FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU

EXCLUSIV Concluziile lui Dorinel Munteanu: „Jucătorii sunt buni, doar să-i organizeze Edi”

Dorinel Munteanu / foto: GSP +34   FOTO
Dorinel Munteanu / foto: GSP

Articol de - Publicat joi, 31 martie 2022 07:38 / Actualizat joi, 31 martie 2022 08:21

Dorinel Munteanu dezminte ideea potrivit căreia selecționerul n-ar putea obține rezultate bune din cauza „materialului” slab. Fostul internațional crede că ne putem califica la Euro dacă Edi Iordănescu va fi consecvent în selecție și dacă-și va disciplina fotbaliștii.

Nu toată lumea e de acord că nu mai avem fotbaliști români îndeajuns de buni pentru calificarea la un turneu final. Dorinel Munteanu e convins că rezultatele bune depind numai de inspirația lui Edward Iordănescu, pe care-l sfătuiește să simplifice selecția cu niște criterii clare, să nu mai ruleze foarte mulți jucători, așa cum a procedat Mirel Rădoi.

Munteanu, cel mai selecționat fotbalist român din istorie, îl atenționează pe Edi că a schimbat jobul, "iar nouă ne trebuie un selecționer acum, nu un antrenor de club!".

Dezbaterea zilei, 30 martie » Putem spera la rezultate mai bune cu această echipă națională și cu Iordănescu selecționer?
DEZBATEREA ZILEI
Dezbaterea zilei, 30 martie » Putem spera la rezultate mai bune cu această echipă națională și cu Iordănescu selecționer?

Dorinel Munteanu: „Ce, alți selecționeri au timp?”

- Domnule Munteanu, ați văzut în aceste două meciuri vreo schimbare în bine a naționalei?
- Nici nu mă așteptam să văd vreo mare schimbare în bine, i-ar fi fost imposibil lui Edi să producă așa ceva în primele două jocuri ale lui. Mi se pare că el trebuie să lucreze la tactică, să stabilească un sistem și să-i facă pe toți jucătorii să-l respecte. 

Strategia trebuie să fie aleasă pentru rezultat, atât, nu pentru altceva! Că noi am avut în ultimii ani tot felul de obiective, n-am urmărit numai să ne calificăm.

- Rădoi, spre exemplu, își propunea și să joace spectaculos, deschis, nu doar să câștige. 
- Ce înseamnă spectaculos? Echipa din generația noastră juca spectaculos când avea 2-0, 3-0. Și atunci, făcea Hagi ceva și ridica tribunele în picioare. Gică și poate că mai erau un jucător, doi cu spectacolul. Eu, Lupescu, Popescu jucam la fel în fiecare meci, nu ne propuneam spectacol. Rezultatele contau, nu stilul.

- Spuneați că Iordănescu ar trebui să lucreze la tactică, dar e timp pentru așa ceva la o echipă națională? 
- Selecționerul României are timp cât au și alți selecționeri, nu e dezavantajat cu nimic. Nouă ne trebuie selecționer, nu antrenor de club! La națională e alt specific și Edi trebuie să se adapteze la situație, să profite de timpul scurt în care poate lucra cu jucătorii. 

Noi avem fotbaliști mai buni decât au fost rezultatele în ultimii doi, trei ani, doar că trebuie să fie disciplinați tactic și să respecte la literă planul.

- V-a plăcut ceva în aceste două partide? 
- Prima repriză cu Grecia a fost foarte slabă, o brambureală, fiecare jucător voia să aibă mingea, să dea el gol. Cu Israel a fost bună prima parte, chiar nu mă așteptam să mai fim egalați de la 2-0. Eu aș juca măcar patru meciuri la rând cu Cicâldău și cu Răzvan Marin ca mijlocași centrali, ca să devină sudat cuplul acesta. 

Sunt fotbaliști de travaliu și cu tehnică bună. Cu Grecia, Edi l-a folosit pe Bordeianu în fața apărării. El e puternic, are alte calități, însă nu e potrivit să ia el mingea de la fundași și să joace mai departe, nu e suficient de tehnic. Și n-ai cum să construiești când închizătorul ia mingea de la fundașii centrali și le-o dă tot lor înapoi.

- V-a plăcut vreun jucător în mod deosebit? 
- N-aș putea să spun vreun nume... Aaa, ba da! Îmi place mult Chiricheș și mi se pare că el încă nu și-a găsit perechea. E un fotbalist foarte bun, cu o atitudine corectă. 

Jucătorii pe care îi avem în Italia merită să fie convocați în mod constant, inclusiv aceia aflați în Serie B, pentru că ei vin de acolo cu o educație tactică folositoare echipei naționale. E nevoie doar ca Edi să-i integreze în planul lui.

+30 FOTO

Dorinel Munteanu: „Popescu merita să fie titular”

- Păreți optimist, deși echipa tocmai a făcut un egal și a pierdut un meci. Chiar credeți că ne vom putea califica la Europeanul viitor?
- Eu am încredere, ți-am spus că mi se pare că avem destui jucători buni. Edi poate să închege un nucleu pe care să se bazeze în Liga Națiunilor și în preliminariile Euro. 

Condiția e să nu mai convoace și el alți fotbaliști de la un meci la altul și să nu mai schimbe sistemul încontinuu! Să aleagă un grup de maximum 30 de jucători pe care îi consideră cei mai buni și să se bazeze doar pe ei! 

Nu e normal să prindă naționala cine joacă bine într-un meci! Ca să fii convocat trebuie să joci bine măcar de-a lungul unei jumătăți de an sau să fii „wow” în zece meciuri, să zicem.

- Numai Rădoi a folosit 55 de jucători în doi ani. 
- Asta nu e în regulă, nu poți să ai atât de mulți fotbaliști pe listă! Ți-am spus, maximum 30 să fie!

- Au apărut discuții despre situația lui Octavian Popescu. Vi se pare că el ar fi meritat să joace mai mult cu Grecia și cu Israel? 
- Popescu a jucat bine încă de când a apărut la FCSB și a progresat, a fost și mai bun în meciurile recente din campionat. Alții au fost convocați mai ușor în națională, așa că poate avea și el pretenția să joace mai mult, chiar și să fie titular!

Edi nu a avut timp să îmbunătățească echipa, dar eu am mare încredere că poate alcătui o formație bună pentru preliminariile Euro. Trebuie să avem răbdare, să vedem ce poate face în meciurile următoare. Cred că a avut nevoie și el să se adapteze la noua muncă de selecționer, una care e diferită de antrenorat

- Dorinel Munteanu, fost internațional

134 de selecțiia strâns Dorinel Munteanu la prima reprezentativă, în perioada 1991-2007. A marcat 16 golur

VIDEO Dezbaterea Zilei, 30 martie » Putem spera la rezultate mai bune cu această echipă națională?

Citește și alte știri despre naționala României:

Marele paradox de la națională: ce au reușit Edi Iordănescu și Rădoi, în doar doi ani și jumătate

Familia lui Camora, afectată de mesajele discriminatorii ale ultrașilor: „De ce nu te vor?”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
radumatei
radumatei  •  31 Martie 2022, 09:05

Dolărel „Ce înseamnă spectaculos?” Munteanu are stofă de analist.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează