FOTBAL  »  NATIONALA  »  LIGA NAȚIUNILOR

De ce e Liga Națiunilor foarte importantă pentru noi » Primul loc ne aduce 3 avantaje uriașe, în timp ce ultimul loc ne face aproape imposibilă calificarea la European

Articol de , , - Publicat vineri, 03 iunie 2022 23:35 / Actualizat vineri, 03 iunie 2022 23:35

E o competiție mai accesibilă nouă în drumul spre Europeanul din 2024 decât vor fi preliminariile de anul viitor. Locul 1 în Nations League oferă 3 imense avantaje, locul 2 aproape că garantează și el prezența la un eventual baraj, în vreme ce ultimele două poziții ar însemna regres.

Debutăm în Liga Națiunilor, o competiție despre care De Bruyne spune că „nu e importantă. Sunt niște amicale supraevaluate”, însă România nu e în situația Belgiei și n-are niciun motiv să nu trateze la modul cel mai serios jocurile cu Muntenegru, Bosnia și Finlanda dacă își dorește să fie prezentă la Campionatul European de peste 2 ani. 

Edi Iordănescu și Florin Tănase, conferință de presă înainte de Muntenegru - România: „Gata cu fotbalul boem! Voi fi foarte atent în cazul lor”
Muntenegru - România
Edi Iordănescu și Florin Tănase, conferință de presă înainte de Muntenegru - România: „Gata cu fotbalul boem! Voi fi foarte atent în cazul lor”

De ce pentru noi această întrecere e mult mai importantă decât pentru marile naționale de pe continent? Probabil că e întrebarea pe care și-o adresează mulți dintre suporterii „tricolorilor”, care încă nu sunt familiarizați cu ceea ce propune și ce înseamnă Nations League.

PRIMUL argument e că Liga Națiunilor de dinaintea unui Euro are o miză mult mai mare decât o ediție disputată înainte de un Campionat Mondial. Motivul îl reprezintă numărul de echipe care ajung la baraj. Pentru Euro, e vorba de nu mai puțin de 12 formații, pentru un Mondial, doar două!

AL DOILEA argument e că ierarhia finală a Ligii Națiunilor 2022 va stabili componența urnelor valorice pentru tragerea la sorți în preliminariile Euro. 

AL TREILEA argument e că avem 3 variante la finalul grupei din Nations League: putem promova în Liga A, putem retrograda în C sau putem să rămânem unde suntem, adică în B. Acestea sunt mizele generale, care capătă conotații diferite în funcție de locul pe care ne vom clasa după ultimele jocuri, programate la finalul lunii septembrie.

Dacă vom termina pe locul 1

  • vom promova în Liga A și în ediția 2024 a Ligii Națiunilor vom fi într-o companie selectă, urmând să jucăm meciuri mari cu granzii. De exemplu, Ungaria, care a promovat în ediția trecută, acum va avea parte de o grupă infernală, dar cu nume uriașe pe care le aduce la Budapesta: Italia, Anglia, Germania.
  • vom avea locul asigurat la barajul pentru Euro 2024 în proporție de 100%, în cazul în care nu ne vom califica la turneul final din preliminarii.
  • vom urca din urna a 3-a, în care suntem acum, în a doua, la tragerea la sorți pentru preliminariile Euro 2024. Ar fi două imense avantaje: am avea parte de un singur adversar redutabil, cel care va veni din urna capilor de serie, dar vom evita numele din urna a doua, unde o să fim și noi, exemple fiind Croația, Elveția, Cehia, Suedia, Ucraina. Din preliminarii se vor califica la Euro primele două clasate din fiecare serie, iar o grupă accesibilă ar putea arăta astfel: Polonia, România, Muntenegru, Belarus, Gibraltar, San Marino.

Dacă vom termina pe locul 2

  • vom avea șanse foarte, foarte mari, de peste 95%, să fim la barajul pentru CE. Sistemul este următorul. Din Liga Națiunilor va fi disponibil câte un loc pentru fiecare din Ligile A, B și C, de unde în baraj vor ajunge câte 4 echipe, în principiu câștigătoarele de grupă. Acestea trebuie să provină din rândul celor care nu au obținut calificarea prin preliminarii. Cum majoritatea dintre cele 20 de formații calificate vor fi din Liga A, aproape toate și din Liga B, locurile rămase libere pentru baraj vor fi completate de cele mai bune echipe de pe locul 2. De exemplu, dacă din Liga A, din cele 16 formații, se vor califica la Euro din preliminarii 14 echipe, atunci vor urca două formații din eșalonul inferior, Liga B, pentru a susține barajul.
  • sigur vom fi în urna a 3-a la tragerea la sorți pentru preliminariile CE, iar o grupă extrem de grea ar arăta astfel: Franța, Croația, România, Turcia, Kosovo, Letonia.

Dacă vom termina pe locul 3

  • e poziția care practic nu înseamnă nimic, nici în bine, nici în foarte rău
  • păstrăm șanse de a fi la baraj, dar deja depindem de multe variabile
  • sigur vom fi în urna a 3-a la tragerea la sorți pentru preliminariile CE.

Dacă vom termina pe locul 4

  • vom retrograda în Liga C, acolo unde în acest moment evoluează echipe precum Gibraltar, Feroe, Lituania, Kazahstan, Cipru, Luxemburg
  • nu avem șanse să ajungem la baraj
  • am pica aproape sigur în urna a 4-a pentru tragerea la sorți a preliminariilor CE, iar o grupă foarte grea ar fi: Spania, Elveția, Serbia, România, Macedonia.

Cum se completează tabloul celor 24 de țări la CE din Germania 2024:

  • țara gazdă, Germania
  • cele 10 câștigătoare ale grupelor din preliminarii
  • cele 10 naționale care vor termina pe locul 2, grupele preliminare urmând să se joace între martie și noiembrie 2023
  • cele 3 câștigătoare ale barajelor, semifinala și finala urmând să se joace în martie 2024

9 octombriee data la care va avea loc tragerea la sorți a preliminariilor CE

Simulare pentru România

În cazul în care toate primele 20 de naționale care sunt acum, conform ierarhiei din ultima Ligă a Națiunilor, se vor califica la Euro prin intermediul preliminariilor, iar România va termina grupa de Nations League pe unul dintre primele două locuri, atunci adversarele la cele două baraje s-ar alege dintr-o listă care ar putea cuprinde nume ca Norvegia, Scoția, Israel, Serbia, Irlanda, Slovenia. 

Pentru Euro 2020, la baraj, cele 12 echipe care au ajuns din Liga Națiunilor au fost: România, Bulgaria, Islanda, Ungaria, Bosnia, Irlanda de Nord, Slovacia, Irlanda, Scoția, Israel, Norvegia, Serbia, Georgia, Kosovo, Macedonia și Belarus.

PRECEDENT LIGA NAȚIUNILOR

Cu Contra am fost pe 2, cu Rădoi pe 3

Am fost implicați în două ediții de Liga Națiunilor. Prima a fost în 2018, cu Cosmin Contra selecționer. Am terminat pe locul 2, la două puncte de Serbia, în fața căreia n-am pierdut în cele două jocuri. De fapt, am terminat grupa neînvinși.

Liga Națiunilor 2018:

  1. Serbia 14p
  2. România 12
  3. Muntenegru 7p
  4. Lituania 0p

Datorită locului 2 am obținut două avantaje, dar și un mare dezavantaj. Am promovat în Liga B și am accesat play-off-ul pentru Euro 2020, dar pentru că ultimul meci disputat în Muntenegru nu l-am câștigat la o diferență mai mare am ajuns în urna a 4-a valorică pentru preliminariile CE 2020, unde am avut parte de o grupă extrem de grea: Spania, Suedia, Norvegia, Malta și Feroe. 

Am terminat pe locul 4. Apoi, următoarea ediție de Nations League am disputat-o cu Mirel Rădoi antrenor și a avut loc în 2020. Grupa a fost mai grea, punctajul a fost mai slab. Am terminat pe locul 3, am făcut 8 puncte, dar dintre acestea 3 au fost cu Norvegia acasă, printr-o victorie la „masa verde”.

Liga Națiunilor 2020:

  1. Austria 13p
  2. Norvegia 10p
  3. România 8p
  4. Irlanda de Nord 2p

Singurele puncte ale „lanternei roșii” din această serie au fost bifate în cele două meciuri cu România. Austria, grație faptului că a terminat pe primul loc, a fost prezentă la barajul pentru CM, deși s-a clasat abia pe locul 4 în preliminarii. La baraj a fost eliminată de Țara Galilor.

4 naționaleau ajuns la CE 2020 exclusiv prin intermediul Ligii Națiunilor și al barajelor disputate: Ungaria, Slovacia, Scoția și Macedonia

Andreas Ekberg arbitrează Muntenegru - România » Numele său se leagă de una dintre cele mai mari rușini din fotbalul românesc
MUNTENEGRU - ROMÂNIA
Andreas Ekberg arbitrează Muntenegru - România » Numele său se leagă de una dintre cele mai mari rușini din fotbalul românesc

Ce au făcut adversarele noastre în precedenta ediție de Liga Națiunilor

Bosnia a fost în Liga A și a retrogradat după ce a terminat pe ultimul loc într-o grupă cu Italia, Olanda și Polonia, acumulând două puncte: 1-1 în Italia, 0-0 cu Olanda acasă 

Finlanda a fost în Liga B și a terminat pe locul 2, după Țara Galilor, dar peste Irlanda și Bulgaria: a făcut 12 puncte din 4 victorii: 2-0 și 2-1 cu Bulgaria, 1-0 și 1-0 cu Irlanda 

 Muntenegru a fost în Liga C și a promovat după ce a câștigat o grupă cu Luxemburg, Azerbaidjan și Cipru: 13 puncte, a pierdut un singur meci, 1-2 acasă cu Luxemburg

Calificări la Euro în ultimii 15 ani

ȚaraPrezențe la CE
România2008, 2016
Finlanda2020
Bosnian-a fost deloc
Muntenegrun-a fost deloc

4victorii are România în meciuri oficiale, în ultimul deceniu, în fața unor adversare cât de cât respectabile: 1-0 în Turcia (2012), 3-0 cu Ungaria (2013), 1-0 în Grecia (2014) și 3-2 în Austria (2020)

Ce antrenori ne-au calificat la Europene

EdițiaAntrenor
1984 Mircea Lucescu
1996Victor Pițurcă 
2000Victor Pițurcă 
2008Victor Pițurcă 
2016Victor Pițurcă și Anghel Iordănescu

Citește alte știri despre echipa națională:

Antrenamentul lui Edi Iordănescu de la Podgorica, supravegheat de Răzvan Burleanu
Muntenegru - România
Antrenamentul lui Edi Iordănescu de la Podgorica, supravegheat de Răzvan Burleanu
Selecționerul Muntenegrului nu se teme de meciul cu România: „Nu ne pot surprinde cu nimic!”
MUNTENEGRU - ROMÂNIA
Selecționerul Muntenegrului nu se teme de meciul cu România: „Nu ne pot surprinde cu nimic!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (12)
ertyuiop
ertyuiop  •  04 Iunie 2022, 17:05

Simpatic sondajul pt mine, "pe ce loc termina Romania"? Recunosc ca nu stiu cu cine suntem in grupa in afara de Muntenegru, interes major! :))))))))

mihneailie030
mihneailie030  •  04 Iunie 2022, 09:07

Iar începeți cu infantilismele astea? Care primul loc, care???

vasileroaita
vasileroaita  •  04 Iunie 2022, 08:58
Postat de Analiza pe 04 Iunie 2022, 08:40

Domnule, nu ziceți ca nu sunt importante meciurile din Nantions League deoarece avem o șansă, doar scrie în articol. Dacă erau niște amicale atunci de ce nu a chemat Edi niște jucători mai slabi ? Pe De Bruyne nu îl interesează Nantions League fiindcă Belgia nu are șanse mai deloc sa câștige Nations Leauge !

Competitia este importanta pentru echipele mici si foarte mici. Dar scopul ei este asigurarea de evenimente pentru casele de pariuri. Noi, cu sau fara aceasta competitie, tot nu avem nicio snasa de calificare, la ce lot este convocat. Poate cand vor merge o suta de echipe la un turneu final!!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează