vârsta majoratului: „De la 16 ani am o pasiune pentru Rapid, de când am venit în București. M-am căsătorit, soțul mă ducea la toate meciurile și așa m-am îndrăgostit. Pentru mine, Rapid e o familie, pentru ai mei la fel. Am încercat să transmit mai departe în familie. Copiii mei n-au vrut să rămână aici, vor altceva. Merg la toate meciurile Rapidului. Eu le văd la TV de aici. Sunt mulțumită că au promovat în Liga 2. Și chiar odată cu această promovare au venit clienți și au comandat torturi cu Rapid, pe care să scrie Liga 2”.

Vizitată de echipă chiar de ziua ei

Cea mai mare surpriză pentru Maria Blaj a fost în urmă cu 8 ani, când Rapidul lui Răzvan Lucescu a venit să deguste bunătățile din vitrina româncei. S-a întâmplat în 2011, chiar pe 3 septembrie, de ziua ei, la 24 de ore după amicalul pierdut de giuleșteni cu Bologna, echipă la care jucau Di Vaio, Acquafresca și Diamanti, scor 1-2.

„Au venit băieții aici de ziua mea. Am sărbătorit împreună. Antrenor era Răzvan Lucescu. Nu le-a venit să creadă când au intrat. S-au distrat, au cântat, au râs, s-au simțit bine. Le-a plăcut foarte mult”, povestește Maria.

În amintirea lui Nae Manea

Fostul mare atacant al Rapidului, Nae Manea, n-a fost uitat de familia de români din Italia. E pe toți pereții patiseriei din Bologna și pe majoritatea produselor ce poartă însemnele clubului giuleștean.

Nae a însemnat mult pentru familia noastră. Eram prieteni de familie. Nae l-a ajutat mult pe băiatul meu, care a jucat fotbal până la 18 ani, iar apoi a devenit antrenor la Rapid. Dispariția lui a fost o lovitură grea. Ne pare foarte rău, dar îl avem în suflet și nu numai. E în poze, pe dulciuri și pe pereți. Pentru noi e mereu aici”, spune Maria cu lacrimi în ochi.

+9 FOTO

Românca are însă un regret. Copiii nu i-au moștenit pasiunea pentru cofetărie, tocmai de-asta e decisă să revină în țară, unde să țină cât va putea de acest brand românesc, creat peste hotare, devenit deja o marcă înregistrată pentru Bologna: „Poate până la finalul anului ne întoarcem acasă și vom deschide o patiserie de acest gen și în București. Suntem deja în căutarea unei locații”, a conchis românca în vârstă de 53 de ani.

„Au fost mulți fotbaliști care, când se accidentau, se tratau aici la clinică. Iar eu îi ajutam. Fotbaliștii veneau la noi la cofetărie. Chiar dacă erau steliști sau dinamoviști, au apreciat că avem aici un local cu numele Rapid”
Maria Blaj

PROGRAMUL GRUPEI C LA EURO U21 2019

Marți, 18 iunie

  • 19:30 - ROMÂNIA - Croația (Serravalle, San Marino)
  • 22:00 - Anglia - Franța (Cesena)

Vineri, 21 iunie

  • 19:30 - ROMÂNIA - Anglia (Cesena)
  • 22:00 - Franța - Croația (Serravalle, San Marino)

Luni, 24 iunie

  • 22:00 - ROMÂNIA - Franța (Cesena)
  • 22:00 - Anglia - Croația (Serravalle, San Marino)

    Meciurile noastre vor fi liveTEXT pe GSP.ro și televizate de TVR.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO+FOTO „Renato Dall'Ara, cetatea fotbalului din Bologna » GSP a vizitat unul dintre stadioanele legendare ale Italiei

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
2293116380754712
Corodan Emil  •  16 Iunie 2019, 04:33

Felicitari GSP,pentru frumoasa relatare din Bologna,despre Rapid.

badeadorian
badeadorian  •  15 Iunie 2019, 21:57

Sanatate maxima si numai bine !!!

coriolanus
coriolanus  •  15 Iunie 2019, 00:41

Ar merge o savarină cu chipul lui Copos si frișcă in loc de păr...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează