FOTBAL  »  NATIONALA  »  DEZBATEREA ZILEI

Dezbaterea zilei, 29 martie 2021 » Ne putem califica la Campionatul Mondial cu stilul lui Rădoi?

Articol de GSP - Publicat luni, 29 martie 2021 14:32 / Actualizat luni, 29 martie 2021 15:39

„Dezbaterea Zilei" pune sub lupă azi prestația naționalei. Întrebarea este: ne putem califica la Campionatul Mondial cu stilul lui Rădoi?

  • Ce reprezintă „Dezbaterea Zilei”? Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, explică: „În această emisiune insistăm pe termenii «argumente» / «dialog» / «respect», pentru că obiectivul nu este să ne încăierăm sau să ne demonstrăm unul altuia cine e mai deștept, ci să avem o confruntare civilizată de idei. În plus, ne-ar plăcea să continuăm această dezbatere cu voi, cititorii GSP, așa că vă așteptăm pe site să vă expuneți propriile argumente și să votați în sondajul atașat acestei emisiuni”.

Dezbaterea din studioul GSP i-a avut în prim-plan pe jurnaliștii Remus Răureanu și Dan Udrea, plus aliații lor - Marius Mărgărit și Ionuț Badea. 

Cătălin Țepelin a făcut introducerea: "Dincolo de meciul de ieri rămâne întrebarea dacă suntem pe un drum relativ corect sau rătăcim iar fără busola și vom rata, ca de obicei, destinația. Avem varianta care spune că tactica e prea riscantă și nici nu avem jucători potriviți pentru ea, dar și varianta conform căreia abordarea pozitivă a lui Rădoi poate da roade până la urmă, cu ceva updateuri pe parcurs. Haideți să ascultăm argumente!". 

PRO-RĂDOI | Remus Răureanu: „Stilul lui Rădoi ne poate ajuta pentru locul 2”

  • „România chiar a jucat ofensiv în prima partidă, cu Macedonia de Nord. Mi-a plăcut. E clar că pentru un nespecialist, o victorie cu 3-2, cu răsturnări și cu suspans e mai plăcută decât o victorie cu un 1-0 chinuit și protejat din greu”
  • În majoritatea partidelor, cred că stilul acesta ar trebui să ne ajute pentru ocuparea locului al doilea, care este obiectivul nostru realist. Cu Armenia, cu Islanda sunt șanse mari să funcționeze metoda lui Rădoi”
  • „Totuși, cine-l laudă pe Rădoi și spune că a jucat frumos duminică seară se păcălește. Se referă la o fantezie, nu la o realitate. Frumos și ofensiv înseamnă să domini, să ai mai multe ocazii ca adversarul, să pasezi mai mult decât adversarul”
  • „România nu a jucat frumos cu Germania! A părut că a vrut să joace frumos, după desenul de pe tabla din vestiar. Pe teren nu a fost așa. Rădoi și-a supraestimat jucătorii și a alcătuit o formulă cu fotbaliști de atac, când echipa lui avea să fie nevoită să se apere”
  • „E posibil ca acest comportament să vină din lipsa experienței, dar Federația și-a asumat asta, pentru că Rădoi și-a explicat filosofia de la bun început”
  • „El ne-a zis din start: «Îmi propun să joc ofensiv, să-i atac pe toți!». Cu Germania a fost nevoit să se baricadeze, dar s-a baricadat cu un gard de flori, în locul unei sârme ghimpate. A venit cu floricele și a avut de suferit. Dar nu mi se pare grav pentru întreaga campanie. Două înfrângeri contra Germaniei sunt asumate”

Marius Mărgărit: „Cred în Mirel Rădoi”

Îmi place Mirel Rădoi pentru spiritul pe care vrea să-l aducă la echipa națională, pentru principiile pe care le are, să nu mai fim o națională care să stea la mica ciupeală. Meciul cu Germania ne-a arătat că suntem departe de ce vrea el. Dar eu cred în Mirel, cred în principiile lui. Chiar dacă greșește
- Marius Mărgărit, jurnalist GSP

CONTRA-RĂDOI | Dan Udrea: „Nici Guardiola nu și-a permis ce își permite Rădoi!”

  • „Nu pot să fiu de acord cu ce face Rădoi! Să zicem că împotriva Germaniei ar fi jucat cea mai bună echipă din lume, naționala Franței sau Manchester City. Ar fi apelat la o formulă atât de ofensivă, fără un mijlocaș defensiv?”
  • „Nici Guardiola nu și-a permis ce își permite Rădoi la o națională limitată! Dacă la meciul cu Germania nu apelezi la închizător, înseamnă că nu o mai faci niciodată. Nimeni, la nicio altă națională sau echipă de club nu a mai făcut așa ceva”
  • „Ultimul exemplu, care se apropie de ce face Rădoi, a fost Germania în 1990, când a câștigat Campionatul Mondial. Dar atunci Germania juca cu trei fundași centrali”
  • „Nimeni nu a ales niciodată filozofia asta, fără închizător, și o alegem noi contra Germaniei?!”
  • „Cel mai în formă jucător pe care-l avem, Stanciu, e anulat. El joacă la națională cu 30-40 de metri mai departe de poarta adversară, decât o face la Praga. Îi diminuăm calitățile ofensive ale lui Stanciu, care a jucat slab cu Macedonia, la fel și cu Germania”
  • „Rădoi a zis că pleacă după Campionatul Mondial. Pe cine aduci după din moment ce nu găsești niciun antrenor care să gândească în modul ăsta și să aplice ce face Rădoi?”

Ionuț Badea: „Trebuie să fii atent la consecințe”

Se poate spune că există un stil. Dar de cele mai multe ori apar situații în care ai dueluri unu contra unu, când adversarul e superior, și ai nevoie de dublaj.  E bine să ai un joc ofensiv, nu mai e oportun să te aperi în treimea proprie. Trebuie să ai o echipă scurtă. E important să fii ofensiv, dar trebuie să fii atent la riscuri și consecințe 
– Ionuț Badea, antrenor

CONCLUZIA LUI CĂTĂLIN ȚEPELIN

Eu mă plasez, ca de obicei, de partea pozitivă a subiectului. Îmi place curajul lui Rădoi. Dar, evident, nu îmi plac nereușitele de până acum. 

Mă îngrijorează Rădoi că, pentru că din dorința de a fi greu de citit, revoluționează prea des echipa, o dă peste cap de la un meci la altul. Cred că sunt maximum două sau trei puncte fixe în echipă din toamnă până acum, pe restul îi tot rotește.

E atât de decis să își respecte planul - atitudine nouă, tactică nouă șamd - încât ignoră consecințele. Problema e că nu își permite multe eșecuri. Preliminariile se termină repede, încercările lui sunt limitate
- Cătălin Țepelin

Dezbaterea nu s-a terminat în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: "argumente" / "dialog" / "respect pentru opinia celuilalt". Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Vezi mai multe dintre edițiile „Dezbaterea zilei”:

Dezbaterea zilei, 27 martie » Este de acuzat Cristina Neagu pentru că ar fi încercat să faciliteze aranjarea meciului decisiv de calificare?

Dezbaterea zilei, 26 martie » Cu ce rămânem după meciul România - Macedonia de Nord?

Dezbaterea zilei, 24 martie » Cine ar trebui să joace titular la națională: Man sau Ianis Hagi?

Dezbaterea zilei, 23 martie » Merita Octavian Popescu să fie convocat pentru Euro U21?

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
859525504895339
Gabi Andrei  •  30 Martie 2021, 01:34
Postat de creeperno999 pe 29 Martie 2021, 22:38

Depinde de ce echipe pica in baraj cu noi

Cu Radoi ca antrenor al nationalei nu avem nici o sansa. Te rugam Mirel nu te incapatina si lasane. Ai demonstrat destul ca mai mult nu poti si acum ce mai vrei....vrei sa ne ingropi.

creeperno999
creeperno999  •  29 Martie 2021, 22:38

Depinde de ce echipe pica in baraj cu noi

cata23
cata23  •  29 Martie 2021, 22:19

Radoi are un stil la freza... el nu ar califica nici Germania dacă ar fi antrenor

Vezi toate comentariile (8)
Comentează